Як робити манти в домашніх умовах – 8 рецептів

Ніжні, соковиті, ситні, тануть у роті манти можна приготувати для свята чи просто на обід. Вони відрізняються від пельменів більш м’якою начинкою і найтоншим тестом, що дозволить в повній мірі відчути насичений смак м’яса. У статті уявляємо, як робити манти смачно і просто.

Традиційні манти по-узбецьки

Необхідні продукти:

  • цибуля – 0,5 кг;
  • мелений чорний перець;
  • борошно біла – 0,3 кг;
  • зіра – 3 щіпки;
  • вода – 0,1 л;
  • жирна баранина – 0,5 кг;
  • одне яйце;
  • сіль за смаком.

Процес приготування:

  • Щоб відчути неймовірний смак традиційних мантів, краще всього використовувати м’ясо баранини з жиром, а не готовий фарш. Дрібно ріжемо окремо м’ясо і жир.
  • Крупно шаткуємо очищені цибулини, всипаємо їх в глибоку чашку, додаємо туди сіль, зіру і перець.
  • З’єднуємо м’ясо з жиром і цибульну масу.
  • Начинка готова, тепер беремося за тісто. Прогріваємо воду до стану кімнатної температури і виливаємо в глибоку ємність.
  • Туди ж виливаємо яйце, насипаємо трохи солі, збиваємо.
  • Залишилося досипати борошно і сформувати еластичне тісто.
  • Розкачуємо його в тонкий пласт і розрізаємо на квадрати площею 10 на 10 см
  • На ці квадратики викладаємо м’ясо з цибулею, з’єднуємо по діагоналі протилежні кінці квадратиків, надійно їх заліплюємо.
  • Залишилося розкласти манти на змащену ґрати мультиварки, встановити її і готувати при режимі «пар» 45 хвилин.
  • Готове ласощі можна полити будь-яким соусом на смак або покришити на них зелень.

Рецепт приготування з фаршем і картоплею

Вам знадобляться:

  • сіль – 30 г;
  • борошно – 0,7 кг;
  • чорний перець – за смаком;
  • фарш зі свинини – 0,5 кг;
  • вода – 0,25 л;
  • картопля – 0,5 кг;
  • фарш з яловичини – 0,5 кг;
  • цибулини – 0,5 кг;
  • одне куряче яйце.

Покрокова інструкція:

  • На чисту стільницю висипаємо у вигляді гірки борошно. У поглиблення на вершині борошна виливаємо яйце і воду, насипаємо 15 грамів солі. Формуємо тісто і залишаємо його на 20 хвилин.
  • Очищені картопляні бульби обробляємо на крупній тертці.
  • Цибулини дрібно кришимо і змішати з картопляною масою. Додаємо до них фарш, залишилася сіль, 200 мл води і чорний перець, перемішуємо.
  • Розкатане тісто в тонкий корж ріжемо ромбиками, додаємо начинку, з’єднуємо кути тесту по діагоналі і закріплюємо.
  • У каструлю наливаємо воду, зверху встановлюємо змащену маслом грати і укладаємо грудочки тіста з м’ясом. Варимо страву на пару півгодини.
Дивіться також:  Ростбіф з яловичини – класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Ледачі манти в духовці

Інгредієнти для начинки:

  • дві часточки часнику;
  • м’ясо свиняче – 0,6 кг;
  • сіль за смаком;
  • три цибулини;
  • хмелі-сунелі – за смаком.

Інгредієнти для основи:

  • вода – 50 мл;
  • одне куряче яйце;
  • біла борошно – 0,5 кг.

Додаткові продукти:

  • шматок масла – 55 г;
  • бульйон – 0,3 л.

Готуємо покроково:

  • Першим ділом приготуємо еластичне тісто і закриємо його в холодильнику на 60 хвилин.
  • З допомогою блендера перетворити м’ясо і цибулини в однорідний фарш. Не забудьте насипати сіль і прянощі.
  • Наливаємо в м’ясну масу 40 мл бульйону.
  • Грудку тіста розкачуємо в тонкий коржик і ділимо на квадрати. У них викладаємо трохи начинки, защипуємо протилежні краї, середина повинна залишатися відкритою. Вийшло щось на зразок човника.
  • Вершковим масло змащуємо деко, заповнюємо його мантами.
  • Виставляємо температуру духовки на 180 градусів і печемо страва 20 хвилин.
  • Виймаємо наш деко і заливаємо манти рештою бульйоном і знову закриваємо в духовці. Запікаємо ще 10-15 хвилин.

Пісний рецепт з гарбузом

Склад рецепта:

  • болгарський перець – 1 шт.;
  • сушені трави – за смаком;
  • сіль;
  • одна цибулина;
  • гарбуз – 0,4 кг;
  • перуки і чорний перець – за смаком;
  • вода;
  • борошно першого сорту – 150 р.

Алгоритм дій:

  • Замішуємо тісто, ліпимо з нього колобок і відставляємо в сторону, поки робимо начинку.
  • У гарбуза видаляємо шкірку і насіння, м’якоть подрібнюємо на тертці.
  • Нашаткувати Кубиками почищені цибулю і солодкий перець. З’єднуємо разом овочі, додаємо приправи за вашим смаком і сіль.
  • Розкатане тісто в тонкий пласт ділимо на квадрати, у кожного з них викладаємо по чайній ложці овочевої начинки і загортаємо стандартним чином.
  • Викладаємо майбутні манти на решітку в каструлю, пароварку або мантоварку, попередньо обробивши її маслом. Готуємо протягом 25 хвилин.

Варіант з яловичиною без мантоварки

Манти можна зварити в будь посуд: каструлі, пароварці або мультиварці.

Компоненти рецепту:

  • сіль харчова – за смаком;
  • яловичина – 0,3 кг;
  • мелений червоний перець – 2 щіпки;
  • куряче яйце;
  • вода – 0,2 л;
  • мелений чорний перець – 3 щіпки;
  • борошно – 140 г;
  • цибуля – 1 шт.
Дивіться також:  Стожки з фаршу – 6 рецептів приготування

Як правильно робити манти:

  • Шматочки яловичого м’яса і цибулю подрібнюємо через м’ясорубку. Додаємо в масу суміш перців і сіль.
  • В теплу воду розбиваємо яйце і насипаємо щіпку солі. Отриману суміш виливаємо в гірку борошна, замішуємо тісто і прибираємо його на 30 хвилин у холодильник.
  • Остигле тісто перетворюємо в коржик і нарізаємо на ромби.
  • Викладаємо м’ясний фарш в центр кожного квадратика і звертаємо його краю хрест-навхрест і попарно.
  • У глибоку каструлю наливаємо воду, зверху встановлюємо металевий друшляк з мантами, прикриваємо кришкою. Варимо блюдо 35 хвилин. Приємного апетиту!

Як зробити по-татарськи?

Вам знадобиться:

  • куркума і зіра – за смаком;
  • вода – 0,15 л;
  • яйце – 2 шт.;
  • цибуля – 0,3 кг;
  • борошно вищого сорту – 0,5 кг;
  • сіль – 15 г;
  • фарш з яловичини і баранини – 0,7 кг;
  • картопля – 0,6 кг;
  • мелений перець.

Спосіб приготування:

  • У чашу виливаємо яйця, додаємо воду і сіль, поступово вводимо крізь сито борошно і формуємо тісто. Прибираємо його на полицю хвилин на 20.
  • Дрібно кришимо очищені цибулини, картопляні бульби без шкірки, ріжемо на кубики.
  • З’єднуємо в загальній мисці картоплю, фарш, сіль, цибулю та інші спеції.
  • Колобок тіста розкачуємо і ріжемо на квадрати.
  • У їх центр покласти начинку і формуємо форму мантів.
  • Готуємо страву протягом 45 хвилин в мантоварке. Подаємо манти в бульйоні або зі сметаною. Приємного апетиту!

Оригінальний рецепт з рибою

Список інгредієнтів:

  • щіпка чорного перцю;
  • сало – 0,1 кг;
  • одна тушка горбуші;
  • борошно біла – 1 кг;
  • два курячих яйця;
  • щіпка солі;
  • цибуля – 3 шт.

Поетапне приготування:

  • Шматочки горбуші без кісток пропускаємо через м’ясорубку. До рибного фаршу додаємо дрібно порізану цибулю, сіль з перцем і виливаємо одне куряче яйце.
  • Формуємо тісто з борошна, солі, води і одного яйця.
  • З допомогою качалки перетворюємо грудку тіста в тонкий пластик і вирізаємо з нього кола.
  • На кожен гурток ложкою викладаємо рибну начинку.
  • Надаємо тесту з начинкою форму мантів, загорнувши протилежні краї.
  • Дно мантоварки обробляємо рослинним маслом і завантажуємо туди манти.
  • Варимо ніжне смачне блюдо 45 хвилин.

Ідеальне тісто на манти: рецепти

Головна особливість – найтонше й ніжне, але дуже міцне тісто. Завдяки чому страва не розвалюється, і ви можете насолоджуватися м’яким соковитим смаком начинки.

Дивіться також:  Як приготувати манти в домашніх умовах

Тісто для них робиться дуже просто і швидко.

Список продуктів:

  • сіль – 10 г;
  • тепла вода – 0,2 л;
  • борошно – 360 г;
  • одне яйце.

Як ліпиться тісто на манти:

  • У широку чашу висипаємо крізь сито борошно.
  • У борошні робимо невелику ямку, виливаємо туди одне яйце, теплу воду і насипаємо сіль.
  • Руками перемішуємо всю масу від центру до краю протягом 5 хвилин.
  • Відставляємо основу для мантів в сторону на 20 хвилин.
  • Тепер займаємося начинкою і ліпимо манти.

Секрети приготування смачної начинки для мант

  • Чим соковитіше буде фарш, тим смачніше і ніжніше вийде страва. Тому, якщо ви робите м’ясну начинку, додайте у фарш подрібнені овочі – цибулю, часник, болгарський перець, картопля, гарбуз, зелень і т. д. Все залежить від смаку.
  • Крім соковитості, начинка повинна бути ароматною. Пряність м’яса спеції додадуть – зіра, суміш перців, куркума, часник, кмин, коріандр.
  • Щоб смак виробів був насичений, краще змішувати різні види м’яса, наприклад баранину і яловичину або свинину і яловичину.
  • Щоб м’ясо було ніжним і тануло в роті, до нього можна додати подрібнений свинячий або курдючний жир.

Як правильно і швидко ліпити манти?

На перший погляд ліплення страви може здатися занадто складною. Але насправді вся процедура досить проста. Тісто завтовшки 2 мм розрізаємо на квадрати 10 на 10 або 15 на 15, закладаємо фарш. По діагоналі з’єднуємо протилежні кути зверху. Залишилося два вільних кінця, їх ми защипуємо збоку. Найпростіший спосіб заліпити хрест на хрест кути і подавати манти у формі конвертика.

Скільки варити манти на пару

Час готування залежить від кількості мантів і посуду, в якій вариться страва. Найбільш оптимальний час – 35 – 50 хвилин.

З яким соусом подавати страву

Манти можна подавати до столу без соусу, просто налив трохи бульйону. Але для соковитості і доповнення смаку можна зробити сметано-часниковий соус томатний соус, оцтову підливу. Якщо ви любите соус погостріше – можна приготувати підливу з помідор, рослинного масла і перцю чилі. Краще подавати манти і соус в окремому посуді, надкусити страву, а потім вмочити в соус. Приємного всім апетиту!

Прокрутка до верху