Торт – невід’ємна частина будь-якого дитячого свята. Якщо зроблений вибір на користь домашнього десерту, забезпечений і власний контроль якості інгредієнтів та свіжості. Щоб свято вдалося, необхідно продумати, як прикрасити дитячий торт, щоб він виглядав заманливо, смачно та цікаво для малюків.
Як прикрасити дитячий торт для дівчинки
Для маленькою або великий принцеси торт – це мрія про казку, і у кожного вона своя.
- Маля буде рада яскравому десерту з героями улюблених мультиків, з фруктово-ягідної темою або елегантно-повітряному оформлення з солодких мережив і бісеру.
- Незабутнє враження справить торт з цією лялькою. Розкішна сукня з криноліном споруджують з декількох бісквітних коржів і різнобарвного крему. Ляльці потрібно «нижня білизна» з харчової плівки, щоб без проблем помістити її в отвір в бісквіті. Гарний дитячий торт і лялька в подарунок – подвійна радість іменинниці.
- Дівчинка постарше може мати цікаві захоплення, які потрібно обіграти, прикрашаючи десерт. Наприклад, виліпити з мастики улюблену гітару або спортивні кубки для чемпіонки.
Прикраса десерту на день народження хлопчика
Торт для сина не обійдеться без машинок, спортивної тематики, піратів або динозаврів.
- Важливо враховувати інтереси та захоплення дитини, для люблячої і уважною мами це не проблема. Хобі дитини – найкраща тема для оформлення торта.
- На ура приймаються герої мультфільмів, намальовані або зроблені з мастики.
- Непосидючі хлопчики завжди раді барвистому кенді-бару. В ньому можна пригоститися ласощами на ходу, не перериваючи гру. Маленькі кекси, які можна з’їсти не забруднилися, прикрашають так само ефектно, як і великий торт.
Як прикрасити новорічний дитячий торт
Новорічний торт повинен бути не тільки смачним, не просто красивим, але і чарівно-дивним.
В казках часто речі здаються не тими, що є насправді. Тому торт можна перетворити на ялинку, шишку, сніговика, подарункову коробку і так далі.
- Можна «побудувати» крижаний палац з баштами з бісквіту, прикрасити його тонкою павутинкою інею з глазурі і заметами зі збитих вершків.
- Найпростіший круглий торт перетворять святкові атрибути з мастики або крему: ялинкові гілки, іграшки, червоні ковпачки різдвяних гномів, декоративні шкарпетки для подарунків та інше.
- Вдало впишеться в новорічну тему техніка «крижаних візерунків». Можна намалювати окремі сніжинки, або весь торт загорнути в снігову павутинку з айсинга.
Прикрасити торт для дитини своїми руками не складно, особливо якщо робити це разом. Діти із задоволенням самі наліплять фантастичних героїв до святкового десерту.
За допомогою крему
Самий традиційний спосіб для прикраси торта. Крем відсаджують з кондитерського мішка з різними насадками, які регулюють ширину і форму «ковбаски» з крему. Рухами насадки цю «ковбаску» можна расплющівать в пелюстки і листочки, створювати хвилі або часті зубчики і так далі. Самою тонкою насадкою робляться написи.
Успіх визначається якістю крему. Він повинен бути ідеальної консистенції, щоб не розтікався і не вивалювався з насадки грудками.
Найзручніше в роботі:
- масляний крем – масло вершкове і молоко згущене (2:1), ванільний екстракт;
- збиті вершки з какао, ваніліном, вершковим сиром і так далі;
- білковий крем збиті білки і гарячий цукровий сироп з лимонним соком;
- ганаш – шоколад і вершкове масло (2:1).
Крему можна комбінувати. Наприклад, шоколадний ганаш послужить відмінним фоном для написів і квіткових композицій з будь-якого іншого крему.
Кондитерські хитрощі:
- На торт можна нанести легку розмітку кондитерським стеком, щоб не помилитися при створенні візерунка.
- Візерунок з холодного крему виходить більш чітким і міцним.
- Елементи, зроблені з теплого крему, набувають легкий глянець.
- Завершуючи лінію, роблять різкий рух насадкою у зворотному напрямку, щоб прибрати витягнутий «язичок» крему.
Як прикрасити дитячий торт мастикою
Солодка різнобарвна маса для ліплення дозволить втілити всі художні ідеї, але вимагає акуратності і практики. Щоб рівно обтягнути торт і прикрасити його філігранними квітами, доведеться трохи потренуватися на простих елементах.
Інгредієнти:
- 160 г цукрової пудри;
- 200 мл згущеного молока;
- 160 г сухого молока;
- гелеві барвники.
Мастика замішується як звичайне тісто, пластичне і податливе. Для м’якості в неї додають кілька крапель лимонного соку.
Для роботи використовуються спеціальний утюжок і звичайна скалка. Дрібні деталі можна расплющівать невеликим гладким предметом зручної форми. Подпыляют поверхню столу при роботі цукровою пудрою або крохмалем.
- Основу торта збирають в кільці і ретельно вирівнюють кремом. Для цієї мети підходять масляні креми або шоколадний ганаш, не залежно від того, яким кремом прослаивались коржі.
- Для обтягування розкачують кругле полотно, відповідний діаметру торта плюс дві його висоти.
- Коржик з мастики намотується на качалку і переноситься на торт. Розгладжувати починають від центру верхнього коржа до країв і до низу. Надлишки відрізають або оформлюють у вигляді оборки.
- Фігурки ліпляться як з пластиліну. Щоб прикріпити дрібні деталі під них роблять поглиблення за допомогою зубочистки, а самі деталі вылепляют з «ніжкою», яка вставляється в поглиблення.
- Для створення квітів по шаблону вирізається велика кількість пелюсток. Для реалістичності на них можна нанести рельєф, потоншити і зігнути краю і так далі.
Повітряні безе для прикраси
Ефектно декорують торт білковими меренгами. Невагомі хрусткі ласощі можна пофарбувати у яскраві кольори або використовувати звичайний білий варіант, перетворивши десерт в повітряний «хмарка».
Інгредієнти:
- три білка;
- 150 г цукрової пудри;
- 5 г солі;
- 10 г ванільного екстракту;
- 5 г лимонної кислоти.
Для дитячого десерту потрібно підібрати безпечні, якісні, перевірені харчові барвники.
Гелеві і порошкові однаково добре з’єднуються з білком, але з першими меренги виходять трохи липким.
- Білки збити в міксері спочатку з лимонною кислотою, сіллю, поступово додати всю пудру.
- Ввести ванільний екстракт і збивати ще не менше 3 хвилин, поки піки не стануть гострими, твердими й блискучими.
- Розділити масу на порції і додати барвники.
- Ретельно перемішати і перекласти в кондитерські мішки.
- Можна поекспериментувати з насадками, щоб отримати меренги з різним рельєфом.
- Відсадити масу невеликими порціями на відстані один від одного на пергамент для випічки.
- Сушити при 90 ºС від години до півтора, залежно від розміру.
Перегрівати меренги не можна – може з’явитися темна скоринка знизу. Крім того, при високій температурі руйнується барвник. Знімати порції з дека слід повністю теплими.
З допомогою айсинга
Об’ємний «крижаний візерунок» із застиглої цукрово-білкової маси перетворює десерт в мереживну диво. За допомогою цієї техніки можна створювати пластини витончених орнаментів в будь-якому стилі, окремі елементи 2D і 3D, і об’ємні фігури, практично намальовані в повітрі.
Інгредієнти для «чарівної» суміші:
- білок одного яйця;
- 200 г цукрової пудри;
- 5 мл лимонного соку.
Основне питання пов’язаний з безпекою суміші для дитячого меню. Яєчний білок не проходить термічну обробку, використовується практично в сирому вигляді.
Щоб запобігти можливі проблеми, свіже яйце опускають в концентрований розчин соди на півгодини.
Після цього шкаралупу протирають насухо і розбивають, не допускаючи попадання осколків в білок.
- Акуратно збиваючи білок, просіяти в нього пудру. Домогтися однорідної в’язкої консистенції.
- Лимонний сік додається для приємного присмаку. Крім того, якщо в айсинг будуть вводитися харчові барвники, кислота допоможе рівномірно змішати тони.
- Не менше п’яти хвилин пасту потрібно збивати міксером, щоб вона придбала необхідну еластичність і стала тягнутися м’якими нитками.
- Айсинг не повинен контактувати з повітрям, щоб не засох раніше часу. Суміш одразу перекладають у корнетик і використовують або прибирають на зберігання, накриваючи «в контакт» харчовою плівкою.
- Візерунки наносяться на рівну поверхню, покриту харчовою плівкою, і висушуються. На опуклій основі можна намалювати 3D фрагменти, наприклад, метелика з вигнутими крилами, корону та інше. Об’ємні фігурки, начебто карети або парасольки, створюються поступово, ярус за ярусом. Для формування ажурних куль білкову масу наносять на поверхню повітряної кульки.
Оформлення фруктами
Найяскравіше і корисне прикраса – це фрукти. Для оформлення використовують свіжі, консервовані і припущені в сиропі часточки плодів і ягоди.
Секрети вдалого «натюрморту»:
- Фрукти повинні бути ідеально гарними, стиглими, без кісточок.
- Деталі декору повинні бути сухими: сироп і сік по можливості зливають, злегка припудрюють самі плоди крохмалем.
- Фрукти можна красиво нарізати, вмочити в розтоплений шоколад, посипати цукровою пудрою або корицею.
- З припущених в сиропі часточок яблука і апельсини можна згорнути трояндочки.
- Різнокольорові фруктові скибочки використовують як мозаїку, створюючи чудові фігури і картини. Для міцності їх можна залити прозорим желе.
- До ягід і фруктів можна додасть цукерки, невеликі кексики, тістечко «Вупі пай», горішки, листя м’яти та інше.
Торт, прикрашений фруктами не бажано зберігати більше двох днів.
У передсвятковій метушні створення повітряних замків з айсинга або багатокомпонентних панорам та натюрмортів з мастики може зажадати непомірно багато часу. Необхідно правильно розрахувати свої сили. Всі деталі декору повинні бути бездоганно акуратні і гармонійно підібрані. Приблизний проект і деякі елементи прикраси торта, такі як шоколадні фігурки, потрібно приготувати заздалегідь, щоб хоч трохи прискорити етап складання.