Зібрані нижче рецепти підкажуть кулінару, як смачно приготувати яловичину. Це досить примхлива м’ясо, але при правильній обробці воно виходить незвичайно м’яким і соковитим. Важливо не шкодувати для нього улюблених ароматних трав.
Як смачно приготувати яловичину на перше
Є величезна кількість вдалих перших страв на яловичині. Всі вони відрізняються особливою ситні і поживністю.
Кассический суп-харчо
Список компонентів: ½ кг яловичини, болгарський перець, ½ ст. довгого рису, 80 г очищених волоських горіхів, 60 мл соусу Ткемалі, сіль, цибуля, мелений перець, 70 г томат-пасти, часник.
- Яловичина вариться до готовності з лаврушкой (близько 90 хвилин). Шумівкою періодично знімається піна.
- Бульйон проціджують. М’ясо ріжеться великими скибками, повертається в каструлю.
- Цибуля, часник за смаком і солодкий перець закладаються в блендер, пюрируются.
- Рис промивається до прозорості. Всипається в киплячий бульйон.
- Овочева маса підсмажується. Потім солиться, перчится. В неї закладається томат-паста.
- Через пару хвилин додаються рубані горіхи.
- Вміст сковороди перекладається в суп.
- Після чергового закипання викладається Ткемалі. Додається ще сіль за смаком. Відмінно підійде для такого супу хмелі-сунелі.
Вариться страва до м’якості рисових зерен.
Горохове перша страва на яловичому бульйоні
Список компонентів: 1 ст. гороху, 420 г яловичини, 1,5 л води, невелика цибулина, 1 шт. моркви і стебла селери, 3 картоплини, лаврове листя, 20 г вершкового масла, свіжа зелень, сіль.
- Горох заздалегідь заливається водою і залишають на кілька годин.
- З яловичини, лаврушки і цибулини вариться бульйон. Готове м’ясо дрібно рубається, і повертається в рідину. Цибуля викидається.
- Терта морква засмажується з шматочками селери на вершковому маслі.
- Зажарка відправляється в суп разом з горохом, шматочками картоплі і сіллю.
- Вариться до готовності овочів і бобових.
Суп щедро посипається подрібненою зеленню.
Хашлама по-вірменськи
Список компонентів: 2 кг молодої яловичини, 2 шт. картоплі, болгарського перцю, цибулі, 4 помідора, 2 пучка кропу, ½ склянки пива, велика сіль, мелений шафран і паприка.
- В глибокому казані обсмажується м’ясо відразу з усіма спеціями, крупно порізаною цибулею (півкільцями) і сіллю.
- До вже зарумянившейся яловичині відправляються овочі, нарізані середніми скибочками.
- Зверху висипається рубаний кріп і виливається все пиво.
Суп нудиться в закритому казані на маленькому вогні близько 3 годин.
Традиційна Шурпа на яловичому бульйоні
Список компонентів: 830 г грудинки (яловичина), 3 великих картоплини,2,5 л води, цибулина, сіль, помідор, 2 моркви, болгарський перець, часник, суміш спецій для шурпи.
- Грудинка ріжеться на кілька частин, до неї виливається вода. М’ясо вариться разом з очищеним цибулею і морквою.
- Готова яловичина відділяється від кісток і повертається в суп. Цибуля викидається, а морквина ріжеться напівкружечками.
- До м’яса відправляються шматочки картоплі.
- Перець ріжеться брусками і обсмажується до м’якості. До нього переміщуються помідори, розім’ятий часник.
- Після розм’якшення картоплі можна додавати в суп сіль, спеції. У нього перекладається овочева обсмажування.
Через 6 – 7 хвилин каструля знімається з вогню. Шурпа настоюється мінімум чверть години.
Незвичайний суп-гуляш з яловичини
Список компонентів: 330 г яловичини, 2 цибулини, стільки ж моркви і картоплі, 2 л. води, ½ склянки кетчуп-лечо, сіль.
- Кубики м’яса з шматочками цибулі і моркви обсмажують до золотистого кольору. Додається кетчуп-лечо, сіль.
- Під кришкою продукти тушкують 50 хвилин на маленькому вогні.
- У закипілу воду висипаються брусочки картоплі.
- Коли вона звариться, в суп перекладається вміст сковорідки.
Ще через 5 – 7 хвилин томління страва буде остаточно готовий.
Суп з перловкою
Список компонентів: ½ кг м’яса, 120 г крупи перловки, 3 картоплини, морква, цибулька, 2 ст. л. томат-пасти, сіль, зелень.
- Крупа замочується на всю ніч в чистій воді.
- Вранці м’ясо вариться цілим шматком. Витягується з бульйону і ріжеться на шматочки.
- Поки подрібнюється яловичина, у бульйоні 20 – 25 хвилин вариться промита перловка.
- Шматочки м’яса повертаються в суп разом з картоплі брусочками.
- Цибулю з морквою шматочками смажаться до рум’яності, після чого пару хвилин готуються з пастою з помідорів.
- Вся маса перекладається в каструлю. Вариться до м’якості шматочків картоплі.
Подається з зеленню.
Смачний грибний суп на яловичому бульйоні
Список компонентів: 270 г м’яса, 180 г морожених грибів, 6 шт. картоплі, улюблені спеції, цибулина, 2,5 л води, морква, 1,5 ст. л. кухонної солі, улюблені спеції.
- Шматки м’яса варяться.
- Розморожені лісові гриби 20 хвилин відварюються, після чого смажать до напівготовності і відправляються до м’яса. Туди ж відправляються брусочки картоплі.
- З решти подрібнених овочів готується піджарка. Викладається в суп.
- Додаються спеції, сіль.
Коли картопля стане м’яким, суп можна вимикати, накривати кришкою і наполягати 25 хвилин.
Щавельные щі в мультиварці
Список компонентів: ½ кг яловичини, 4 бульби картоплі, пучок щавлю, цибулина, варені перепелині яйця, сіль, 1 шт. моркви, лавровий лист, 1 ст. л. меленого кореня петрушки.
- Всі овочі довільно ріжуться і відразу закладаються в чашу приладу.
- До них викладається промита яловичина, лаврове листя.
- Висипається мелений корінь петрушки, сіль. Заливають 2 л води.
- У програмі для гасіння під закритою кришкою страва готується 95 хвилин. Можна використовувати і режим «Суп».
- Зелень щавлю промивається, крупно нарізати і всипається в мультиварку приблизно за 17 хвилин до готовності страви. При необхідності воно досаливается.
Подається з вареними перепелиними яйцями.
Борщ
Список компонентів: 420 г яловичини, 3 картоплини, приправи, морква, буряк, 3 ст. л. пасти з помідорів,170 г капусти, болгарський перець, зубок часнику, 1 ч. л. цукру, сіль.
- М’ясо вариться 95 хвилин.
- Поки готується яловичина подрібнену цибулю, тонка соломка моркви, нашаткована капуста, терта морква і брусочки перцю тушкують разом до м’якості. До овочів додається цукор, сіль, паста з помідорів і розім’ятим часник. Вливається ½ склянки чистої води.
- Варене м’ясо ріжеться на шматочки і повертається в каструлю. Туди ж висипаються кубики картоплі. Коли бульби розм’якшаться, можна додавати овочеву піджарку. Картопля необов’язковий компонент борщу. Його можна виключити з рецепту.
- Страва має покипіти ще 8 – 9 хвилин.
Готовий борщ з яловичини смачно пробувати з густою домашньою сметаною.
На друге
Яловичина ідеально підходить для других гарячих страв. Обід надовго подарує відчуття ситості.
Запечена в листковому тісті
Список компонентів: ½ кг яловичої вирізки, упаковка готового листкового тіста, гірчиця, ½ кг печериць, цибулина, 180 г бекону, жовток, сіль.
- Цілісний шматок м’яса покривається сіллю і смажиться зі всіх сторін до легкої скоринки. Можна на цьому етапі використовувати і будь-які спеції.
- Охолоджена яловичина повністю покривається гірчицею.
- У тій же сковороді смажать гриби з цибулею. Вже готова маса подрібнюється блендером. Солиться.
- Смужки бекону розкладаються по харчовій плівці. Зверху вони покриваються грибною масою.
- Далі укладається м’ясна вирізка. Вона забирається на кілька годин у холодне місце.
- Залишається викласти заготовку на розкачане тісто, промазанное жовтком. Плівка при цьому знімається! Тісто загортається навколо м’яса. На ньому робляться надрізи. Поверхню також змащують жовтком.
Блюдо печеться 50 хвилин в гарячій духовці.
Класичний рецепт оссабука з яловичини
Список компонентів: 5 м’ясних рульок, 290 мл сухого білого вина, 1 ст. апельсинового фрешу, по 2 шт. цибулі і моркви, 1 великий томат, ½ ст. пасти з помідорів, часник у великій кількості, 1 ст. л. апельсинової цедри, сіль.
- Рульки, натерті сіллю, смажать до появи рум’яності.
- Всі овочі та часник мельчатся будь-яким чином. Кількість останнього кулінар регулює за своїм смаком. Але часнику повинно бути багато.
- У велику чавунну сковорідку викладаються м’ясні шматочки, підготовлені овочі, сіль.
- Через 6 хвилин вливається цитрусовий фреш, додається цедра, вино і паста з помідорів. Маса нудиться до випаровування алкоголю.
- Доливається вода, щоб вона покрила яловичину.
Блюдо гаситься 120 – 130 хвилин.
Ситний салат з відвареного м’яса
Список компонентів: 420 г вареної яловичини, 2 кислих огірка, 8 колечок консервованого ананаса, сіль, оливковий майонез, чорний перець.
- Варене м’ясо охолоджується і мельчится кубиками.
- Також потрібно нарізати і огірки, злегка віджати від розсолу.
- Ананаси рубаються трохи крупніше.
- Продукти змішуються. За смаком посипаються перцем і сіллю.
Закуска заправляється оливковою майонезом і відразу подається.
Бефстроганов на сковороді
Список компонентів: ½ кг яловичини, 1,5 ст. сметани, 3 ст. л. пасти з помідорів, 3 невеликі цибулини, 2 ст. л. борошна найвищого гатунку, сіль, улюблені приправи.
- Тонкі м’ясні пластини відбиваються молоточком, після чого рубаються соломкою.
- Дрібно кришиться і засмажується цибулю.
- Туди ж переміщається яловичина.
- Після висипання борошна, солі і спецій потрібно смажити м’ясо 4 хвилини.
- Закладається сметана томатна паста.
- Гасити залишилося ще 7 хвилин.
Приготовлена таким чином яловичина на сковороді виходить м’якою з найніжнішої підливою.
Яловичина, запечена в рукаві, з грибним соусом
Список компонентів: 1 кг м’яса, по 3 ч. л. гірчиці і сушених трав, 60 мл олії, ½ лайма, 280 г розморожених печериць, 25 г сушених лісових грибів, сіль, 2 ст. л. борошна, 3 маленькі цибулини, ½ л жирних вершків.
- Змішується гірчиця, масло, трави, сік з половини лайма, сіль. Ними натирається шматок яловичини.
- М’ясо упаковується в рукав для запікання і готується 90 хвилин в гарячій духовці.
- Сушені гриби подрібнюються, обсмажують з цибулею, солятся. У сковороду висипається одержаний грибний порошок. Наливається ½ ст. води. Основа для соусу гаситься півгодини.
- Залишається додати в нього вершки і борошно, довести до закипання, зняти з плити.
Коли яловичина в духовці буде повністю готова, вона нарізається слайсами, поливається грибним соусом і подається до вечері.
Смачний гуляш
Список компонентів: 3 ст. яловичого бульйону, лаврове листя, сіль, 3 ст. л. пасти з помідорів, ½ кг яловичої вирізки, 1 ст. л. борошна, перець.
- Кубики м’яса посипаються сіллю, перцем, смажаться на сковороді з маслом до напівготовності.
- До них додається рубаний лук.
- Коли овоч розм’якшиться, можна засипати борошно.
- Через пару хвилин вливається бульйон, і додаються залишилися компоненти.
Гуляш з яловичини гаситься 95 хвилин.
Печеня по-домашньому в мультиварці
Список компонентів: 620 г молодої яловичини, 40 г вершкового масла, 2 цибулини, 700 г картоплі, сухий часник, морква, сіль, мелена паприка.
- В приладі в програмі смаження розтоплюється масло.
- На ньому до зарум’янювання смажиться нарізану цибулю.
- Туди ж кладуть шматки м’яса, що готуються до зміни кольору.
- Додаються пластинки картоплі, соломка морквини, рубаний часник.
- Засипаються всі спеції, сіль.
- Виливається вода, яка покриє всі продукти.
Яловичина в мультиварці гаситься 85 – 90 хвилин.
Класичний біфштекс
Список компонентів: 420 – 440 г м’якоті яловичини, сіль, 2 ст. л. сметани, мелений перчик.
- М’ясна м’якоть обробляється м’ясорубкою.
- Змішується з іншими інгредієнтами прямо руками.
- Фарш добре відбивається про плоску поверхню. Потім з нього формуються плоскі круглі коржі.
- 4. Вони з двох сторін смажать на розігрітому жирі до рум’яності.
Смачно подавати страву з піджаркою з лука і майонезом.
Яловичина по-строгановськи зі сметаною
Список компонентів: 390 г молодої яловичини, цибулина, 2/3 ст. яловичого бульйону, 3 ст. л. сметани, 2 ч. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, сіль.
- М’ясо рубається довгими тонкими брусочками. Засмажується на вершковому маслі до зміни кольору, перекладається в миску.
- На тому ж жирі смажаться шматочки цибулі. Всипається борошно. Овоч смажиться ще 3 – 4 хвилини.
- Підігрівається яловичий бульйон. Вливається в сковорідку.
- Коли рідина закипить, в неї закладається м’ясо. Воно присипається сіллю і гаситься 25 хвилин.
Яловичина поливається сметаною і нудиться ще 7 хвилин.
М’ясо, запечене шматочками в фользі в духовці
Список компонентів: 2 ст. л. гірчиці, ½ часниковою головки, 1,5 кг яловичини, по 3 ст. л. олії оливи, соку лайма, білого сухого вина, спеції, сіль.
- Спеції з’єднуються з размятым часником, сіллю. До них вливаються всі рідкі інгредієнти, викладається гірчиця.
- Добре перемішаним маринадом натирається м’ясо.
- Якщо є час, яловичина маринується добу.
- М’ясо переміщається в «кульок» з фольги разом з маринадом.
- Печеться 70 хвилин.
Останні 10 хвилин верх фольги зрізається, щоб яловичина зарум’янилася. Температура – 170 градусів.
Азу по-татарськи
Азу – страва з гострим своєрідним смаком, приємним запахом тушкованого м’яса і овочів.
Список компонентів: 620 г картоплі і м’яса для гасіння, 3 бочкових огірка, сіль, цибулина, склянка томатів у власному соку, часник, 1 ст. л. борошна, зелень кінзи.
- Довгі тонкі смужки м’яса рум’яняться на плиті. До них виливається вода. Вона повністю покриє шматочки.
- Яловичина гаситься 80 хвилин.Потім знову рум’яниться без кришки, поки не випарується рідина що залишилася.
- До м’яса висипаються кубики цибулі, борошно. Продукти смажать до м’якості овочів.
- Додаються консервовані помідори без шкірки, сіль, розім’ятий часник.
- Через 6 – 8 хвилин гасіння закладається соломка бочкових огірків.
- На окремій сковорідці до красивої скоринки обсмажується соломка картоплі. Солиться.
- Картопля з’єднується з м’ясом.
Через 6 – 7 хвилин нагрівання плити вимикається, частування посипається рубаною зеленню.
Соковитий і м’який стейк з яловичої вирізки
Список компонентів: стейк рибай – 1 шт. сіль, сушений розмарин, перець.
- Стейк покривається сіллю і спеціями. Нагрівається після холодильника до кімнатної температури.
- Смажиться на розпеченій сковороді. Досить по 1,5 хвилини кожній стороні. Бічні частини також потрібно обсмажити, але менше часу.
- На сковороді — гриль стейк доводиться до бажаного ступеня готовності.
Можна готувати на сковорідці — гриль в духовці при 200°.
Плов з яловичиною в мультиварці
Список компонентів: ½ кг м’яса, 2 цибулинки, 2 ст. довгого рису, 3 моркви, часник, сіль, пахучі трави для плову.
- У чаші приладу до потемніння смажаться середні шматочки м’яса. Вони відразу солятся.
- Після додавання шматочків цибулі і соломки моркви обсмажування триває ще 8 – 9 хвилин.
- Засипаються спеції, вливається ½ ст. води.
- Включається режим гасіння на 70 хвилин.
- За вже готовим продуктам розподіляється рис і часточки очищеного часнику.
- Вливається ½ літра гарячої води.
- Включається відповідний режим на 45 хвилин.
Плов з яловичини при необхідності досаливается і залишається доходити в режимі підігріву на 20 хвилин.
Рагу з овочами
- Список компонентів: ½ кг яловичини, 400 г помідорів, 1 кг кабачків, солодкий перець, Середні шматочки яловичини обсмажуються. Покриваються сіллю, сумішшю перців.
- До вже майже повністю готового м’яса переміщуються всі подрібнені овочі.
- Через 10 хвилин обжарювання в сковорідку наливається вода, вона закривається кришкою і гаситься чверть години.
- Останнім викладається розім’ятим часник. При необхідності блюдо досаливается і нудиться 6 – 7 хвилин.
Готове рагу посипається кропом.
Найсмачніші яловичі котлети
Список компонентів: 1 кг фаршу, 6 ст. л. вівсяних пластівців, 3 маленькі цибулинки, 2 яйця, сіль.
- До пластівців виливається 1,5 ст. окропу.
- У фарш забиваються яйця. Маса солиться.
- Весь цибулю дрібно треться, додається до основної суміші.
- Туди ж перекладається набрякла вівсянка.
- Фарш вимішується, злегка відбивається об стіл, з нього формуються котлети.
Заготовки зажариваются до красивої скориночки.
Пастрома з яловичини в маринаді
Список компонентів: 1,5 кг яловичини, 1,4 л води, 130 г солі, 90 г білого і 60 г коричневого цукру, по 8 насіння коріандру і гірчиці, 3 зуб. часнику, жменю перцю горошком, по щіпці мускатного горіха, імбиру, паличка кориці.
- М’ясо укладається в глибоку ємність.
- Всі інші продукти змішуються. Доводять до кипіння.
- Маринад виливається на яловичину. М’ясо придавлюється мискою з водою і переміщається в холод на 48 годин.
- Яловичина сушиться рушниками з паперу, ставиться на 11 годину в духовку, заздалегідь розігріту до 60 градусів.
- Потім печеться 12 хвилин при 220 °С.
Пастрома остуджується і загортається в фольгу для зберігання.
Дієтичні рецепти з яловичини
Пропонуємо рецепти, які допоможуть приготувати з неї дієтичні страви.
Суп з яловичини з горошком і цвітною капустою
Список компонентів: 4 л оводи, 1 кг яловичої м’якоті, 1 ст. л. томат-пасти, 3 картоплини, цибулина, сіль, 160 г цвітної капусти, 2 ст. л. рослинної олії, ½ ст. замороженого зеленого горошку.
- М’ясо шматками вариться разом з луковкой. Через півгодини овоч витягується з каструлі, а варіння яловичини ще триває 60 хвилин.
- Капуста ріжеться на суцвіття, засмажується з пастою.
- Картопля мельчится і викладається в бульйон з вже готовим м’ясом. Туди ж висипається горошок.
- Додається смажена капуста.
Страва вариться ще півгодини.
Рецепт приготування м’яса на пару в мультиварці
Список компонентів: 640 г м’яса, ½ ч. л. солі.
- Яловичина пересипається сіллю.
- Ємність для приготування на пару покривається фольгою, змащується будь-яким маслом.
- У прилад виливається ½ л сирої води.
- Зверху встановлюється ємність з яловичиною.
Активується у відповідному режимі на 45 хвилин.
Ароматна яловичина в томатному соусі з каррі
Список компонентів: ½ кг яловичини, цибулина, 3 ст. л. томат-пасти, сіль, 1 ст. л. порошку каррі, щіпка сушеного часнику.
- Великі шматки яловичини обсмажуються на олії. Краще всього використовувати оливковий компонент.
- До них висипається дуже дрібно нарізану цибулю, сіль.
- Продукти тушкують півгодини з пастою з томатів.
За 5 – 6 хвилин до вимкнення плити додається порошок каррі та часник сушений.
Пісна яловичина тушкована з курагою
Список компонентів: ½ кг моркви, 1 кг скибок яловичини, часник, 2 цибулини, 90 г кураги, ½ л яловичого бульйону, сіль, 2 ст. л. тертого імбиру.
- Шматки м’яса присаливаются, заливаються водою (1/3 склянки) і тушкують чверть години.
- До яловичині пересипаються подрібнені овочі, розім’ятий часник, імбир. Вливається м’ясний бульйон.
- В кінці додається дрібно нарубана курага.
Страва тушкується на маленькому вогні 1 годину.
Відварне м’ясо, для тих, хто на дієті
Список компонентів: 1 кг м’ясної м’якоті, перець в горошку, цибулина, 2 листочки лавра, 1 морквина, сіль.
- М’ясо вариться 40 – 45 хвилин при слабкому кипінні. Потрібно постійно знімати піну з поверхні рідини.
- Додається ціла лаврове листя, перець, кам’яна сіль, очищені овочі.
- Яловичина готується ще 70 хвилин.
Відварне м’ясо нарізають скибочками і подається з дієтичними соусами.
Запечене дієтичне м’ясо з грибами
Список компонентів: ½ кг яловичини, велика цибулина, 160 г печериць, сіль.
- М’ясо дрібно рубається.
- Цибуля шинкуется кубиками, гриби – пластинками.
- Продукти змішуються, солятся і викладаються на промаслений фольгу.
- Покриття загортається.
Блюдо запікається 70 хвилин.
З гарячим з яловичини поєднуються самі різні гарніри: будь-які крупи, овочі, макаронні вироби. Варіанти м’ясних страв з підливою відмінно доповнять відварну гречку, рис або тушковану брокколі. А дієтичні страви найкраще поєднувати з овочевим асорті.