Курячі сердечка — вид субпродуктів, який дуже популярний в приготуванні різних страв. Що можна приготувати з курячих сердечок? Їх гасять, смажать, варять, використовують для перших страв, включають до складу салатів. Як приготувати курячі сердечка розповімо нижче на прикладі декількох смачних рецептів.
Як приготувати курячі сердечка в сметані?
Курячі сердечка виходять дуже ніжними в сметанному соусі. Цей рецепт можна назвати одним з найбільш простих і популярних, що використовуються для приготування даного субпродукту.
- цибуля – 1;
- морква — 1;
- сметана 10-15 % — 2 стіл. л.;
- цибульні пір’я — 20 гр;
- олія олив. — 1 стіл. л.;
- сіль, перець, куркума;
- курячі серця — 500 гр.
Сердечка ретельно промиваємо, можна зрізати надлишки жиру і судини. Цибулю чистимо і ріжемо кубиком/четвертинками кілець, кому як більше подобається. Розігріваємо олію в сотейнику, викладаємо в нього цибулю і підсмажити кілька хвилин. Коли шматочки стануть злегка прозорими, додаємо до них серця. Перемішуємо з цибулею і залишаємо гаситися під кришкою на чверть години.
Тим часом чистимо та миємо моркву нарізаємо її тоненькими брусочками довжиною не більше 3 см і після закінчення визначеного часу викладаємо до сердечком. Перемішуємо і залишаємо тушкуватися ще на пару хвилин. Тим часом змішуємо сметану зі спеціями і сіллю. Якщо подобається рідка підлива, можна додати трохи води, доводячи масу до потрібної консистенції. Заливаємо вміст сотейника соусом, перемішуємо і тушкуємо на мінімальному вогні 5-7 хвилин. Перед подачею посипаємо блюдо рубаною зеленню цибулі.
Курячі сердечка зі сметаною найчастіше подають з картопляним пюре або макаронами.
На замітку. Перед покупкою обов’язково перевіряйте термін придатності продукту.
У вершковому соусі
Вершковий соус робить страву ще більш ніжним, ніж в рецепті зі сметаною.
Принцип приготування практично той же:
- серця — 600 гр;
- цибулина;
- морква;
- сіль;
- вершки 10-15 % — 200 гр;
- масло пост.;
- вода — ½ скл.
Моєму сердечка під проточною водою, залишаємо в друшляку стекти. Тим часом чистимо і ріжемо овочі тонкою соломкою. Моркву можна потерти на тертці.
Розігріваємо масло й обсмажуємо сердечка до повного випаровування рідини. Періодично їх треба помішувати для рівномірної термічної обробки — приблизно 20-25 хвилин. Додаємо солі і спецій, все добре перемішуємо, висипаємо овочі і смажимо ще хвилин п’ять.
У склянці змішуємо вершки з сіллю, заливаємо сумішшю сердечка і тушкуємо під кришкою хвилин 10. Даємо настоятися кілька хвилин, після подаємо з гарніром з овочів або картопляним пюре.
М’які курячі сердечка з цибулею на сковорідці
Ніжні і м’які курячі сердечка на сковорідці можна приготувати всього за півгодини і подати з будь-яким гарніром.
З розрахунку на 2-3 порції знадобиться наступне кількість продуктів:
- сердечка — 500 гр;
- цибуля — 1 великий;
- пост. масло;
- спеції («Для курки» або «Універсальна»;
- кілька гілочок свіжого кропу.
Як правило, з курячих сердечок залишки зрізують судин і жир. Трохи жирку можна залишити, щоб страва була більш соковитим. Деякі господині розрізають сердечка вздовж і вимивають залишки крові. Залишаємо на друшляку трохи стекти.
Цибулину почистити і нарізати тоненькими півкільцями.
На сковороду налити трошки олії, викласти сердечка і цибулю, рівномірно присипати спеціями і сіллю, перемішати. Накрити кришкою і залишити на третину години, після гарненько перемішати і залишити ще на 15-20 хвилин під кришкою.
Перед подачею присипте свіжим рубаним кропом. Сердечка подають як закуску до пива (якщо використовувати гострі спеції в приготуванні), також добре поєднуються з гарнірами з картоплі і рису.
На замітку. Щоб отримати максимально м’які і ніжні сердечка, перед смаженням відваріть їх в злегка підсоленій воді протягом 10-ти хвилин після початку кипіння води.
Печеня з сердечок з грибами
- серця — 1 кг;
- картопля
- цибуля — 1 середній;
- морква — 1-2;
- часник — 1 головка;
- чорнослив — 7-9 одиниць;
- паприка — 1 ч. л.;
- сушений кріп — 1-2 ч. л.;
- сіль — 2 ч. л.
Сердечка промиємо і чистимо (за бажанням).
Овочі чистимо і обполіскуємо. Цибулю ріжемо полуколечками, моркву — четвертинками кілець. Часникові зубки ріжемо пластинками, а чорнослив — дрібним кубиком. Все перемішуємо з сердечками, приправляємо і солимо. Ретельно все перемішуємо.
Картоплю окремо ріжемо кубиком, розкладаємо в порційні горщики. Кубики можна різати великими шматочками.
Духовку поставимо розігріватися до 180 град.
Суміш овочів і сердечок розкладаємо поверх картоплі. Заливаємо в кожен по третині склянки окропу, накриваємо кришечками і відправляємо в духовку на годину.
В мультиварці
Приготувати курячі сердечка в мультиварці трохи спрощує весь процес — біля страви не потрібно постійно стояти, помішувати, стежити за його приготуванням.
Процес підготовки продуктів мало відрізняється від звичайного:
Після закінчення приготування можна відразу подавати до столу.
Салат з курячими сердечками
Дуже простий і неймовірно смачний салат можна приготувати на основі сердечок.
Для цього знадобиться:
- сердечка — 500 гр;
- яйця — 3-4 одиниці;
- огірки (свіжий. або марін. за власним бажанням) — 2;
- кукурудза консерв. — 1 банка;
- пучок зелені;
- майонез — 250 гр;
- сіль, перець.
Сердечка промиємо, позбавляє їх від жирку і відварюємо в підсоленій воді. Можна додати лавровий лист для аромату. Після закипання готуємо протягом 20-ти хвилин. Після відкидаємо на друшляк.
Поки варяться сердечка, ставимо варитися яйця. Огірки миємо й ріжемо кубиком. З вареними яйцями робимо те ж саме. Сердечком даємо трохи охолонути і ріжемо кільцями або кубиком — як більше подобається. Всі з’єднуємо в салатнику, додаємо кукурудзу, майонез, сіль і перець. Перемішуємо. Зелень миємо, розрізаємо, присипаємо зверху перед подачею.
Тушкуємо в томатному соусі
- сердечка — 500-600 гр;
- морква — 1 велика;
- цибуля — 1 середній;
- томат-паста — 150-250 мл (регулювати за смаком);
- сіль, суха аджика, перець мелений.
Цибулю і моркву чистимо. Цибулю ріжемо полуколечками, морквину тремо. Обсмажуємо в олії кілька хвилин. Додаємо прянощі і сіль.
Сердечка моєму і додаємо до овочів, перемішуємо. Тушкуємо 5-7 хвилин, помішуючи. Додаємо воду так, щоб вона покривала весь вміст, викладаємо пасту і перемішуємо. Тушкуємо під кришкою протягом півгодини.
Шашлички з курячих сердечок в духовці
Незвичайна подача курячих сердечок — шашлики з даного субпродукту, приготовлені в духовці.
Знадобиться наступний список продуктів:
- сердечка — 1 кг;
- сіль, перець;
- соєвий соус — 6 стіл. л.;
- мед — 2 стіл. л.;
- бальзамічний/столовий оцет — 3 стіл. л.
Сердечка промиємо, при необхідності чистимо, складаємо в одну глибоку ємність, у якій буде зручно маринувати продукт. Додаємо мед і прянощі, а також інші складові рецепту і гарненько перемішуємо руками. Залишаємо на 1-1,5 години маринуватися.
Мариновані сердечка нанизуємо на дерев’яні шпажки, протикаючи перпендикулярно, чергуючи широку і вузьку частину сердечок, щоб вони сиділи щільно. Розміщуємо їх на форму для запікання, яку заливаємо залишки маринаду і 2-3 склянки води. Духовку розігріваємо до 180 град. і запікаємо сердечка протягом 10-15-ти хвилин, після перевертаємо шпажки і продовжуємо готувати ще з чверть години.
На замітку. Замариновані сердечка можна зберігати у холодильній камері протягом доби.
В соєвому соусі з часником
Пікантний смак курячим сердечком додають соєвий соус з часником.
Пропонуємо наступний рецепт приготування цього продукту:
- сердечка — 500 гр;
- соєвий соус — 5 стіл. л.;
- чесок — 1 велика головка;
- томат. паста — 2 стіл. л.;
- сметана — 5 стіл. л.;
- сіль;
- спеції;
- маленька цибулинка.
Готуємо маринад: часник пропустити через прес, змішати з соусом і спеціями.
Сердечка вимити, почистити і замаринувати в маринаді на півгодини. Рекомендується зверху встановити гніт, щоб всі сердечка повністю були покриті маринадом.
Поки субпродукт маринується, подрібнити цибулю і обсмажити протягом декількох хвилин. Після викласти до лучка сердечка разом з маринадом і тушкувати хвилин 15. Далі викласти суміш сметани і пасти, гарненько перемішати і згасити під кришкою ще з чверть години.