На будь-якому столі солоні гриби завжди будуть коронною стравою. Дари лісу можна і замаринувати, але саме засолювання дозволяє зберегти той особливий грибний смак і аромат. З цієї статті ви дізнаєтеся, як солити гриби – гриби дуже красиві, смачні і корисні.
Як правильно солити гриби гарячим способом
Рижики – це ароматні і смачні лісові гриби, які є хорошим вибором для зимової консервації.
Багато вважають за краще солити їх сирими, але гарячий спосіб дозволить зберегти їх приємний колір.
Інгредієнти на 1 кг рижиков:
- літр води;
- ложка з гіркою солі;
- за п’ять горошин чорного і запашного перцю;
- за два лаврових і смородинового листа;
- два бутона гвоздики;
- палички кориці.
Спосіб приготування:
- У рижиков видалити огрубілі ніжки і добре промиваємо решту частини.
- У каструлю наливаємо воду, засипаємо сіль і ставимо ємність на плиту. У киплячу, добре підсолену рідина (це важливо) кладемо гриби і варимо їх 15 хвилин. Потім гриби промиваємо і поки відставляємо в сторону.
- У сотейник ллємо чисту воду (літр). Після закипання сиплемо в неї ложку солі, а також кладемо всі прянощі, листя і спеції. Як тільки сольові кристали повністю розчиняться, закладаємо гриби відварюємо їх в маринаді 15 хвилин.
- Потім розкладаємо по стерилізованим банкам, заливаємо пряним розчином, закручуємо кришками, закутуємо і чекаємо повного остигання.
Засолювання холодним способом
Холодний спосіб засолювання вважається найпопулярнішим методом заготівлі солоних рижиків.
Він дозволяє зберігати грибну консервацію до двох років.
Інгредієнти на 2 кг рижиков:
- третину склянки крупної солі;
- 32 горошини запашного перцю;
- чотири часникового зубчики;
- 22 лаврових листа;
- 40 порічкових.
Спосіб приготування:
- Беремо емальовану ємність, а якщо є, то дерев’яну бочку. На дно викладаємо спеції, посипаємо їх сіллю і розподіляємо половину грибів так, щоб їх капелюшки дивилися верх. Щедро присипаємо їх солоними гранулами.
- Прикриваємо тару марлею, зверху кладемо гніт. Через 5 годин гриби осядуть і можна буде закладати другу партію рижиков. Так само прикриваємо їх марлею і витримуємо під гнітом два тижні.
Щодня марлю доведеться міняти і стежити, щоб у приміщенні температура залишалася в межах +20 градусів. Готові грибочки розкладаємо по чистим ємкостей.
Гриби на зиму в банках
Засолити рижики можна і прямо в банках. Для цього візьмемо кілограм вже підготовлених грибів і простерилизуем скляну тару.
- На дно банки кладемо лист хрону і викладаємо гриби разом з сіллю пошарово.
- Верхній шар також прикривають листям хрону і залишаємо рижики просаливаться в темному прохолодному місці на три доби.
- Після засолювання гриби розподіляємо по гарячих простерилизованным банкам, зверху кладемо листя хрону. Закриваємо заготівлю капроновими кришками і прибираємо в холодильник на два тижні.
Рецепт засолки рижиков по-англійськи
Особливість англійської методу засолювання полягає в тому, що вже через кілька годин ви зможете дегустувати солоні, ароматні і смачні гриби. Або, точніше, грибну ікру.
Інгредієнти на 1 кг рижиков:
- по 110 мл олії оливи і червоного вина;
- по 25 г кухонної солі і цукру;
- 20 г діжонської гірчиці;
- одна велика цибулина.
Спосіб приготування:
- Першим ділом рижики потрібно витримати протягом п’яти хвилин в киплячій підсоленій воді. Потім промити і нарізати соломкою.
- У сотейник ллємо олію і вино, засипаємо солоні і солодкі гранули, кладемо гірчицю і нашатковану кільцями цибулю.
- Як тільки суміш закипить, засипаємо подрібнені гриби, варимо їх п’ять хвилин і розподіляємо за заздалегідь заготовленим банкам. Закриваємо їх і ставимо в прохолодне місце.
Таку грибну закуску можна пробувати вже через дві години.
Сухий спосіб засолювання
Завдяки сухому способу засолювання можна зберегти аромат і колір лісових грибів. Все, що потрібно, це самі рижики і сіль (на 1 кг – 50 г). Можна додати інші прянощі, а можна обійтися і без них, тут все залежить від особистих смаків і уподобань.
- Для засолювання беремо ємність (краще емальований), на дно якої кладемо будь-які прянощі. Наприклад, запашний перець і листя смородини.
- Розподіляємо по них гриби капелюшками верх. Кожен шар присипаємо сіллю. Поверх останнього також можна покласти прянощі.
- Кладемо на продукти дерев’яну дошку і придавлюємо її вантажем.
Для засолювання грибів у такий спосіб потрібно від двох до трьох тижнів.
Зберігати готові гриби можна в тій же ємності, де вони засаливались, але тільки під гнітом.
Експрес-метод приготування
Щоб насолодитися смаком солоної закуски, не обов’язково чекати зими, адже є швидкий спосіб засолювання грибів. Плюс експрес-методу полягає в тому, що він береже неповторний грибний смак, але термін зберігання такої консервації не так довгий, як хотілося б.
Спосіб приготування:
- Беремо 1 кг рижиків і 40 г крупної солі. Викладаємо гриби у велику миску, формуючи щільну грибну «поляну». Присипаємо кожен шар солоними гранулами ніби снігом.
- Витримуємо рижики спочатку в теплі (близько години), а як тільки гриби виділять коричневий сік, ставимо їх у холодильник на дві години.
Якщо закуска вийшла надто солоною, то промиваємо її водою, потім присмачую маслом і присипаємо цибулею. От і все. Можна подавати грибну закуску до столу.
Як солити гриби в пляшках
Солити гриби рижики можна навіть в пляшці. Це старовинний рецепт, який зустрічається навіть у художній літературі.
Рижики формують великі грибниці і тому серед великих представників грибного сімейства завжди зустрічаються дрібніші, які з легкістю пролізуть в вузеньке горлечко пляшки.
Закуска виходить неймовірно привабливою!
Для рецепта знадобиться 250 г грибів (на одну тару) і 35 г солі.
Спосіб приготування:
- Відбираємо дрібні екземпляри в своєму лісовому «урожай», обвалюємо їх у сольових гранулах і просто проштовхуємо в пляшку.
- Залишки солі також висипаємо в тару і витримуємо гриби на холоді до появи терпкого аромату.
Такий простий спосіб засолювання дозволить зберегти і запах, і колір, і витончену форму лісових грибів.
Корисні поради для хорошого результату
Сезон рижиков починається з липня і закінчується першими заморозками. Як правило, збирають їх в соснових і ялинових лісах, де вони ростуть великими групами. Якщо ви зустрінете один гриб, – будьте впевнені, поруч ховається і інше сімейство.
- Для засолювання важливо використовувати свіжі продукти і не варто надовго відкладати їх обробку після «полювання».
- Солити гриби краще з капелюшком діаметром 5 см – вони залишаються цілими після всіх маніпуляцій і на столі виглядають чудово.
- В якості ємності для соління найкраще підходять дерев’яні діжки, які не псують аромат лісових грибів. Якщо такої тари немає, то можна використовувати звичайні скляні банки.
- Перед солінням гриби вимочити не треба, достатньо промити їх під проточною водою.
- Щоб зберегти яскравий окрас рижиков, їх краще проварити і посолити швидким способом.
Засолювання рижиков – це найпоширеніший спосіб їх обробки, який дозволяє зберегти їх колір, смак, аромат і максимум вітамінів.