Як солити капусту на зиму в банках – 6 смачних рецептів

Взимку так хочеться похрумтіти соковитою солоної капустою — це смачно і дуже корисно. Але що робити, коли живеш в міській квартирі, і солити овоч в бочці – не варіант? Прекрасний вихід – використовувати для засолювання скляні банки і поповнювати запаси продукту в міру витрачання.

Класичний рецепт засолки

Рецептів, які розповідають, як солити капусту на зиму в банках, не так вже й мало. І кожна господиня може вибрати той, що більше за смаком їй і домочадцям. А ще такий спосіб хороший тим, що протягом зими можна спробувати солити капусту різними способами. Головне не забувати про правила, загальних для всіх варіантів приготування закуски.

Важливо — не можна засолювати примерзлу капусту. Так що під час покупки ретельно оглядайте качани. Краще застосовувати більш пізні сорти – у них жорсткі листя, які в процесі приготування не перетворяться в кисіль і апетитно хрустіти. Варто вибирати качан біліше – це гарантія смаколики і хрусткості.

Так званий класичний рецепт дуже популярний у багатьох із-за простоти приготування. Ще один плюс для багатьох – відсутність оцту, коли квашення відбувається природним шляхом.

Щоб отримати таку капусту, потрібно приготувати:

  • три кілограми нарізаної капусти. До речі, сьогодні заповзятливі комерсанти нерідко організовують продаж свежешинкованной белокочанки і вже натертої моркви. Так що якщо вам трапиться таке, маса часу і зусиль буде зекономлена;
  • терту моркву – орієнтуйтеся по вашому смаку;
  • воду – один літр на банку;
  • сіль – дві столові ложки, але без «шапочки» (обсяг для літра води);
  • цукор-пісок – візьміть дві-три столові ложки (також розрахований на один літр води).

Приступаємо до процесу.

  • Якщо принесли з магазину цілі капустяні головки, шаткуємо їх як можна тонше. Це дозволить овочу не втрачати ніжність смаку.
  • Другий крок – натираємо моркву на тертці з боку великих осередків.
  • Висипаємо все у велику каструлю або миску і змішуємо, поки не переконаємося в рівномірності складу.
  • У остигнула кип’яченій воді розчиняємо цукор і сіль, поки все не розчиниться повністю. Варити розсіл не будемо – капуста повинна бродити.
  • В заздалегідь приготовлену (добре вимиту з содою зсередини і зовні) банку вливаємо літр розсолу, потім акуратно укладаємо капустяно-морквяну суміш. Робимо це до тих пір, поки розсіл не підніметься майже до самого обідка.
  • Накриваємо цілим капустяним листком і визначаємо банку в прохолодне місце.
Дивіться також:  Як правильно солити капусту на зиму? 7 рецептів в банці, відрі, каструлі

Солимо капусту без розсолу

Прекрасну закуску — солону капусту – можна приготувати і сухим способом. При цьому не доведеться окремо морочитися з розсолом, зате результат буде чудовим.

Для засолювання капусти в банку сухим способом знадобляться такі інгредієнти:

  • кілька капустяних головок вагою в п’ять кіло;
  • ½ Кілограма моркви;
  • ½ Склянки солі;
  • пара столових ложок укропного насіння.

Коли все необхідне під рукою, можна починати засолювання.

  • Спочатку капусту миємо й звільняємо від зіпсованих листя.
  • Наступний крок – перетворити головки капусти в довгу соломку.
  • Прийшла черга моркви – натираємо очищені коренеплоди на стороні великої терки.
  • Овочеві компоненти змішуємо. У капустяно-морквяну суміш додаємо сіль і насіння кропу.
  • Гарненько перемішуємо і мнемо складу, поки овочі не пустять сік. Ніякі кухонні прилади та інструменти для цього не потрібні – користуємося власними чистими руками.
  • Капусту щільно утрамбовується в банки, але так, щоб до верху залишалося 5-6 сантиметрів.
  • Кладемо гніт (підійде склянку з водою) – потрібно, щоб сік піднявся і закрив овочі.
  • Три дні капуста повинна побродити, а ми будемо щодня проколювати її до самого дна паличкою, щоб випустити збирається газ.
  • Далі можна закривати банки кришками і прибирати на холод. Через тиждень засолена сухим способом капуста буде готова.

Рецепт квашеної капусти з буряком — для борщу

Багато господинь віддають квасити капусту в банку так, щоб потім з нею можна було швидко приготувати борщ — завдяки тому, що частина овочів буде вже пошинкована. Для цього додають до белокочанке червоний буряк. Але і сам по собі такий спосіб дуже хороший в якості окремої закуски або компонента для якогось салату: капуста набуває красивий колір і додаткову соковитість.

Що потрібно зібрати, щоб здійснити такий рецепт?

  • качани білої капусти вагою 8 кілограмів;
  • парочка коренеплодів буряків середньої величини;
  • часник – п’яти-шести зубчиків буде достатньо;
  • корінь хрону – дві-три штучки;
  • петрушка – візьмемо один пучок;
  • гострий перчик – вистачить трьох стручків;
  • по 200 грамів солі і цукрового піску;
  • відфільтрована вода – знадобиться чотири літри.

Зібравши всі необхідні компоненти, діємо за планом.

  • Капусту і буряк подрібнюємо. Першу ріжемо ножем у вигляді соломки, другу пропускаємо через тертку. Можна і порізати коренеплід квадратиками, якщо любите шматочки побільше. Тільки для використання в перших стравах такий варіант не дуже підходить.
  • Всі інші продукти теж переробляємо: петрушку дрібненько ріжемо, часникові зубки пропускаємо через часникодавку, хрін обробляємо на маленькій тертці.
  • Тепер можна все змішати і щільніше утрамбувати.
  • Прийшла черга розсолу. Для нього закипятим воду, а потім розчинний в ній сіль і цукор.
  • Злегка остигнула рідиною заливаємо капусту. В такому стані вона повинна пару днів провести в теплому місці.
  • Тепер можна розкладати по банках і транспортувати в прохолоду – на балкон або в комору. Через тиждень можна пробувати.
Дивіться також:  Варення з агрусу – 7 рецептів ароматного і корисного домашнього варення

Приготовлена таким чином капуста може досить довго зберігати смак і структуру. Головне – тримати її в холоді.

Солона капуста по-німецьки – з яблуками і кмином

Комусь подобається, коли солона капуста апетитно хрумтить на зубах, інші воліють, щоб вона ніби танула в роті. Наприклад, саме такий варіант люблять у Німеччині. А головним секретом приготування «тане» капусти називають дуже дрібну, майже як ниточки, шатківницю.

Що нам знадобиться?

  • три білоголових качана;
  • три побільше моркви;
  • яблучка – невеликі, але дуже соковиті (візьмемо три фрукта);
  • кмин – буде достатньо трьох столових ложок;
  • журавлина – від двох до трьох столових ложок.

Як треба діяти?

  • Капустины нарізаємо дуже тоненько, настільки ж дрібно трьом моркву.
  • Перед тим як використовувати кмин, підготуємо його: раскалим сковорідку і пару хвилин будемо кмин обсмажувати. Після треба розтовкти приправу в ступці.
  • Яблука звільнимо від серцевин, а потім поріжемо у вигляді кружечків.
  • Інгредієнти викладаємо шарами: вниз суміш овочів, наверх потовчений кмин, потім яблука і журавлина. Повторюємо послідовність, поки продукти не закінчаться.
  • Все, можна накривати складу гнітом і прибирати ємність на пару днів в тепло.
  • Коли термін закінчиться, розподіляємо капусту по банкам і відправляємо в холодильник.

Ароматна капуста з болгарським перцем і часником

Якщо вирішили не солити, а маринувати капусту на зиму, спробуйте рецепт, про який ми розповімо, нижче – з застосуванням болгарського перцю і часнику. Оцет і гарячий маринад дозволять капусті дійти до готовності набагато швидше, ніж в описаних раніше інструкціях.

Скільки ви будете готувати, вирішуйте самі. В описі наведено кількість продуктів, розраховане на один кілограм белокочанки.

Отже, що може знадобитися?

  • кілограм капусти;
  • один не дуже великий болгарський перець – краще червоного кольору, щоб салат вийшов красивим;
  • часник – п’яти дрібних зубчиків цілком достатньо;
  • оцет – візьмемо шести процентний, ½ склянки;
  • рослинне масло – вистачить 50-ти грамів (якщо хочете додаткового аромату, можна взяти «живе» соняшникова);
  • цукор-пісок та сіль – знадобиться по одній ложці кожного продукту;
  • сушений кріп і мелений чорний перчик – по щіпці в самий раз;
  • вода – досить літра.
Дивіться також:  Маринований гострий перець – 6 кращих рецептів

Все готово, можна починати.

  • Капусту ріжемо тонше. Перець також перетворюємо ножем в тонку соломку.
  • Весь часник чистимо і подрібнюємо. Але не в пасту з допомогою чеснокодавкі, а ріжемо тоненькими пластинками.
  • Всі нарізані овочі перекладаємо в миску, присмачую кропом і чорним перцем. Далі все змішуємо.
  • Прийшов час зайнятися розсолом. В дуже гарячу воду наливаємо наші оцет і рослинне масло, туди ж відправляємо сіль з цукром і все це кип’ятимо. Рідиною заливаємо овочеву суміш і залишаємо в спокої на вісім годин. За цей час капуста добре просочиться розсолом і промаринується.
  • Тепер можна розкладати по банках, додавати розсолу до верху і прибирати в холод, закривши кришкою.

«Швидкісна» капуста за 60 хвилин

Якщо нагрянули гості, або хочеться урізноманітнити вечеря в колі сім’ї, можна скористатися чудовим рецептом швидкого приготування салату.

Для нього потрібні:

  • від двох до двох з половиною кілограмів білокачанної капусти;
  • три моркви;
  • часник – вистачить шести зубков;
  • вода – досить літра;
  • по сто грамів цукрового піску і столового оцту;
  • стакан рослинного масла;
  • сіль – пара столових ложок.

Потрібна кам’яна кухонна сіль крупного помелу. Йодована не підходить. І не тільки для цього, а і для будь-якого рецепту (за винятком хіба що капусти з буряком): з-за йоду салат може позбутися білизни.

  • Як і у всіх попередніх варіантах, овочі треба подрібнити. Відразу ж можна розкласти салат в банки.
  • Далі кип’ятимо воду і додаємо в неї сипучі компоненти. Після недовгого кипіння відправляємо до них оцет. Знімаємо каструлю з печі, і тільки після цього вливаємо в рідину масло і розмішуємо.
  • Гарячим маринадом заливаємо капустяно-мокровно-часникову суміш. Коли банки охолонуть, солона капуста практично готова до подачі на стіл. Можна перебазувати банки в холодильник, щоб стало ще смачніше.