Як смачно приготувати горбушу — 11 рецептів

Як приготувати горбушу, щоб всі ахнули? Це легко і просто! Принадність горбуші в тому, що риба універсальна – вона напрочуд смачна, запечена під сирною шапочкою, з неї виходять дивно ароматні супи, а засолити її можна так, що вона буде не відрізняється від сьомги. У нашій добірці кращі рецепти з горбушею!

Горбуша, смажена шматочками на сковороді

Горбушу багато дорікають в сухості. У зв’язку з цим хочеться згадати старий добрий анекдот про котів: Ви не любите кішок? Ви просто не вмієте їх готувати! Так само і з горбушею — якщо її готувати грамотно, виходить дивно смачне блюдо. Соковите, ароматне, ніжне. Але пам’ятайте: смажена горбуша на сковороді вийде смачною тільки за умови абсолютної свіжості вихідного продукту.

Горбуша свіжа – срібляста, що пахне морем, зі світлими очима, ніжно рожевими зябрами. Другосортний продукт видає сірий колір, тьмяність, а сама тушка виглядає висушеній.

Для приготування знадобляться:

  • велика тушка риби – 1,2 кг;
  • сіль, перець за смаком;
  • рослинна олія для смаження – 100 мл;
  • борошно – 1 ст.

Готуємо так:

  • Горбушу очищаємо від нутрощів, промиваємо, нарізаємо на акуратні шматочки-стейки. Кожен намазуємо сіллю, перцем і обвалюємо в борошні.
  • Викладаємо рибу на розігріту сковорідку і обсмажуємо до рум’яної скоринки з двох сторін. Горбуша просмажиться рівномірно, і хрустка скоринка збережеться, якщо вогонь зробити щадним, тобто середнім. Сильний жар підсмажить рибу, але всередині вона залишиться сирою.

Готові шматочки подаємо на листках салату. Обов’язково запропонуйте їдцям порізані помідори-черрі, огірки, домашні соління. Прикрасить смак страви і пряний соус тартар з йогурту з шматочками маринованих корнішонів і з видавленим зубком часнику.

Наваристий рибний суп з горбушею

Часто після обсмажування риби залишаються голова і хвіст. Це – найбільш ласі шматочки для приготування апетитного, запашного рибного супу. Можете варити його з рисом або з перловою крупою, а ми пропонуємо стандартний варіант з картоплею.

Отже, підготуємо:

  • хвіст і голову риби;
  • 3 бульби картоплі;
  • спеції за смаком;
  • лавровий лист;
  • великий пучок зелені;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.

Приступаємо:

  • З голови і хвоста варимо прозорий бульйон. Він вийде, як сльоза, якщо ви акуратно виріжте зябра – вони вбирають бруд з водойми, яка і робить бульйон каламутним.
  • На сковорідці злегка обсмажуємо цибулю з морквою.
  • Картоплю чистимо і ріжемо кубиками.
  • Бульйон доводимо до кипіння і закидаємо туди картоплю, а через 5 – 7 хвилин і засмажку. Варимо овочі до готовності.
  • Останній штрих – додати зелень і шматочки риби: їх ми зчищаємо з хвоста, виймаємо з голови (особливо смачні щічки!), не забуваючи вибирати кісточки.
  • Приправляємо все зеленню, кладемо лаврушки і даємо трохи настоятися. Виходить неймовірний швидкий супчик. Особливо смачний з чорним хлібом і ложечкою нежирної сметани.

Варіант на швидку руку – супчик з консервою з горбуші. Досить зварити картоплю, додати до нього овочі та в останній момент вилити консерву разом з соком. Суп вийде чудовим, якщо приправити його великим пучком свіжої зелені.

Як приготувати горбушу в духовці соковитої

Соковита горбуша в духовці виходить, якщо запекти її на соляної подушці. Солити рибу в цьому випадку не треба. Дивно, але продукт вбирає рівно стільки приправи, скільки потрібно, щоб блюдо не вийшло сухим і прісним. Для рецепту підготуємо пачку солі і велику очищену рибу з головою або без, вагою 1,3 кг.

Дивіться також:  Ячна каша: як варити на молоці та воді, користь і шкода

Радимо поставити в духовку невелику ємність з водою — в процесі вона буде випаровуватися, насичуючи волокна риби соками.

Далі все простіше простого:

  • На деко висипаємо пачку великої кам’яної солі.
  • Викладаємо тушку, промиту і почищений від луски.
  • Включаємо духовку на температуру 180 градусів.
  • Випікаємо 30 хвилин.

Подаємо рибу з лимоном, томатами черрі, соусом тартар або будь-яким іншим на смак. І не забудьте відкрити пляшку молодого білого вина – поєднання вийде божественне!

Запікаємо філе риби у фользі

Філе горбуші, запечене у фользі, виглядає по-святковому. Особливо якщо кожен шматочок запакувати в акуратний конверт і подавати на стіл прямо так, лише злегка його розкривши. Сервіруємо кожну порцію свіжої зеленню, шматочками овочів, оливками… І ось, легкий обід в середземноморському стилі готовий для ваших гостей!

Для приготування підготуємо: 4 порції філе риби, 20 г масла для змащення фольги, 4 бульби картоплі, одну цибулину, чорний перець, 50 г сиру, майонез для «сіточки» – 100 мл

Замість картоплі в якості підкладки може виступити рис або булгур.

Діємо за етапами:

  • Приготуємо 4 конвертика фольги і злегка промаслим їх.
  • На кожен металевий лист викладемо картопляні скибочки. Зверху розподілимо філе. Посолити, поперчити.
  • На рибні заготовки відправимо тоненькі півкільця цибулі і посипаємо все тертим сиром.
  • Поливаємо все майонезом і акуратно запаковуємо фольгу.
  • Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів.
  • Випікаємо 20 – 25 хвилин.

У процесі таких кулінарних експериментів будинок аромати наповнюють риби, картоплі, майонезу. І таке блюдо дуже смачно не тільки в гарячому вигляді — остиглим, воно нагадує легку і ситну запіканку. Їмо з білим вином в колі друзів і радіємо життю.

Приготувати горбушу в духовці у фользі можна напередодні, а потім розігріти: по смаку вона не втрачає, а навпаки, овочі і риба просочуються соками один одного. Страва набуває завершеність.

У вершковому соусі в мультиварці

Горбуша, приготована у вершковому соусі, дасть фору будь дорогий червоній рибі. А готувати її одне задоволення. З турбот тільки заздалегідь прикупити тушку риби, нарізати її і залити вершковим соусом.

Крім риби нам знадобляться для соусу 300 мл жирних вершків, ст. л. борошна, спеції «Прованські трави», білий перець і сіль за смаком.

Можна попередньо обсмажити рибу на режимі «Жарити» — так соки «запечатаются», залишаться в кожному шматочку, і страва вийде ще смачніше.

Як готувати:

  • Рибу ріжемо на шматочки, які укладаємо на дно мультичаши.
  • Змішуємо в мисці вершки, сіль, перець і трави. Додаємо ложку борошна.
  • Заливаємо рибу соусом, включаємо режим «Риба» або «Гасіння».
  • Чекаємо сигналу про закінчення готування.

Пам’ятайте: рибу не варто перетримувати. М’ясо ніжне і пропікається швидко. А подавати страву радимо з молодою картоплею, бурим рисом або пастою, звареною до «альденте». Не забуваємо подати склянку прохолодного морсу з журавлини або воду з лимоном. Їмо, смакуючи кожен шматочок.

Дивіться також:  Конвертики з лаваша – 7 рецептів приготування

Смажимо рибу з лимонним соком

Послідовники здорового способу життя знають, що будь-яку рибу можна не солити, а замінити «білу смерть» корисним лимонним соком. Він додасть нотку цитрусової свіжості і ледь вловиму кислинку, яка дивовижно гармонійно поєднується з морепродуктами.

Нам потрібні:

  • велика тушка горбуші;
  • лимон або лайм;
  • суміш перців;
  • рослинна олія для смаження.

Готуємо так:

  • Тушку нарізаємо скибочками, а лимон ділимо на 3 – 4 частини.
  • Поливаємо рибу лимонним соком, приправляємо спеціями. Даємо промаринуватися 10 – 12 хвилин.
  • Викладаємо рибні заготовки на розігріту сковорідку і обсмажуємо з двох боків до готовності.

Ніколи не ріжте рибу надто тонко – вона ризикує розвалитися на сковорідці. Шматочки повинні бути шириною мінімум в 2 див.

Такий варіант просто створений для дієтичного вечері! Гарніром можуть стати листовий салат, болгарський перець, зелень і свіжі огірки. Візьміть за правило влаштовувати рибний вечеря пару раз в тиждень: кілограми почнуть швидко танути, і незабаром ви себе не впізнаєте.

Запечена «під шубою»

Якщо вже невибагливий минтай виходить «в шубці» казково смачним, то горбуша в маринаді з овочів – просто пісня і рай для гурманів.

Підготуємо:

  • рибу – 1000 м;
  • велику морква – 1 шт;
  • цибулину – 2 шт;
  • томатну пасту – 2 ст. л.;
  • сіль, спеції за смаком;
  • оцет 9 % — 2 ст. л.;
  • рослинна олія для смаження.

Моркву і цибулю чистимо, натираємо на тертці і ріжемо півкільцями. Тушкуємо на олії у сковорідці, додавши сіль, спеції, томатну пасту, оцет. На окремій сковорідці злегка обсмажимо шматочки риби. А тепер викладемо гутою шапочкою овочі і потім на малому вогні потомим всі 30 хвилин, накривши кришкою. Блюдо смачне, ніжне, але дуже рекомендуємо дочекатися і з’їсти його в холодному вигляді. Виходить закуска – пальчики оближеш!

Смажений стейк з риби

Стейк з горбуші особливо смачний, будучи приготований на відкритому грилі. Можна засмажити його і на сковорідці-гриль: вийде теж апетитний шматочок. Подайте його з овочами та соусом, гарніруйте картоплею фрі, укладіть на булочку у вигляді фіш-бургера і уславитеся в колі друзів модним сучасним кухарем. А всього-то й треба – шматок риби, сіль, перець і трохи олії.

Як готуємо:

  • З філе робимо стейк завбільшки з долоню руки.
  • Обмазуємо його сіллю, перцем.
  • На сковорідці розігріваємо масло.
  • Швидко обсмажуємо заготовку з двох сторін до рум’яної скоринки.

Подаємо на великій плоскій тарілці, прикрасивши зеленню і стручками маринованого перцю халапеньо. Їмо, закушуючи перчиками під чарочку текіли.

Як приготувати горбушу в духовці з картоплею

М’ясо по-французьки смачно, але вже якось дуже банально. А що, якщо приготувати не м’ясо, а рибу по-французьки? Це незвично і легко, враховуючи кількість страв на святковому столі.

Для приготування підготуємо:

  • картопля – 5 – 6 бульб;
  • велика ріпчаста цибулина – 1 шт.;
  • сир – 200 г;
  • філе горбуші – 800 г – 1000 м;
  • сіль, перець за смаком;
  • рослинне масло для змазування дека і обжарювання.
Дивіться також:  Як приготувати рибні котлети – 16 смачних і простих рецептів приготування

Готуємо так:

  • Картоплю чистимо, відварюємо до напівготовності і ріжемо слайсами шириною в 1,5 див.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями і обсмажуємо на сковороді до м’якості.
  • Рибу натираємо приправами.
  • На змащене маслом деко викладаємо картоплю, зверху рибу, а потім шар притушенного лука. Натираємо сир «шапочкою».
  • Відправляємо деко в духовку на 220 градусів на 15 – 20 хвилин. Оскільки всі компоненти у нас практично готові, запікати довго не доведеться. Як тільки сир розплавиться і придбав приємну скоринку, вимикаємо духовку. Даємо риби злегка охолонути і подаємо на стіл на великому плоскому блюді.

Риба не поступається за смаком м’ясного другого, а найчастіше, вона сприймається навіть краще. Найвибагливіші їдці люблять таке блюдо і з задоволенням з’їдають. Найкраще його супровід – легкий салат з пекінкі та парникових огірків.

Рецепт приготування риби у фользі

Секрет приготування риби у фользі дуже простий: повинно вистачити фольги, щоб щільно загорнути рибу в блискучу «шкірку».

Начинити тушку рекомендуємо часточками лимона — вони додадуть приємну кислинку. А змастити рибу можна білим перцем – ця спеція традиційно прикрашають рибні страви.

Для приготування підготуємо рибу вагою 1,4 кг, сіль, перець, спеції, лимон і лист фольги (великий).

  • Рибу промиваємо, очищаємо від зябер і луски, натираємо спеціями. Всередину черевця викладаємо скибочки лимона.
  • Щільно загортаємо тушку у фольгу і відправляємо в духовку на 200 градусів. Випікаємо 30 – 40 хвилин.
  • Готову рибу розгортаємо і даємо зарум’янитися скоринці (якщо є бажання).

Ефектно вона виглядає на столі з гарніром з бейбі-овочів і зелені. Підготуйте до неї соус, їжте компанією.

Як смачно засолити горбушу в домашніх умовах

Ви знаєте, що іноді горбуша смачніше будь сьомги? І вже точно вона доступнішою. Можна засолити рибу так, що пальчики оближеш! Розповімо самий простий і смачний рецепт домашньої сухий засолювання.

М’ясо для засолювання потрібно виключно свіже, щільне, пружне. Неякісний продукт розвалиться і просолится нерівномірно.

Підготуємо продукти:

  • рибу – 1000 м без голови (можна готовий свіже філе);
  • 3 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • спеції за смаком;
  • 100 мл рослинного масла;
  • лаврушки – 2 шт.

Алгоритм приготування:

  • Горбушу розбираємо на 2 великі пластини, виймаючи хребет. Філе натираємо з двох сторін сіллю і цукром, які попередньо змішуємо в одній ємності.
  • На кожен пласт покладемо ламані листочків лаврушки (але її можна не додавати), посипаємо будь-якими спеціями, поливаємо олією.
  • Укладаємо пласти один на одного і поміщаємо в заготовлену ємність. Залишаємо на 2 – 3 години при кімнатній температурі, прибираємо в холодильник.
  • Риба просолюється 7 – 8 годин. Якщо ви любите посол «крутіше» – збільшуйте кількість солі.

Залишилося тільки вийняти горбушу, відрізати апетитний шматочок, укласти його на свіжий батон, змащене маслом. Гілочка кропу зверху перетворить блюдо в розкішну ранкову закуску. Під чашку кава-латте кращий сніданок придумати складно.

Горбуша чудово поєднується з сирами, сухофруктами, сприймає ананаси і навіть родзинки і горіхи. Пробуйте начиняти її, запікайте цілком або частинами – результат завжди вас порадує.

Прокрутка до верху