Плов – одне з найпоширеніших страв східної кухні. У нашому розумінні – це рис з м’ясом, але, мало хто знає, що існує безліч технологій приготування страви. Дана стаття допоможе вибрати саме той рецепт приготування, який доведеться вам до душі.
Плов з курки — простий рецепт у каструлі
Як приготувати плов з курки новачкові? Дуже просто. Технологія приготування страви в каструлі вважається класичною, вона не складна і швидка. Страва неодмінно сподобається дорослим і дітям, адже рис в поєднанні з ніжним курячим м’ясом просто тане у роті.
Інгредієнти:
- 2 склянки рису;
- 0.5 кг курячого філе;
- 1 л гарячої дистильованої води;
- 1 цибуля;
- 1 корінь моркви;
- 1 головка часничку;
- 50 мл соняшникової олії;
- щіпка солі;
- мелений перець за смаком.
Приготування:
- Щоб приготувати плов з курки, перш за все, потрібно філе промити водою, підсушити і подрібнити кубиками.Необхідно правильно вибрати каструлю. Вона повинна бути з товстим дном, а в ідеалі – чавунна.
- Ставимо каструлю на вогонь, наливаємо олію і обсмажуємо куряче м’ясо до появи рум’яної скоринки.
- Тим часом овочі потрібно помити і подрібнити. Моркву можна як нарізати кубиками, так і натерти теркою. Кидаємо все в каструлю, насипаємо солі, перцю і обсмажуємо 10 хвилин.
- Рис, попередньо замочений у гарячій воді, моєму, висипаємо в каструлю і наливаємо гарячої води.
- Часник чистимо, промиваємо і кидаємо, не подрібнюючи, в ємність. Тушкуємо приблизно пів годинки, постійно заважаючи, поки вода не википить.
Рецепт приготування в мультиварці
Ця технологія приготування плову з куркою в мультиварці є найпростішою, адже головне завдання господині – підготувати продукти, а решту зробить кухонна машина. Страва буде ароматним і ніжним.
Інгредієнти:
- 1 куряче філе;
- 1 склянку рису грубозернистого;
- 0.5 літра чистої води;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- 1 пучок зеленого кропу;
- 1 столова ложка соняшникової олії;
- 3 зубчики часнику;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Куряче філе миємо під краном і нарізаємо середніми кубиками. Тим часом, у чашу мультиварки наливаємо олію, кидаємо філе і натискаємо режим «смаження» на 10 хвилин.
- Цибулю і моркву треба помити і нарізати кубиками або натерти моркву на тертці. Кидаємо все в каструлю і продовжуємо смажити ще 10 хвилин.
- Рис, попередньо постояв в гарячій воді, моєму, насипаємо в чашу мультиварки, заливаємо гарячою водою, додаємо спеції, очищений часник і включаємо режим «гасіння» на 20 хвилин.
- Подаємо з подрібненою зеленню кропу.
Як зробити плов з куркою в сковороді?
Це блюдо не менш смачне, ніж при інших технологіях приготування. Більш того, куркума і зіра зроблять плов з куркою в сковороді надзвичайно ароматним.
Інгредієнти:
- 0.5 кг курячого філе;
- 2 цибулини;
- 2 кореня моркви;
- 1 склянку рису;
- 0.5 чайної ложки куркуми;
- 0.5 чайної ложки зіри;
- 5 зубчиків часничку;
- 2 столові ложки соняшникової олії;
- сіль за смаком.
Приготування:
- М’ясо промиваємо, нарізаємо кубиками. Овочі очистити і також ріжемо кубиками. Рис промиваємо до прозорості води.
- Розігріваємо Сковороду, наливаємо олію, кидаємо подрібнене філе і смажимо до появи золотої скоринки.
- Додаємо овочі і приправи, тушкуємо ще 10 хвилин.
- Насипаємо в сковороду підготовлений рис, рівномірно розподіляємо по поверхні, і заливаємо солоною водою на 1 см вище поверхні рису.
- Коли вода практично випарувалася, встромляємо в плов очищені зубчики часнику і тушкуємо до повного випаровування води.
По-узбецьки в казані
Плов з курки в казані дуже смачний на природі, коли вся рідня зібралася на пікніку. Узбецька технологія приготування робить страву неповторним і трохи пікантним. Його смак неперевершений.
Інгредієнти:
- 1 кг курки;
- 800 грам рису;
- 4 цибулини;
- 4 кореня моркви;
- 2 головки часнику;
- 1 столова ложка солі;
- 1 столова ложка зіри;
- 0.5 чайної ложки меленого коріандру;
- 0.5 чайної ложки меленого червоного перцю;
- 200 мл соняшникової олії.
Приготування:
- Попередньо промиваємо рис кілька разів і заливаємо окропом. Очищаємо овочі, м’ясо промиваємо.
- Нарізаємо цибулю кільцями, моркву брусочками, а м’ясо кубиками.
- На великому вогні прогріваємо казан, наливаємо в нього соняшникова олія, смажимо м’ясо 5 хвилинок. Додаємо овочі, тушкуємо ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Наливаємо в казан 1,5 літра гарячої води, солимо і приправляємо. Всипаємо рис і, при необхідності, доливаємо гарячої води так, щоб рівень її був вище рівня рису на 1 див.
- До плову кидаємо очищений часник, накриваємо і на малому вогні тушкуємо, поки вода повністю не випарується. Плов в казані буде смачним і дуже ароматним.
З додаванням грибів
Курячий плов з додаванням грибів вражає неповторним смаком. Таке блюдо неодмінно сподобається близьким і друзям господині.
Інгредієнти:
- 2 склянки рису;
- 0.5 кг філе курки;
- 0.3 кг печериць;
- 1 л гарячої дистильованої води;
- 1 цибулина;
- 1 корінь моркви;
- 1 головка часнику;
- 50 мл соняшникової олії;
- щіпка солі;
- перець мелений за смаком.
Приготування:
- Попередньо промиваємо рис кілька разів, заливаємо окропом і залишаємо хоча б на 20 хвилин.
- М’ясо нарізаємо кубиками. Ставимо каструльку на вогонь, потім наливаємо олію і обсмажуємо курку до появи рум’яної скоринки.
- Тим часом очищаємо овочі і гриби. Гриби нарізаємо пластинками і окремо обсмажуємо в сковороді 10 хвилинок.
- Овочі подрібнюємо, додаємо до м’яса, насипаємо сіль, перчик і обсмажуємо 10 хвилин. Потім додаємо гриби.
- Рис висипаємо в каструлю і наливаємо гарячої води.
- Часник очищаємо, моєму і додаємо до плову. Тушкуємо близько 30 хвилинок, притому постійно помішуємо, поки вода не википить.
З чорносливом
Плов з чорносливом – самий незвичайний варіант приготування страви, але, будьте впевнені, курка з чорносливом в поєднанні має неперевершений і вишуканий смак.
Інгредієнти:
- 2 філе курки;
- 1 склянку рису;
- 10-15 ягід чорносливу;
- 2 кореня моркви;
- 2 цибулини;
- 1 чайна ложка зіри;
- 1 чайна ложка куркуми;
- 1 пучок зелені;
- 50 мл соняшникової олії;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Рис промиваємо і заливаємо окропом на пів годинки. Чорнослив також замочуємо в окропі. Овочі очищаємо, нарізаємо кубиками. Філе також подрібнюємо.
- В чавунну каструлю наливаємо масло, смажимо філе з овочами 15 хвилин.
- Додаємо промитий рис, заливаємо його водою на 1,5 см вище рівня рису, солимо і приправляємо.
- Часник очищаємо, чорнослив нарізаємо кубиками і кидаємо до плову. Тушкуємо до повного випаровування води.
- Подаємо плов з дрібно нарізаною зеленню.
Розсипчастий і смачний плов в духовці
Ароматний плов з запахом вогню можна приготувати не тільки на дровах, але і в звичайній домашній духовці. Страва буде неймовірно ароматним і смачним.
Інгредієнти:
- 0.5 кг пропареного рису;
- 3 курячих філе;
- 100 мл рослинного масла;
- 2 цибулини;
- 2 кореня моркви;
- 1 л гарячої дистильованої води;
- 1 пучок зелені;
- щіпка солі;
- перець червоний і чорний мелений — за смаком.
Приготування:
- Для початку промиваємо і замочуємо рис в окропі на пів годинки.
- Подрібнюємо овочі у вигляді кубиків, м’ясо нарізаємо кубиками.
- У сковорідці смажимо овочі з філе 15 хвилин, потім перекладаємо в каструлю, насипаємо рис, заливаємо водою.
- Часник очищаємо, кладемо в каструлю, додаємо сіль, перчик і поміщаємо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин.
- Коли вода повністю випарувалася, посипаємо плов нарізаною зеленню і подаємо гостям.