Як солити ікру форелі в домашніх умовах – 6 рецептів

Такий делікатес, як ікра форелі, відрізняється яскравістю кольору, маленьким розміром і терпким смаком, по праву вважається розкішшю, яка не кожному по кишені. Якщо приготувати її самостійно, то вийде дешевше. Перед тим, як солити ікру форелі в домашніх умовах, необхідно правильно підготувати продукт і вибрати відповідний спосіб засолювання, ознайомившись з найбільш популярними рецептами.

Як вибрати форель з ікрою

Щоб придбати форель з бонусом у вигляді ікри, в готовому вигляді, яка коштує досить дорого, слід навчитися відрізняти самку від самця.

Основні ознаки:

  • Будова голови – у самця більш витягнута голова з висунутої щелепою, яка відрізняється наявністю великої кількості зубів. У самки ніс коротше і ширше, а більш дрібних зубів набагато менше.
  • Масть – забарвлення самця більш контрастне, ніж у самки.

Важливе значення має період покупки. У рибини, виловленої в процесі метання ікри, має бути щільне черевце з характерним розширеним отвором яскраво-рожевого кольору.

Важливо! Лише на затурканість черевної порожнини орієнтуватися не варто, оскільки можна розчаруватися, побачивши велику кількість молочка.

Підготовка ікри до засолюванні

Успішність результату засолювання багато в чому залежить від якості ікри та правильності її підготовки.

Останній процес найбільш відповідальний:

  • Черевце риби обережно вспарывается гострим ножем з тонким лезом, щоб не пошкодити плівкові мішечки з ікрою (ястики): інакше ікринки можуть придбати гіркуватий присмак.
  • Витягнуті ястики промиваються проточною водою.
  • Ікра звільняється від плівки різними способами:
  • ястика поміщається в марлю, де при постійному помішуванні промивається проточною водою;
  • мішечок треться об сито до тих пір, поки плівка повністю не відстане від ікринок;
  • ястика підноситься до працюючого міксери з насадкою для тіста, на яку плівка кріпиться за кілька секунд.
  • Отримана ікра 3 рази промивається і підсушується на серветках, які вберуть зайву рідину.
Дивіться також:  Гарячі бутерброди в духовці 15 рецептів приготування

Як солити ікру форелі за класичним рецептом

Домашня червона ікра – закуска, від якої отримуєш неймовірне задоволення, усвідомлюючи, що такий вишуканий делікатес був приготований власними руками.

Щоб засолити ікру форелі за класичним рецептом, потрібно:

  • ікра форелі;
  • 1 л води;
  • 200 г солі;
  • 100 г цукру.

Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • Береться невелика ємність.
  • У каструлю наливається вода, при закипанні якої всипати цукор і сіль.
  • Коли розсіл прокипить 7 хвилин, каструля отставляется, щоб рідина охолола.
  • Підготовлена ікра заливається остившім розсолом на 5-30 хвилин, в залежності від бажаного ступеня солоності.
  • Рідина зливається, а ікра перекладається в банку і відправляється в холодильник.
  • Через 2-3 доби можна насолоджуватися ікрою домашнього засолу.

Готуємо в тузлуці

Засолювання ікри в тузлуці має величезний плюс: немає необхідно відокремлювати ікринки від плівки заздалегідь.

Для виконання рецепта знадобиться:

  • форелеве ікра;
  • 700 г йодованої солі на 1 л води;
  • стопка цукру.

Черговість дій:

  • Цукор і сіль висипаються в скляну ємність, яка заповнюється водою, а потім ставиться на вогонь.
  • При розчиненні сольових і цукрових кристалів розсіл помішується.
  • Готовий тузлук отставляется для охолодження до температури 55°C.
  • Ікряние мішечки опускаються в тузлук, де збиваються віночком до тих пір, поки вся плівка не відстане і вся не залишиться на інструменті.
  • Звільнені ікринки залишаються в розсолі на 15 хвилин, після чого відкидаються на друшляк, застелений марлею.
  • Коли рідина остаточно стече, ікра перекладається в скляну ємність.
  • Зберігається в холодильній камері продукт, засолений таким способом, не більше 3 діб.
  • Якщо ікри багато, то краще помістити її в морозильну камеру, щоб не нашкодити здоров’ю вживанням який зіпсувався продукту.

В цукровому розсолі

Цукровий розсіл готується дуже просто, а результат відрізняється делікатними нотками.

Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом на молоці – 5 рецептів

Щоб посолити ікру риби форелі подібним чином, необхідні:

  • ікра;
  • 1 л води;
  • 80 г солі;
  • в 2 рази менше цукру.

При приготуванні слід дотримуватися наступної схеми:

  • Береться каструля, в яку наливається необхідний обсяг рідини.
  • У киплячій воді розчиняються цукор і сіль, після чого ємність отставляется.
  • Коли розсіл охолоне, їм заливається підготовлена ікра на 20 хвилин.
  • По закінченні вказаного часу вміст каструлі пропускається через марлю, в якій ікра залишають на 15 хвилин, що дозволяє всієї рідини повністю стекти.
  • Готовий продукт перекладається в скляну ємність і відправляється в холодильник.
  • Вже через пару годин можна дегустувати делікатес як самостійно, так і на бутербродах.

Засолювання ікри форелі швидким способом

Поживний продукт, багатий білком та іншими корисними елементами, можна швидко засолити, підготувавши для ½ кг основного продукту:

  • 45 г солі;
  • 20 г цукру;

Хід роботи:

  • У миску з підготовленою ікрою всипається цукрово-сольова суміш.
  • Після ретельного перемішування суміш залишають на 10 хвилин, після яких вона викладається в марлю, щоб стекла зайва рідина.
  • Ікра перекладається в скляну ємність, що вирушає в холодильну камеру.
  • Через 5 години продукт готовий до вживання.

Ікра пряного посолу

Додавання пряних спецій в розсіл для засолювання ікри ні в якому разі не зіпсує смак делікатесного продукту, всупереч розхожій думці, а навпаки додасть ароматності страви і вишуканих гастрономічних якостей.

Для втілення рецепта в життя необхідно обзавестися:

  • 150 г форелеве ікрою;
  • стопкою солі;
  • 20 г цукру;
  • 3 горошинами перцю;
  • бутонами гвоздкі;
  • щіпкою імбиру.

У процесі засолювання полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • Розчин солі, цукру ½ л води вливається в каструлю, поставити на плиту.
  • Після закипання в ємність відправляються пряні спеції.
  • Коли маринад стане теплим, він проціджують.
  • Ікра опускається в підготовлений розсіл на 25 хвилин, після яких вона відкидається на марлю, де залишається близько 10 хвилин.
  • Стекшая ікра викладається в контейнер, який відправляється в холод.
  • Через 4 години до столу подаються бутерброди з червоною ікрою.
Дивіться також:  Горбуша в клярі – 7 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Солона форелеве ікра з лимоном

При засолюванні червоної риби часто використовується лимон, який додає м’ясу пікантності. Червона ікра-не виняток.

Щоб у цьому переконатися, необхідно мати під руками:

  • 150 г ікри;
  • в 4 рази більше води;
  • ½ Лимона;
  • 15 г цукру;
  • вдвічі більше солі;
  • 30 мл соняшникової олії.

Етапи створення ароматною ікри:

  • З лимона вичавлюється сік, після чого готується лимонна цедра.
  • У закипілу воду відправляється шкірка лимона, а після 3 хвилин кипіння – сіль і цукор.
  • Маринад проціджують.
  • В став теплим розсіл вливається сік, і на 25 хвилин поміщається ікра.
  • Остання відкидається на друшляк і перекладається з тару, де заправляється олією.

Отже, озброївшись знаннями, можна сміливо відправлятися в магазин за рибою з ікрою, з приготуванням якої тепер вийде впоратися швидко і легко.

Прокрутка до верху