Дуже часто в магазинах на прилавках з печивом та іншої солодкою випічкою можна знайти різні за формою, розміром і начинці кекси. Спробувавши це дивно смачне ласощі, напевно, кожна з нас задалася питанням, як спекти кекси в домашніх умовах, щоб вони вийшли такими ж ніжними і дуже соковитими. Виявляється, це дуже просто, важливо лише знати правильний рецепт і підійти до цього заняття з гарним настроєм (так говорять французькі кондитери). Правильними рецептами ми вас забезпечимо, а ось про настрої доведеться подбати самим.
Як спекти домашній кекс
Це класичний і найбільш швидкий рецепт приготування кексу. Що може бути простіше – замісити тісто за допомогою міксера або кухонного комбайна, вилити у форму і дістати вже готовий кекс. Залишиться лише посипати його цукровою пудрою, прикрасити гілочкою м’яти. Дуже добре поєднується цей кекс з білим шоколадом, тому не зайвим буде розтопити половинку плиточки і полити нею верхівку кексу. А другу половинку можна і з’їсти.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 250 г;
- Яйця курячі – 5 шт.;
- Борошно – 450 г;
- Молоко – 250 мл;
- Розпушувач – 1 ч. ложка;
- Сода – 1 ч. ложка;
- Сіль – 10 г;
- Цукор – 1,5 склянки (400 г).
Спосіб приготування:
- Тісто приготується дуже швидко, тому слід відразу включити духовку на 180 градусів, щоб встигла прогрітися, адже кекс потрібно ставити запікатися тільки в гарячу духовку, щоб тісто добре піднялося і вийшло пухнастим.
- Змішати всі сухі інгредієнти: борошно, соду, сіль і цукор.
- В іншій мисці змішати рідкі інгредієнти – вершкове масло (попередньо його потрібно розм’якшити) розім’яти з яйцями, поступово ввести молоко. Маса вийде досить рідкою.
- Молочно-яєчну масу вилити до борошна, замісити тісто за допомогою міксера.
- Форму для кексу змастити вершковим маслом. Якщо використовуєте силіконову форму, то можна не змащувати. Тісто вилити у форму і відправити в розігріту духовку. Не знаєте, як спекти кекс у духовці, щоб він не пригорів? Не чекайте, поки верх зарум’яниться, через 15 хвилин після того, як залишили форму в духовку, проткніть кекс сірником. Якщо сірник увійде легко, а вийде сухою, значить, кекс готовий. Щоб підрум’янити верх, можна на 2 хвилини включити верхню пальник.
Кекс готовий. Дайте йому трохи охолонути, а тим часом приготуйте ароматний чай з м’ятою або лимоном. Приємного чаювання.
Як спекти кекси в формочках
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Маргарин – 200 г;
- Цукор – 230 г (1,5 склянки);
- Кефір – 1 пакет (450 г);
- Борошно – 2 склянки;
- Сода – 1 ч. ложка;
- Ванільний цукор – 1 пакетик (15 г).
Спосіб приготування:
- Змішати кефір з яйцями, розмішати виделкою, додати цукор, ванильку, розтоплений маргарин. В останню чергу ввести соду, отримана маса буде злегка пінитися завдяки взаємодії соди і кефіру.
- Невеликими порціями ввести просіяне борошно. Просіяти борошно потрібно навіть саму якісну, це робиться, щоб наситити її повітрям, у результаті чого випічка вийде пишною і дуже повітряної. Замісити гладке тісто ложкою, по консистенції воно буде нагадувати заварний крем, тільки більш в’язке.
- Для приготування кексів у формочках знадобляться паперові кошики і металева основа. В паперові кошики для кексів викласти тісто (заповнити приблизно 1/3 форми). Вставити кошики в основу і відправити в духовку на 30 хвилин. Чим менші кекси за розміром, тим швидше вони испекутся, стежте, щоб низ не пригорів. Готовність кексів перевірити сірником.
- Готові кекси в паперових кошиках вийняти з основи, полити глазур’ю, посипати шоколадом або цукровою пудрою. Тепер ви знаєте, як спекти кекси, рецепт досить простий, а готується ласощі до чаю швидко. До речі, в тісто для кексів можна також додавати шматочки шоколаду, консервовану або свіжу вишню, горіхи, родзинки, курагу та інші смаколики.