Знаючи, як приготувати рибу в духовці, кожна господиня зможе швидко і з легкістю організувати не тільки апетитні, але і корисний обід. Нижче опубліковані кращі рецепти таких страв. Багато з них підійдуть навіть для святкового столу.
Минтай, запечений у фользі в духовці
Склад продуктів: півкіло риби, 4 картоплини, цибулина, сіль, 3 ст. л. оливкової майонезу і сметани будь-якої жирності, спеції.
- Очищені рибні тушки нарізати великими шматками.
- Картопля без шкірки ріжеться пластинками.
- На невеликі відрізки фольги викладаються картопляні слайсы. Зверху розподіляються цибульні півкільця і розташовуються шматки риби. Потрібно додати і велику сіль з улюбленими спеціями. Риба не любить надлишок приправ, тому достатньо буде одного-двох видів улюблених трав.
- Майонез змішується зі сметаною. Соусом змащується і риба, і інші продукти.
- Фольга загортається.
Ніжний, смачний минтай запікається трохи менше півгодини в розігрітій духовці.
Горбуша під овочевим маринадом
Склад продуктів на кіло рибного філе: велика морквина, 2 великі цибулини, чорний перець, 2/3 скл. води, 2 ст. л. оцту, сіль, 2 ч. л. сушеного лемонграсу і будь-які прянощі, склянку крихти з сухарів, 2 лаврових листка.
- Шматочки рибного філе натираються сіллю, прянощами, посипаються сухарній крихтою. Потім вони обсмажуються до красивої рум’яної скоринки.
- В окремій сковорідці панируются всі подрібнені овочі. Коли вони стануть м’якше, сюди ж висипається сіль, перець, лемонграс та лаврове листя, виливається половина склянки води.
- Коли з сковороди піде рідина, до овочів відправляється оцет і вони смажаться до легкої рум’яної скоринки.
- У форму для запікання риба з овочами викладається шарами.
Зверху виливається ½ склянки води. Блюдо печеться ще 13 – 17 хвилин.
Судак фарширований грибами в духовці
Склад продуктів: судак, сіль, 150 грам філе солоного лосося, головка цибулі, грам 300 обраних грибів, «рибні» приправи.
- Риба потрошится, позбавляється від кісток, покривається сіллю і улюбленими травами.
- Зверху кладуть скибочки лосося.
- Подрібнені цибулю з грибами обсмажуються разом, поки з сковорідки не випарується вся рідина.
- Начинка викладається поверх скибочки лосося.
- Краї судака закріплюються зубочистками.
Риба укладається на деко і запікається 45 – 55 хвилин в духовці. Оптимальна температура – 170 градусів.
Риба, запечена з гречаною кашею
Склад продуктів: ¾ склянки гречки, великий свіжий короп (приблизно на 1 кг), цибулина, 2 варених яйця, півсклянки майонезу, сіль, перець.
- Гречка перебирається, промивається і готується в підсоленій воді.
- Риба позбавляється від нутрощів (голову з хвостом не чіпаємо). Всередині і зовні тушка покривається сумішшю солі з перцем.
- Дрібні кубики цибулі зажариваются. Після цього, до них у сковорідку відправляються варена гречка і кубики охололих яєць. Разом начинка смажиться ще 3 – 4 хвилини.
- Отриманою масою зі сковорідки начиняється риба.
- Зашивати тушку не потрібно. Досить зверху густо змастити її майонезом.
При 210 градусах страва готується 35 – 50 хвилин, в залежності від розміру рибини.
Форель, фарширована овочами і грибами
Склад продуктів: 3 шт. форелі, половина склянки консервованих кукурудзяних зерен, солодка морква, великий цукіні, цибулина, грибів грам 200, сіль і відповідні до риби спеції.
- На сковорідці з гарячим маслом по черзі всі овочі обсмажуються. Спочатку – подрібнені цибуля з морквою. Після до них, викладаються кубики кабачків і печериць пластинки.
- Коли з сковороди випарується рідина, можна висипати до інгредієнтів кукурудзяні зерна і сіль.
- Ще через пару хвилин начинку можна знімати з вогню.
- Рибні тушки промиваються, позбавляються від кісток, натираються крупною сіллю і травами. Далі вони начинюються соковитим вмістом сковороди. Краї тушок закріплюються будь-яким зручним чином.
У духовці червона риба печеться трохи більше півгодини.
Риба в соєво-медовому соусі в духовці
Склад продуктів: 5 ст. л. соєвого соусу, 400 грам філе лосося, 3 ст. л. олії оливи, ложка рідкого меду, пара часникових зубков, половинка лимона, щіпка світлого кунжуту.
- Маринад готується з розчавленого часнику та інших зазначених продуктів (крім кунжуту). Їм змазується з кожної сторони лосось, нарізану середніми шматочками. Маринуватися риба буде 25 хвилин на столі.
- Підготовлений лосось розкладається у формі або на деку, присипається кунжутом.
- Блюдо печеться при 260 градусах 15 – 17 хвилин.
Готова риба гарна і без гарніру, просто з доповненням з овочевого асорті. А тому чудово підійде для дієтичного вечері або обіду.
Картопляна запіканка з рибою
Склад продуктів: цибулина, кіло картоплі, сіль, 1 кг філе минтая, морквина, 1,5 ст. нежирної сметани, перець.
- З подрібнених овочів, крім картоплі, готується піджарка. Компоненти солятся.
- Рибна м’якоть нарізати маленькими скибочками, які солятся і перчатся.
- Картопля ріжеться тонкими кружками.
- На дно ємності для випічки викласти картоплю, потім – риба. Останній розподіляється піджарка.
- Овочі змазують сметаною.
- Заготівля покривається фольгою.
Риба в духовці з картоплею готується при 210 градусах 35 – 45 хвилин. Останні 6 – 7 хвилин страва печеться відкритим. За цей час воно зарум’яниться.
Риба, фарширована сиром
Склад продуктів: біла риба (приблизно на півкіло), 130 – 150 г м’якого плавленого сиру і стільки ж печериць, 80 мл вершків для збивання, пучок кропу, 2 ст. л. хорошого оливкової олії, 1 шт. гострого червоного перцю, сіль, 1/3 частина лимона.
- З риби прибираються зябра, нутрощі. Вона солиться, сбрызгивается лимонним соком.
- Для начинки до готовності обсмажуються подрібнені гриби.
- В окремому посуді до густоти вершки збиваються. До них додається плавлений сир. Маса знову збивається.
- До сирної суміші викладається подрібнений перець, кріп і обсмажені гриби.
- Рибу зручно наповнювати начинкою з минулого кроку допомогою кулінарного мішка.
- Начинена тушка покривається фольгою і поміщається в гарячу духовку на півгодини.
Потім фольга знімається, рибіна поливається маслом і печеться ще 7 – 8 хвилин до красивої скориночки. Подається страва з зеленню і лимонними часточками.
Готуємо в сметанному соусі
Склад продуктів: 1 кг риби, 300 г асорті із заморожених овочів, по 90 мл нежирної сметани і молока, морквина, велике яйце, 1 ст. л. борошна, сіль, цибуля, спеції.
- Обрана риба акуратно обробляється. Частина, що залишилася, нарізане маленькими шматочками.
- Свіжі овочі потрібно нарізати довільним чином і відправити у форму для запікання.
- Поверх них розподіляються заморожені компоненти. Всі овочі присипаються сіллю, спеціями.
- Потім розташовуються рибні шматочки шкірою вниз. Знову висипається сіль.
- Форма на 25 хвилин забирається в дуже гарячу духовку.
- У сметану, змішану з молоком, вбивається яйце. Додається сіль, борошно.
- Напівготові риба заливається соусом і забирається назад в духовку ще на півгодини.
Готове частування смачно подавати до столу з маринованими огірками.
Філе палтуса в лаваші в духовці
Інгредієнти: 3 шт. палтуса, ріпчаста цибулина, півсклянки сметани, морквина, 2 ст. л. вершкового масла, лимонний сік, великий тонкий лаваш, перець, сіль.
- З рибних тушок буде використовуватися тільки філе. Воно крупно ріжеться, поливається невеликою кількістю лимонного соку, присипається сіллю і перцем. Далі шматочки злегка обсмажують на розігрітій сковорідці з вершковим маслом. На них повинна з’явитися рум’яна кірочка.
- Всі подрібнені овочі також обсмажують до рум’яного кольору.
- Сметана з’єднується з дрібною сіллю, присмачується перцями. Нею рясно змащують лаваш.
- Поверх соусу викладаються риба та овочева піджарка.
- Лаваш згортається акуратним щільним конвертом.
Блюдо печеться в духовці 25 – 27 хвилин.
Хек в духовці з морквою та цибулею
Інгредієнти: тушка свіжомороженого хека, 1/3 скл. сметани, сіль, 1 ч. л. майонезу, 60 г твердого сиру, половинка морквини, цибулина, 1 ст. л. олії, спеції для риби.
- Готуємо хека досить просто. Його тушка розморожується, позбавляється від нутрощів і добре миється.
- По хребту риби робиться два надрізи. Голова з хвостом при цьому залишаються недоторканими. Кістки з тушки видаляються.
- Заготівля солиться і обробляється спеціями.
- Морквина крупно треться і змішується зі сметаною. Начинка викладається всередину рибної заготовки.
- Зверху тушки розподіляються цибульні кільця і всі продукти засипаються тертим сиром.
- Риба загортається в фольгу за принципом човники — верх з начинкою залишається відкритим.
Хек запікається близько півгодини в духовці. Підійде температура 170 – 190 градусів.
Рецепт фарширування рисом
Інгредієнти: риба на 600 г, 2 яйця, 2/3 ст. вареного рису, цілий лимон, 4 ст. л. жирного масла, 2 ст. л. хрону, сіль, 200 грам вершкового сиру.
- У риби видаляється хребет, спинний плавник, зябра і нутрощі. Вона солиться, сбрызгивается лимонним соком.
- Сир збивається міксером з сирими яйцями. У масу додається сіль, хрін і рис.
- Начинка з другого кроку викладається всередину рибної тушки.
Вона покривається фольгою, змащеній жиром, і печеться в духовці до готовності.
Як приготувати рибу в солі в духовці?
Склад продуктів: 2 тушки скумбрії, велика пачка крупної солі, 2 лайма, білок яйця, перець, петрушка і свіжий чебрець, 4 зубки часнику.
- Тушки скумбрії всередині покриваються сіллю, наповнюються травами і подрібненим часником, сбрызгиваются лаймовим соком.
- Сіль перемішується з яєчним білком. Маса повинна стати трохи вологою.
- Соляні пласти викладаються на деко. Зверху розташовуються підготовлені тушки. Вони також покриваються сіллю.
- Поруч зі скумбрією розкладаються шматочки лимона.
У розпеченій духовці блюдо печеться 60 – 70 хвилин. Підійде температура в 170 градусів.
Риба під шубою» в духовці
Склад продуктів: 120 г сиру і сметани, 1/3 частина великого лимона, півкіло картоплі, сіль, ½ кг філе білої риби, спеції.
- Філе рубається середніми порційними шматками. З кожної сторони солиться і покривається спеціями.
- Картопля нарізати тонкими кругляком, які викладаються рівним шаром у форму, змащену будь-яким жиром. Овочевий пласт солиться.
- З лимона знімається цедра. Її потрібно максимально подрібнити.
- На картоплі розташовуються рибні шматочки. Вони посипаються цедрою, сбрызгиваются соком цитруса і поливаються сметаною з сіллю.
- Блюдо засипається тертим сиром.
- Форма переставляється в духовку. Остання розігрівається до 180 градусів.
Блюдо запікається до розм’якшення картоплі.
Варіант приготування в клярі
Склад продуктів: півкіло минтая, 1 ст. молока, 3 яйця, 1 ст. л. без гірки борошна, лайм, сіль, спеції.
- Від риби буде використовуватися тільки філе. Воно маринується в суміші солі, цитрусового соку і спецій.
- В окремій мисці яйця збиваються з борошном, молочним продуктом і спеціями.
- Шматочки риби містяться в кляр і злегка обсмажують.
- Коли на скибочках з’явиться гарна скоринка, вони переміщаються в форму і печуться до готовності.
Частування подається зі сметанним соусом і овочами.
Скумбрія, запечена у майонезному соусі
Склад продуктів: дві скумбрії, 5 ст. л. майонезу, 60 мл соєвого соусу, 1 ст. л. солодкої гірчиці, цибулина.
- Гірчиця з’єднується з соусом і майонезом. В маринад відправляються кільця цибулі.
- Риба потрошится, миється, нарізати порційно і викладається в ємність з маринадом.
- Інгредієнти добре перемішуються. Миска отставляется у бік хвилин на 40.
- Після закінчення зазначеного часу шматочки риби розкладаються у формі разом з цибулею і поливаються залишками маринаду.
Готується риба в духовці. Підійде температура 170 – 190°С.
Короп в духовці під смачним маринадом
Склад продуктів: приблизно кіло коропа, 2 цибулини, щіпка солі, 1 ст. л. олії, великий лайм, чорний мелений перець, 3 гілочки базиліка.
- Тушка карпа зачищається від луски і ріжеться шматками.
- Базилік з цибулею (1 шт.) дрібно нарізати. Інгредієнти викладаються до рибних ломтям. Додається лаймовий сік, перець і кам’яна сіль. Продукти перетираються руками.
- Через 40 хвилин можна продовжувати працювати з рибою. Вона поміщається на деко з фольгою, посипаній півкільцями залишилася цибулини. Риба розташовується спинкою вгору — так черевце на овочевій подушці залишиться соковитим, а спинка покриється хрусткою скоринкою.
- Короп сбрызгивается маслом. Зверху розташовується цибулю з маринаду.
- Покриття упаковується навколо риби конвертом.
Запікання триває 1 годину при 190°С.
Судак у фользі
Склад продуктів: цибулина, тушка риби, сіль, 1 ч. л. гірчиці, 1/3 скл. сметани, «рибні» спеції.
- Судак потрошится, зачищається від луски.
- Риба покривається спеціями і сіллю.
- Гірчиця змішується зі сметаною і підсолювати. Цією сумішшю намазується тушка і залишається ще на 6 – 7 хвилин.
- Рибна заготовка переміщується на блискучу сторону фольги. Поверх неї розподіляються цибульні півкільця.
Судак загортається в підкладку, перекладається в духовку на 35 хвилин. Оптимальна температура для запікання риби у фользі – 190°С.
Стейк з червоної риби в духовці
Склад продуктів: 3 стейка лосося, лимон, 2 ст. л. олії оливи, 120 мл білого вина, сіль, спеції для риби.
- Стейки миються, просушуються, покриваються сіллю, спеціями.
- Зверху шматочки сбрызгиваются соком цитруса і поливаються вином.
- Маринуватися лосось буде не менше 2,5 годин.
- Рибні заготовки перекладаються у форму, покриту папером і відправляються в духовку.
Запікаються стейки 20 – 25 хвилин, в залежності від їх розміру.
Смачний рецепт з часником і паприкою
Склад продуктів: 2 скумбрії, 3 – 5 часникових зубчиків, 1 ст. л. сушеної паприки, ½ ст. л. сушених прованських трав, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі.
- Скумбрія чиститься, промивається, розбирається на філе. Шкіра залишається. Акуратно виймаються всі кістки.
- Часник подрібнюється, змішується з сіллю і усіма приправами. В пряну кашку додається соняшникову олію.
- Маринадом натирається рибне філе.
- Приблизно через годину скумбрію можна перекладати на деко з пергаментом. Вона розташовується шкірою вгору.
Запікається страва не більше 20 хвилин при високій температурі.
Запіканка з риби та цвітної капусти
Інгредієнти: 300 грам філе тріски, 150 г цвітної капусти, цибулина, 100 г броколі свіжа або суха петрушка, скибочку батона, 40 г сиру, 3 ст. л. олії і скибочку вершкового масла, півсклянки вершків, яйце, сіль, перець.
- Два види капусти діляться на суцвіття і варяться в підсоленій воді 4 – 5 хвилин.
- Батон мельчится в блендері. Повинні вийти не занадто великі крихти.
- Сир крупно треться.
- Риба ріжеться зручними шматками, які покриваються перцем, сіллю.
- Цибуля мельчится кубиками і обсмажується на суміші вершкового і соняшникової олій.
- Потім разом з овочем готується і риба. Останньою в сковорідку додається подрібнена петрушка.
- У глибоку форму викладається засмажена тріска з цибулею і зеленню. Зверху вона покривається капустою.
- Для соусу віночком збовтується яйце. До нього виливаються вершки і додається половина тертого сиру. Соус солиться і виливається на продукти.
- Далі висипаються хлібні крихти і залишки сиру.
Запіканка готується при середній температурі до появи золотистої рум’яності. На цій піде близько півгодини.
Тріска в гірчично-вершковому соусі
Інгредієнти: 1,5 кг тріски, сіль, борошно, «рибна» приправа зелень кропу, 2 ст. л. гірчиці із зернятками, півсклянки нежирних вершків.
- Рибне філе нарізати шматками, солиться і засипається приправою.
- Підготовлені шматки тріски зажариваются.
- З’єднуються інші продукти для отримання соусу.
- Обсмажені рибні заготовки розкладаються на деку. Зверху виливається соус.
- Деко забирається в гарячу духовку на 25 хвилин.
Готову тріску смачно подавати з будь-яким сухим гарніром.
Запікаємо кижуча
Інгредієнти: стейки кижуча загальною вагою до кілограма, 1 ст. л. соку лайма, дрібка морської солі, перець, 1 ст. л. олії.
- Стейки риби розморожуються, покриваються перцем і сіллю.
- Зверху вони поливаються невеликою кількістю масла і сбрызгиваются соком лайма.
У підходящої для запікання формі кижуч в духовці печеться 17 – 20 хвилин. В самому кінці процесу можна на 5 – 6 хвилин включити гриль і зарумянить рибу.
У духовці можна запікати різні сорти риби. Якщо вона суховата, варто використовувати більше маринаду і соусу. Також сік в рибній тушці збережуть фольга або порціонні горщики.