М’ясо червоної риби завжди цінували за її неймовірний смак і вважали корисним делікатесом. Особливою популярністю користується слабосолона представниця морів, яку так зручно використовувати в салатах і закусках. Сьогодні ми розповімо, як солити горбушу в домашніх умовах, адже на відміну, наприклад, від сьомги, вона більш доступна за ціною. Варто врахувати, що вона і не така жирна, а крім того, має гіркуватий присмак. Тому дуже важливо вибрати правильну суміш для засолювання і використовувати рослинне масло без запаху.
Суха засолювання горбуші в домашніх умовах
Важко знайти того, хто б не любив червону солону рибу. Правда, такий делікатес багато хто може собі дозволить тільки по особливих днях. Але з такої ситуації можна знайти вихід, просто самостійно засолення рибу в домашніх умовах. І не обов’язково купувати форель або лосося, адже можна використовувати для засолювання більш доступний за ціною вигляд. Наприклад, горбушу.
Посолити таку рибу досить просто, складність полягає лише в її обробленні. Потрібно видалити хребет, плавники, зняти шкіру і почистити тушку від всіх нутрощів. Хвіст і голову можна залишити і зварити з них наваристу юшку. Головне, робити все акуратно, щоб м’ясо добре відокремлювалося від шкірки.
Як тільки філе горбуші буде готове, можна приступати до засолюванні.
- На 1 – 1,5 кг риби нам потрібно три ложки солі і дві ложки цукру.
- В тарілці змішуємо сіль з цукром і беремо контейнер, на дно якого висипаємо підготовлену суміш.
- Поверх неї викладаємо шматок риби і обсипаємо його сіллю з цукром. Зверху кладемо другий заготівлю і так само засипаємо її сухою сумішшю.
- Закриваємо контейнер і ставимо в холодильник на 24 години.
Філе риби, засолене на швидку руку
Засолювання горбуші – це швидкий і недорогий спосіб приготування смачної риби. Її можна подавати по-різному. Наприклад, в якості закуски, бутерброди, у рулетах і фаршированих млинці. Рецептів засолювання такої риби дуже багато і всі вони прості у своєму виконанні.
Але є два основних способи:
- сухий, коли використовуються тільки спеції;
- і мокрий, при якому рибу засолюють в маринаді або в розсолі.
Ми пропонуємо вам самий простий рецепт мокрою засолювання горбуші на швидку руку.
Інгредієнти:
- горбуша (1 кг);
- три ложки солі;
- три ложки масла рослинного;
- шість горошин перцю;
- цибулина;
- лавровий лист.
Спосіб приготування:
- Підготовлене філе горбуші нарізаємо шматочками і складаємо в контейнер для засолювання.
- Окремо робимо розсіл. Для цього беремо ½ літра води, розчиняємо в ній сіль і заливаємо сольовим розчином тушку. Кладемо гніт і залишаємо заготовку при кімнатній температурі на 2 години.
- Потім зливаємо розсіл і заливаємо новим, зробленим зі склянки води і оцту. Чекаємо 10 хвилин і знову зливаємо рідину.
- Цибуля режим півкільцями і додаємо його до риби разом з перцем, лавровим листом і рослинним маслом. Перемішуємо, і через 20 хвилин риба буде готова.
Солимо горбушу «під сьомгу»
Горбуша – це дуже корисна риба, адже в ній міститься цілий комплекс мікроелементів, які благотворно позначаються на роботі головного мозку, серця, судин і органів травлення.
Чим менше піддавати горбушу термічній обробці, тим більше вона збереже в собі поживних речовин.
Соління вважається самим вірним способом її приготування, тим більше, що запропонований нижче рецепт дозволить смачно і просто засолити горбушу «а-ля сьомга».
Інгредієнти:
- горбуша (1 кг);
- п’ять ложок солі;
- 100 мл соняшникової олії;
- вода.
Спосіб приготування:
- Філе горбуші розрізаємо на шматочки.
- У кип’ячену воду (1,3 літра) додаємо сіль і розмішуємо до повного її розчинення. В солоний розчин опускаємо рибні шматочки на 15 хвилин. Потім сушимо їх рушником і складаємо в контейнер шарами. При цьому кожен шар просочуємо рослинним маслом
- Ставимо рибу в холодильник на 30 – 40 хвилин.
Як смачно солити рибу в розсолі
На відміну від сьомги або форелі, горбуша не така жирна риба, тому її краще солити в розсолі.
Приготувати його досить просто, вам знадобитися тільки сіль, спеції і трохи часу.
Інгредієнти:
- філе горбуші;
- п’ять ложок солі;
- дві ложки цукру;
- лавровий лист;
- два бутона гвоздики;
- три горошини чорного перцю;
- п’ять горошин запашного перцю.
Спосіб приготування:
- Філе горбуші нарізаємо невеликими шматочками і складаємо в контейнер для засолювання.
- Готуємо розсіл. Для цього беремо воду (на 1 кг риби – 1 літр води), додаємо в неї всі спеції і ставимо на вогонь. Як тільки розсіл закипить, варимо його на невеликому вогні 8 – 10 хвилин.
- З готового маринаду виймаємо всі приправи і даємо йому охолонути до кімнатної температури.
- Шматочки риби заливаємо отриманою рідиною, кладемо вантаж і ставимо в холодильник на дві доби. Потім розсіл виливаємо, рибу обсушуємо і складаємо в контейнер.
Готуємо в гірчичному соусі
Для засолювання горбуші можна використовувати різні рецепти приготування маринаду. Ми пропонуємо цікавий спосіб засолювання в гірчичному соусі. Риба виходить з пікантним вишуканим смаком.
Інгредієнти:
- горбуша;
- три ложки цукру;
- три ложки солі;
- п’ять ложок масла оливок;
- дві ложки оцту;
- ложка солодкої гірчиці;
- ложка гострої гірчиці;
- кріп.
Спосіб приготування:
- Філе риби ріжемо на однакові шматочки.
- Беремо глибоку ємність, її боки змащуємо оливковою олією і трохи наливаємо на дно.
- Пошарово викладаємо рибні заготовки, додаємо кріп, сіль і цукор. Закриваємо кришкою і ставимо в холодильник на дві доби.
- Засолену рибу подаємо з гірчичним соусом. Для цього змішуємо два види гірчиці з оцтом і оливковою олією.
Швидка засолювання горбуші за одну годину
Незважаючи на те, що горбуша досить суха риба, швидкий спосіб засолювання перетворить її майже в ніжну і соковиту, благородну сьомгу. Такий рецепт дозволить вам насолоджуватися смачною рибою вже через годину після засолювання.
Інгредієнти:
- філе горбуші;
- рослинна олія;
- сіль;
- вода.
Спосіб приготування:
- Філе риби нарізаємо середніми за розмірами шматочками.
- В кип’яченій холодній воді розчиняємо сіль (на літр води – п’ять ложок солі).
- В сольовий розчин опускаємо шматочки риби на 8 – 10 хвилин. Потім дістаємо їх, просушуємо і кладемо шарами в контейнер, поливаючи кожен шар рослинним маслом.
- Ставимо в холодильник на 40 хвилин.
Слабосолона риба за одну добу
Для приготування малосоленой горбуші головне – придбати якісну рибу. М’якоть хорошою горбуші має рівномірний колір, при цьому вона щільна і при натисканні швидко відновлюється.
Простий рецепт приготування полягає у втиранні в рибне філе суміші з солі і цукру. На 1 кг риби досить по дві ложки обох інгредієнтів. При бажанні, можна додати до них подрібнений лавровий лист і кілька горошин чорного перцю. Приготованою сумішшю ретельно засипаємо рибу і складаємо її в контейнер разом з рослинним маслом. Ставимо в холодильник на добу.
Соковиту і ароматну слабосолону горбушу можна приготувати і по іншому рецепту, в якому буде використовуватися лимон. Тут головне, вибрати соковитий цитрус з тонкою шкіркою.
Інгредієнти:
- горбуша (0,8 – 1 кг);
- ложка солі;
- 1,5 ч. ложки цукру;
- ½ Склянки олії;
- два лимона;
- чорний перець.
Спосіб приготування:
- Філе нарізаємо шматочками. Чим вони будуть тонше, тим швидше піддадуться засолюванні.
- Лимон ріжемо тонкими слайсами.
- Змішуємо сіль, цукор і перець. Готовою сумішшю натираємо шматочки риби і пошарово викладаємо їх у контейнер. На кожен кладемо шар лимонні дольки і ставимо форму в холодильник на 10 годин.
- Після закінчення цього часу заливаємо рибу з лимоном рослинним маслом і витримуємо в прохолоді ще 4 години.
Як смачно солити горбушу після заморозки
Горбуша відрізняється від інших видів риб своїм специфічним кольором, з-за це її прозвали «рожевим лососем». Не можна не виділити і той момент, що ця мешканка морів багата жирними кислотами, а значить, її вживання приносить величезну користь нашому організму.
Багатьох господинь цікавлять різні питання про те, як правильно і скільки солити горбушу. Але перш ніж приступати до засолюванні риби, потрібно врахувати два важливих моменти.
- Перший полягає в тому, що готувати її потрібно відразу після розморожування.
- Другий – це наявність у м’ясі слабкою гірчинки. Такий неприємний присмак зведе до мінімуму сіль, а спеції додадуть тонку смакову нотку.
З горбушею відмінно поєднуються такі прянощі, як кріп, петрушка, білий і чорний перець, лавровий лист, часник, розмарин і гірчиця. Для засолювання краще використовувати кам’яну або морську сіль, а робити це рекомендується в тарі зі скла, металу або пластику.
Також є різні способи смачно засолити горбушу після заморожування:
- Малосолоний горбуша. При такому способі рибу витримують у солоному розчині певний час.
- Риба пряного засолу. В солоний розчин додають ароматні трави і спеції.
- Горбуша сухого соління. Філе риби натирають сіллю і цукром.
- Солона горбуша в олії. Маринад для засолювання риби готується на основі рослинної олії.
Засолювання горбуші в домашніх умовах гарантує високу якість кінцевого продукту, адже в рецептах ми не використовуємо консерватори і амортизатори, які завдають шкоди організму. Тому будьте впевнені, ваша авторська малосолоний риба буде не тільки смачною, але і максимально корисною.