Ставлення до помаранчевої красуні гарбузі у багатьох вельми неоднозначне. Одні готові їсти її, навіть свіжої, вважаючи цінним для здоров’я овочем, інші воліють десерти на її основі. Як запекти гарбуз у духовці? Допоможемо знайти ідеальне рішення.
Як смачно запекти гарбуз шматочками в духовці з медом?
Солодка гарбуз у духовці з медом припаде до смаку і дорослим, і дітям, а легка цитрусова нотка зробить смак готового блюда тільки багатшим і апетитніше.
Для неї слід підготувати:
- 400 г м’якоті гарбуза;
- 30-50 г меду;
- 15 мл рослинного масла;
- 30 г насіння кунжуту;
- 1 апельсин.
Як смачно запекти:
- Тонко зрізавши тверду шкірку і вибравши насіння, нарізати основний компонент шматочками, які буде зручно перед вживанням наколювати на вилку.
- У мисці великого літражу змішати рідкий мед, рослинне масло, натерту на дрібній тертці цедру апельсина і пару столових ложок свіжого апельсинового соку.
- Нарізану шматочками перекласти гарбуз у посудину з медовим соусом, добре все перемішати, щоб кожен шматочок з усіх боків покрився медово-олійно сумішшю.
- У форму з жароміцного матеріалу укласти в один шар скибочки гарбуза в меді і відправити запікатися при 180 градусах до м’якості. Виходячи від того, який сорт овочу обраний і якого розміру його скибочки, на це може піти від 30 хвилин до 1 години.
- Насіння кунжуту злегка прожарити на сухій сковороді. Запечену гарбуз перед подачею зверху обсипати насінням і полити солодким соком, що виділився.
З яблуками
Запечений гарбуз з яблуками – це смачний і простий у приготуванні десерт, для якого потрібно взяти:
- 400 г гарбузової м’якоті;
- 200 г щільних кисло-солодких яблук;
- 50 г цукру;
- 15 мл лимонного соку;
- 3 г кориці.
Приготування:
- М’якоть гарбуза нарізати середніми шматочками і викласти в один шар на дно вогнетривкої форми.
- Яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати такими ж шматочками, що і гарбуз. Потім викласти шматочки яблука зверху на гарбузове скибочки.
- Побризкати підготовлені до запіканню скибочки соком лимона, посипати зверху цукром і припорошити корицею.
- Запікати протягом півгодини (максимум 40 хвилин при 200 град. Подавати в теплому або охолодженому вигляді.
Солодкий гарбуз, запечена в духовці з цукром
Ще один варіант смачного десерту до чаю – карамельна гарбуз, приготовлена в духовці шматочками.
Перелік інгредієнтів для її приготування буде наступним:
- 800 г гарбуза;
- 120 мл питної води;
- 50 г вершкового масла;
- 50 г коричневого або звичайного цукру.
Спосіб приготування:
- Зазначене в рецептурі кількість гарбузової м’якоті нарізати шматочками, які буде легко розмістити в обраній формі для запікання. Краще, якщо скибочки будуть трохи більші середніх розмірів.
- До розкладеним у формі гарбузовим скибочкам влити воду, її рівень від дна форми повинен становити не більше 3-5 мм.
- Далі посипати гарбуз цукром і на кожну її часточку покласти по невеликому шматочку вершкового масла.
- Запікати десерт до м’якості при 200 градусах протягом 25-40 хвилин. При подачі гарбуз можна полити сиропом, який утворюється в процесі приготування.
Оригінальний спосіб запікання в беконі
Солоний смак копченого бекону цікаво відтіняє солодкість гарбуза. Приготований таким чином оранжевий овоч можна подати разом з другими стравами або в якості самостійної закуски полив її часниковим або вершковим соусом.
Пропорції продуктів для запікання гарбуза в беконі будуть такими:
- 800 г гарбуза;
- 12 тонких скибочок копченого бекону;
- 1 головка часнику;
- 30 мл оливкової олії;
- 30 мл клейового сиропу;
- чебрець за смаком.
Алгоритм запікання:
- Гарбуз краще вибрати середнього розміру. Розрізати плід навпіл, зняти шкірку і вибрати насіння, потім нарізати на дванадцять тонких скибочок.
- Кожен скибочку обмотати тонкою смужкою бекону і укласти на лист для запікання. Після цього овоч полити зверху оливковою олією і кленовим сиропом, посолити і поперчити за смаком.
- Між шматочками гарбуза розкласти очищені часточки часнику і гілочки чебрецю для пряного аромату. Запікати близько півгодини і подавати теплою. Оптимальна для термічної обробки температура 180-200 град.
Цілий гарбуз, фарширований м’ясом
Гарбуз можна запікати в духовці не тільки скибочками, але і цілком, наприклад, нафаршировав її м’ясом.
У цьому випадку овоч виступає і ємністю для запікання і самим частуванням, оскільки соковита м’якоть запеченої гарбуза чудово поєднується з м’ясом:
- гарбуз вагою 800-1000 м;
- 300 г свинячої вирізки;
- 100 г моркви;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- рослинна олія коріандр і сіль за смаком.
Хід роботи:
- У вимитої гарбузи зрізати верхівку у вигляді кришечки і акуратно ложкою вибрати насіння.
- У сковороді з невеликою кількістю рослинної олії обсмажити нарізану шматочками свинину.
- Коли вона практично буде готова додати натерту на тертці моркву і нашатковану цибулю. Посолити, задобрити спеціями і томити до готовності.
- Обсмаженої свининою наповнити гарбуз, верхівку прикрити фольгою і готувати в духовці протягом години при 160 градусах. Подають гарбуз цілком і їдять ложкою м’ясо разом з смачною помаранчевої м’якоттю.
Як запекти гарбуз з рисом?
Звичайна рисова каша, приготовлена разом з медом і сухофруктами в духовці в гарбузі невеликого обсягу, здивує витонченим оформленням.
В цьому випадку слід підготувати:
- 1 невеликий плід гарбуза;
- 40 г рисової крупи;
- 5 шт. чорносливу;
- 50 г родзинок;
- 50 г м’якоті гарбуза;
- 10 г меду;
- 30 г вершкового масла;
- сіль.
Гарбуз з рисом готується наступним чином:
- Рисову крупу відварити в підсоленій воді до готовності і промити під проточною холодною водою.
- Чорнослив і родзинки залити на 10 хвилин окропом. Потім чорнослив нарізати на дрібні шматочки.
- У гарбуза зрізати верхівку у вигляді кришечки, вибрати насіння і зрізати невеликий шар м’якоті. М’якоть натерти на дрібній тертці і злегка протушкувати на сковороді з невеликою кількістю води.
- З’єднати разом відварений рис, розпарені сухофрукти, тушковану м’якоть гарбуза і мед. Все старанно перемішати і наповнити цією сумішшю підготовлену гарбуз.
- Зверху на рисову начинку покласти нарізане шматочками вершкове масло і прикрити зрізаної раніше кришечкою. Фарширована гарбуз повинна провести в духовці 45 хвилин при 180 градусах.
Сирно-гарбузова запіканка
В цьому десерті запечена гарбуз виступає в якості інгредієнта тесту. Справа в тому, що красива смугаста оранжево-біла запіканка готується на основі пюре гарбуза, яке являє собою перебиту в блендері запечену м’якоть гарбуза. Але про все по порядку.
Для сирних шарів запіканки потрібно взяти:
- 500 г сиру будь-якої жирності;
- 2 яйця;
- 100 г цукру;
- 30 г крохмалю;
- 25 г насіння маку;
- 25 г ванільного цукру.
В склад гарбузових шарів входять:
- 500 г пюре з запеченої м’якоті гарбуза;
- 2 яйця;
- 70 г цукру;
- 30 г крохмалю;
- 20 г тертої свіжої цедри апельсина.
Для бархатистою гарбузової заливки використовуються:
- 100 пюре гарбуза;
- 100 г сметани;
- 2 яйця;
- 30 г цукру.
Послідовність випічки:
- Всі інгредієнти сирного шару крім маку з’єднати в одній посудині і перебити до однорідної гладкої консистенції заглибним блендером. Після цього додати насіння маку, їх можна попередньо не запарювати.
- Аналогічним чином готується і тісто для гарбузового шару. Скласти в одну ємність всі інгредієнти і домогтися однорідності суміші заглибним блендером. Чим яскравіше буде забарвлення гарбуза, тим соковитіше вийде пюре і запіканка.
- На наступному етапі, якщо сирне і гарбузове тісто вийшло різної густоти, то їх консистенцію потрібно зробити однаковою, додавши молока або води відповідно.
- Далі в підготовлену форму (не менше 20 см в діаметрі) викладати у центр один на одного по черзі кілька ложок сирного і гарбузового тіста. Готувати запіканку при 160 градусах 35-45 хвилин, за цей час вона встигне добре схопитися.
- Тепер її потрібно залити зверху гарбузової заливкою, для якої зазначені в рецепті інгредієнти просто перебиваються заглибним блендером. Далі готувати ще 20-30 хвилин при тій же температурі, після чого ще чверть години залишити в духовці після вимкнення. Перед подачею нарізати на порції.
Дольками у фользі
Гарбуз у духовці шматочками може готуватися не тільки на деку, але і в кишені з фольги. Цей спосіб допоможе максимально зберегти всі соки помаранчевої красуні.
Таким способом можна приготувати карамельну гарбуз з цукром або медом, а можна овочевий гарнір до м’яса для легкої вечері, взявши:
- 500 г свіжої м’якоті гарбуза;
- 30 мл оливкової олії;
- 30 г зелені петрушки;
- 5 г сухого коріандру;
- 1 лимон;
- 12 г часнику;
- 3 г чорного меленого перцю;
- 3 г солі.
Процес запікання по кроках:
- М’якоть нарізати часточками як диню чи кавун.
- Подрібнену петрушку, пропущений через прес часник з’єднати з оливковою олією, соком половини лимона і спеціями. Добре перемішати всі компоненти суміші.
- Шматочки гарбуза обваляти в отриманій суміші, щоб вона рівномірно покрила кожен скибочку з усіх боків.
- З харчової фольги зробити кишеню, в який перекласти скибочки гарбуза. Відправити на півгодини в духовку при 200 градусах, потім розгорнути фольгу і готувати ще 15-20 хвилин до красивої скориночки.
Пряна гарбуз, запечений з сиром Фета
Гарбуз, запечена разом з Фетою – просте блюдо, яке здатне здивувати своїм смаком завдяки пряного аромату трав.
Щоб його приготувати, підготувати:
- 500 г м’якоті гарбуза;
- 250 р сиру Фета;
- оливкова олія холодного віджиму;
- розмарин, орегано, чорний мелений перець і сіль за смаком.
Приготування:
- Нарізану скибочками гарбуз розкласти на змащеному олією деку, зверху також побризкати маслом.
- Поверх гарбуза рівномірно розподілити пряні трави і спеції, посолити. Фету розламати на невеликі шматочки і розкласти зверху.
- Запікати страву до готовності (м’якості гарбуза) в духовці, температура в якій на рівні 180 градусів.