Як солити гриби – 7 правильних рецептів

На будь-якому столі солоні гриби завжди будуть коронною стравою. Дари лісу можна і замаринувати, але саме засолювання дозволяє зберегти той особливий грибний смак і аромат. З цієї статті ви дізнаєтеся, як солити гриби – гриби дуже красиві, смачні і корисні.

Як правильно солити гриби гарячим способом

Рижики – це ароматні і смачні лісові гриби, які є хорошим вибором для зимової консервації.

Багато вважають за краще солити їх сирими, але гарячий спосіб дозволить зберегти їх приємний колір.

Інгредієнти на 1 кг рижиков:

  • літр води;
  • ложка з гіркою солі;
  • за п’ять горошин чорного і запашного перцю;
  • за два лаврових і смородинового листа;
  • два бутона гвоздики;
  • палички кориці.

Спосіб приготування:

  • У рижиков видалити огрубілі ніжки і добре промиваємо решту частини.
  • У каструлю наливаємо воду, засипаємо сіль і ставимо ємність на плиту. У киплячу, добре підсолену рідина (це важливо) кладемо гриби і варимо їх 15 хвилин. Потім гриби промиваємо і поки відставляємо в сторону.
  • У сотейник ллємо чисту воду (літр). Після закипання сиплемо в неї ложку солі, а також кладемо всі прянощі, листя і спеції. Як тільки сольові кристали повністю розчиняться, закладаємо гриби відварюємо їх в маринаді 15 хвилин.
  • Потім розкладаємо по стерилізованим банкам, заливаємо пряним розчином, закручуємо кришками, закутуємо і чекаємо повного остигання.

Засолювання холодним способом

Холодний спосіб засолювання вважається найпопулярнішим методом заготівлі солоних рижиків.

Він дозволяє зберігати грибну консервацію до двох років.

Інгредієнти на 2 кг рижиков:

  • третину склянки крупної солі;
  • 32 горошини запашного перцю;
  • чотири часникового зубчики;
  • 22 лаврових листа;
  • 40 порічкових.

Спосіб приготування:

  • Беремо емальовану ємність, а якщо є, то дерев’яну бочку. На дно викладаємо спеції, посипаємо їх сіллю і розподіляємо половину грибів так, щоб їх капелюшки дивилися верх. Щедро присипаємо їх солоними гранулами.
  • Прикриваємо тару марлею, зверху кладемо гніт. Через 5 годин гриби осядуть і можна буде закладати другу партію рижиков. Так само прикриваємо їх марлею і витримуємо під гнітом два тижні.
Дивіться також:  Компот з айви — 7 найсмачніших рецептів на зиму

Щодня марлю доведеться міняти і стежити, щоб у приміщенні температура залишалася в межах +20 градусів. Готові грибочки розкладаємо по чистим ємкостей.

Гриби на зиму в банках

Засолити рижики можна і прямо в банках. Для цього візьмемо кілограм вже підготовлених грибів і простерилизуем скляну тару.

  • На дно банки кладемо лист хрону і викладаємо гриби разом з сіллю пошарово.
  • Верхній шар також прикривають листям хрону і залишаємо рижики просаливаться в темному прохолодному місці на три доби.
  • Після засолювання гриби розподіляємо по гарячих простерилизованным банкам, зверху кладемо листя хрону. Закриваємо заготівлю капроновими кришками і прибираємо в холодильник на два тижні.

Рецепт засолки рижиков по-англійськи

Особливість англійської методу засолювання полягає в тому, що вже через кілька годин ви зможете дегустувати солоні, ароматні і смачні гриби. Або, точніше, грибну ікру.

Інгредієнти на 1 кг рижиков:

  • по 110 мл олії оливи і червоного вина;
  • по 25 г кухонної солі і цукру;
  • 20 г діжонської гірчиці;
  • одна велика цибулина.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом рижики потрібно витримати протягом п’яти хвилин в киплячій підсоленій воді. Потім промити і нарізати соломкою.
  • У сотейник ллємо олію і вино, засипаємо солоні і солодкі гранули, кладемо гірчицю і нашатковану кільцями цибулю.
  • Як тільки суміш закипить, засипаємо подрібнені гриби, варимо їх п’ять хвилин і розподіляємо за заздалегідь заготовленим банкам. Закриваємо їх і ставимо в прохолодне місце.

Таку грибну закуску можна пробувати вже через дві години.

Сухий спосіб засолювання

Завдяки сухому способу засолювання можна зберегти аромат і колір лісових грибів. Все, що потрібно, це самі рижики і сіль (на 1 кг – 50 г). Можна додати інші прянощі, а можна обійтися і без них, тут все залежить від особистих смаків і уподобань.

Дивіться також:  Як маринувати капусту? 11 рецептів на зиму

  • Для засолювання беремо ємність (краще емальований), на дно якої кладемо будь-які прянощі. Наприклад, запашний перець і листя смородини.
  • Розподіляємо по них гриби капелюшками верх. Кожен шар присипаємо сіллю. Поверх останнього також можна покласти прянощі.
  • Кладемо на продукти дерев’яну дошку і придавлюємо її вантажем.

Для засолювання грибів у такий спосіб потрібно від двох до трьох тижнів.

Зберігати готові гриби можна в тій же ємності, де вони засаливались, але тільки під гнітом.

Експрес-метод приготування

Щоб насолодитися смаком солоної закуски, не обов’язково чекати зими, адже є швидкий спосіб засолювання грибів. Плюс експрес-методу полягає в тому, що він береже неповторний грибний смак, але термін зберігання такої консервації не так довгий, як хотілося б.

Спосіб приготування:

  • Беремо 1 кг рижиків і 40 г крупної солі. Викладаємо гриби у велику миску, формуючи щільну грибну «поляну». Присипаємо кожен шар солоними гранулами ніби снігом.
  • Витримуємо рижики спочатку в теплі (близько години), а як тільки гриби виділять коричневий сік, ставимо їх у холодильник на дві години.

Якщо закуска вийшла надто солоною, то промиваємо її водою, потім присмачую маслом і присипаємо цибулею. От і все. Можна подавати грибну закуску до столу.

Як солити гриби в пляшках

Солити гриби рижики можна навіть в пляшці. Це старовинний рецепт, який зустрічається навіть у художній літературі.

Рижики формують великі грибниці і тому серед великих представників грибного сімейства завжди зустрічаються дрібніші, які з легкістю пролізуть в вузеньке горлечко пляшки.

Закуска виходить неймовірно привабливою!

Для рецепта знадобиться 250 г грибів (на одну тару) і 35 г солі.

Спосіб приготування:

  • Відбираємо дрібні екземпляри в своєму лісовому «урожай», обвалюємо їх у сольових гранулах і просто проштовхуємо в пляшку.
  • Залишки солі також висипаємо в тару і витримуємо гриби на холоді до появи терпкого аромату.
Дивіться також:  Варення з соснових шишок: користь і протипоказання. 5 рецептів, як зварити лікувальне варення

Такий простий спосіб засолювання дозволить зберегти і запах, і колір, і витончену форму лісових грибів.

Корисні поради для хорошого результату

Сезон рижиков починається з липня і закінчується першими заморозками. Як правило, збирають їх в соснових і ялинових лісах, де вони ростуть великими групами. Якщо ви зустрінете один гриб, – будьте впевнені, поруч ховається і інше сімейство.

  • Для засолювання важливо використовувати свіжі продукти і не варто надовго відкладати їх обробку після «полювання».
  • Солити гриби краще з капелюшком діаметром 5 см – вони залишаються цілими після всіх маніпуляцій і на столі виглядають чудово.
  • В якості ємності для соління найкраще підходять дерев’яні діжки, які не псують аромат лісових грибів. Якщо такої тари немає, то можна використовувати звичайні скляні банки.
  • Перед солінням гриби вимочити не треба, достатньо промити їх під проточною водою.
  • Щоб зберегти яскравий окрас рижиков, їх краще проварити і посолити швидким способом.

Засолювання рижиков – це найпоширеніший спосіб їх обробки, який дозволяє зберегти їх колір, смак, аромат і максимум вітамінів.

Прокрутка до верху