Взимку так хочеться похрумтіти соковитою солоної капустою — це смачно і дуже корисно. Але що робити, коли живеш в міській квартирі, і солити овоч в бочці – не варіант? Прекрасний вихід – використовувати для засолювання скляні банки і поповнювати запаси продукту в міру витрачання.
Класичний рецепт засолки
Рецептів, які розповідають, як солити капусту на зиму в банках, не так вже й мало. І кожна господиня може вибрати той, що більше за смаком їй і домочадцям. А ще такий спосіб хороший тим, що протягом зими можна спробувати солити капусту різними способами. Головне не забувати про правила, загальних для всіх варіантів приготування закуски.
Важливо — не можна засолювати примерзлу капусту. Так що під час покупки ретельно оглядайте качани. Краще застосовувати більш пізні сорти – у них жорсткі листя, які в процесі приготування не перетворяться в кисіль і апетитно хрустіти. Варто вибирати качан біліше – це гарантія смаколики і хрусткості.
Так званий класичний рецепт дуже популярний у багатьох із-за простоти приготування. Ще один плюс для багатьох – відсутність оцту, коли квашення відбувається природним шляхом.
Щоб отримати таку капусту, потрібно приготувати:
- три кілограми нарізаної капусти. До речі, сьогодні заповзятливі комерсанти нерідко організовують продаж свежешинкованной белокочанки і вже натертої моркви. Так що якщо вам трапиться таке, маса часу і зусиль буде зекономлена;
- терту моркву – орієнтуйтеся по вашому смаку;
- воду – один літр на банку;
- сіль – дві столові ложки, але без «шапочки» (обсяг для літра води);
- цукор-пісок – візьміть дві-три столові ложки (також розрахований на один літр води).
Приступаємо до процесу.
- Якщо принесли з магазину цілі капустяні головки, шаткуємо їх як можна тонше. Це дозволить овочу не втрачати ніжність смаку.
- Другий крок – натираємо моркву на тертці з боку великих осередків.
- Висипаємо все у велику каструлю або миску і змішуємо, поки не переконаємося в рівномірності складу.
- У остигнула кип’яченій воді розчиняємо цукор і сіль, поки все не розчиниться повністю. Варити розсіл не будемо – капуста повинна бродити.
- В заздалегідь приготовлену (добре вимиту з содою зсередини і зовні) банку вливаємо літр розсолу, потім акуратно укладаємо капустяно-морквяну суміш. Робимо це до тих пір, поки розсіл не підніметься майже до самого обідка.
- Накриваємо цілим капустяним листком і визначаємо банку в прохолодне місце.
Солимо капусту без розсолу
Прекрасну закуску — солону капусту – можна приготувати і сухим способом. При цьому не доведеться окремо морочитися з розсолом, зате результат буде чудовим.
Для засолювання капусти в банку сухим способом знадобляться такі інгредієнти:
- кілька капустяних головок вагою в п’ять кіло;
- ½ Кілограма моркви;
- ½ Склянки солі;
- пара столових ложок укропного насіння.
Коли все необхідне під рукою, можна починати засолювання.
- Спочатку капусту миємо й звільняємо від зіпсованих листя.
- Наступний крок – перетворити головки капусти в довгу соломку.
- Прийшла черга моркви – натираємо очищені коренеплоди на стороні великої терки.
- Овочеві компоненти змішуємо. У капустяно-морквяну суміш додаємо сіль і насіння кропу.
- Гарненько перемішуємо і мнемо складу, поки овочі не пустять сік. Ніякі кухонні прилади та інструменти для цього не потрібні – користуємося власними чистими руками.
- Капусту щільно утрамбовується в банки, але так, щоб до верху залишалося 5-6 сантиметрів.
- Кладемо гніт (підійде склянку з водою) – потрібно, щоб сік піднявся і закрив овочі.
- Три дні капуста повинна побродити, а ми будемо щодня проколювати її до самого дна паличкою, щоб випустити збирається газ.
- Далі можна закривати банки кришками і прибирати на холод. Через тиждень засолена сухим способом капуста буде готова.
Рецепт квашеної капусти з буряком — для борщу
Багато господинь віддають квасити капусту в банку так, щоб потім з нею можна було швидко приготувати борщ — завдяки тому, що частина овочів буде вже пошинкована. Для цього додають до белокочанке червоний буряк. Але і сам по собі такий спосіб дуже хороший в якості окремої закуски або компонента для якогось салату: капуста набуває красивий колір і додаткову соковитість.
Що потрібно зібрати, щоб здійснити такий рецепт?
- качани білої капусти вагою 8 кілограмів;
- парочка коренеплодів буряків середньої величини;
- часник – п’яти-шести зубчиків буде достатньо;
- корінь хрону – дві-три штучки;
- петрушка – візьмемо один пучок;
- гострий перчик – вистачить трьох стручків;
- по 200 грамів солі і цукрового піску;
- відфільтрована вода – знадобиться чотири літри.
Зібравши всі необхідні компоненти, діємо за планом.
- Капусту і буряк подрібнюємо. Першу ріжемо ножем у вигляді соломки, другу пропускаємо через тертку. Можна і порізати коренеплід квадратиками, якщо любите шматочки побільше. Тільки для використання в перших стравах такий варіант не дуже підходить.
- Всі інші продукти теж переробляємо: петрушку дрібненько ріжемо, часникові зубки пропускаємо через часникодавку, хрін обробляємо на маленькій тертці.
- Тепер можна все змішати і щільніше утрамбувати.
- Прийшла черга розсолу. Для нього закипятим воду, а потім розчинний в ній сіль і цукор.
- Злегка остигнула рідиною заливаємо капусту. В такому стані вона повинна пару днів провести в теплому місці.
- Тепер можна розкладати по банках і транспортувати в прохолоду – на балкон або в комору. Через тиждень можна пробувати.
Приготовлена таким чином капуста може досить довго зберігати смак і структуру. Головне – тримати її в холоді.
Солона капуста по-німецьки – з яблуками і кмином
Комусь подобається, коли солона капуста апетитно хрумтить на зубах, інші воліють, щоб вона ніби танула в роті. Наприклад, саме такий варіант люблять у Німеччині. А головним секретом приготування «тане» капусти називають дуже дрібну, майже як ниточки, шатківницю.
Що нам знадобиться?
- три білоголових качана;
- три побільше моркви;
- яблучка – невеликі, але дуже соковиті (візьмемо три фрукта);
- кмин – буде достатньо трьох столових ложок;
- журавлина – від двох до трьох столових ложок.
Як треба діяти?
- Капустины нарізаємо дуже тоненько, настільки ж дрібно трьом моркву.
- Перед тим як використовувати кмин, підготуємо його: раскалим сковорідку і пару хвилин будемо кмин обсмажувати. Після треба розтовкти приправу в ступці.
- Яблука звільнимо від серцевин, а потім поріжемо у вигляді кружечків.
- Інгредієнти викладаємо шарами: вниз суміш овочів, наверх потовчений кмин, потім яблука і журавлина. Повторюємо послідовність, поки продукти не закінчаться.
- Все, можна накривати складу гнітом і прибирати ємність на пару днів в тепло.
- Коли термін закінчиться, розподіляємо капусту по банкам і відправляємо в холодильник.
Ароматна капуста з болгарським перцем і часником
Якщо вирішили не солити, а маринувати капусту на зиму, спробуйте рецепт, про який ми розповімо, нижче – з застосуванням болгарського перцю і часнику. Оцет і гарячий маринад дозволять капусті дійти до готовності набагато швидше, ніж в описаних раніше інструкціях.
Скільки ви будете готувати, вирішуйте самі. В описі наведено кількість продуктів, розраховане на один кілограм белокочанки.
Отже, що може знадобитися?
- кілограм капусти;
- один не дуже великий болгарський перець – краще червоного кольору, щоб салат вийшов красивим;
- часник – п’яти дрібних зубчиків цілком достатньо;
- оцет – візьмемо шести процентний, ½ склянки;
- рослинне масло – вистачить 50-ти грамів (якщо хочете додаткового аромату, можна взяти «живе» соняшникова);
- цукор-пісок та сіль – знадобиться по одній ложці кожного продукту;
- сушений кріп і мелений чорний перчик – по щіпці в самий раз;
- вода – досить літра.
Все готово, можна починати.
- Капусту ріжемо тонше. Перець також перетворюємо ножем в тонку соломку.
- Весь часник чистимо і подрібнюємо. Але не в пасту з допомогою чеснокодавкі, а ріжемо тоненькими пластинками.
- Всі нарізані овочі перекладаємо в миску, присмачую кропом і чорним перцем. Далі все змішуємо.
- Прийшов час зайнятися розсолом. В дуже гарячу воду наливаємо наші оцет і рослинне масло, туди ж відправляємо сіль з цукром і все це кип’ятимо. Рідиною заливаємо овочеву суміш і залишаємо в спокої на вісім годин. За цей час капуста добре просочиться розсолом і промаринується.
- Тепер можна розкладати по банках, додавати розсолу до верху і прибирати в холод, закривши кришкою.
«Швидкісна» капуста за 60 хвилин
Якщо нагрянули гості, або хочеться урізноманітнити вечеря в колі сім’ї, можна скористатися чудовим рецептом швидкого приготування салату.
Для нього потрібні:
- від двох до двох з половиною кілограмів білокачанної капусти;
- три моркви;
- часник – вистачить шести зубков;
- вода – досить літра;
- по сто грамів цукрового піску і столового оцту;
- стакан рослинного масла;
- сіль – пара столових ложок.
Потрібна кам’яна кухонна сіль крупного помелу. Йодована не підходить. І не тільки для цього, а і для будь-якого рецепту (за винятком хіба що капусти з буряком): з-за йоду салат може позбутися білизни.
- Як і у всіх попередніх варіантах, овочі треба подрібнити. Відразу ж можна розкласти салат в банки.
- Далі кип’ятимо воду і додаємо в неї сипучі компоненти. Після недовгого кипіння відправляємо до них оцет. Знімаємо каструлю з печі, і тільки після цього вливаємо в рідину масло і розмішуємо.
- Гарячим маринадом заливаємо капустяно-мокровно-часникову суміш. Коли банки охолонуть, солона капуста практично готова до подачі на стіл. Можна перебазувати банки в холодильник, щоб стало ще смачніше.