Смажені каштани – рідкісне сьогодні блюдо. Як смажити каштани, і які з них підходять для приготування, розглянемо в нашій статті.
Який каштан можна смажити
Найпоширеніший каштан – кінський. Дерево з такими плодами можна зустріти в самих різних російських регіонах. Але ці каштани абсолютно непридатні в їжу. Більше того – їх заборонено їсти. Краще використовувати їх для виготовлення різних виробів з дітьми або для прикраси інтер’єру.
Для приготування і вживання в їжу підходять плоди дерев наступних сортів:
- каштан посівний;
- китайський;
- японський.
Зустріти їх вдасться лише в регіонах з теплим кліматом і високою вологістю повітря. У Росії це Краснодарський край. Також такі культури ростуть в Азербайджані, на півдні України, Вірменії, Іспанії, Італії, Франції. Такі горіхи погано зберігаються і мають мінімальний термін придатності, тому рідко потрапляють у магазини тих регіонів, у яких вони не ростуть. Хіба що, в свежемороженом і маринованому вигляді.
Але для смаження краще всього підходять саме свіжі їстівні каштани.
Користь і шкода смажених каштанів
Унікальний склад їстівних каштанів робить їх дуже корисними для організму людини, а низька калорійність (на відміну від інших горіхів) ще й дозволяє додавати продукт в раціон дієтичного харчування. Каштани ідеально підходять і меню для вегетаріанців. Високий вміст рослинного білка в складі ними дозволяє деякою мірою замінювати м’ясо в раціоні людини.
Смажені каштани надають наступне благотворний вплив на організм:
- покращують стан судин (особливо корисно є такі горіхи при варикозі);
- знижують і приводять в норму рівень «поганого» холестерину в крові;
- нормалізують роботу нервової системи;
- оздоровлюють і зміцнюють кісткову тканину, після травм сприяють її природному відновленню;
- зміцнюють імунітет;
- приводять в норму роботу ШКТ;
- підвищують витривалість.
Але не можна забувати про те, що між користю та шкодою обговорюваного продукту дуже тонка грань. Тому не можна зловживати таким частуванням в смаженому вигляді. Наприклад, дуже великі порції страви можуть негативно відбитися на фігурі. Деякі худнуть, дізнавшись, що цей вид горіхів один з найбільш малокалорійних, починають їсти їх у величезних кількостях. У цьому випадку будь-яка дієта виявиться марною.
Заборонені смажені каштани до вживання людям з важкими патологіями серця, судин, ШЛУНКОВО-кишкового тракту та захворюваннями крові.
З особливою обережністю потрібно вводити їх у раціон жінок в «цікавому» положенні, годуючих мам і маленьких дітей.
Хімічний склад і калорійність
Як вже було зазначено вище, калорійність таких горіхів в смаженому вигляді виявилася невеликою. Вона становить всього 247,3 ккал на 100 г готового продукту. Переважають у його складі вуглеводи – більше 50 г на 100 г продукту.
З мікроелементів в обговорюваному пригощанні міститься велика кількість калію і заліза, а також кальцій, фосфор, безліч вітамінів групи В (в тому числі, фолієва кислота), вітаміни З, Е, ДО, РР, А, бета-каротин.
Окремо варто відзначити жирні і амінокислоти. Серед перших: омега-3 і омега-6, серед останніх: лейцин, лізин, аргінін, валін та інші.
Які на смак смажені каштани
Правильно вибрані і приготовані смажені каштани мають приємний смак. Вони нагадують приготовлені таким же чином горішки (найбільше – арахіс) або насіння. Смак страви може дещо відрізнятися залежно від сорти каштанів і від способу приготування.
Деякі гурмани відзначають, що приготовані на вугіллі плоди нагадують смажену у вогнищі картоплю з солодкуватим присмаком.
Як смажити каштани на сковороді
Інгредієнти:
- горіхи каштану – 1 кілограм;
- будь-яке рослинне масло – ½ л.
Приготування:
- Перш ніж смажити каштани на сковороді, ємність потрібно майже доверху наповнити якісним рафінованим рослинним маслом.
- Коли жир добре прогріється, можна опустити в нього плоди. Дуже важливо попередньо кожен злегка надрізати або просто проколоти виделкою.
- Виступаючі з масла частини каштанів покрити паперовими рушниками і періодично змочувати їх у жирі, щоб плоди не пересушились.
- Накрити ємність кришкою. Готувати вміст сковорідки півгодини на вогні трохи менше середнього. Періодично струшувати горіхи, не прибираючи кришку.
Подати готове частування, присипавши сіллю або цукровим піском.
Смажені каштани в мікрохвильовці
Для реалізації такого простого і швидкого способу приготування каштанів, їх також потрібно обов’язково надрізати, щоб з’явився отвір для виходу пари.
Інгредієнти:
- каштани – 1 кг;
- гаряча вода – 5 ст. л.;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Скласти підготовлені плоди в широкий посуд з невисокими бортиками, яка підходить для мікрохвильової печі.
- Зверху вилити гарячу воду. Присолити плоди за смаком.
- Закрити ємність кришкою. Скляна тарілка для цієї мети не підійде! Якщо підходящої кришки під рукою не виявилося, можна взяти плівку.
- Готувати страву 8 хвилин при максимальній потужності пристрою.
Далі слід спробувати один горіх і при необхідності повернути плоди в мікрохвильовку ще на пару хвилин. Або ж відразу подати їх до столу з улюбленим соусом.
Готуємо в духовці
Цей спосіб приготування каштанів дозволяє зробити частування менш калорійним, ніж при смаженні у великій кількості олії. А плоди в процесі відмінно пропікаються.
Інгредієнти:
- каштани – 1 – 2 кг.
Приготування:
- Заздалегідь розігріти духовку до 180 – 190 градусів.
- На кожному каштані зробити надріз або проткнути плоди виделкою, щоб вони не вибухнули при запіканні.
- Викласти заготовки на деко в один шар. Нічим не накривати!
- Відправити каштани в такому вигляді в духовку на 35 – 40 хвилин.
- Подати готове частування до столу.
Приготовані в духовці очищені каштани можна зробити основою салату. Ідеальною заправкою для закуски з ними стане масло оливи зі свіжовичавленим соком цитруса і прянощами.
Каштани, смажені на вугіллі
Дуже зручно готувати каштани на природі. Наприклад, на вугіллі. Але для такого способу їх приготування потрібно озброїтися сковорідкою з продірявленим дном.
Інгредієнти:
- сирі каштани – 1 порція.
Приготування:
- Правильно смажити каштани за таким рецептом слід на заздалегідь підготовлених вугіллі. Зверху них встановлюється особлива сковорідка з продірявленим дном.
- Висипаються В ємність каштани. Обов’язково укладати їх все в один шар, інакше плоди будуть дуже довго залишатися сыроватыми. Заздалегідь їх потрібно прорізати шкірку гострим ножем до білого шару.
- Смажити каштани без масла у дірявому сковороді 15 – 17 хвилин. В процесі постійно струшувати ємність, щоб плоди не підгоріли.
Жар не повинен підходити впритул до каштанам. Їх готує тепло вугілля, а не відкрите полум’я.
Незалежно від того, який спосіб смаження каштанів обраний, страва буде справді смачним тільки відразу після приготування. Коли ласощі охолоне або зовсім полежить у прохолоді кілька годин, його смакові якості значно погіршаться. Тому варто пробувати частування тільки в свежеприготовленном вигляді.