Такий делікатес, як ікра форелі, відрізняється яскравістю кольору, маленьким розміром і терпким смаком, по праву вважається розкішшю, яка не кожному по кишені. Якщо приготувати її самостійно, то вийде дешевше. Перед тим, як солити ікру форелі в домашніх умовах, необхідно правильно підготувати продукт і вибрати відповідний спосіб засолювання, ознайомившись з найбільш популярними рецептами.
Як вибрати форель з ікрою
Щоб придбати форель з бонусом у вигляді ікри, в готовому вигляді, яка коштує досить дорого, слід навчитися відрізняти самку від самця.
Основні ознаки:
- Будова голови – у самця більш витягнута голова з висунутої щелепою, яка відрізняється наявністю великої кількості зубів. У самки ніс коротше і ширше, а більш дрібних зубів набагато менше.
- Масть – забарвлення самця більш контрастне, ніж у самки.
Важливе значення має період покупки. У рибини, виловленої в процесі метання ікри, має бути щільне черевце з характерним розширеним отвором яскраво-рожевого кольору.
Важливо! Лише на затурканість черевної порожнини орієнтуватися не варто, оскільки можна розчаруватися, побачивши велику кількість молочка.
Підготовка ікри до засолюванні
Успішність результату засолювання багато в чому залежить від якості ікри та правильності її підготовки.
Останній процес найбільш відповідальний:
- Черевце риби обережно вспарывается гострим ножем з тонким лезом, щоб не пошкодити плівкові мішечки з ікрою (ястики): інакше ікринки можуть придбати гіркуватий присмак.
- Витягнуті ястики промиваються проточною водою.
- Ікра звільняється від плівки різними способами:
- ястика поміщається в марлю, де при постійному помішуванні промивається проточною водою;
- мішечок треться об сито до тих пір, поки плівка повністю не відстане від ікринок;
- ястика підноситься до працюючого міксери з насадкою для тіста, на яку плівка кріпиться за кілька секунд.
- Отримана ікра 3 рази промивається і підсушується на серветках, які вберуть зайву рідину.
Як солити ікру форелі за класичним рецептом
Домашня червона ікра – закуска, від якої отримуєш неймовірне задоволення, усвідомлюючи, що такий вишуканий делікатес був приготований власними руками.
Щоб засолити ікру форелі за класичним рецептом, потрібно:
- ікра форелі;
- 1 л води;
- 200 г солі;
- 100 г цукру.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Береться невелика ємність.
- У каструлю наливається вода, при закипанні якої всипати цукор і сіль.
- Коли розсіл прокипить 7 хвилин, каструля отставляется, щоб рідина охолола.
- Підготовлена ікра заливається остившім розсолом на 5-30 хвилин, в залежності від бажаного ступеня солоності.
- Рідина зливається, а ікра перекладається в банку і відправляється в холодильник.
- Через 2-3 доби можна насолоджуватися ікрою домашнього засолу.
Готуємо в тузлуці
Засолювання ікри в тузлуці має величезний плюс: немає необхідно відокремлювати ікринки від плівки заздалегідь.
Для виконання рецепта знадобиться:
- форелеве ікра;
- 700 г йодованої солі на 1 л води;
- стопка цукру.
Черговість дій:
- Цукор і сіль висипаються в скляну ємність, яка заповнюється водою, а потім ставиться на вогонь.
- При розчиненні сольових і цукрових кристалів розсіл помішується.
- Готовий тузлук отставляется для охолодження до температури 55°C.
- Ікряние мішечки опускаються в тузлук, де збиваються віночком до тих пір, поки вся плівка не відстане і вся не залишиться на інструменті.
- Звільнені ікринки залишаються в розсолі на 15 хвилин, після чого відкидаються на друшляк, застелений марлею.
- Коли рідина остаточно стече, ікра перекладається в скляну ємність.
- Зберігається в холодильній камері продукт, засолений таким способом, не більше 3 діб.
- Якщо ікри багато, то краще помістити її в морозильну камеру, щоб не нашкодити здоров’ю вживанням який зіпсувався продукту.
В цукровому розсолі
Цукровий розсіл готується дуже просто, а результат відрізняється делікатними нотками.
Щоб посолити ікру риби форелі подібним чином, необхідні:
- ікра;
- 1 л води;
- 80 г солі;
- в 2 рази менше цукру.
При приготуванні слід дотримуватися наступної схеми:
- Береться каструля, в яку наливається необхідний обсяг рідини.
- У киплячій воді розчиняються цукор і сіль, після чого ємність отставляется.
- Коли розсіл охолоне, їм заливається підготовлена ікра на 20 хвилин.
- По закінченні вказаного часу вміст каструлі пропускається через марлю, в якій ікра залишають на 15 хвилин, що дозволяє всієї рідини повністю стекти.
- Готовий продукт перекладається в скляну ємність і відправляється в холодильник.
- Вже через пару годин можна дегустувати делікатес як самостійно, так і на бутербродах.
Засолювання ікри форелі швидким способом
Поживний продукт, багатий білком та іншими корисними елементами, можна швидко засолити, підготувавши для ½ кг основного продукту:
- 45 г солі;
- 20 г цукру;
Хід роботи:
- У миску з підготовленою ікрою всипається цукрово-сольова суміш.
- Після ретельного перемішування суміш залишають на 10 хвилин, після яких вона викладається в марлю, щоб стекла зайва рідина.
- Ікра перекладається в скляну ємність, що вирушає в холодильну камеру.
- Через 5 години продукт готовий до вживання.
Ікра пряного посолу
Додавання пряних спецій в розсіл для засолювання ікри ні в якому разі не зіпсує смак делікатесного продукту, всупереч розхожій думці, а навпаки додасть ароматності страви і вишуканих гастрономічних якостей.
Для втілення рецепта в життя необхідно обзавестися:
- 150 г форелеве ікрою;
- стопкою солі;
- 20 г цукру;
- 3 горошинами перцю;
- бутонами гвоздкі;
- щіпкою імбиру.
У процесі засолювання полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- Розчин солі, цукру ½ л води вливається в каструлю, поставити на плиту.
- Після закипання в ємність відправляються пряні спеції.
- Коли маринад стане теплим, він проціджують.
- Ікра опускається в підготовлений розсіл на 25 хвилин, після яких вона відкидається на марлю, де залишається близько 10 хвилин.
- Стекшая ікра викладається в контейнер, який відправляється в холод.
- Через 4 години до столу подаються бутерброди з червоною ікрою.
Солона форелеве ікра з лимоном
При засолюванні червоної риби часто використовується лимон, який додає м’ясу пікантності. Червона ікра-не виняток.
Щоб у цьому переконатися, необхідно мати під руками:
- 150 г ікри;
- в 4 рази більше води;
- ½ Лимона;
- 15 г цукру;
- вдвічі більше солі;
- 30 мл соняшникової олії.
Етапи створення ароматною ікри:
- З лимона вичавлюється сік, після чого готується лимонна цедра.
- У закипілу воду відправляється шкірка лимона, а після 3 хвилин кипіння – сіль і цукор.
- Маринад проціджують.
- В став теплим розсіл вливається сік, і на 25 хвилин поміщається ікра.
- Остання відкидається на друшляк і перекладається з тару, де заправляється олією.
Отже, озброївшись знаннями, можна сміливо відправлятися в магазин за рибою з ікрою, з приготуванням якої тепер вийде впоратися швидко і легко.