Як смачно приготувати свинячу грудинку в домашніх умовах? 6 рецептів

В залежності від того, як приготувати свинячу грудинку, вона може доповнювати гарнір або виступати в якості закуски. Пропонуємо декілька різноманітних варіантів приготування цього смачного і універсального продукту.

Як смачно приготувати свинячу грудинку в духовці?

Свиняча грудинка в духовці, мабуть, найпоширеніший варіант її приготування.

Для цієї страви досить мінімального набору спецій, які можна знайти на будь-якій кухні:

  • грудинка свиняча — 1 ½ кг;
  • часник свіжий — 1 велика головка;
  • лаврове листя — 4 листки;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • мелений чорний перець — ½ ч. л.

Готуємо так:

  • Грудинку гарненько промиваємо під проточною водою.
  • Часник чистимо, обполіскуємо зубки, після чого нарізаємо їх пластинками, ділячи кожен зубок на 2-3 частини.
  • В грудинці гострим кінцем ножа робимо надрізи в різних місцях. У них поміщаємо часникові пластинки і шматочки лаврушки.
  • Сіль змішати з перцем і натираємо цією сумішшю вирізку з усіх боків. Даємо півгодини трохи просолитися. Після, за бажанням, можна посипати м’ясо цілими горошинками суміші перців.
  • Духову піч розігріваємо до 180 º с і тим часом грудинку загорнути у декілька шарів фольгою. Відправляємо її в форму або на деко в духовку і готуємо протягом трьох годин (плюс-мінус півгодини).

На замітку! Наприкінці випікання у фользі залишиться виділився з грудинки смалець. Його можна зібрати в чисту суху баночку і в подальшому використовувати для заправки каш або гасіння овочів, м’яса.

В цибулинні

Оригінальним, хоча і не надто популярним варіантом приготування ароматного м’ясної страви, є рецепт грудинки в цибулинні:

  • свиняча грудинка — 600 г;
  • вода — 1 л;
  • цибулиння — 5 м;
  • сіль — 100 р;
  • лаврушка — 2 аркуша;
  • перець — 5 одиниць;
  • часник — 6 зубчиків.

Готуємо так:

  • Для отримання потрібної кількості лушпиння потрібно почистити 4-6 великих цибулин. Слідкуйте за тим, щоб лушпиння не була вологою або підгнилої. Зібрані «пелюстки» потрібно гарненько змити у воді від пилу і піску, склавши в миску і заливши водою. Лушпиння вручну кілька раз перемішуємо і хоча б тричі міняємо воду.
  • Отже, беремося за приготування грудинки. Для початку підготовлену лушпиння складаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після, відправляємо в воду прянощі і сіль, перемішуємо. На перший погляд солі може здатися багато — все нормально, свиняче м’ясо вбере стільки, скільки йому буде потрібно.
  • Варимо хвилин десять, після чого опускаємо промитий шматок грудинки. Він повинен повністю зануритися у відвар, якщо рідини не вистачає, можна долити.
  • М’ясо доводимо до кипіння, після чого засікаємо півгодини. За 10 хвилин до кінця процесу опускаємо у воду часникові зубки, нарізані пластинками.
  • По закінченні приготування грудинку в каструлі вкриваємо рушниками і даємо їй поступово охолонути. Цибульна лушпиння під час настоювання офарбить грудинку в апетитний жовтуватий відтінок.
Дивіться також:  Котлети без яєць – 8 рецептів

На замітку! Лушпиння володіє сильною фарбувальною властивістю. Тому для приготування рекомендується використовувати каструлю з темним покриттям усередині.

Свиняча грудинка в мультиварці — найсмачніший спосіб

Для приготування грудинки в мультиварці можна використовувати будь-який рецепт і програму «Гасіння».

Тим не менш, пропонуємо все ж смачний, трохи пікантний варіант приготування свинячої грудинки в мультиварці:

  • 1 кг свинячої грудинки;
  • 1 головка (побільше) часнику;
  • 3 лаврушки;
  • 1 стіл. л. спецій «Для шашлику» або «Для свинини»;
  • 1 ч. л. чорного перцю;
  • ½ Ч. л. червоного перцю;
  • 1 ч. л. кориандровых зерен;
  • 2 ст. л. крупної солі.

Готуємо так:

  • Часник очистити від лушпиння, зубки обполоснути і 2-3 часточки нарізати пластинками. Решту дрібно порубати ножем.
  • В піалі перемішати набір спецій з сіллю, перцем, подрібненим коріандром, дрібно зламаною лаврушкой і рубаним часником.
  • Вирізку гарненько змити, дати стекти надлишків рідини. Після, натерти сумішшю солі і прянощів. В прошарках зробити надрізи в різних місцях і начинити часниковими пластинками.
  • Грудинку вкласти в рукав для запікання, посипати залишками спецій, видавити повітря і щільно зав’язати. У мультиварочную чашу налити 5 мультистаканов теплої води, зверху встановити пароварочную кошик і в неї покласти рукав з грудинкою. Закрити кришку, вибрати програму «Варка на пару». Час приготування встановити на годину, після закінчення якого вимкнути пристрій блюдо і залишити остигати, не відкриваючи кришку.
  • Перед подачею до столу рекомендується залишити грудинку ще мінімум на ніч в холодильній камері.

Смачну закуску подають з хріном або гірчицею. Також грудинка непогано поєднується з аджикою.

Рулет зі свинячої грудинки

Рулет зі свинячої грудинки виходить дуже ситним. Його часто подають до картопляного гарніру, нарізавши продукт товстенькими скибочками.

  • свиняча грудинка — 1 кг;
  • оливкова або звичайна соняшникова олія — 4 ст. л.;
  • часник — 2 великих зубчики;
  • прованські трави — 1 ч. л.;
  • цибуля — 2 середніх головки;
  • печериці — 400 г;
  • морква — 1 одиниця;
  • паніровка — 2 ст. л.;
  • за бажанням, в якості начинки можна використовувати чорнослив з волоськими горіхами.
Дивіться також:  Рулет з лаваша з сьомгою — 9 рецептів

Готуємо так:

  • Грудинку змити проточною водою. Шматок потрібно надрізати так, щоб вийшов довгастий пласт, який буде зручно використовувати для рулету. Після цього вирізку слід гарненько відбити.
  • Окремо з’єднати масло з пропущеним через прес часником, сіллю і спеціями. Отриманим маринадом гарненько натерти м’ясо, покласти в щільно закривається контейнер і поставити в холодильну камеру маринуватися на 4 години.
  • Тим часом підготувати начинку. Для цього почистити цибулю з морквою, вимити гриби. Цибулю дрібно порізати, моркву крупно натерти, гриби подрібнити невеликими кубиками. Цибулю з морквою обсмажити разом, а гриби — окремо, до повного випаровування рідини. Після, все перемішати, трохи посолити і з’єднати з паніровкою.
  • Промариновавшуюся свинячу вирізку вийняти з холодильника, розкласти по поверхні пласта начинку і загорнути рулетом. Закріпити його міцною ниткою або спеціальними силіконовими стяжками.

Свинячий рулетик з начинкою запекти в духовій печі при 170º с протягом години.

На замітку! Щоб при отбивании бризки соку не покрили всі навколо робочої поверхні, помістіть м’ясо в пакет або харчову плівку.

Запечена у фользі

Свиняче м’ясо добре пропікається в фользі, повністю зберігаючи свою соковитість і аромати прянощів:

  • 1 кг свинячої грудинки;
  • 5 очищених часникових зубчиків;
  • ⅔ Ст. л солі;
  • 1 ч. л. чорного пера;
  • 5-7 великих черносливины.

Готуємо так:

  • Змити грудинку. В прошарку зробити кілька надрізів.
  • Часник пропустити через прес, змішати з сіллю і перцем, добре перемішати. Цією масою натерти грудинку.
  • Черносливины змити і розрізати вздовж. Ці половинки розкласти в надрізи грудинки.
  • Дати свинині просочитися, після чого загорнути в 2-3 шару фольги і запекти при 170º с протягом 1 години і 20-ти хвилин.
  • Залишилося дати страві охолонути прямо в духовці, а потім перекласти його в холодильну камеру, не розгортаючи фольгу. Остудити протягом пари годин.
Дивіться також:  Пиріжки з квашеною капустою — 6 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Спосіб готування з картоплею

Ситний варіант приготування гарніру з м’ясом — це грудинка з картоплею в рукаві. Можна також розділити продукти в порційні відрізи харчової фольги і загорнути на маневр жульєнів.

  • 1 кг свинячої грудинки;
  • 1 кг картоплі;
  • сіль і перець;
  • спеції «Універсальна» або «Для м’яса»;
  • 50 г пісного будь-якої олії.

Готуємо так:

  • Картоплю чистимо, миємо й ріжемо великими кубиками.
  • Грудинку гарненько обполіскуємо і розрізаємо на 4 частини.
  • М’ясну вирізку натираємо сіллю і готовим набором спецій.
  • Картопляні шматочки змішуємо з сіллю і перцем.
  • Все складаємо в рукав, зав’язуємо його кінці і відправляємо в духову піч при 180 º с готуватися протягом години. Потім рукав розрізаємо вздовж і печемо ще з третину години. Готово!

Прокрутка до верху