Кожна хороша господиня повинна знати, як смачно приготувати курку. Це недороге і малокалорийное м’ясо, яке обов’язково повинно стати частиною щоденного раціону сім’ї. Існує безліч вдалих страв на основі курки.
Як смачно приготувати курку в духовці
Простіше і швидше за все запекти птицю в духовці. М’ясо вийде соковитим і ніжним. Особливо, якщо подбати про ароматному смачному маринаді.
Запечена курка в спеціях цілком
Інгредієнти: велика тушка курки (близько 2 кг), половина лимона, 40 мл рафінованої олії, сіль, дрібку меленого коріандру, чорного і червоного перцю, імбиру, цілих насіння зіри, каррі.
- Птах цілком промивається холодною водою. Зайва волога з тушки видаляється рушниками з паперу.
- Курка поміщається в широку глибоку чашу. З усіх боків вона натирається спочатку лимонними часточками, а потім соком, вичавленим з половинки цитруса. Тушка залишається хвилин на 45.
- Всі заявлені спеції з’єднуються і розтираються. До них виливається масло, всипається сіль.
- Получившимся маринадом курка натирається з кожної сторони, чаша покривається плівкою і залишають прямо на столі на 3 години.
- Підготовлена курка укладається у форму, покривається фольгою. Температура печі виставляється на 220 градусів.
Курка в духовці цілком запікається 40 – 45 хвилин, після чого забирається покриття. Температура знижується до 170 градусів. Ще через півгодини вона повертається до колишньої позначки. Незабаром на блюді з’явиться гарна скоринка.
Філе по-французьки
Інгредієнти: 540 г філе, по 4 ст. л. класичного майонезу і густої сметани, цибулина, 220 – 240 г несолоного сиру, часник в зубках, свіжий кріп, сіль, паприка солодка і чорний, розтертий у ступці, перець.
- Філе рубається тонкими пластиками, кожна з яких обробляється кухонним молоточком, розтирається сіллю і спеціями.
- Головка цибулі нарізане тонкими полуколечками, після чого вони зажариваются на розпеченому жирі до прозорості.
- Для соусу з’єднується підсолена сметана, тертий сир (60 г), майонез і розтертий часник. До суміші додається подрібнений свіжий кріп.
- Підготовлена форма промаслюється. На дно поміщаються шматочки курятини (більша частина). Зверху розмазується половина соусу і розкладається цибулю.
- Далі розташовуються залишилися шматочки філе і решті соус.
- Запіканка посипається іншим тертим сиром.
Блюдо печеться при високій температурі 25 – 30 хвилин.
Жульєн з грибами
Інгредієнти: цибулина, сіль, суха суміш прованських трав, куряче філе, 330 г розморожених печериць, 3 щіпки борошна, склянка вершків, 2 ст. л. вершкового масла, 220 г солоного сиру.
- У сковороді розігрітий жир. На ньому зажариваются мініатюрні шматочки цибулини. Як тільки овоч стане прозорим, до нього пересипаються грибні слайсы і шматки філе.
- Продукти обсмажують ще 4 – 7 хвилин. Засипаються спеції, сіль, борошно.
- Через пару хвилин вливаються вершки. Маса після закипання залишається на маленькому вогні до загусання.
- Отриманою сумішшю приблизно на ¾ заповнюються спеціальні формочки для жульєна.
- Вільний простір заповнюється тертим сиром.
Запікається жульєн в духовій шафі 17 – 25 хвилин. За цей термін сир повинен зарум’янитися.
Як приготувати курку-гриль в духовці?
Склад продуктів: тушка (вагою близько 2 кг), велика ложка солі, щіпка солодкої паприки і чорного перцю, 3 великі ложки оливкової майонезу, 1 велика ложка гірчиці, рослинна олія.
- Підготовлена птах з кожної сторони натирається сіллю, спеціями (крім паприки). Обробити її потрібно і всередині.
- В іншій чаші змішуються оливковий майонез і гірчиця. Пікантною масою зверху покривається курятина.
- Курка викладається на решітку. Знизу встановлюється велика форма з водою.
Тушка запікається близько години, після чого натирається сумішшю з 2 ст. л. масла і паприки і доводиться до готовності ще хвилин 10. Це дозволить приготувати страву з рум’яною скоринкою.
Грудка запечена з ананасами
Інгредієнти: велика грудка, 4 «шайби» свіжого або консервованого ананаса, 60 г твердого сиру, 5 ст. л. несолодкого густого йогурту, олія, карі, морська сіль, паприка.
- Грудка ріжеться на 4 тонкі пластинки. Вони відбиваються, натираються сіллю, каррі і паприкою.
- Шматочки птиці укладаються в промаслений форму. Зверху розподіляються колечка фрукта. Додається підсолений йогурт. Замість нього можна використовувати класичний майонез.
- Зверху розсипається натертий сир.
Печеться грудка в такому вигляді півгодини. Досить буде середньої температури
Картопляна запіканка з птахом
Інгредієнти: за півкіло картоплі і м’яса, 2 цибулини, 230 г сиру, 4 зубки часнику, 1,5 ст. среднежирной сметани, 3 ст. л. класичного майонезу, кам’яна сіль, спеції.
- Філе тончайше ріжеться, змащується маринадом з майонезу, часнику, солі і спецій.
- Курятина настоюється близько чверті години.
- У підготовлену форму викладаються тонкі картопляні кружальця. На них розподіляються цибульні кільця.
- Далі йде підсолена сметана зі спеціями і курятина.
- Зверху висипається весь тертий сир.
Запіканка готується близько години при 180 – 190 градусах. Готовність страви перевіряється зубочисткою або гострим ножем.
Класичний курча тютюну
Інгредієнти: тушка курчати, 6 ст. л. рафінованої олії, по 1 ч. л. хмелі-сунелі, гострої аджики і сушеного коріандру, сіль, 2 часточки часнику.
- Підготовлену тушку птиці потрібно распластать уздовж спини шкіркою вгору.
- Всі спеції перетираються. До них засипається роздавлений часник і велика сіль.
- Отриманою масою змащується тушка з кожної сторони.
- Спочатку курча смажиться до зарум’янювання на сковорідці, потім переміщається в форму і відправляється в розігрітий духову шафу.
Птицю обов’язково потрібно придавити важкою кришкою. Готуватися вона буде ще близько чверті години.
Випікаємо з овочами в горщиках
Інгредієнти: 1 шт. цибулі, стільки ж картоплі, кабачків, баклажанів і моркви, 1 кг курячої грудки, стакан тертого сиру, 4 – 6 зубків часнику, по дрібці солі і перцю.
- Спочатку потрібно посмажити півкільця очищеного лука. Потім висипати до них подрібненої м’ясо і тушкувати продукти разом до готовності.
- Довільно подрібнюються всі інші очищені і вимиті овочі. Вони смажаться до розм’якшення. Солятся, перчатся. Додається розім’ятим часник.
- В горщики викладається спочатку м’ясо, потім овочі. Додається трохи солоної води.
Зверху курка з картоплею та іншими овочами присипається тертим сиром. Страву в горщиках запікається близько години при високій температурі в духовці.
Курка, запечена з лимоном і чебрецем у фользі
Інгредієнти: 230 г курячих стегон і курячих гомілок, великий лимон, 30 мл олії оливи, 30 г жирного масла, 20 г чебрецю, 4 зубки часнику, 120 мл білого сухого вина, сіль.
- Всі курячі частини натираються перцем, сіллю, укладаються в підготовлену форму для запікання.
- В окремій ємності змішується цедра цілого лимона (дрібно терта), сушений чебрець, два види масла, подрібнений часник. Вершкове масло потрібно попередньо розм’якшити.
- Вийшла на другому кроці сумішшю натирається поверхню курятини. Залишився без цедри лимона розрізається на скибочки і розкладається поруч.
- У форму виливається вино.
Блюдо печеться 45 – 55 хвилин. Досить 190 градусів в духовій шафі.
Стегна в рукаві
Інгредієнти: 8 – 9 стегенець, суміш з класичного майонезу зі сметаною, 5 часникових зубчиків, сіль, спеції.
- Підготовлені стегна покриваються сіллю, улюбленими спеціями і перетертим часником. Якщо є час, варто залишити маринуватися на 40 – 50 хвилин.
- Стегна змазують сумішшю з сметани і майонезу, розташовуються в рукаві. З боків він закріплюється спеціальними кліпсами. В кількох місцях рукав проколюється зубочисткою. В іншому випадку на курятині не буде апетитної рум’яної скоринки.
- Блюдо печеться при 220 градусах в духовці. На весь процес піде 40 – 45 хвилин.
Курятина, запечена таким чином, відмінно поєднується з різними овочевими салатами.
Крильця в медово-соєвому соусі
Інгредієнти: півкіло курячих крилець, 1 ст. л. рідкого натурального меду, 3 зубки часнику, 1 ст. л. рафінованої олії, 3 ст. л. класичного соєвого соусу, сіль, суміш перців.
- Для маринаду змішуються соєвий соус, масло, рідкий мед, роздавлений часник.
- Кожне крильце ділиться на 3 частини. Крайня маленька частина відрізається і викидається. На ній немає м’яса.
- Птах укладається в глибоку миску. Натирається сіллю і сумішшю перців. Потрібно пам’ятати, що соєвий соус також солоний.
- Зверху виливається маринад. У такому вигляді крила залишаються на пару годин.
- Курятина викладається в жароміцну форму і забирається в розпечену духовку на 40 хвилин.
Готовність страви визначається з яскравого румяному кольором скоринки.