Святкове застілля в домашніх умовах супроводжується вишуканими стравами, якими господиня хоче побалувати гостей. Особливим делікатесом може стати солона червона риба. Якщо засолку зробити в різних варіаціях, то на столі з’явиться багато нових і цікавих страв. Про те, як засолити горбушу, піде мова в цій статті.
Класична суха засолювання горбуші в домашніх умовах
Для такого варіанту засолювання потрібні наступні інгредієнти:
- оброблена тушка горбуші – 1 кг;
- дрібний цукровий пісок – 20 г;
- велика сіль – 40 р.
Сам процес досить простий і, до речі, нерідко солкой риби займаються чоловіки.
- Горбуша повинна бути разделана на 2 філе.
- Сіль та цукровий пісок змішують в окремій мисці. Сумішшю сухих інгредієнтів натирається рибна м’якоть.
- Обидві половини риби складаються разом. Далі, рясно посипається сухою сумішшю шкіра.
- Рибу потрібно загорнути в харчову плівку, потім викласти в піддон під гніт і на добу прибрати в холодильник.
Увага! Гніт повинен рівномірно лежати поверх всієї риби.
Зручно зробити наступним чином:
- поверх риби покласти обробну дошку;
- пачку солі 1 кг обернути плівкою і покласти зверху.
Солона риба зі свіжим кропом
Любителі зелені можуть при солінні риби до сухої суміші додати свіжий кріп. Тушка засолюється за вищенаведеним рецептом, але перед тим як дві половини складаються разом, філе горбуші рясно посипається дрібно нарізаним кропом. На 1 кг риби потрібно 150 г спеції.
Важливо пам’ятати, що для більшого аромату краще використовувати листя зелені, а не стебла.
Філе горбуші, засолене на швидку руку
Для того щоб просолити рибу дуже швидко, варто купити в магазині вже оброблену тушку.
- Будинки м’якоть потрібно замочити на 15 хвилин у воді з лимонним соком для дезінфекції. На 1 літр води потрібно взяти 2 столові ложки соку цитрусових. Це додасть готовому страві легкий лимонний аромат.
- Далі, засолювання проводиться за вищенаведеним рецептами.
Як смачно засолити рибу в маринаді
Якщо є час приготувати маринад, то це значно розшитий гастрономічну лінійку рибних страв, що подаються на стіл. Горбуша в розсолі виходить з чудовим ніжним смаком.
В розсолі з цукром
- філе червоної риби – 1 кг;
- велика сіль – 40 г;
- цукровий пісок – 20 г;
- відфільтрована вода – 500 мл;
- лист лавра – 3 шт.;
- ялівець і чорний перець – за 3 – 4 шт.;
- олія оливкова або виноградної кісточки – 30 мл
Підготувавши продукти, слідуйте простому алгоритму дій:
- Воду поставити на вогонь і розчинити в ній сіль і цукор. Додати спеції і прокип’ятити 2 хвилини.
- Зняти з вогню і дочекатися, поки маринад стане теплим.
- Філе викласти в прямокутну ємність з бортиками. Вона повинна вільно вміщати рибу цілком.
- Залити теплим маринадом тушку так, щоб вона повністю потонула.
- Закрити контейнер кришкою або загорнути в плівку і прибрати в холодильник.
Через добу рибу можна перекласти в харчової контейнер, попередньо полив її маслом.
Готуємо в гірчичному соусі
Таку рибу найкраще маринувати в банку.
- горбуша – 1 кг;
- гірчиця – 30 г;
- сіль велика – 60 г для засолювання риби + 10 г для гірчичного соусу;
- цукровий пісок – 20 г;
- цибуля ріпчаста – 200 г;
- гірчичне насіння – 20 г;
- білий перець – щіпка;
- лимонний фреш – 20 мл;
- масло виноградної кісточки – 150 мл
Приступаємо до найцікавішого:
- Рибу потрібно розділити на шматочки, попередньо видаливши з неї кістки.
- Цукор змішати з сіллю для засолювання.
- Скибочки риби викласти в контейнер і рясно посипати сумішшю солі і цукру. Поставити зверху вантаж і заховати всю конструкцію в холодильник на пару годин.
- Цибуля очистити від верхньої лушпиння і тонко нашаткувати півкільцями.
- Гірчичне насіння потрібно залити окропом на 5 хвилин, потім воду злити. Гірчицю до однорідності змішати з рослинним маслом, додати сіль, білий перець і розпарені насіння, а також цибулю.
- Горбушу вийняти з контейнера, викласти в друшляк і почекати, поки стече зайва рідина. Рибу потрібно трохи потрясти, щоб обсипалися зайва сіль і цукор.
- Тушку викласти в чисту ємність і залити соусом. Акуратно перемішати вручну рибу в маринаді.
- Підготовлену банку обшпарити окропом і чистою ложкою перекласти в неї горбушу.
Дві доби риба повинна простояти в холодильнику, після чого можна подавати до столу.
Чи знаєте ви, що особливо смачною вийде риба, якщо гірчицю теж приготувати самостійно.
- порошок гірчичний – 80 г;
- відфільтрована вода – 200 мл;
- цукровий пісок – 10 г;
- сіль дрібна – 20 г;
- масло рослинне – 40 мл
Ну а далі все зовсім просто:
- Розмішати воду з гірчицею до однорідності і залишити в теплому місці на 10 годин.
- Після цього видалити зайву вологу, яка повинна утворитися на поверхні.
- У підготовлену суміш додаються залишилися інгредієнти і все перемішується.
Швидка засолювання горбуші за одну годину
Якщо потрібно за короткий термін приготувати щось смачне до столу, то варіант засолювання риби за годину — найвірніший спосіб.
- філе горбуші – 1 кг;
- газована вода – 100 мл;
- відфільтрована вода – 150 мл;
- сіль дрібна – 50 г;
- цукровий пісок – 20 г;
- віскі – 30 мл;
- перцева суміш (горошком) – 20 г;
- листя кропу – 100 р.
Одягаємо фартух і приступаємо:
- Рибу потрібно нарізати на тонкі скибочки. Для такої процедури ніж повинен бути дуже гострим.
- У воді розчинити сіль і цукор. Листя кропу дрібно нашаткувати.
- Горошини перцю порубати ножем або розчавити в ступці. Змішати в окремій ємності солону суміш, віскі, перець та кріп.
- У контейнер викласти рибу і акуратно розподілити поверх неї суміш.
- Швидко залити підготовлені інгредієнти газованою водою, накрити кришкою і прибрати в холодильник.
Через годину рибу можна подавати до столу.
Відмінну смакову композицію такої страви складуть малосольні огірочки, приготовані теж за годину. Тим більше, що не доведеться виливати залишилася газовану воду.
- огірки свіжі – 200 р;
- сіль – 80 г;
- цукровий пісок – 10 г;
- стебла кропу – невеликий пучок;
- газована вода – 100 мл;
- часник – 5 зубчиків.
Огірки слід розрізати вздовж на половинки і натерти на тертці часник. В міцний п/е пакет скласти огірки, часник, сіль, цукор і цілком стебла кропу. Зверху залити все газованою водою і активно потрясти пакет хвилини дві. Зав’яжіть її вузлом і покласти в холодильник.
Пікантна риба в медовому маринаді
Медовий маринад можна приготувати в трьох варіаціях:
- Медово-соєвий. Для цього потрібно змішати дві столові ложки меду і 100 мл соєвого соусу.
- Медово-гірчичний. Столова ложка гірчиці змішується з двома ложками світлого меду і щіпка червоного гострого перцю.
- Медово-лимонний. Свіжовичавлений лимонний сік і дві столові ложки меду, розмішати до однорідності.
Будь вибраною сумішшю змащують риба, засолена за класичним методом і вкладається в герметичну ємність на добу.
Як засолити горбушу під сьомгу
Якщо все-таки горбуша здається сухуватою, то її можна засолити таким чином, що вона буде за смаком неотличимая від сьомги.
- філе горбуші – 1 кг;
- масло рослинне – 100 мл;
- охололого окропу – 1 л;
- сіль крупного помелу – 100 р.
Від смачної горбуші а-ля сьомга нас відділяє всього три кроки:
- У воді розчинити сіль. Рибу нарізати на шматочки і покласти в розчин на 15 хвилин.
- Відкинути тушку на друшляк і обсушити.
- Горбушу помістити в контейнер і залити олією.
Через добу готова ніжна м’якоть червоної риби, що імітує сьомгу.
Увага! Якщо таку рибу залити гарячим маслом, то зберігати її можна близько місяця в холодильнику.
З лаймом
Лайм володіє багатою смакової палітри, тому риба виходить відмінна. Технологія соління наступна.
- горбуша солона – 1 кг;
- лайм – 3 шт.;
- білий перець – щіпка;
- сіль – 20 р.
І тут вас теж не чекає ніяких складнощів:
- Риба засолюється за класичним рецептом.
- Натирається На тертці цедра з лайма, а м’якоть цитруса ріжеться на шматки і збивається в блендері.
- М’якоть, цедру, сіль і перець слід змішати.
- Рибу нарізати тонкими скибочками й укласти в контейнер. Зверху рівномірно розподілити суміш цитрусових.
Витримати заготовку в холодильнику добу.
Якщо солимо горбушу цілком, то риба натирається зсередини і зовні, а після цього загортається в харчову плівку.
Слабосолона риба за одну добу
- тушка горбуші – 1,5 кг;
- сіль велика – 50 г;
- цукровий пісок – 20г;
- рослинне масло – 80 г;
- білий і лимонний перець – по щіпці.
Готуємо:
- Тушку добре промити.
- В олії розмішати сухі інгредієнти і натерти їм рибу зсередини і зовні.
- Загорнути тушку в харчову плівку і в тканину.
- Покласти рибу в контейнер під гніт.
Через п’ять—шість годин закуска буде готова.
Важливо пам’ятати, що така засолювання годиться тільки для риби, купленої в магазині чи на фермі. Якщо риба велика, то її краще просолити як слід.
Правильно засолити горбушу нескладно, але потрібно чітко дотримуватися рецептури.
Запорукою успішного приготування буде вірно вибраний початковий продукт, тобто сама риба:
- шкіра повинна бути пружна;
- м’якоть при натисканні пальцем відразу повертатися в початковий стан;
- від м’яса повинен йти приємний огірковий запах.