«Медовик» не потребує реклами, він вже давно завоював серця мільйонів ласунів і посів гідне місце серед класичних представників кондитерського світу. П’янкий медовий аромат, що тануть у роті коржі, ніжний крем, хрустка горіхова крихта гармонійно доповнюють один одного. Недолік у торта, мабуть, тільки один – надто скромний зовнішній вигляд, який не завжди може підкреслити всю урочистість і значущість відзначається події. Саме тому ми зібрали найбільш вдалі ідеї, надихаючі і підказують, як прикрасити «Медовик», щоб він став «родзинкою» святкового столу.
Важливо! Попередньо слід вирівняти поверхню торта за допомогою крему, мастики чи глазурі.
Як прикрасити «Медовик» фруктами
Ідея №1 – проста, разом з тим соковита, яскрава і вітамінізована, – декорувати випічку фруктами.
Нам знадобляться:
- сезонні або консервовані фрукти (віддавайте перевагу персика, апельсина, манго, груші, яблука, ківі, банану, винограду, ананасу; відмовтеся від використання в оздобленні хурми, дині, лайма, інших надмірно «водянистих» плодів);
- желе для торту – для заливки фруктової композиції або змазування її окремих елементів, щоб надати їм глянсовий блиск –«ефект роси».
Прикрасити тортик дарами садів в домашніх умовах досить просто.
Далі слідують 5 цікавих задумок, які можна сміливо брати на озброєння:
- «Віночок». Асорті з часточок улюблених фруктів викладають по краях випічки, центральна частина залишається вкритою білосніжним кремом, красиво контрастує з яскравими плодами.
- «Веселка». Поверхня торта ділять на рівні сектори, кожен з яких засипають різнокольоровими фруктовими кубиками. Наприклад, червоний – з полуниці, оранжевий – з апельсина, жовтий – з ананаса і т. д.
- Фруктові троянди. Для їх виготовлення знадобиться спочатку зварити в цукровому сиропі до еластичного стану часточки яблук, груш або апельсинову цедру, потім згорнути їх у «розетки», закріпити довільним візерунком на десерт.
- Мінімалізм. По краях викладають карамелізовані райські яблучка, коктейльну вишню або розрізані навпіл дрібні мандаринки. Доповнюють ансамбль декількома гілочками м’яти.
- «Поляна». Верхня частина випічки повністю покривається фруктами (наприклад, половинками виноградин, шматочками персика, асорті-візерунком), потім заливається прозорим желе.
Господиням, які люблять дивувати гостей своїми кулінарними талантами, рекомендуємо в якості прикраси «Медовика» карвінг – художню різання по овочах. З його допомогою просто красивий торт на день народження перетвориться на справжній витвір кондитерського мистецтва.
Насправді з фруктів можна зробити що завгодно: фігурки казкових персонажів або тварин, серця, геометричні фігури– все залежить від події, для якого випечено десерт, а також польоту вашої фантазії.
Прикраса торта за допомогою крему
Ідея №2 – ніжний, легкий, повітряний крем. Це красиве і досить швидке прикраса «Медовика».
Такий декор:
- ідеально тримає форму: не осідає, не розтікається;
- дозволяє експериментувати: писати вітальні написи, робити бортики, ажурні візерунки, рельєфи, пишні троянди, ромашки, лілії, хвилі, зигзаги, інші дивовижні фігури;
- з допомогою харчових барвників може бути виконаний в будь-якій кольоровій варіації.
Крем вибирайте на свій смак і бюджет: масляний, білковий, на основі збитих вершків, зефірний, вершково-сирний крем-чіз). Будь-який з них буде виглядати ефектно.
Також знадобляться:
- для виконання ажурних рельєфів, квітів та інших художніх композицій – кондитерський шприц з різноманітними насадками або ж корнетик(згорнутий кулечком аркуш пергаменту зі зрізаним кінцем);
- для декорування за допомогою грубих мазків (хаотичних або виконаних в одному напрямку) – шпатель/силіконова лопатка.
З використанням ягід
Ідея №3, яку сучасні кондитери вважають кращою прикрасою для торта, – свіжі ягоди. Оригінальний, соковитий, неймовірно ароматний, апетитний декор займає мінімум часу і зусиль, а інгредієнти для нього в умовах сучасних мегаполісів доступні цілий рік.
Для прикраси «Медовика» використовують як розсип ягідного асорті, так і окремі ягідки.
Декор можна розташувати на торті:
- у вигляді вінка, місяці;
- розсипом по всій поверхні – популярне поєднання чорниці, червоної смородини, малини;
- виключно в центральній частині, наприклад, прикрасити її полуницею з хвостиками.
Ефектно буде виглядати жменю ягід, яка «висипається» з цукрового ріжка. Елегантне рішення – акуратно викладені і залиті желе плоди. Також їх можна вмочити в розтоплений шоколад, посипати корицею або цукровою пудрою, доповнити кокосовою стружкою, горішками, гілочками «зелені» – м’яти, розмарину, евкаліпта.
Шоколадний візерунок
Ідея №4 підкаже, як прикрасити торт «Медовик» шоколадом. Подібний декор виглядає неймовірно елегантно і стильно одночасно, при цьому не вимагає особливих кондитерських умінь.
Нам знадобляться:
- дві плитки гіркого або молочного шоколаду без будь-якого роду начинок/добавок;
- кондитерський мішок з вузьким дозатором;
- листи пергаментним і звичайного паперу з попередньо наміченим або роздрукованим візерунком (цей пункт варіативний).
Зверніть увагу! Шоколадний візерунок наносять виключно на крем. Якщо робити це на крихту від коржів – декор буде постійно сповзати або навіть відвалюватися з боків випічки.
Алгоритм дій:
- Розтопити шоколад.
- Трохи остудити його, в теплому вигляді перелити в кондитерський мішок.
- Нанести візерунки (соти, квіти, художні розлучення, вітальні написи, тощо): на поверхню торта, далі прибрати його години на три в холодильник для застигання; на пергаментний папір (під низ підкласти роздрукований «орнамент»), яку потім потрібно відправити в морозилку на 1,5 години, після чого акуратно зняти з неї візерунок і красиво розмістити його на кондитерському виробі.
Малюнок бджоли з допомогою трафарету
Найпростіша в домашніх умовах ідея №5 – ідеальний варіант, коли хочеться залучити дітлахів до прикраси святкового ласощі.
Нам знадобляться:
- трафарет «бджілка» (всілякі варіації можна роздрукувати з інтернет-джерел, а при наявності здібностей до малювання – виготовити самому);
- крихта від коржів і/або подрібнені горіхи для посипання;
- цукрова пудра/кокосова стружка.
Розглянемо в деталях, як прикрасити торт «Медовик» з допомогою тематичного трафарету:
- Верхній корж випічки рясно змастити кремом, потім посипати крихтою, злегка притиснувши її до поверхні.
- Додати зверху трафарет.
- Акуратно, строго по контурах, присипати його пудрою або стружкою (можна горіховою «борошном»). Для отримання більш об’ємного і контрастного зображення бджоли дію можна повторити кілька разів.
- Різко прибрати трафарет, щоб залишки присипки не потрапили на поверхню випічки.
Декорування «Медовика» мастикою
Ідея №6 – це можливість зобразити на звичайному класичному ласощах свою мрію, адже мастика дає широкий простір фантазії. Цей еластичний матеріал оптимальний для створення ідеально рівної поверхні «Медовика», з нього можна ліпити будь тематичні фігурки: людей, будівлі, квіти, транспорт. Мультяшний сюжет, чарівна ромашкова поляна, корабель з червоними вітрилами, сексуальний жіночий бюст в мереживній білизні – з мастикою, можливо, все, красивий торт на день народження буде забезпечений.
Перебуваючи в пошуках креативних рішень, як прикрасити «Медовик», можна зустріти ще безліч цікавих і неймовірно простих задумів, наприклад, солодощі та цукерки, меренги, марципан, карамель, шоколадна паста, навіть живі квіти. Неважливо, на який з них ви зупинитеся, адже найкраще з прикрас виконане з любов’ю!