Як солити капусту в домашніх умовах — 8 смачних і швидких рецептів!

Часто в холодну пору року дуже не хочеться простого обіду і вечері, а чогось більш апетитного і пряного. Звідси і з’являються питання, як солити капусту, як зберегти її хрусткость і надати їй пікантний смак.

Яка різниця між засолкою і квашеням капусти?

Закваска з’явилася в давні часи, як найпростіший спосіб консервації продуктів, коли люди ще не вміли добувати сіль. Однак між засолкою і закваскою є принципова різниця, яка проявляється не тільки в методі приготування, але і в смакових якостях.

Соління буде більш ефективним і надійним способом законсервувати капусту, в той час, як квашення передбачає постійне знаходження продукту в прохолодному місці після завершення процесу бродіння з-за присутності в капусті бактерій. Капусту посолити набагато простіше, ніж заквасити. Однак, щоб поліпшити смакові якості, солона капуста обов’язково вимагає якихось добавок: кріп, лаврове листя, моркву і т. д. Квашена ж цього не вимагає і її навіть можна назвати корисним продуктом з-за відсутності вмісту солі, яка, як відомо, має властивість затримувати вологу.

Основи технології приготування

Щоб правильно солити капусту, потрібно володіти певними знаннями.

Вони поширюються на всі методи засолювання незалежно від смакових добавок:

  • Використовується «пізня» капуста, яка дозріла прямо перед заморозками. У ній буде мінімальний вміст цукру.
  • Для солодкої нотки смаку додають терту моркву, але можна обійтися і без цього.
  • Капуста солиться в банку, емальованому відрі або дерев’яній діжці. Пластмасові ємності краще не використовувати.
  • Необхідна кількість солі розраховується так: на кожні 20 кілограмів капусти буде використовуватися 400 грамів солі. Можна трохи більше, але не менше.
  • На утрамбований у ємності капусту ставиться зверху вантаж, щоб вона пустила сік. Зайву рідину бажано злити в окрему банку, а майбутню закуску поставити в холодне місце.
  • Коли капуста буде повністю готова (зазвичай по часу цей термін не перевищує 3-4 дні), додайте сік назад.

Як швидко в домашніх умовах посолити капусту?

Швидко капусту посолити, насправді, дуже легко і цей процес не забере у вас багато часу.

На один качан білокачанної капусти вам необхідні:

  • морква – 1 шт.;
  • сіль – 1 ст. ложка;
  • цукру вдвічі більше;
  • оцту – 1,5 ст. ложки.
Дивіться також:  Салат з копченою рибою – 7 смачних рецептів приготування

Капуста дрібно нарізається або натирається і змішується з тертою морквиною. Можна використовувати парочку коренеплодів середнього розміру або один великий. Візьміть дволітрову банку і щільно укладіть туди нарізку.

Закип’ятити півлітра води і відразу після початку закипання покладіть туди спеції. Коли вони повністю розчиняться, приберіть каструлю з водою з плити і додайте оцет.

Зважаючи на його присутності в готовому блюді, людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, таку закуску вживати небажано.

Цілком притопите капусту і є її можна буде вже на наступний день.

Рецепт засолки в банках на зиму

Вам необхідні:

  • капуста білокачанна – 6 кг;
  • морквина – 7-8 шт.;
  • лаврушки пару листків;
  • перець;
  • сіль – 1 склянка;
  • цукру рівно вдвічі менше.

Дрібно наріжте овочі. Перемішайте вручну і розподіліть їх по ємностях. Намагайтеся особливо не стискати, щоб вони не пустили сік раніше часу. З вказаної кількості інгредієнтів у вас має вийти три трилітрові банки смачної закуски. Не забудьте попередньо обдати їх окропом і насухо протерти. В середину укладіть де-небудь зазначені в рецепті спеції.

Слідом потрібно приготувати маринад. Закип’ятіть 7 літрів води, додайте в неї сіль і цукор. Повністю залийте капусту. До того ж у вас ще залишиться певна кількість. Не виливайте його, а відкладіть в холодильник. Через пару днів, коли закуска вбере в себе рідину, треба буде залити її ще раз. Капуста в банках на зиму засолюється від 3 до 5 днів.

Солона капуста з буряком – покроково

Вам необхідні:

  • капуста червона або білокачанна – 1 качан;
  • морква – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • часник – 1 шт.;
  • цукор – 1 склянка;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • масло пісне – 1 склянка;
  • гострий перець (чилі, червоний, табаско — як любите);
  • перець-горошок;
  • оцет – 150 мл

Наріжте капусту великими шматочками, але не шинкуйте, інакше смак вийде не таким яскравим, як має бути. Буряк і морква нарізати соломкою або натираються на крупній тертці. Часник ділиться на зубчики і ріжеться невеликими пластинками. Можна порізати його і шматочками, в залежності від ваших уподобань. Утрамбуйте овочеву нарізку в каструлю ємністю 5 літрів.

Дивіться також:  Салат ” Гранатовий браслет з куркою – 8 покрокових рецептів

Прийшла пора зайнятися розсолом. Прокип’ятіть літр солоної води зі спеціями, зніміть маринад з вогню і введіть у нього оцет. Залийте отриманою рідиною капусту і прикрийте її зверху, тільки не ставте вантаж. Приберіть на день в затишне місце і через цей проміжок капуста з буряком вже буде такий, що пальчики оближеш.

Як засолити капусту, щоб вона була хрусткою?

Вам необхідні:

  • капуста білокачанна – 2 кг;
  • морква – 2 шт.;
  • лаврове листя – 3 шт.;
  • перець-горошок;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • цукор – 2 ст. ложки.

Подрібніть капусту, а моркву наріжте соломкою або натріть на тертці. Перемішайте все це вручну і утрамбуйте в банку, укладаючи також зазначені спеції. Потім чергу розсолу — прокип’ятіть півтора літра води, додавши в неї сіль і цукор.

Теплим маринадом повністю залийте капусту. Поставте баночку в тарілку з високими бортиками і прикрийте її зверху ганчірочкою. Якщо у вас ще залишився розсіл, то приберіть його в холодильник і заливайте соління, якщо капуста буде вбирати в себе занадто багато вологи. Банку ставиться в місце з середньою температурою на кілька днів.

З яблуками

Вам необхідні:

  • капуста білокачанна – 2 кг;
  • морква – 400 г;
  • яблука – 3 шт.;
  • пару листочків лаврушки;
  • перець-горошок;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • цукор – 2 ст. ложки.

Подрібніть капусту, натріть моркву, яблука обробіть і наріжте кубиками. Щільно кладіть в банку по черзі шарами капусту з морквою і яблука, а також спеції. Залиште 4-5 сантиметрів від горлечка, щоб туди було зручно залити маринад.

Приготуйте розсіл. Для цього прокип’ятіть півтора літра води з сіллю і цукром. Гарячим маринадом повністю залийте капусту, щоб вона була вщерть покрита рідиною. Залиште її на 3-4 дні засаливаться при середній температурі.

Не забувайте помішувати закуску паличкою з дерева, щоб виходив бродильний газ.

Пряна солона капуста

Вам необхідні:

  • капуста – 10 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • кмин – 2 ч. ложки;
  • коріандр – ½ ч. ложки;
  • перець;
  • сіль – ½ склянки.
Дивіться також:  Вінегрет зі свіжою капустою – 7 рецептів приготування

Цей рецепт не передбачає додавання гарячого маринаду в самому початку. Овочі дрібно шинкують, а потім перетираються вручну з сіллю і зазначеними спеціями, поки не випустять достатню кількість соку.

Щільно утрамбуйте майбутню закуску в банку або бочку, тільки дно заздалегідь вистеліть залишилися капустяними листками, попередньо промитими. Поставте капусту на кілька днів під гніт при звичайній температурі.

Періодично прибирайте з’являється піну і давайте виходити газу, щоб капуста не мала в подальшому зайвого неприємного запаху.

Гостра закуска з перцем і часником

Вам необхідні:

  • капуста білокачанна – 2 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • стручок гострого перцю;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сіль – 1 ст. ложка;
  • часник – 3 зубчики;
  • хрін – 30 р.

Розділіть капусту на 4 шматочки, видаливши плодоніжку і листя зверху, а потім дрібно наріжте. Розріжте перець, приберіть зсередини серцевину і виберіть все насіння. Найкраще робити це, надівши рукавички, так як після оброблення перцю важко відмити руки. Дрібно наріжте його соломкою.

Часник можна подрібнити за допомогою чеснокодавкі або просто нарізати. Морква натирається на крупній тертці.

Змішайте в одній ємності всі овочі і потисніть їх руками, щоб пустили сік. Для закваски краще використовувати скляну банку. Щільно утрамбуйте в неї капусту. Після цього потрібно зайнятися приготуванням розсолу. Літр води кип’ятиться з сіллю і цукром, а потім перемішується, щоб вони повністю розчинилися. Залийте отриманим маринадом капусту, щоб він повністю покривав її і надішліть засаливаться на 3 дні під гнітом при стандартній температурі.

З зернами кропу

Вам необхідні:

  • капуста білокачанна – 6 кг;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • кріп (насіння) – 3,5 ст. ложки.

Нашаткуйте дрібно капусту і перетріть з сіллю і укропными зернятками. Дочекайтеся моменту, коли вона випустить сік, однак, не перестарайтеся, інакше капуста розм’якне і буде несмачною.

Щільно утрамбуйте закуску в ємність для засолювання і поставте зверху гніт. Зверніть увагу на те, що капуста повинна бути доверху покрита соком, що виділився. Процес засолювання буде тривати 3-4 дні при середній температурі. Не забувайте знімати з’являється пінку і протикати капусту паличкою для виходу бродильного газу.

Прокрутка до верху