Як приготувати горбушу, щоб всі ахнули? Це легко і просто! Принадність горбуші в тому, що риба універсальна – вона напрочуд смачна, запечена під сирною шапочкою, з неї виходять дивно ароматні супи, а засолити її можна так, що вона буде не відрізняється від сьомги. У нашій добірці кращі рецепти з горбушею!
Горбуша, смажена шматочками на сковороді
Горбушу багато дорікають в сухості. У зв’язку з цим хочеться згадати старий добрий анекдот про котів: Ви не любите кішок? Ви просто не вмієте їх готувати! Так само і з горбушею — якщо її готувати грамотно, виходить дивно смачне блюдо. Соковите, ароматне, ніжне. Але пам’ятайте: смажена горбуша на сковороді вийде смачною тільки за умови абсолютної свіжості вихідного продукту.
Горбуша свіжа – срібляста, що пахне морем, зі світлими очима, ніжно рожевими зябрами. Другосортний продукт видає сірий колір, тьмяність, а сама тушка виглядає висушеній.
Для приготування знадобляться:
- велика тушка риби – 1,2 кг;
- сіль, перець за смаком;
- рослинна олія для смаження – 100 мл;
- борошно – 1 ст.
Готуємо так:
- Горбушу очищаємо від нутрощів, промиваємо, нарізаємо на акуратні шматочки-стейки. Кожен намазуємо сіллю, перцем і обвалюємо в борошні.
- Викладаємо рибу на розігріту сковорідку і обсмажуємо до рум’яної скоринки з двох сторін. Горбуша просмажиться рівномірно, і хрустка скоринка збережеться, якщо вогонь зробити щадним, тобто середнім. Сильний жар підсмажить рибу, але всередині вона залишиться сирою.
Готові шматочки подаємо на листках салату. Обов’язково запропонуйте їдцям порізані помідори-черрі, огірки, домашні соління. Прикрасить смак страви і пряний соус тартар з йогурту з шматочками маринованих корнішонів і з видавленим зубком часнику.
Наваристий рибний суп з горбушею
Часто після обсмажування риби залишаються голова і хвіст. Це – найбільш ласі шматочки для приготування апетитного, запашного рибного супу. Можете варити його з рисом або з перловою крупою, а ми пропонуємо стандартний варіант з картоплею.
Отже, підготуємо:
- хвіст і голову риби;
- 3 бульби картоплі;
- спеції за смаком;
- лавровий лист;
- великий пучок зелені;
- моркву і цибулю – по 1 шт.
Приступаємо:
- З голови і хвоста варимо прозорий бульйон. Він вийде, як сльоза, якщо ви акуратно виріжте зябра – вони вбирають бруд з водойми, яка і робить бульйон каламутним.
- На сковорідці злегка обсмажуємо цибулю з морквою.
- Картоплю чистимо і ріжемо кубиками.
- Бульйон доводимо до кипіння і закидаємо туди картоплю, а через 5 – 7 хвилин і засмажку. Варимо овочі до готовності.
- Останній штрих – додати зелень і шматочки риби: їх ми зчищаємо з хвоста, виймаємо з голови (особливо смачні щічки!), не забуваючи вибирати кісточки.
- Приправляємо все зеленню, кладемо лаврушки і даємо трохи настоятися. Виходить неймовірний швидкий супчик. Особливо смачний з чорним хлібом і ложечкою нежирної сметани.
Варіант на швидку руку – супчик з консервою з горбуші. Досить зварити картоплю, додати до нього овочі та в останній момент вилити консерву разом з соком. Суп вийде чудовим, якщо приправити його великим пучком свіжої зелені.
Як приготувати горбушу в духовці соковитої
Соковита горбуша в духовці виходить, якщо запекти її на соляної подушці. Солити рибу в цьому випадку не треба. Дивно, але продукт вбирає рівно стільки приправи, скільки потрібно, щоб блюдо не вийшло сухим і прісним. Для рецепту підготуємо пачку солі і велику очищену рибу з головою або без, вагою 1,3 кг.
Радимо поставити в духовку невелику ємність з водою — в процесі вона буде випаровуватися, насичуючи волокна риби соками.
Далі все простіше простого:
- На деко висипаємо пачку великої кам’яної солі.
- Викладаємо тушку, промиту і почищений від луски.
- Включаємо духовку на температуру 180 градусів.
- Випікаємо 30 хвилин.
Подаємо рибу з лимоном, томатами черрі, соусом тартар або будь-яким іншим на смак. І не забудьте відкрити пляшку молодого білого вина – поєднання вийде божественне!
Запікаємо філе риби у фользі
Філе горбуші, запечене у фользі, виглядає по-святковому. Особливо якщо кожен шматочок запакувати в акуратний конверт і подавати на стіл прямо так, лише злегка його розкривши. Сервіруємо кожну порцію свіжої зеленню, шматочками овочів, оливками… І ось, легкий обід в середземноморському стилі готовий для ваших гостей!
Для приготування підготуємо: 4 порції філе риби, 20 г масла для змащення фольги, 4 бульби картоплі, одну цибулину, чорний перець, 50 г сиру, майонез для «сіточки» – 100 мл
Замість картоплі в якості підкладки може виступити рис або булгур.
Діємо за етапами:
- Приготуємо 4 конвертика фольги і злегка промаслим їх.
- На кожен металевий лист викладемо картопляні скибочки. Зверху розподілимо філе. Посолити, поперчити.
- На рибні заготовки відправимо тоненькі півкільця цибулі і посипаємо все тертим сиром.
- Поливаємо все майонезом і акуратно запаковуємо фольгу.
- Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів.
- Випікаємо 20 – 25 хвилин.
У процесі таких кулінарних експериментів будинок аромати наповнюють риби, картоплі, майонезу. І таке блюдо дуже смачно не тільки в гарячому вигляді — остиглим, воно нагадує легку і ситну запіканку. Їмо з білим вином в колі друзів і радіємо життю.
Приготувати горбушу в духовці у фользі можна напередодні, а потім розігріти: по смаку вона не втрачає, а навпаки, овочі і риба просочуються соками один одного. Страва набуває завершеність.
У вершковому соусі в мультиварці
Горбуша, приготована у вершковому соусі, дасть фору будь дорогий червоній рибі. А готувати її одне задоволення. З турбот тільки заздалегідь прикупити тушку риби, нарізати її і залити вершковим соусом.
Крім риби нам знадобляться для соусу 300 мл жирних вершків, ст. л. борошна, спеції «Прованські трави», білий перець і сіль за смаком.
Можна попередньо обсмажити рибу на режимі «Жарити» — так соки «запечатаются», залишаться в кожному шматочку, і страва вийде ще смачніше.
Як готувати:
- Рибу ріжемо на шматочки, які укладаємо на дно мультичаши.
- Змішуємо в мисці вершки, сіль, перець і трави. Додаємо ложку борошна.
- Заливаємо рибу соусом, включаємо режим «Риба» або «Гасіння».
- Чекаємо сигналу про закінчення готування.
Пам’ятайте: рибу не варто перетримувати. М’ясо ніжне і пропікається швидко. А подавати страву радимо з молодою картоплею, бурим рисом або пастою, звареною до «альденте». Не забуваємо подати склянку прохолодного морсу з журавлини або воду з лимоном. Їмо, смакуючи кожен шматочок.
Смажимо рибу з лимонним соком
Послідовники здорового способу життя знають, що будь-яку рибу можна не солити, а замінити «білу смерть» корисним лимонним соком. Він додасть нотку цитрусової свіжості і ледь вловиму кислинку, яка дивовижно гармонійно поєднується з морепродуктами.
Нам потрібні:
- велика тушка горбуші;
- лимон або лайм;
- суміш перців;
- рослинна олія для смаження.
Готуємо так:
- Тушку нарізаємо скибочками, а лимон ділимо на 3 – 4 частини.
- Поливаємо рибу лимонним соком, приправляємо спеціями. Даємо промаринуватися 10 – 12 хвилин.
- Викладаємо рибні заготовки на розігріту сковорідку і обсмажуємо з двох боків до готовності.
Ніколи не ріжте рибу надто тонко – вона ризикує розвалитися на сковорідці. Шматочки повинні бути шириною мінімум в 2 див.
Такий варіант просто створений для дієтичного вечері! Гарніром можуть стати листовий салат, болгарський перець, зелень і свіжі огірки. Візьміть за правило влаштовувати рибний вечеря пару раз в тиждень: кілограми почнуть швидко танути, і незабаром ви себе не впізнаєте.
Запечена «під шубою»
Якщо вже невибагливий минтай виходить «в шубці» казково смачним, то горбуша в маринаді з овочів – просто пісня і рай для гурманів.
Підготуємо:
- рибу – 1000 м;
- велику морква – 1 шт;
- цибулину – 2 шт;
- томатну пасту – 2 ст. л.;
- сіль, спеції за смаком;
- оцет 9 % — 2 ст. л.;
- рослинна олія для смаження.
Моркву і цибулю чистимо, натираємо на тертці і ріжемо півкільцями. Тушкуємо на олії у сковорідці, додавши сіль, спеції, томатну пасту, оцет. На окремій сковорідці злегка обсмажимо шматочки риби. А тепер викладемо гутою шапочкою овочі і потім на малому вогні потомим всі 30 хвилин, накривши кришкою. Блюдо смачне, ніжне, але дуже рекомендуємо дочекатися і з’їсти його в холодному вигляді. Виходить закуска – пальчики оближеш!
Смажений стейк з риби
Стейк з горбуші особливо смачний, будучи приготований на відкритому грилі. Можна засмажити його і на сковорідці-гриль: вийде теж апетитний шматочок. Подайте його з овочами та соусом, гарніруйте картоплею фрі, укладіть на булочку у вигляді фіш-бургера і уславитеся в колі друзів модним сучасним кухарем. А всього-то й треба – шматок риби, сіль, перець і трохи олії.
Як готуємо:
- З філе робимо стейк завбільшки з долоню руки.
- Обмазуємо його сіллю, перцем.
- На сковорідці розігріваємо масло.
- Швидко обсмажуємо заготовку з двох сторін до рум’яної скоринки.
Подаємо на великій плоскій тарілці, прикрасивши зеленню і стручками маринованого перцю халапеньо. Їмо, закушуючи перчиками під чарочку текіли.
Як приготувати горбушу в духовці з картоплею
М’ясо по-французьки смачно, але вже якось дуже банально. А що, якщо приготувати не м’ясо, а рибу по-французьки? Це незвично і легко, враховуючи кількість страв на святковому столі.
Для приготування підготуємо:
- картопля – 5 – 6 бульб;
- велика ріпчаста цибулина – 1 шт.;
- сир – 200 г;
- філе горбуші – 800 г – 1000 м;
- сіль, перець за смаком;
- рослинне масло для змазування дека і обжарювання.
Готуємо так:
- Картоплю чистимо, відварюємо до напівготовності і ріжемо слайсами шириною в 1,5 див.
- Цибулю шаткуємо півкільцями і обсмажуємо на сковороді до м’якості.
- Рибу натираємо приправами.
- На змащене маслом деко викладаємо картоплю, зверху рибу, а потім шар притушенного лука. Натираємо сир «шапочкою».
- Відправляємо деко в духовку на 220 градусів на 15 – 20 хвилин. Оскільки всі компоненти у нас практично готові, запікати довго не доведеться. Як тільки сир розплавиться і придбав приємну скоринку, вимикаємо духовку. Даємо риби злегка охолонути і подаємо на стіл на великому плоскому блюді.
Риба не поступається за смаком м’ясного другого, а найчастіше, вона сприймається навіть краще. Найвибагливіші їдці люблять таке блюдо і з задоволенням з’їдають. Найкраще його супровід – легкий салат з пекінкі та парникових огірків.
Рецепт приготування риби у фользі
Секрет приготування риби у фользі дуже простий: повинно вистачити фольги, щоб щільно загорнути рибу в блискучу «шкірку».
Начинити тушку рекомендуємо часточками лимона — вони додадуть приємну кислинку. А змастити рибу можна білим перцем – ця спеція традиційно прикрашають рибні страви.
Для приготування підготуємо рибу вагою 1,4 кг, сіль, перець, спеції, лимон і лист фольги (великий).
- Рибу промиваємо, очищаємо від зябер і луски, натираємо спеціями. Всередину черевця викладаємо скибочки лимона.
- Щільно загортаємо тушку у фольгу і відправляємо в духовку на 200 градусів. Випікаємо 30 – 40 хвилин.
- Готову рибу розгортаємо і даємо зарум’янитися скоринці (якщо є бажання).
Ефектно вона виглядає на столі з гарніром з бейбі-овочів і зелені. Підготуйте до неї соус, їжте компанією.
Як смачно засолити горбушу в домашніх умовах
Ви знаєте, що іноді горбуша смачніше будь сьомги? І вже точно вона доступнішою. Можна засолити рибу так, що пальчики оближеш! Розповімо самий простий і смачний рецепт домашньої сухий засолювання.
М’ясо для засолювання потрібно виключно свіже, щільне, пружне. Неякісний продукт розвалиться і просолится нерівномірно.
Підготуємо продукти:
- рибу – 1000 м без голови (можна готовий свіже філе);
- 3 ст. л. солі;
- 2 ст. л. цукру;
- спеції за смаком;
- 100 мл рослинного масла;
- лаврушки – 2 шт.
Алгоритм приготування:
- Горбушу розбираємо на 2 великі пластини, виймаючи хребет. Філе натираємо з двох сторін сіллю і цукром, які попередньо змішуємо в одній ємності.
- На кожен пласт покладемо ламані листочків лаврушки (але її можна не додавати), посипаємо будь-якими спеціями, поливаємо олією.
- Укладаємо пласти один на одного і поміщаємо в заготовлену ємність. Залишаємо на 2 – 3 години при кімнатній температурі, прибираємо в холодильник.
- Риба просолюється 7 – 8 годин. Якщо ви любите посол «крутіше» – збільшуйте кількість солі.
Залишилося тільки вийняти горбушу, відрізати апетитний шматочок, укласти його на свіжий батон, змащене маслом. Гілочка кропу зверху перетворить блюдо в розкішну ранкову закуску. Під чашку кава-латте кращий сніданок придумати складно.
Горбуша чудово поєднується з сирами, сухофруктами, сприймає ананаси і навіть родзинки і горіхи. Пробуйте начиняти її, запікайте цілком або частинами – результат завжди вас порадує.