В залежності від того, як приготувати свинячу грудинку, вона може доповнювати гарнір або виступати в якості закуски. Пропонуємо декілька різноманітних варіантів приготування цього смачного і універсального продукту.
Як смачно приготувати свинячу грудинку в духовці?
Свиняча грудинка в духовці, мабуть, найпоширеніший варіант її приготування.
Для цієї страви досить мінімального набору спецій, які можна знайти на будь-якій кухні:
- грудинка свиняча — 1 ½ кг;
- часник свіжий — 1 велика головка;
- лаврове листя — 4 листки;
- сіль — 1 ч. л.;
- мелений чорний перець — ½ ч. л.
Готуємо так:
- Грудинку гарненько промиваємо під проточною водою.
- Часник чистимо, обполіскуємо зубки, після чого нарізаємо їх пластинками, ділячи кожен зубок на 2-3 частини.
- В грудинці гострим кінцем ножа робимо надрізи в різних місцях. У них поміщаємо часникові пластинки і шматочки лаврушки.
- Сіль змішати з перцем і натираємо цією сумішшю вирізку з усіх боків. Даємо півгодини трохи просолитися. Після, за бажанням, можна посипати м’ясо цілими горошинками суміші перців.
- Духову піч розігріваємо до 180 º с і тим часом грудинку загорнути у декілька шарів фольгою. Відправляємо її в форму або на деко в духовку і готуємо протягом трьох годин (плюс-мінус півгодини).
На замітку! Наприкінці випікання у фользі залишиться виділився з грудинки смалець. Його можна зібрати в чисту суху баночку і в подальшому використовувати для заправки каш або гасіння овочів, м’яса.
В цибулинні
Оригінальним, хоча і не надто популярним варіантом приготування ароматного м’ясної страви, є рецепт грудинки в цибулинні:
- свиняча грудинка — 600 г;
- вода — 1 л;
- цибулиння — 5 м;
- сіль — 100 р;
- лаврушка — 2 аркуша;
- перець — 5 одиниць;
- часник — 6 зубчиків.
Готуємо так:
- Для отримання потрібної кількості лушпиння потрібно почистити 4-6 великих цибулин. Слідкуйте за тим, щоб лушпиння не була вологою або підгнилої. Зібрані «пелюстки» потрібно гарненько змити у воді від пилу і піску, склавши в миску і заливши водою. Лушпиння вручну кілька раз перемішуємо і хоча б тричі міняємо воду.
- Отже, беремося за приготування грудинки. Для початку підготовлену лушпиння складаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після, відправляємо в воду прянощі і сіль, перемішуємо. На перший погляд солі може здатися багато — все нормально, свиняче м’ясо вбере стільки, скільки йому буде потрібно.
- Варимо хвилин десять, після чого опускаємо промитий шматок грудинки. Він повинен повністю зануритися у відвар, якщо рідини не вистачає, можна долити.
- М’ясо доводимо до кипіння, після чого засікаємо півгодини. За 10 хвилин до кінця процесу опускаємо у воду часникові зубки, нарізані пластинками.
- По закінченні приготування грудинку в каструлі вкриваємо рушниками і даємо їй поступово охолонути. Цибульна лушпиння під час настоювання офарбить грудинку в апетитний жовтуватий відтінок.
На замітку! Лушпиння володіє сильною фарбувальною властивістю. Тому для приготування рекомендується використовувати каструлю з темним покриттям усередині.
Свиняча грудинка в мультиварці — найсмачніший спосіб
Для приготування грудинки в мультиварці можна використовувати будь-який рецепт і програму «Гасіння».
Тим не менш, пропонуємо все ж смачний, трохи пікантний варіант приготування свинячої грудинки в мультиварці:
- 1 кг свинячої грудинки;
- 1 головка (побільше) часнику;
- 3 лаврушки;
- 1 стіл. л. спецій «Для шашлику» або «Для свинини»;
- 1 ч. л. чорного перцю;
- ½ Ч. л. червоного перцю;
- 1 ч. л. кориандровых зерен;
- 2 ст. л. крупної солі.
Готуємо так:
- Часник очистити від лушпиння, зубки обполоснути і 2-3 часточки нарізати пластинками. Решту дрібно порубати ножем.
- В піалі перемішати набір спецій з сіллю, перцем, подрібненим коріандром, дрібно зламаною лаврушкой і рубаним часником.
- Вирізку гарненько змити, дати стекти надлишків рідини. Після, натерти сумішшю солі і прянощів. В прошарках зробити надрізи в різних місцях і начинити часниковими пластинками.
- Грудинку вкласти в рукав для запікання, посипати залишками спецій, видавити повітря і щільно зав’язати. У мультиварочную чашу налити 5 мультистаканов теплої води, зверху встановити пароварочную кошик і в неї покласти рукав з грудинкою. Закрити кришку, вибрати програму «Варка на пару». Час приготування встановити на годину, після закінчення якого вимкнути пристрій блюдо і залишити остигати, не відкриваючи кришку.
- Перед подачею до столу рекомендується залишити грудинку ще мінімум на ніч в холодильній камері.
Смачну закуску подають з хріном або гірчицею. Також грудинка непогано поєднується з аджикою.
Рулет зі свинячої грудинки
Рулет зі свинячої грудинки виходить дуже ситним. Його часто подають до картопляного гарніру, нарізавши продукт товстенькими скибочками.
- свиняча грудинка — 1 кг;
- оливкова або звичайна соняшникова олія — 4 ст. л.;
- часник — 2 великих зубчики;
- прованські трави — 1 ч. л.;
- цибуля — 2 середніх головки;
- печериці — 400 г;
- морква — 1 одиниця;
- паніровка — 2 ст. л.;
- за бажанням, в якості начинки можна використовувати чорнослив з волоськими горіхами.
Готуємо так:
- Грудинку змити проточною водою. Шматок потрібно надрізати так, щоб вийшов довгастий пласт, який буде зручно використовувати для рулету. Після цього вирізку слід гарненько відбити.
- Окремо з’єднати масло з пропущеним через прес часником, сіллю і спеціями. Отриманим маринадом гарненько натерти м’ясо, покласти в щільно закривається контейнер і поставити в холодильну камеру маринуватися на 4 години.
- Тим часом підготувати начинку. Для цього почистити цибулю з морквою, вимити гриби. Цибулю дрібно порізати, моркву крупно натерти, гриби подрібнити невеликими кубиками. Цибулю з морквою обсмажити разом, а гриби — окремо, до повного випаровування рідини. Після, все перемішати, трохи посолити і з’єднати з паніровкою.
- Промариновавшуюся свинячу вирізку вийняти з холодильника, розкласти по поверхні пласта начинку і загорнути рулетом. Закріпити його міцною ниткою або спеціальними силіконовими стяжками.
Свинячий рулетик з начинкою запекти в духовій печі при 170º с протягом години.
На замітку! Щоб при отбивании бризки соку не покрили всі навколо робочої поверхні, помістіть м’ясо в пакет або харчову плівку.
Запечена у фользі
Свиняче м’ясо добре пропікається в фользі, повністю зберігаючи свою соковитість і аромати прянощів:
- 1 кг свинячої грудинки;
- 5 очищених часникових зубчиків;
- ⅔ Ст. л солі;
- 1 ч. л. чорного пера;
- 5-7 великих черносливины.
Готуємо так:
- Змити грудинку. В прошарку зробити кілька надрізів.
- Часник пропустити через прес, змішати з сіллю і перцем, добре перемішати. Цією масою натерти грудинку.
- Черносливины змити і розрізати вздовж. Ці половинки розкласти в надрізи грудинки.
- Дати свинині просочитися, після чого загорнути в 2-3 шару фольги і запекти при 170º с протягом 1 години і 20-ти хвилин.
- Залишилося дати страві охолонути прямо в духовці, а потім перекласти його в холодильну камеру, не розгортаючи фольгу. Остудити протягом пари годин.
Спосіб готування з картоплею
Ситний варіант приготування гарніру з м’ясом — це грудинка з картоплею в рукаві. Можна також розділити продукти в порційні відрізи харчової фольги і загорнути на маневр жульєнів.
- 1 кг свинячої грудинки;
- 1 кг картоплі;
- сіль і перець;
- спеції «Універсальна» або «Для м’яса»;
- 50 г пісного будь-якої олії.
Готуємо так:
- Картоплю чистимо, миємо й ріжемо великими кубиками.
- Грудинку гарненько обполіскуємо і розрізаємо на 4 частини.
- М’ясну вирізку натираємо сіллю і готовим набором спецій.
- Картопляні шматочки змішуємо з сіллю і перцем.
- Все складаємо в рукав, зав’язуємо його кінці і відправляємо в духову піч при 180 º с готуватися протягом години. Потім рукав розрізаємо вздовж і печемо ще з третину години. Готово!