Як прикрасити торт фруктами, щоб гостям хотілося сфотографувати десерт, перш ніж з’їсти його? Як домогтися, щоб композиція виглядала ефектно, а сік із фруктів та ягід не псував крем? У всього є свої секрети.
Як прикрасити торт фруктами: найкращі ідеї
Стиглі барвисті плоди гарні самі по собі, а в апетитному десерті – подвійно.
- Будь-яка композиція з фруктів на поверхні торта буде виглядати ефектно: мальовнича розсип або стильний вінок, каскад і так далі.
- Великі фрукти нарізують часточками або половинками, дрібні використовують цілими.
- Популярним стає оформлення десертів в стилі бохо. Крем викладається тільки між коржами, в ньому втоплюють великі шматочки фруктів або цілі великі ягоди. Все це хаотично визирає між несмазанными краями коржів. Трохи фруктів використовується для верхнього коржа. Уявна недбалість в оформленні має певну гармонію і привабливість.
- Можна нарізати фрукти тонкими пластинками і викласти з них візерунки, як із шматочків пазла.
- Самий трудомісткий спосіб – техніка карвінг. Фрукти хитромудро нарізають, надаючи їм цікаву форму. Це оригінальне мистецтво – свого роду різновид примітивної скульптури.
Маючи під рукою гострий ніж і невеликий запас часу, можна потренуватися у створенні простих елементів, щоб при оформленні торта все вийшло легко і просто.
Листочки з яблук або груш.
- Для одного листка знадобиться четвертинка плоду, але тільки м’якоть, вирізана до серцевини.
- На шкірці в центрі зробити два напівкруглих симетричних надрізу, щоб вийшов маленький листочок. Відкласти його.
- Відступивши 3 – 4 мм зробити паралельні надрізи, виймаючи з часточки яблука пластину у формі куточка. Вмочити її в підкислену лимонним соком воду, щоб зрізи не потемніли.
- Повторити дії, поки не залишиться останній тонкий куточок.
- Скласти всі деталі як книжку і зрушити в одну сторону, відкриваючи по 3 – 4 мм зрізу між деталями.
Зірка з яблука.
- Верхню третину яблука без серцевини розділити на п’ять сегментів.
- Видалити плодоніжку.
- У кожному з них зробити маленький листочок, за попередньою методикою з 3 – 4 елементів.
- Розтягнути листочки в сторони.
Квітка з яблука.
- Зрізати з шкірку плоду по спіралі.
- З одного боку зрізаної стрічки повинна бути кольорова смужка шкірки, з іншого – широка смужка м’якоті.
- Згорнути цю стрічку в рулет, кольоровим краєм догори.
- Трохи стягнути низ, щоб зверху відкрилися пелюстки.
Зрізи потрібно обробляти не тільки у яблук. Соковиті шматочки апельсина змочують розчином желатину, а ківі злегка ошпарюють гарячою водою.
Вирізані своїми руками прикраси притягнуть до торту заслужене загальну увагу
Прикраса з фруктів для багатоярусного торта
Найзручніше прикрашати величезний багатоярусний торт.
- На нього більшість фруктів поміститься цілком, наприклад, персики, абрикоси, сливи, китиці винограду.
- Розміри торта дозволять зробити складну об’ємну композицію в техніці карвінг.
- Частина фруктів можна розташувати на сервировочном блюді впритул до нижнього ярусу торта, щоб не навантажувати торт зайвою вагою.
- Дрібні елементи декору можна рівномірно розподілити по всіх ярусах.
- З великих деталей зробити один-два акценту, додати якісь інші елементи, наприклад, живі квіти або виліплені з мастики.
Головне в цій справі – почуття міри, не можна перетворювати гарний торт у фруктово-овочеву вітрину.
Ще один важливий момент – багатоярусний торт готують заздалегідь, його не можна обсипати фруктовими часточками за хвилину до подачі. Тому для нього фрукти обов’язково желируют – так десерт надовго збереже святковий вигляд.
Прикраса торта желе
Желатиновий розчин дозволяє створити цікаві композиції на поверхні торта, а також скріплювати деталі для кравинга і покривати елементи об’ємної композиції. Ця технологія називається желювання.
- Желатин розводять по інструкції, додаючи трохи цукру і лимонного соку, щоб замаскувати його характерний запах.
- Остуджують до першої стадії загустіння, коли рідина вже склеює пальці, але на ній ще не застигла плівка.
- Вмочують в неї шматочки фруктів, насаджені на зубочистки.
- Другий кінець зубочистки встромляють в пінопластову підставку. Заготівлям дають висохнути або відразу поміщають в композицію, в залежності від мети желювання.
- Оброблені фрукти мають приємний глянець і надають десерту професійний шик.
Традиційне використання желатину – заливка елементів.
- За допомогою фольги наростити бортик на зібраному торті.
- Заґрунтувати верхній корж кремом або джемом, щоб рідкий розчин не вбрався.
- Викласти красиво фруктові скибочки.
- Залити розведеним по інструкції желатином і охолодити до застигання.
- Прибрати фольгу і декорувати боки торта кремом, бісквітної крихтою або цілими бісквітними печивом, створюючи ефект кошики.
Залити «картину з желатину» можна і на першому етапі складання торта.
- Форму попередньо змастити олією, дуже тонким шаром.
- Викласти фрукти, вилити желатин і охолодити.
- На готове желе викласти коржі і крем. Перевернути торт на блюдо і оформити боки.
Оформлення з шоколадом
Торт, прикрашений шоколадом і фруктами, виглядає розкішно. Він буде відповідати самому урочистої нагоди. Яскраві фрукти ефектно виглядають на контрастному тлі, наприклад, з білого або темного шоколаду.
Шоколад приємно відтіняє смак фруктів і захищає коржі від надмірно вологого декору.
Для помадки:
- 150 г какао;
- 50 р цукрової пудри;
- 400 мл молока;
- 30 г олії.
Поварити чверть години на водяній бані і додати холодне масло.
Можна використовувати простий варіант: глазур з шоколаду і масла 1:1.
Об’ємну композицію можна урізноманітнити фігурками і пластинками з шоколаду або готовими цукерками, на подобу трюфелів.
Як прикрасити кремом
З пишного крему теж виходить хороший захисний «чохол» для торта. Він гарантує, що коржі не розкиснуть від фруктового соку.
Найпростіші креми, для яких вимагається тільки збити всі компоненти разом, готуються з цукровою пудрою. Вона дуже швидко розчиняється у кремової маси.
Масляний:
- вершкове масло;
- цукрова пудра;
- крапля коньяку.
Збиті вершки:
- холодні 30% вершки,
- пудра;
- ванільний екстракт.
Білковий сирої:
- яєчні білки;
- цукрова пудра;
- лимонна кислота.
Використовуючи кондитерський мішок з різноманітними насадками, можна створити рельєфний декор з крему та доповнювати його фруктами. Часто торт оформляють у вигляді кошика з цими фруктами та кремовими квітами.
З використанням ягід
Особливо обережно доводиться використовувати ягоди, так як це найделікатніша і соковита частина декору.
- Сезонні ягоди для десерту вибирають в ідеальному стані: стиглі, цілі, сухі.
- Консервовані відкидають на друшляк і дають стекти соку.
- Заморожені ягоди розморожують поступово. Спочатку в холодильнику (відразу в друшляку), і трохи в теплі, до остаточної розморожування. Деякі види зовсім не переносять цю процедуру. Наприклад, малина повністю розкисає і годиться тільки в начинку.
Торт, прикрашений фруктами і ягодами, зберігається трохи менше, ніж прикрашений одними фруктами.
Якими фруктами прикрасити торт
Практично всі фрукти підходять для прикраси торта. Але не потрібно використовувати всі відразу!
На звичайний торт до 2 кг ваги досить підібрати 2 – 3 поєднаних смаку:
- яблуко і цитруси;
- банан, ківі, ананас;
- малина і ожина;
- груша, полуниця і виноград;
- чорниця, інжир і персик;
- апельсин, чорний виноград і гранат, і так далі.
Фрукти, що не підходять для прикраси торта
Важко працювати з дуже соковитими фруктами, наприклад, хурмою, кавуном і динею.
Примхливі в роботі ківі і ананас, так як їх сік не дає застигнути желатину. Перед желированием або заливанням їх треба ошпарювати окропом.
Завжди потрібно пам’ятати, що немає нічого неможливого, всьому можна знайти творче застосування.