Як смачно замаринувати цибулю – 11 рецептів в домашніх умовах

Якщо знати, як замаринувати цибулю правильно, можна отримати не тільки прекрасну закуску. Маринований лук, як хороша «оправа», здатний відтінити смак шашлику, при необхідності приховавши недоліки м’яса, а також стати гармонійним компонентом салату.

Як смачно замаринувати цибулю з оцтом?

Гарячим способом всього за п’ять хвилин

Найпопулярніший спосіб замаринувати цибулю в оцті. Він хороший тим, що овоч досить швидко доходить до потрібної кондиції і стає придатним для вживання. Якщо цибуля гіркий і злий, а вам не хочеться під час чищення відчувати різь в очах, обдайте його окропом, попередньо знявши лушпиння. Кажуть, ще один хороший метод запобігти неприємні відчуття при обробці цибулі – тримати в зубах шматочок чорного хліба.

Що знадобиться, щоб отримати потрібний результат?

  • Дві цибульні головки;
  • пара столових ложок оцту – візьмемо девятипроцентный;
  • один стакан води;
  • цукровий пісок – вистачить чайної ложки;
  • маленька пучку солі.

Можна починати приготування.

  • Природно, перш за все, обидві цибулини «раздеваем», звільнивши від лушпиння. Потім кожну нарізаємо тонкими кільцями.
  • Закип’ятити воду і залити цибулю. Нехай постоїть дві хвилини.
  • Потім рідину зливаємо. До нарізання цибулі додаємо сіль, цукор і доливаємо оцет.
  • Отриманий склад треба гарненько перемішати.

Холодний метод маринування лука

Такий варіант дуже гарний, якщо ви збираєтеся готувати м’ясо або, наприклад, гриби. Завдяки кропу блюдо отримає аромат весни та свіжості.

Зберемо інгредієнти:

  • цибулини – візьмемо дві-три штуки;
  • зелений кріп – одного пучка вистачить;
  • девятипроцентный оцет – достатньо чотирьох столових ложок;
  • цукор-пісок і сіль – по одній столовій ложці;
  • 200 грамів води.

Щоб вийшов «весняний» цибулю, робимо наступним чином.

  • Звільнені від лушпиння цибульні головки нарізаємо тонкими півкільцями. Дуже дрібно шаткуємо кріп. Все змішуємо в мисці.
  • Потім готуємо холодний маринад. Для цього воду, оцтову кислоту, сіль, а також цукровий пісок перемішуємо, поки від кристалів не залишиться і сліду.
  • Цибульно-кропову суміш заливаємо нашим холодним маринадом. Заповнену ємність накриваємо. Нехай півгодини так постоїть, щоб цибуля наситився.
  • Тепер рідину можна зливати: маринований лук готовий.

У винному оцті

Тепер спробуємо замаринувати цибулю в оцті, але на цей раз візьмемо винний. Він стане частиною сложносоставного маринаду, який володіє багатим смаком. Такий варіант теж дуже хороший і в якості окремої закуски, і як компонент інших страв.

Що знадобиться?

  • Червоний цибуля – візьмемо 320-350 грамів;
  • винний оцет, теж червоний – досить 230 грамів;
  • натуральний мед – вистачить чайної ложки;
  • гілочки розмарину, ягоди-шишки ялівцю, часникові зубки – по три штуки;
  • перцевий порошок – ½ чайної ложки.
Дивіться також:  Курячі рулетики – 10 рецептів приготування

Далі діємо по інструкції.

  • Цибулини розділимо на кільця однакового розміру. Нам потрібно позбавити його від зайвої гіркоти і зробити м’якше. Для цього швидко обдадим овоч окропом.
  • Ошпарений овоч складаємо в банку.
  • Для маринування готуємо спеціальний склад, змішуючи часник (попередньо подрібнений), оцет і мед. В ароматну суміш відправляємо перетертий розмарин, порошок кайенского перцю, не забуваємо про ялівець.
  • Отриманою рідиною можна заливати цибулю. Через тридцять хвилин треба злити маринад. Червоний маринований лук готовий до вживання.

Маринуємо цибулю для шашлику

Шашлику можна надавати новий смаковий відтінок, подаючи м’ясо з цибулею, замаринованим різними способами. Ось деякі з них.

Рецепт по-грецьки

Для його здійснення потрібні овочі солодких салатних сортів, на кшталт «Кармен» або «Ред барон».

Які інгредієнти знадобляться?

  • Дві-три невеликі цибулини;
  • орегано;
  • бальзамічний оцет – досить 75-ти грамів;
  • оливкова олія – візьмемо 100 грамів.

Готувати будемо за описаним нижче планом.

  • Цибульні головки нарізаємо традиційними тонкими кільцями. Потім поміщаємо їх у зіп-пакет.
  • В сумочку відправляємо інші компоненти – прянощі, оцет, олія з оливок. Застібаємо «замок» і добре трусимо.
  • Потім залишаємо в спокої приблизно на годину. За цей час лук просочиться маринадом.
  • До шашлику закуску подамо на листках салату.

Маринад з вином

Цибулю, замаринований з вином, визнається ідеальним доповненням до шашлику.

Для нього підготуємо:

  • чотири цибулини,
  • вода – не більше склянки;
  • вино – півтора-два склянки достатньо;
  • сіль – вистачить чайної ложки;
  • цукор-пісок — візьмемо ½ столової ложки;
  • мелений чорний перець – на власний смак.

Цибульні кільця складаємо в глибоку миску. Овоч залити окропом, додати вино. Нехай постоїть в закритому посуді 10 хвилин.

Коли час вийде, рідину зливаємо, до цибулі додаємо сипучі компоненти і перемішуємо. Готово!

Цибулю для салату

Цибуля додається до багатьох салатів, однак не всі люблять його гіркоту і специфічний аромат. Справа легко поправити, якщо використовувати в страві не свіжий, а маринований лук.

Для трьох великих цибулевих головки готуємо:

  • оцет шестивідсотковий натуральний – приблизно 170 грамів;
  • кріп (краще підійде сушений) – візьмемо пару чайних ложок;
  • цукор-пісок – двох пучків цілком достатньо.
Дивіться також:  Тефтелі з рисом – 11 смачних рецептів

Порядок дій такий.

  • В залежності від рецепту салату перетворюємо цибулини в кільця, кубики або півкільця.
  • Викладаємо в піалу глибше і посипаємо кропом і цукровим піском.
  • Далі заливаємо укропно-цибульну масу оцтом. Перемішуємо склад, накриваємо кришкою.
  • Закуска має «відпочити» не менше 25 хвилин, щоб цибуля добре просочився маринадом і придбав приємну гостроту. Потім маринад можна злити.

Цибулю для оселедця

Оселедець без цибулі, звичайно, хороша, але з маринованою компонентом її смак стає бездоганним. Можна спробувати один з рецептів, які дозволяють отримати маринований цибулю легко і швидко.

Які компоненти знадобляться?

  • Три цибулевих головки;
  • столовий оцет – достатньо трьох столових ложок;
  • гірчиця (без різниці – у вигляді порошку вона буде або пасти) – чайна ложка;
  • цукор-пісок – пара чайних ложок;
  • вода (краще використовувати фільтровану) – вистачить шести столових ложок.

Перетворені на тонкі півкільця цибулини промиваємо під холодною проточною водою.

Складаємо овочі в піалу. Туди ж вливаємо воду, за нею – оцет. В кінці – гірчицю.

Перемішуємо складові, накриваємо ємність кришкою.

Через 10 хвилин цибулю насититься маринадом, і рідину можна буде злити.

Без додавання оцту

Буває, що запах і смак оцту не подобаються. Відомі інші способи.

Варіант приготування в лимонному соці

Для такого варіанту приготуємо:

  • чотири цибулини;
  • сіль – вистачить чайної ложки;
  • сік ½ лимона;
  • рослинна олія (краще брати без різко вираженого запаху або взагалі рафінована) – досить пари столових ложок;
  • спеції та зелень – види і кількість вибирайте на власний смак.

До не товстим кілець цибулі додаємо посеченную зелень, сіль, спеції. Перемішуємо.

Запашну масу присмачую соком з половини цитруса.

Останній крок – додаємо в суміш масло.

Маринуватися до повної готовності цибулі належить приблизно 60 хвилин.

Маринад з гранатового соку

Це вельми незвичайний і дуже смачний рецепт, що вимагає мінімум компонентів, але максимум часу. Втім, результат того вартий.

Все, що нам знадобиться, це:

  • цибулини – три-чотири штуки;
  • сік граната – півтори-дві склянки.

Нарізаємо овоч тонкими кільцями. Заливаємо соком. Більше нічого робити не доведеться, хіба що потерпіти годин 35.

Маринований ялтинський цибулю – швидкий спосіб

Ялтинський цибулю (його ще називають кримським), соковитий, з неповторним солодкуватим смаком, набуває особливої пікантності в маринованому вигляді. Є один швидкий спосіб отримати з нього чудову закуску.

Дивіться також:  Кабачки, фаршировані фаршем запечені в духовці – 7 рецептів

Її готують з:

  • півкілограма ялтинської цибулі (фіолетовий сорт теж піде);
  • оцту (на цей раз яблучного або виноградного) – двох столових ложок;
  • такого ж обсягу цукру-піску;
  • дрібку солі (звичайну столову можна замінити морський);
  • будь свіжої зелені – петрушки, кропу, цибулевих пір’я або суміші всього цього (на власний смак);
  • ½ Чайної ложки меленого перцю (червоного або чорного – вибирати вам);
  • французької гірчиці – досить чайної ложки.

Лук очищаємо і тонко, кільцями, ріжемо. Віджимаємо його прямо руками, щоб овоч пустив сік.

Висипаємо в нього сипучі продукти, додаємо як можна дрібніше нарізану зелень. Вже через кілька хвилин цибулю віддасть ще більше соку.

Заливаємо оцтом, а через 15 хвилин отримуємо маринований ялтинський цибулю.

Рецепт маринування цибулі на зиму

Самостійну закуску з лука (або компонент для інших страв) можна заготовити про запас, замаринувавши овоч на зиму.

Знадобляться:

  • ріпчаста цибуля – не менше двох кілограмів;
  • сушений лавровий лист – вісім штук;
  • два види перцю горошком – 12 намистин чорного і 16 – запашного;
  • гвоздика – чотири штуки;
  • перець чилі – двох стручків буде цілком достатньо.

Приготуємо Маринад з:

  • літра води;
  • цукру-піску – трьох столових ложок;
  • гірчичних зерен – пари таких же ложок;
  • солі – однієї столової ложки;
  • по ½ чайної ложки чорного і білого перцю горошком;
  • чверті літра шестипроцентного оцту.

Порядок приготування такий.

  • Кип’ятимо воду і пару хвилин бланшируем в ній цибулини – «роздягнені», промиті, без корінців і хвостиків.
  • Після перебазируем овочі з гарячої води в холодну.
  • У кожну простерилизованную банку укладемо прянощі: по два листки лавра, по 3-4 намистини чорного і запашного перцю, по ½ чилі, по штуці гвоздики.
  • Можна розкладати в посуд цибулю. Зверху посипати чорним і білим перцем (перед цим краще їх подрібнити).
  • Беремося за маринад. У закипілу воду відправляємо цукор-пісок та сіль. А також гірчичні зерна. Варити на тихому вогні, поки кристали не розчиняться остаточно.
  • Коли сіль і цукор «зникнуть», доливаємо оцет. Збільшуємо вогонь майже до максимуму і варимо маринад, але не довше двох хвилин.
  • Гарячий маринад заливаємо в заповнені цибулею банки. Залишилося закрити їх кришками, простерилізувати протягом п’яти хвилин і відправити на зберігання до зими.

Прокрутка до верху