Навчитися, як смачно приготувати минтай, можна використовуючи 11 оригінальних рецептів. Ця риба корисна для здоров’я, в ній мало кісток, тому страви з неї сподобаються не тільки дорослим, але й дітям.
Минтай, смажений на сковороді шматочками
Це універсальний рецепт, за яким можна готувати морську і річкову рибу.
Для приготування знадобиться:
- минтай 1,5 кг;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- лимонний сік 2 ст. л.;
- суміш перців;
- 5 г солі;
- борошна 160 г;
- 100 мл олії.
Покрокове опис:
- Почистивши рибу, розріжте її на невеликі шматки.
- Полийте соєвим соусом і соком половини лимона, посоліть і поперчіть, перемішайте, поставте в холодильник на 5 годин.
- Нагрійте в сковорідці олію.
- Рибні шматки панірують у борошні. Смажте до готовності близько 7-9 хвилин. Перевернувши на другу сторону, накрийте кришкою.
- Готовий минтай викладайте на серветки, щоб вбрався зайвий жир.
З цього простого рецепту смажений минтай на сковороді виходить ароматний, золотистий зовні і всередині соковитий.
Рецепт гасіння в сметанному соусі
Минтай зі сметаною поєднується з будь-яким гарніром, його легко приготувати.
Необхідні інгредієнти:
- минтай 1200 м;
- 120 г борошна;
- цибуля 1 шт.;
- сіль;
- 100 мл олії;
- сметани 100 г;
- 250 мл води.
Покрокове опис:
- Помийте і почистіть минтай, розділіть на шматки.
- Панірують у борошні і обсмажте на сковорідці.
- Дрібно наріжте цибулю і підсмажте його з двома жменями борошна та олії.
- Додайте на сковорідку до цибулі сметану.
- Залийте цибулю 1 ст. гарячої води і тушкуйте 10 хвилин.
- У готовий соус покладіть смажену минтай.
- Варіть 7 хвилин під закритою кришкою.
Смачний сметанний соус – прекрасна підлива, а риба в соусі виходить дуже ніжною і соковитою.
Смачні рибні котлети
Цей рецепт чудовий тим, що котлети з минтая виходять дійсно смачними. Рибне філе рубають ножем, щоб зберегти соковитість фаршу.
Продукти:
- філе минтая 1000 м;
- 200 г білого батона;
- велика цибулина 1 шт.;
- 1 яйце;
- солі 20 г;
- 50 г манки;
- олія оливкова;
- молока 50 мл;
- сухої петрушки 5 г;
- меленого перцю 2 р.
Покрокове опис:
- Приготуйте з філе без кісток рубаний фарш – наріжте його на дрібні шматочки.
- Зріжте кірки хліба, і замочіть його в молоці, додайте до нього манку.
- Наріжте дрібно цибулю.
- Додайте до рибного фаршу яйце, цибуля і набряклий хліб.
- Посоліть і поперчіть, додайте суху петрушку.
- Вимісіть фарш мокрими руками до однорідної маси сформуйте котлети.
- Розігрійте сковороду, налийте в неї масло і смажте котлети з двох сторін на середньому вогні до золотистого кольору.
- Коли перевернете котлети на другу сторону, не забудьте накрити сковорідку кришкою і зменшити вогонь.
Смачні рибні котлети готові!
Під маринадом з цибулі і моркви
Цей рецепт нескладний у виконанні, а результат завжди перевершує всі очікування.
Продукти:
- минтай 1 кг;
- 3 цибулі;
- 4 морквини;
- сіль і перець;
- 2 ч. л. білого вина або яблучного оцту;
- 450 г томатного соусу;
- 100 мл води;
- олія для смаження.
Приготування:
- Почистіть рибу, помийте, наріжте шматками.
- Цибулю поріжте півкільцями.
- Моркву натріть.
- Цибулю підсмажте до золотистого кольору, додайте дрібку чорного меленого перцю.
- Закиньте до цибулі моркву, тушкуйте до готовності, посоливши і поперчив за смаком.
- Додайте до овочів на сковорідці томатний соус, тушкуйте 2 хвилини.
- Долийте до томатної заправці на сковороді 150 мл води і оцет або вино, тушкуйте 3 хвилини.
- Посоліть рибу, покладіть в готову томатну підливу на сковорідці. Накрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні до готовності.
Замість томатного соусу, можна взяти свіжі томати без шкірки, подрібнені блендером.
Минтай під маринадом з томату і овочів добре поєднується з гарніром з відвареної картоплі.
В мультиварці
Дивовижно смачна риба на овочевій подушці, під вершково-сметанним соусом, виходить в мультиварці.
Продукти:
- минтай 2 тушки;
- 2 цибулі;
- 1 морквина;
- 100 г сметани;
- 150 мл вершків;
- сіль;
- приправа для риби;
- масло пісне.
Приготування:
- Почистіть минтай, і наріжте шматками.
- Посоліть рибу, посипте приправою.
- Наріжте цибулю і натерти морквину.
- У чашу мультиварки налийте масло. Покладіть цибулю і моркву.
- Закрийте кришку мультиварки, встановіть режим «Запікання» або «Мультиповар» (125-135 °C) на 40 хвилин.
- Приготуйте сметанную заливку, змішайте сметану, вершки і щіпку солі.
- Овочі в мультиварці помішуйте. Через 20 хвилин після початку гасіння, покладіть в мультиварочную чашу шматки риби на овочеву подушку.
- Залийте рибу в мультиварці вершково-сметанною сумішшю. Закрийте кришку і готуйте до закінчення програми.
Подавайте з гречаною кашею або картопляним пюре.
Запікаємо рибу з помідорами і сиром
Щоб приготувати минтай в духовці, знадобиться великий лист для випікання. Його можна застелити фольгою.
Продукти:
- минтай 1600 м;
- 200 г сиру;
- сметани 200 г;
- 2 цибулі;
- часник 3 зуб.;
- 5 томатів;
- кріп 1 пучок;
- сіль 10 г;
- приправа для риби 5 р.
Покрокове опис:
- Почистіть рибу, помийте і наріжте порційними шматками.
- Цибулю наріжте півкільцями.
- Приготуйте сметанную заправку, додавши сметану подрібнений часник, кріп і сіль.
- На дно форми для випікання покладіть цибулю, зверху рибу. Змастіть шматки минтая сметаною з часником і зеленню.
- Покладіть на рибу зверху гуртки помідорів, посипте тертим сиром, і змастіть сметаною.
- Поставте в нагріту духовку, випікайте близько 45 хвилин при температурі 200 °C.
Смачний минтай, запечений під сиром, готовий!
Минтай цілком у духовці у фользі
Риба, приготована за цим рецептом, виходить ніжною і смачною. Її приготування займає мало часу.
Продукти:
- минтай 1000 м;
- 10 г солі;
- чорний мелений перець 2 г;
- 3 ст. л. олії пісного;
- лимонного соку 3 ст. л.;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- майонезу 1 ст. л.
Покрокове опис:
- Очистіть і промийте рибу, натріть її сіллю і перцем.
- З’єднайте для соусу: томатну пасту, майонез, лимонний сік і олію (можна оливкове), щіпку солі. Перемішайте до однорідності.
- Деко застелити фольгою, змастіть маслом, викладіть рибу, полийте зверху соусом.
- Зверху деко також щільно накрийте фольгою.
- Запікайте рибу при температурі 200 °C близько 40 хвилин.
Якщо минтай не запікся до кінця, можна потримати його в духовці без фольги при тій же температурі 5 хвилин.
Готову страву виходить соковитого оранжевого кольору.
Філе риби в клярі
Риба, приготована за цим рецептом, схожа на ресторанний делікатес. Вона має трохи лимонний присмак і ніжну консистенцію.
Продукти:
- філе минтая 1000 м;
- 100 г лимонного соку;
- гранатового соусу 4 ст. л.
Для кляру:
- яйця 2 шт.;
- 10 г солі;
- паприки 6 м;
- 2 ст. л. сметани;
- борошна 60 р.
Покрокове опис:
Почистіть рибу, помийте, наріжте порційними шматочками.
- Натріть сіллю, полийте лимонним соком і гранатовим соусом.
- Поставте маринуватися на 2 години в холодильник.
- Приготуйте тісто з яєць, сметани та борошна, не забудьте посолити і додати мелену паприку солодку.
- У розігріте на сковороді олію покладіть шматки риби, занурюючи їх у кляр. Смажте з двох боків до золотистої скоринки.
Ця страва сподобається навіть тим, хто не є шанувальником минтая.
Філе минтая, запечене з картоплею
За цим рецептом готують чудову рибну запіканку.
Продукти:
- філе минтая 500 м;
- картопля 4 шт.;
- сіль;
- перець;
- мускатний горіх;
- масло вершкове 100 г;
- борошно 2 ст. л. (з верхом);
- молоко 50 мл;
- вершки 50 мл;
- часник 2 зубки;
- петрушка 2 гілки;
- сир 100 р.
Покрокове опис:
- Картоплю почистіть, помийте, розріжте або наріжте на тонкі часточки. Посоліть, поперчіть і перемішайте.
- Форму змастіть маслом. Викладіть в неї рівним шаром картоплю.
- Філе минтая нарізати на шматки, посоліть і поперчіть, перемішайте.
- Викладіть рибні шматки на картоплю.
- Приготуйте соус з масла і борошна. Розтопити масло на сковороді, всипте в нього борошно, помішуйте 2 хвилини.
- Влийте соус тонкою цівкою молоко, розмішайте, поперчіть, посоліть, додайте мелений мускатний горіх за смаком.
- Додайте в соус вершки, розмішайте.
- На рибу видавіть часник і залийте її вершковим соусом.
- Поставте форму в духовку з температурою до 190 °C.
- Випікайте півгодини.
- Дістаньте рибу, посипте її натертим сиром і подрібненою петрушкою. Печіть ще 10 хвилин.
Вийнявши з духовки, розділіть рибну запіканку на порції, і прикрасьте зеленню.
Риба під сирною скоринкою
Подати таку рибу можна з салатом зі свіжих овочів, відварною картоплею або рисом.
Продукти:
- минтай 700 г;
- сир 160 г;
- цибуля 2 шт;
- лимон 0,5 шт.;
- суміш перців;
- сіль.
Покрокове опис:
- Рибу помийте, почистіть, наріжте кругляком. Посоліть її поперчіть, збризніть соком лимона.
- Цибулю поріжте кільцями.
- На змащений лист розкладіть шар цибулі, зверху підготовлену рибу.
- Зверху теж покладіть трохи цибулі.
- Посипте натертим сиром.
- Запікайте при 190 °C близько півгодини.
Риба виходить апетитною, із золотистою сирною скоринкою.
Рулети з рисом
Ця закуска виглядає так незвично, важко відразу сказати з чого вона виготовлена. Смачна риба з рисом зможе прикрасити святковий стіл.
Продукти:
- запеченого минтая 200 г;
- 1,5 ст. вареного круглого рису;
- підсмаженого арахісу 50 г;
- 90 г сиру;
- вареної моркви 300 г;
- 1 яблуко кисле;
- сіль;
- часник 1 зуб.;
- 2 ст. л. майонезу.
Покрокове опис:
- Натріть на тертці окремо очищене яблуко, сир, варену моркву.
- Подрібніть арахіс.
- Змішайте в одній мисці ароматний, запечений зі спеціями, минтай, яблуко, рис, сир, арахіс.
- Додайте за смаком сіль, трохи майонезу, часник.
- Перемішайте і мокрими руками наліпити невеликі рулети.
- Обліпили їх натертою морквою, і поставте охолоджуватися.
З минтая готують багато смачних страв. Ця риба підходить для смаження, тушкування, запікання.
Рецепти дуже різноманітні і апетитні – минтай зі сметаною і томатом, з картоплею і сиром, в клярі і рисових рулетах.