Як смачно приготувати минтай? 11 рецептів

Навчитися, як смачно приготувати минтай, можна використовуючи 11 оригінальних рецептів. Ця риба корисна для здоров’я, в ній мало кісток, тому страви з неї сподобаються не тільки дорослим, але й дітям.

Минтай, смажений на сковороді шматочками

Це універсальний рецепт, за яким можна готувати морську і річкову рибу.

Для приготування знадобиться:

  • минтай 1,5 кг;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • лимонний сік 2 ст. л.;
  • суміш перців;
  • 5 г солі;
  • борошна 160 г;
  • 100 мл олії.

Покрокове опис:

  • Почистивши рибу, розріжте її на невеликі шматки.
  • Полийте соєвим соусом і соком половини лимона, посоліть і поперчіть, перемішайте, поставте в холодильник на 5 годин.
  • Нагрійте в сковорідці олію.
  • Рибні шматки панірують у борошні. Смажте до готовності близько 7-9 хвилин. Перевернувши на другу сторону, накрийте кришкою.
  • Готовий минтай викладайте на серветки, щоб вбрався зайвий жир.

З цього простого рецепту смажений минтай на сковороді виходить ароматний, золотистий зовні і всередині соковитий.

Рецепт гасіння в сметанному соусі

Минтай зі сметаною поєднується з будь-яким гарніром, його легко приготувати.

Необхідні інгредієнти:

  • минтай 1200 м;
  • 120 г борошна;
  • цибуля 1 шт.;
  • сіль;
  • 100 мл олії;
  • сметани 100 г;
  • 250 мл води.

Покрокове опис:

  • Помийте і почистіть минтай, розділіть на шматки.
  • Панірують у борошні і обсмажте на сковорідці.
  • Дрібно наріжте цибулю і підсмажте його з двома жменями борошна та олії.
  • Додайте на сковорідку до цибулі сметану.
  • Залийте цибулю 1 ст. гарячої води і тушкуйте 10 хвилин.
  • У готовий соус покладіть смажену минтай.
  • Варіть 7 хвилин під закритою кришкою.

Смачний сметанний соус – прекрасна підлива, а риба в соусі виходить дуже ніжною і соковитою.

Смачні рибні котлети

Цей рецепт чудовий тим, що котлети з минтая виходять дійсно смачними. Рибне філе рубають ножем, щоб зберегти соковитість фаршу.

Продукти:

  • філе минтая 1000 м;
  • 200 г білого батона;
  • велика цибулина 1 шт.;
  • 1 яйце;
  • солі 20 г;
  • 50 г манки;
  • олія оливкова;
  • молока 50 мл;
  • сухої петрушки 5 г;
  • меленого перцю 2 р.

Покрокове опис:

  • Приготуйте з філе без кісток рубаний фарш – наріжте його на дрібні шматочки.
  • Зріжте кірки хліба, і замочіть його в молоці, додайте до нього манку.
  • Наріжте дрібно цибулю.
  • Додайте до рибного фаршу яйце, цибуля і набряклий хліб.
  • Посоліть і поперчіть, додайте суху петрушку.
  • Вимісіть фарш мокрими руками до однорідної маси сформуйте котлети.
  • Розігрійте сковороду, налийте в неї масло і смажте котлети з двох сторін на середньому вогні до золотистого кольору.
  • Коли перевернете котлети на другу сторону, не забудьте накрити сковорідку кришкою і зменшити вогонь.
Дивіться також:  Тісто для мантів – класичний рецепт по-узбецьки

Смачні рибні котлети готові!

Під маринадом з цибулі і моркви

Цей рецепт нескладний у виконанні, а результат завжди перевершує всі очікування.

Продукти:

  • минтай 1 кг;
  • 3 цибулі;
  • 4 морквини;
  • сіль і перець;
  • 2 ч. л. білого вина або яблучного оцту;
  • 450 г томатного соусу;
  • 100 мл води;
  • олія для смаження.

Приготування:

  • Почистіть рибу, помийте, наріжте шматками.
  • Цибулю поріжте півкільцями.
  • Моркву натріть.
  • Цибулю підсмажте до золотистого кольору, додайте дрібку чорного меленого перцю.
  • Закиньте до цибулі моркву, тушкуйте до готовності, посоливши і поперчив за смаком.
  • Додайте до овочів на сковорідці томатний соус, тушкуйте 2 хвилини.
  • Долийте до томатної заправці на сковороді 150 мл води і оцет або вино, тушкуйте 3 хвилини.
  • Посоліть рибу, покладіть в готову томатну підливу на сковорідці. Накрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні до готовності.

Замість томатного соусу, можна взяти свіжі томати без шкірки, подрібнені блендером.

Минтай під маринадом з томату і овочів добре поєднується з гарніром з відвареної картоплі.

В мультиварці

Дивовижно смачна риба на овочевій подушці, під вершково-сметанним соусом, виходить в мультиварці.

Продукти:

  • минтай 2 тушки;
  • 2 цибулі;
  • 1 морквина;
  • 100 г сметани;
  • 150 мл вершків;
  • сіль;
  • приправа для риби;
  • масло пісне.

Приготування:

  • Почистіть минтай, і наріжте шматками.
  • Посоліть рибу, посипте приправою.
  • Наріжте цибулю і натерти морквину.
  • У чашу мультиварки налийте масло. Покладіть цибулю і моркву.
  • Закрийте кришку мультиварки, встановіть режим «Запікання» або «Мультиповар» (125-135 °C) на 40 хвилин.
  • Приготуйте сметанную заливку, змішайте сметану, вершки і щіпку солі.
  • Овочі в мультиварці помішуйте. Через 20 хвилин після початку гасіння, покладіть в мультиварочную чашу шматки риби на овочеву подушку.
  • Залийте рибу в мультиварці вершково-сметанною сумішшю. Закрийте кришку і готуйте до закінчення програми.

Подавайте з гречаною кашею або картопляним пюре.

Запікаємо рибу з помідорами і сиром

Щоб приготувати минтай в духовці, знадобиться великий лист для випікання. Його можна застелити фольгою.

Продукти:

  • минтай 1600 м;
  • 200 г сиру;
  • сметани 200 г;
  • 2 цибулі;
  • часник 3 зуб.;
  • 5 томатів;
  • кріп 1 пучок;
  • сіль 10 г;
  • приправа для риби 5 р.
Дивіться також:  Чим відрізняються суші від ролів?

Покрокове опис:

  • Почистіть рибу, помийте і наріжте порційними шматками.
  • Цибулю наріжте півкільцями.
  • Приготуйте сметанную заправку, додавши сметану подрібнений часник, кріп і сіль.
  • На дно форми для випікання покладіть цибулю, зверху рибу. Змастіть шматки минтая сметаною з часником і зеленню.
  • Покладіть на рибу зверху гуртки помідорів, посипте тертим сиром, і змастіть сметаною.
  • Поставте в нагріту духовку, випікайте близько 45 хвилин при температурі 200 °C.

Смачний минтай, запечений під сиром, готовий!

Минтай цілком у духовці у фользі

Риба, приготована за цим рецептом, виходить ніжною і смачною. Її приготування займає мало часу.

Продукти:

  • минтай 1000 м;
  • 10 г солі;
  • чорний мелений перець 2 г;
  • 3 ст. л. олії пісного;
  • лимонного соку 3 ст. л.;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • майонезу 1 ст. л.

Покрокове опис:

  • Очистіть і промийте рибу, натріть її сіллю і перцем.
  • З’єднайте для соусу: томатну пасту, майонез, лимонний сік і олію (можна оливкове), щіпку солі. Перемішайте до однорідності.
  • Деко застелити фольгою, змастіть маслом, викладіть рибу, полийте зверху соусом.
  • Зверху деко також щільно накрийте фольгою.
  • Запікайте рибу при температурі 200 °C близько 40 хвилин.

Якщо минтай не запікся до кінця, можна потримати його в духовці без фольги при тій же температурі 5 хвилин.

Готову страву виходить соковитого оранжевого кольору.

Філе риби в клярі

Риба, приготована за цим рецептом, схожа на ресторанний делікатес. Вона має трохи лимонний присмак і ніжну консистенцію.

Продукти:

  • філе минтая 1000 м;
  • 100 г лимонного соку;
  • гранатового соусу 4 ст. л.

Для кляру:

  • яйця 2 шт.;
  • 10 г солі;
  • паприки 6 м;
  • 2 ст. л. сметани;
  • борошна 60 р.

Покрокове опис:

Почистіть рибу, помийте, наріжте порційними шматочками.

  • Натріть сіллю, полийте лимонним соком і гранатовим соусом.
  • Поставте маринуватися на 2 години в холодильник.
  • Приготуйте тісто з яєць, сметани та борошна, не забудьте посолити і додати мелену паприку солодку.
  • У розігріте на сковороді олію покладіть шматки риби, занурюючи їх у кляр. Смажте з двох боків до золотистої скоринки.

Ця страва сподобається навіть тим, хто не є шанувальником минтая.

Філе минтая, запечене з картоплею

За цим рецептом готують чудову рибну запіканку.

Продукти:

  • філе минтая 500 м;
  • картопля 4 шт.;
  • сіль;
  • перець;
  • мускатний горіх;
  • масло вершкове 100 г;
  • борошно 2 ст. л. (з верхом);
  • молоко 50 мл;
  • вершки 50 мл;
  • часник 2 зубки;
  • петрушка 2 гілки;
  • сир 100 р.
Дивіться також:  Котлети з фаршу індички – 8 рецептів, соковитих і смачних!

Покрокове опис:

  • Картоплю почистіть, помийте, розріжте або наріжте на тонкі часточки. Посоліть, поперчіть і перемішайте.
  • Форму змастіть маслом. Викладіть в неї рівним шаром картоплю.
  • Філе минтая нарізати на шматки, посоліть і поперчіть, перемішайте.
  • Викладіть рибні шматки на картоплю.
  • Приготуйте соус з масла і борошна. Розтопити масло на сковороді, всипте в нього борошно, помішуйте 2 хвилини.
  • Влийте соус тонкою цівкою молоко, розмішайте, поперчіть, посоліть, додайте мелений мускатний горіх за смаком.
  • Додайте в соус вершки, розмішайте.
  • На рибу видавіть часник і залийте її вершковим соусом.
  • Поставте форму в духовку з температурою до 190 °C.
  • Випікайте півгодини.
  • Дістаньте рибу, посипте її натертим сиром і подрібненою петрушкою. Печіть ще 10 хвилин.

Вийнявши з духовки, розділіть рибну запіканку на порції, і прикрасьте зеленню.

Риба під сирною скоринкою

Подати таку рибу можна з салатом зі свіжих овочів, відварною картоплею або рисом.

Продукти:

  • минтай 700 г;
  • сир 160 г;
  • цибуля 2 шт;
  • лимон 0,5 шт.;
  • суміш перців;
  • сіль.

Покрокове опис:

  • Рибу помийте, почистіть, наріжте кругляком. Посоліть її поперчіть, збризніть соком лимона.
  • Цибулю поріжте кільцями.
  • На змащений лист розкладіть шар цибулі, зверху підготовлену рибу.
  • Зверху теж покладіть трохи цибулі.
  • Посипте натертим сиром.
  • Запікайте при 190 °C близько півгодини.

Риба виходить апетитною, із золотистою сирною скоринкою.

Рулети з рисом

Ця закуска виглядає так незвично, важко відразу сказати з чого вона виготовлена. Смачна риба з рисом зможе прикрасити святковий стіл.

Продукти:

  • запеченого минтая 200 г;
  • 1,5 ст. вареного круглого рису;
  • підсмаженого арахісу 50 г;
  • 90 г сиру;
  • вареної моркви 300 г;
  • 1 яблуко кисле;
  • сіль;
  • часник 1 зуб.;
  • 2 ст. л. майонезу.

Покрокове опис:

  • Натріть на тертці окремо очищене яблуко, сир, варену моркву.
  • Подрібніть арахіс.
  • Змішайте в одній мисці ароматний, запечений зі спеціями, минтай, яблуко, рис, сир, арахіс.
  • Додайте за смаком сіль, трохи майонезу, часник.
  • Перемішайте і мокрими руками наліпити невеликі рулети.
  • Обліпили їх натертою морквою, і поставте охолоджуватися.

З минтая готують багато смачних страв. Ця риба підходить для смаження, тушкування, запікання.

Рецепти дуже різноманітні і апетитні – минтай зі сметаною і томатом, з картоплею і сиром, в клярі і рисових рулетах.