Вирішили побалувати сім’ю ідеальним стравою з італійської пасти, але сумніваєтеся в кулінарному результаті? Правильно робите! Приступати до цього непростого процесу потрібно не з покупки дивовижних макаронів в яскравій упаковці, а з корисною інформацією про те, як приготувати пасту смачно в домашніх умовах.
Паста «Карбонара» в домашніх умовах
Pasta alla carbonare — класика італійської кухні. Приготувати його досить просто, якщо врахувати особливості отримання національної страви.
Склад продуктів:
- олія оливок — 80 г;
- сир «Пармезан» або «Пекоріно» — 200 г;
- упаковка спагеті;
- панчетта (різновид грудинки, бекону) — 300 г;
- сирі яєчні жовтки — 3 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Приступаючи до термічної обробки пасти, враховуємо просте, але обов’язкова до виконання правило: на 100 г макаронних виробів використовуємо 1 літр питної води, 10 г хлориду калію (солі), 20 г масла оливок.
- Вивчаємо рекомендації виробника продукту, відварюємо пасту до стану al dente («на зуб»). Спосіб перевірки ступеня готовності дуже «стародавній» — просто пробуємо виріб. Воно повинно легко раскусываться, залишаючись всередині досить твердим.
- Отже, нагріваємо воду до кипіння, вливаємо 40 р масла, відварюємо макарони і відкидаємо на сито або друшляк.
- Нарізаємо панчетту соломкою (брусочками), нагріваємо сковороду з двома столовими ложками (40 г) рослинного жиру. Видавлюємо через прес зубки часнику, злегка обсмажуємо, потім додаємо пасту. Продовжуємо приготування до придбання салом прозорого вигляду. Відставляємо ємність з беконом від вогню, даємо м’ясу час охолонути.
- Поміщаємо в піалу жовтки, ретельно збиваємо їх виделкою, приєднуємо дві щіпки запашного чорного перцю, сіль і половину порції тертого сиру. Добре все перемішуємо. Для створення гладкої структури соусу, прогріваємо його над парою готуються спагетті.
- Вливаємо яєчний складу в ємність з беконом. Постійно перемішуючи компоненти страви, готуємо їх 2 хвилини, після чого викладаємо пасту. Продовжуємо роботу силіконової лопаткою не більше хвилини, вимикаємо вогонь.
Паста Карбонара в домашніх умовах практично готова. Залишилося присипати її залишилася стружкою сиру, змішаного з перцем, і подати блюдо неодмінно гарячим.
Готуємо з креветками
Продовжуємо осягати таємниці італійської кулінарії приготуванням чудового страви з спагетті з креветками.
Список інгредієнтів:
- суха паста «Феттучинни» — 400 р;
- великі креветки — 500 г;
- цибуля-порей;
- зубки часнику — 2 шт.;
- вино (біле сухе) — 100 мл;
- пів-лимона;
- масло (вершкове і оливкове) — по 40 мл;
- сіль, пекучий перець, петрушка.
Порядок приготування:
- Відварюємо фетуччини (стрічки) до стану аль денте, використовуючи рекомендації попереднього рецепта, а також маркування та вказівки, наведені на упаковці продукту.
- Звільняємо креветок від панцирів, залишаємо одну лусочку для прикраси страви. Робимо на спинках поздовжні розрізи, видаляємо ниточки кишечника, потім перчимо і солимо морських особин.
- Вливаємо в сковороду обидва види масла, нагріваємо ємність, поки вершковий жир повністю не розпуститься. Викладаємо дрібно нарубаний цибулю-порей (повну столову ложку) і постійно перемішуючи, обсмажуємо рослина до прозорого стану.
- Додаємо часник і гострий перець, продовжуємо приготування ще хвилину, потім поміщаємо до них креветок. Щоб вони не стали «гумовими», смажимо не більше 3 хвилин до зміни кольору ракоподібних і зникнення в них прозорого вигляду.
- Витягаємо морських мешканців з сковороди, вливаємо в ємність вино, недовго прогріваємо алкоголь, потім видавлюємо сік половини лимона. Відварюємо склад 3 хвилини, приєднуємо по ложці вершкового і оливкового жиру. Добре все перемішуємо, чекаючи, коли склад загусне. Повертаємо креветок в сковороду викладаємо макаронні вироби, приправляємо страва перцем, сіллю і зеленню петрушки.
Не пройде і 40 хвилин, як паста з креветками буде готова для подачі на стіл! Не забудемо прикрасити страву залишеної для цього лусочкою.
З морепродуктами
Абсолютно неприпустимо пройти повз шалено смачної страви, приготованої з різноманітними дарами морів і океанів. Паста для цієї страви може бути будь-яка: спагеті, «равлики» або лінгвіні.
Перелік компонентів:
- цибуля-ріпка;
- зубки часнику — 4 шт.;
- італійські макарони — 250 г;
- «коктейль» з морепродуктів — 500 г;
- олія оливок — 40 г;
- пів-лимона;
- перець (болгарський і мелений чорний), сіль, зелень (базилік, петрушка, інші рослини).
Процес приготування:
- Відварюємо пасту вже знайомим способом.
- У складі збірного з морепродуктів «коктейлю» можуть перебувати оброблені частини щупалець каракатиць, кальмарів, восьминогів, креветок і інших підводних мешканців.
- Підсмажуємо в сковороді з маслом подрібнену цибулю, додаємо нарізаний часник і нарізану кубиками солодкий перець (без насіння). Приєднуємо суміш з шматочків морських особин, перчимо і солимо склад, видавлюємо сік половини лимона.
- Тушкуємо продукти до 10 хвилин на тихому вогні, потім викладаємо готові макарони. Добре все перемішуємо і подаємо до столу.
Паста з морепродуктами — надзвичайно апетитне і дуже корисна страва. Неодмінно включаємо його в свій раціон!
Смачна паста з куркою
Коли все набридає і хочеться чогось «такого», згадуємо про расчудесных макаронних виробах і готуємо пасту з коханою куркою.
Необхідні продукти:
- олія (соняшникова чи оливкова) — по 30 мл;
- куряче філе — 500 г;
- мед — 90 г;
- макаронні вироби («Фузіллі», «Казаречче» або «Фарфалле») — 400 г;
- соус соєвий — 40 г;
- сік лимона -10 мл
Особливості приготування:
- Куряче філе розрізаємо на маленькі шматочки, обсмажуємо 10 хвилин в сковороді з маслом. Вливаємо соєвий соус, додаємо мед. Перемішуємо компоненти страви, тушкуємо 20 хвилин на слабкому вогні. Якщо консистенція отриманого складу виявилася надто густий, розбавляємо очищеною водою (до 50 мл).
- Поки готується ароматна поливання, відварюємо пасту. Вибираючи вид макаронів, враховуємо їх сумісність з певними соусами. Легкі та «оксамитова» суміші, як би липнуть до вигинів пасти, тому для нашого страви більш підходять наведені в рецепті види італійських виробів.
- Додаємо готові «Казаречче» (вдвічі згорнуті і перекручені трубочки) в сковороду з медово-соєвим соусом, перемішуємо масу і тушкуємо до 3 хвилин.
Паста з куркою повинна трохи охолонути, після чого подаємо страву до столу.
Спагетті з томатною пастою
Продовжуємо розмову про взаємодію соусу і макаронів на прикладі такої страви, як спагетті з томатним складом.
Склад інгредієнтів:
- мед — 20 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- олія оливок — 60 г;
- спагетті — 250 г;
- томат-паста — 90 г;
- сир «Фета» — 100 г;
- суміш сушених трав (орегано, базилік) — по ½ ч. л.;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварюємо спагетті до готовності, зливаємо рідину, залишаючи в сотейнику до 100 мл води.
- Кладемо в сковороду масло, викладаємо подрібнений часник, перець, дрібку солі і спеції, прогріваємо складу протягом 2 хвилин. Додаємо томат-пасту, перемішуємо суміш і тушкуємо на тихому вогні 3 хвилини.
- Викладаємо спагеті у посуд з підготовкою продуктами, приєднуємо мед і трохи води.
Добре заважаємо компоненти страви, кришимо поверх макаронів сир Фета, подаємо спагетті з томатною пастою в гарячому стані.
З грибами у вершковому соусі
І знову повертаємося до питання про дотримання балансу між пастою і соусом. У представленому рецепті важливо, щоб макарони не плавали у вершковому складі. Все має бути гармонійно збалансовано!
Список продуктів:
- вершки жирні (33%) — 150 мл;
- цибулина;
- сир «Пармезан» — 150 г;
- паста «Лінгвіні» (тонка локшина) — 150 г;
- гриби білі (свіжі або заморожені) — 250 г;
- олія оливкова (30 мл) і вершкове (40 г);
- сіль, перець, суміш італійських трав, зелень.
Поетапне приготування:
- Очищаємо цибулю від лушпиння, дрібно рубаємо, пасеруємо в сковороді з обома видами масел.
- Додаємо до овочу білі гриби, нарізані поздовжніми скибочками. Обсмажуємо їх до випаровування рідини і появи на капелюшках і ніжках рум’яного відтінку.
- Приєднуємо до підготовлюваних в сковороді інгредієнтів свіжі вершки. Постійно перемішуючи компоненти страви, продовжуємо термічну обробку продуктів на слабкому вогні, поки соус не загусне.
- В цей же час відварюємо пасту. Крім необхідної кількості солі, додаємо у воду суміш прованських трав і закінчуємо процес на 2 хвилини раніше, ніж це зазначено на упаковці продукту.
- Коли макарони будуть майже готові, з допомогою виделки витягаємо їх з каструлі і покласти в сковороду з грибним складом. При цьому разом з пастою в ємність потрапить і трохи запашної рідини. Ретельно перемішуємо компоненти страви, посипаємо їжу тертої стружкою сиру.
Особливо важливо подати макарони з грибами у вершковому соусі виключно в гарячому вигляді!
Як приготувати пасту «Болоньєзе»
Переходимо до простого, але дуже популярному у італійців страви. Кожен житель країни в рік поїдає до 26 кг макаронних виробів!
Необхідні компоненти:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- томат-пюре — 80 г;
- стебло селери;
- яловичина — 600 г;
- морква — 1 шт.;
- зубки часнику — 3 шт.;
- упаковка пасти «Тальятелле»;
- сир «Пармезан» — 150 г;
- вода питна — 250 мл;
- масло вершкове (30 г) і оливкове (20 мл);
- вино червоне (сухе) — 100 мл;
- сіль, лист лавра, перець, прованські трави.
Технологія приготування:
- Яловичину звільняємо від плівок і сухожиль, подрібнюємо в кухонному комбайні.
- Очищаємо цибулю, моркву і часник, шаткуємо продукти кубиками (ребро до 0,5 см) і викладаємо на сковороду з обома видами масел. Оливковий жир можна завжди замінити будь-яким іншим рослинним продуктом без сторонніх запахів.
- Додаємо нарізаний селера і обсмажуємо у відкритому вигляді до м’якого стану.
- Далі кладемо в ємність м’ясний фарш і готуємо ще 20 хвилин. Яловичий компонент повинен не гаситься, а саме смажитися до рум’яного виду.
- Тепер вливаємо вино, покласти томат-пюре і нагріваємо склад ще 2 хвилини, протягом яких алкоголь випарується, а паста томатів пройде необхідну термічну обробку.
- Приєднуємо до продуктів склянку очищеної води, суміш італійських трав, листя лавра, перець і сіль. Добре заважаємо склад, щільно закрити посуд і тушкуємо її вміст не менше 2 годин на мінімальному вогні.
- Періодично перевертаємо компоненти ароматною маси, по мірі необхідності доливаємо воду, рідину. Не втрачаємо контроль над процесом!
- Відварюємо макарони (яєчна локшина), звертаючи увагу на інструкцію виробника. Непогані результати показали й наші, російські макаронні вироби, виготовлені виключно з твердих сортів якісної пшениці.
Подаємо пасту «Болоньєзе» неодмінно в гарячому вигляді.
Класичний рецепт лазаньї
Обійти стороною страву під назвою Lagane al forno було великою помилкою, адже це розкішне страва — візитна картка італійської кухні.
Необхідні компоненти:
- м’ясний фарш — 500 г;
- масло вершкове — 20 г;
- листи для лазаньї — від 12 шт.;
- питна вода — 100 мл;
- сир «Пармезан» (можна і «Російський») — 100 г;
- селера, цибуля — 50 г;
- морква — 100 г;
- томат-паста — 60 г;
- сіль (15 г), звичайний цукор (10 г), суміш перців, лист лавра.
Для отримання соусу «Бешамель» потрібно:
- тертий мускатний горіх — ¼ ч. л.;
- просеянная борошно — 50 р;
- масло вершкове — 50 г;
- незбиране молоко — 800 мл;
- сіль — ½ ч. л.
В першу чергу приступаємо до отримання соусу бешамель — гордості італійської кулінарії!
- Викладаємо в сотейник вершковий жир, ставимо ємність на середній вогонь і чекаємо, щоб масло повністю зацвіло.
- Додаємо обов’язково просіяне борошно, активно її розмішуємо, заварюючи сипкий продукт. Вливаємо тонкою цівкою молоко, попередньо нагріте до гарячого стану. Не припиняючи працювати силіконової лопаткою, отримуємо густу, як манна каша, масу.
- Приєднуємо щіпку солі і трохи тертого мускатного горіха. У підсумку дуже простого і нетривалого технологічного процесу, отримуємо заварний соус, по консистенції нагадує магазинну сметану.
У другу чергу готуємо болоньєзе, знайомий за попереднім рецептом.
- Очищаємо і ріжемо овочі, обсмажуємо, додаємо фарш, потім томат-пюре і воду. Всі продукти готуємо з технології одержання пасти болоньєзе. Додавати вино — вирішуємо за вподобанням.
- Через 2 години м’ясна начинка готова до подальшого використання. Ділимо її на 3 частини і приступаємо до складання лазаньї.
- Обробляємо дно форми вершковим жиром, наливаємо трохи складу бешамель, покриваючи підстава ємності. Викладаємо 3 листи лазаньї, поверх неї маємо частина соусу болоньєзе.
- Поливаємо його складом бешамель, повторюємо м’ясний шар, продовжуємо збірку «конструкції» в тій же послідовності. Повинно вийти «чотириповерхова споруда».
- Заливаємо блюдо залишилися соусом, посипаємо поверхню сирної стружкою і відправляємо на 30 хвилин у духовку при t 200°C.
По закінченні приготування залишаємо лазанью на чверть години в умовах виключеній печі, ну а потім починаємо апетитне бенкет!
В сметанно-томатному соусі
Для отримання смачного страви з представленого рецептом бажано використовувати широку і довгу пасту типу фетучине, тальятелле або паппарделле.
Набір продуктів:
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- томат-паста — 50 р;
- домашня сметана — 50 г;
- грудинка сирокопчена — 300 г;
- готовий бульйон — 50 р;
- масло пісне;
- горіх мускатний, сіль, перець.
Методика приготування:
- Відварюємо пасту вже відомим способом, зливаємо воду.
- М’ясо нарізаємо довгими брусочками, викладаємо в нагріту сковороду і швидко обсмажуємо в олії до появи на смужках золотистого відтінку. Намагаємося не пересушувати грудинку, щоб не зіпсувати смак ніжного і дуже делікатного продукту.
- Очищаємо від лушпиння цибулі, дрібно його шаткуємо і відправляємо в посуд з м’ясом. Вливаємо гарячий бульйон, продовжуємо процес до прозорості овоча.
- Приєднуємо томат-пюре, сіль, сметану, перець, тертий мускатний горіх (на кінчику ножа) і макарони. Добре все перемішуємо і прогріваємо в закритому вигляді буквально дві хвилини.
Приготоване блюдо вийшло з вишукано тонкої і пікантною кислинкою. Смак — дуже приємний!
Паста з тунцем і помідорами
Простим у виконанні стравою забезпечуємо сім’ю ситним сніданком, апетитним обідом або швидко приготовленою вечерею.
Необхідні інгредієнти:
- маслини — 20 г;
- помідори — 500 г;
- паста (спагеті, тортелліні, каппеллетті) — 300 г;
- тунець, консервований в томатному соусі — 250 г;
- цибуля ріпчаста — 150 г;
- олія оливок;
- зубки часнику — 3 шт.;
- перець, зелень (базилік, петрушка), сіль.
Приготування:
- Відварюємо пасту в киплячій воді, не упускаючи з виду масло і сіль.
- Подрібнюємо помідори ножем або блендером. Очищаємо цибулю, дрібно рубаємо і обсмажуємо до м’якого стану. Поміщаємо томатну масу, видавлюємо через прес зубки часнику, солимо і перчимо склад, тушкуємо на тихому вогні не більше 5 хвилин.
- Відкриваємо банку з тунцем, викладаємо її вміст в сковороду з їжею і перемішуємо компоненти страви, з’єднуючи шматочки риби з томатним соусом.
- На заключному акорді викладаємо пасту. Наші витончені макарони побували в окропі і ситі, з них стекла зайва рідина, вони готові прийняти смак консервованого тунця і пікантною томатної пасти з вставленим базиліком або петрушкою.
Ось і ми стали домашніми метрами італійської кулінарії і достеменно знаємо про те, як приготувати пасту смачно. Тоді зупиняємо увагу на полюбився рецепті, зі знанням справи вибираємо потрібний вид королеви італійської кухні і отримуємо ідеальне блюдо, створене в домашніх умовах.