Як приготувати зубатку – 7 смачних рецептів

Якщо ви любите рибу, то напевно хоча б раз замислювалися про те, як приготувати зубатку. А між тим, нічого складного в цьому процесі немає. Існує багато різних рецептів, за допомогою яких можна отримати смачне, красиве і корисне блюдо з цієї мешканки морів.

Зубатка, запечена в духовці

Зубатка в духовці – це класика. Приготувати простіше і швидше таку рибу іншим способом навряд чи вдасться.

Крім тушки синьою зубатки, також підготуйте:

  • «рибні» спеції на свій смак;
  • одну цибулину;
  • 2 – 3 ложки панірувальних сухарів.

Алгоритм дій простий:

  • Тушку ретельно промийте, обітріть підготовленими спеціями, не забувши сіль з перцем.
  • Визначте заготовку на дно форми для випікання і зверху покрийте цибулею, який потрібно попередньо нарізати на кільця.
  • За бажанням рибу можна ще промазати майонезом або сметаною, але це не обов’язково.
  • Посипте тушку панірувальними сухарями і готуйте близько 20 хвилин при 200 градусах.

Готуємо стейк з риби

Стейк з зубатки виходить дуже смачним і надзвичайно м’яким. Вважається, що краще всього саме таку рибу смажити.

Необхідні інгредієнти:

  • три ложки борошна і стільки ж панірувальних сухарів;
  • кілька стейків зубатки;
  • спеції на свій смак;
  • половина лимона;
  • одне яйце.

Процес приготування:

  • Рибні стейки промиваємо, даємо їм просохнути або витираємо одноразовими рушниками. Присипаємо спеціями і поливаємо невеликою кількістю цитрусового соку. Залишаємо порції на 10 – 15 хвилин просочитися.
  • У мисці змішуємо злегка збите яйце з сіллю, а дві інші поміщаємо окремо борошно і сухарі.
  • Спочатку по черзі шматочки опускаємо в сухарі, потім в яйце і після цього – в борошно.
  • Відправляємо порції на розігріту з маслом сковорідку і тримаємо їх на середньому вогні, поки не з’явиться апетитна рум’яна кірочка.

Навариста юшка з зубатки

Якщо ви націлилися на приготування юшки з цієї морської мешканки, то напевно знаєте, що за риба зубатка, і як хороша вона саме в цій страві.

Вам будуть необхідні:

  • лавровий лист та інші спеції, поєднувані з рибою;
  • морква і цибулина;
  • одна зубатка середнього розміру;
  • чотири картоплини;
  • ложка «Геркулеса» або пшона.

Алгоритм дій:

  • Ставимо нагріватися воду і опускаємо в неї рибу, заздалегідь нарізану на шматочки. Готуємо близько 20 хвилин.
  • За цей час нарізаємо моркву на кругляш, а цибулю і картоплю – кубиками.
  • Виймаємо з бульйону рибу, прибираємо всі кістки. Бажано процідити рідину, щоб напевно прибрати все зайве.
  • Знову покласти в бульйон філе, а також опускаємо підготовлені овочі, «Геркулес» і не забуваємо про всі спеції.
  • Варимо перше ще близько 10 хвилин на високому вогні і потім відразу подаємо до столу.

Як посмажити на сковороді

Крім однієї тушки або філе вам також будуть потрібні:

  • пара ложок майонезу;
  • 2 – 3 ложки борошна;
  • прянощі, що гармоніюють зі смаком риби.

А готувати будемо так:

  • Промиваємо тушку, розбираємо, прибираємо непотрібне і нарізаємо на порції. Присипаємо їх обраними спеціями, наприклад, міксом для морепродуктів.
  • З двох сторін вмочаємо порції в борошні, промазуємо верх майонезом і цією частиною опускаємо на сковороду, яку заздалегідь прогріли з маслом.
  • Там же промазуємо майонезом другу половину і смажимо з двох сторін, поки не утвориться рум’яна кірочка.

Покрокове приготування в клярі

Необхідні інгредієнти:

  • два яйця;
  • приблизно, 500 грам зубатки;
  • 200 грам майонезу;
  • спеції на свій смак;
  • зубчик часнику;
  • 150 грам борошна.

Процес приготування:

  • Промиваємо рибу, даємо їй повністю висохнути або прискорюємо процес за допомогою паперових рушників.
  • Нарізаємо на невеликі шматочки, бажано використовувати філе.
  • У ємності змішуємо яйця з майонезом, борошном, спеціями і видавлюємо туди часник або перетираємо його на тертці.
  • У цю суміш кладемо рибу і залишаємо приблизно на годину, щоб вона просочилася.
  • Перекладаємо заготовку на гарячу сковороду з маслом, зверху підливаємо залишився кляр і доводимо рибу до рум’яності з двох сторін.

З овочами у фользі

Необхідні інгредієнти:

  • спеції за смаком;
  • кілька стейків зубатки;
  • один солодкий перець;
  • салатний цибуля – одна штука;
  • зубчик часнику;
  • приблизно, 50 грам сиру.

Процес приготування:

  • Всі овочі зі списку промиваємо та нарізаємо на кільця. Так само чинимо і з часником – його оформляємо тонкими скибочками.
  • На фольгу викладаємо цибулю, перець, часник – але не всі, а тільки частина від загальної кількості.
  • Рибу добре натираємо спеціями, можна посипати її сухими травами, і кладемо на овочі. Зверху покриваємо рештою інгредієнтами і присипаємо тертим сиром.
  • Ретельно загортаємо фольгу так, щоб ніде не було просвітів, і ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин.
  • Через цей проміжок часу акуратно відкриваємо фольгу зверху і доводимо страву до готовності ще протягом 10 хвилин. За цей час піде вся виділилася рідина, а верх зубатки стане рум’яним і підсмажений за рахунок сиру.

Зубатка у вершковому соусі

Необхідні інгредієнти:

  • спеції і свіжа зелень за смаком;
  • шматочок сиру, приблизно, 50 грам;
  • півкілограма зубатки;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • 150 грам печериць.

Процес приготування:

  • Для початку підготуємо всі інгредієнти. Зелень потрібно нарізати якомога дрібніше, гриби перетворюємо на тонкі скибочки, а сир перетираємо на тертці.
  • Промиваємо рибу якщо це необхідно, даємо їй повністю висохнути. Можна протерти тушку паперовими рушниками.
  • Добре присипаємо зубатку спеціями, наприклад, спеціальною сумішшю або ж використовуємо сіль і чорний мелений перець. Можна залишити тушку на деякий час для просочення. А якщо хочете прибрати рибний запах, то замочіть шматочки в молоці.
  • У форму покласти шматочки риби, потім зверху присипаємо їх зеленню. Кладемо гриби, ховаємо їх подрібненим сиром і заливаємо вершками. Залежно від кількості риби, їх може знадобитися більше, ніж вказано в рецепті.
  • Ставимо майже готову страву в прогріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин. Але краще періодично стежити за ним, можливо, воно буде готове раніше.

Незважаючи на те, що зубатка виглядає не особливо симпатично, за смаком вона виходить просто чудовою і дуже ніжною. До того ж, в ній зовсім небагато кісток, що, погодьтеся, незаперечний плюс перед безліччю інших сортів риб.

Прокрутка до верху