Напевно кожній господині доводилося пригощати домашніх салатами з печінки тріски. Але це далеко не єдиний варіант смачного страви, яку можна зробити з такої риби. Часто для апетитних страв використовується і її філе. Як приготувати тріску смачно і швидко різними способами, розповідається далі.
Тріска, запечена у фользі в духовці
Інгредієнти: півкіло рибної тушки, по 1 шт. болгарського перцю, цибулі і моркви, сіль, щіпка пряної зелені.
- Філе нарізати середніми шматочками. Кожен з них натирається сумішшю солі і пряної зелені.
- У сковорідці злегка обсмажують всі заявлені в рецепті і дрібно нарізані овочі.
- Рибні шматочки викладаються на великий шматок промасленим фольги, зверху посипаються овочевий піджаркою. Покриття щільно загортається.
Далі філе тріски в духовці запікається 20-25 хвилин при високій температурі.
Риба, тушкована в сметані
Інгредієнти: півкіло рибного філе, по 230 г моркви і ріпчастої цибулі, сіль, 70 г вершкового масла, 1 ст. рибного бульйону і стільки ж среднежирной сметани.
- Овочі нарізаються досить крупно. Цибулю – кільцями, морква – соломкою. Ці компоненти відразу відправляються на дно посуду для гасіння.
- Зверху викладається натерті сіллю шматочки філе.
- Продукти заливаються сумішшю сметани і бульйону. Замість останнього можна використовувати звичайну підсолену воду.
- Поверх риби викладаються шматочки масла.
Блюдо гаситься трохи менше півгодини до розм’якшення овочів і готовності тріски.
По-китайськи з соєвим соусом
Інгредієнти: 920 г філе тріски, велика ріпчаста цибулина, 4-5 часникових зубков, 60 мл соєвого соусу, 40 мл горілки, жменя рисового борошна, суміш перців, щіпка коріандру.
- Цибуля чиститься, миється, нарізати великими шматочками і перший відправляється в чашу блендера. Туди ж додаються всі заявлені приправи, половинки часникових зубчиків, горілка і соєвий соус.
- Всі складові подрібнюються до пюреподібної консистенції. На цьому етапі в масу при необхідності додається сіль.
- Рибне філе нарізати невеликими шматочками, укладається в отриманий соус, покривається кришкою або харчовою плівкою. Тріска повинна маринуватися не менше години.
- Підготовлені рибні скибочки обвалюються в рисовому борошні і обсмажуються в розігрітій олії до рум’яності.
Зазвичай на процес смаження йде по 6-7 хвилин з кожного боку скибочки. Риба подається до столу гарячою з будь-яким гарніром.
Смажена на сковороді тріска шматочками
Інгредієнти: 830 г риби, півлітра жирного молока, 170 г пшеничного борошна, велике яйце, сіль, 1 ст. л. соку лимона, мелений чорний перчик.
- Тріска очищається від всього зайвого (нутрощів, плавників). Від тушки відрізається голова. Далі риба добре промивається холодною водою.
- Підготовлена тушка нарізати порційними шматочками і залити підсоленим молоком. В такому вигляді вона відправляється у прохолоду на цілу ніч.
- На наступний ранок молоко зливається в раковину. Рибні скибочки обсушиваются паперовими рушниками, поливаються соком лимона, солятся, перчатся і залишають на півгодини маринуватися.
- В окрему миску розбивається сире яйце. Воно трохи присаливается і збивається до однорідності.
- Коли риба промаринується, її шматочки спочатку обвалюються в борошні, а потім занурюються у збите яйце. Після цього тріска відправляється на сковороду з розпеченим маслом. Готується вона до рум’яної, апетитною скоринки.
Смажена тріска на сковороді теж чудово поєднується з будь-яким гарніром.
Філе тріски під овочевим маринадом
Інгредієнти: кіло рибного філе, великий болгарський жовтий перець, середня морква, ріпчаста цибулина, півсклянки консервованих томатів, сіль, приправи.
- Для маринаду всі овочі миються і подрібнюються. Цибулю і моркву можна просто натерти на крупній тертці і викласти на сковорідку.
- До них надсилаються розім’яті консервовані томати без шкірки і дрібні кубики перцю.
- Маса солиться, присмачується приправами і гаситься при середньому нагріві плити 8-9 хвилин.
- Рибне філе нарізати невеликими шматочками, присаливается.
- На дно жароміцної форми викладається половина овочевого маринаду. Зверху розподіляються шматочки філе.
- Далі розкладається залишилася овочева суміш.
- Готується риба 20-25 хвилин в добре розігрітій духовці.
Частування подається до столу зі свіжою зеленню.
В гірчично-вершковому соусі
Інгредієнти: 2 рибні тушки (загальна вага — близько 1,5 кг), пучок свіжого кропу, борошно для панірування, суміш приправи для риби, 2 ст. л. гірчиці в зернах, 170 мл нежирних вершків, сіль.
- Рибні тушки позбавляються від плавників і хвостів. Далі вони добре промиваються і обсушиваются серветками. Тріску нарізати шматочками, які солятся і натираються приправою. Потім вони до рум’яності обсмажують на розжареній олії.
- Для соусу змішуються залишилися інгредієнти. Кріп попередньо дрібно рубається.
- Обсмажена риба викладається на деко і заливається соусом.
Готується страва 20-25 хвилин при середній температурі.
Як приготувати стейки з тріски?
Інгредієнти: 4 рибних стейка, біла цибулина, 90 мл білого сухого вина, 80 г сиру, сіль, 1 ч. л. меду, 30 г картопляних чіпсів, лимон. Як смачно приготувати стейки тріски, розповідається далі.
- Риба миється, злегка обсушивается, солиться і сбрызгивается соком половини цитрусового. Надалі вона залишається на півгодини — нехай маринується.
- Друга половина фрукта нарізане тонкими часточками і відправляється обсмажуватися разом з цибулею. На сковорідку викласти мед, вино виливається. Маса солиться і 12-14 хвилин нудиться на повільному вогні.
- У жароміцну форму викладаються замариновані стейки, а зверху розподіляється лимонна обсмажування.
- Блюдо запікається 15 хвилин при 190 градусах.
- Потім стейки посипаються сумішшю з дрібно тертого сиру і чіпсів, перетворених в крихту.
Запікання триває ще 17-20 хвилин.
Смачні рибні котлети
Інгредієнти: 830 г рибного філе, 90 г білого хліба, 80 мл молока, яйце, половинка цибулини, 4 ст. л. сухарній крихти, сіль, спеції.
- Батон без скоринки заливається молоком.
- Рибне філе разом з цибулею перетворюється у фарш за допомогою м’ясорубки або блендера. У масу викладається віджатий батон та додається сире яйце.
- Фарш солиться і приправляється спеціями.
З нього формуються невеликі котлети, які обвалюються в сухарній крихті і обсмажують на добре розігрітому маслі.
Запіканка з тріскою і картоплею
Інгредієнти: півкіло рибного філе, 130 г твердого сиру, 2 цибулини, півкіло картоплі, сіль, суміш перців, рафінована олія.
- Філе нарізати невеликими шматочками і поливається сумішшю з масла, солі і перцю. У такому вигляді тріска повинна постояти близько півгодини.
- Картопля відварюється в мундирах, після чого чиститься, нарізати кружечками і викласти у форму. Овоч присипається невеликою кількістю солі.
- Зверху розподіляються підготовлені рибні шматочки, а далі йдуть обсмажені до рум’яності цибульні полуколечки.
Залишилося щедро посипати майбутню запіканку тертим сиром і відправити в духову шафу, розігрітий до 210 градусів, на півгодини.
Смажена в пивному клярі
Інгредієнти: кіло тріски, 90 г борошна найвищого гатунку, білки 2 яєць, морська сіль, 160 мл світлого пива, 3 ч. л. олії оливи.
- Риба розрізається на невеликі шматочки і натирається сіллю.
- В миску борошно просіюється, з’єднується з маслом оливи і теплим пивом. Маса солиться. Вона повинна вийти без грудочок.
- Білки збиваються до міцної піни і дуже обережно вводять у тісто.
Рибні шматочки умочують в тісто і обсмажують до рум’яності на розжареному жирі.
Тріска під лимонно-імбирним соусом
Інгредієнти: 550 г філе тріски, 2 великих лимона, 1 ст. л. тертого імбиру, 80 г вершкового масла, 2 ст. л. води, сіль, 2 ч. л. цукру.
- Філе нарізати невеликими шматочками.
- Один лимон мельчится тонкими скибочками, у другого знімається цедра і сік віджимається.
- У пиалке змішується фруктовий сік, цукор, імбир і терта цедра.
- На розігрітому вершковому маслі рибні шматочки з одного боку зажариваются до рум’яності, перевертаються і одразу заливаються ароматним маринадом.
- Блюдо тушкується до повної готовності риби.
- Шматочки тріски перекладаються на окрему тарілку, а в маслі і маринаді обсмажуються лимонні скибочки.
Готова риба поливається соусом з сковороди і прикрашається обсмаженою лимоном.