Манник – традиційний російський пиріг, в основі якого лежить манна крупа. Це чудовий десерт, смак якого можна самостійно змінювати, варіюючи кількість інгредієнтів і добавок. Приготувати манник зовсім нескладно. Багато господинь вважають його справжньою «паличкою – виручалочкою» у випадку неочікуваних гостей і просто, якщо захотілося що – небудь спекти. Ми підготували кілька популярних рецептів зі звичайних продуктів, які обов’язково знайдуться в будь-якому холодильнику. Спробуйте, і результат вас не розчарує!
Як спекти манник — класичний рецепт
Класичний манник готується на молочних і кисломолочних продуктах. Ідеально використовувати домашнє молоко з високою жирністю, тоді пиріг вийде пишним, пружним і дуже ніжним.
Візьміть:
- по одній склянці – манки, молока, цукру та борошна;
- 3 свіжих курячих яйця (теж краще від домашньої курочки);
- масло високої жирності(або маргарин) – 1/3 пачки;
- 11 р магазинного розпушувача;
- щепоточка солі (приблизно 3 г).
В манну крупу влийте склянку теплого молока, перемішайте і залиште на столі. Це робиться для того,щоб каша розбухла і добре пропеклась, а випічка вийшла м’якою і однорідною. За цей час підготуйте суміш яєць і масла. Яйця розбийте в каструльку, посоліть і збийте з цукровим піском за допомогою заглибного міксера або звичайного віночка. Потім додайте трохи розтоплене вершкове масло (можна замінити маргарином столовим). З’єднайте набряклу крупу і рідку суміш, вмішайте просіяне борошно, не забудьте про розпушувач. Тісто помістіть в жароміцний посуд, яку попередньо промажте всередині жиром, щоб нічого не прилипло. Випікати виріб рекомендується приблизно годину або трохи довше, при температурі 180 градусів, на середньому рівні духовки.
Доповніть страву за смаком, полити згущеним молоком, глазур’ю, варенням або прикрасьте фруктами. У такому вигляді традиційний манник перетвориться на справжній святковий тортик «на швидку руку».
Рецепт приготування на кефірі
Для цього варіанту бісквіта підійде будь-який кисломолочний продукт. Тут ми привели рецепт домашньої випічки на кефірі, а ви можете замість нього використовувати кисле молоко, домашній йогурт, кефір або ряжанку.
Продукти:
- манної крупи, кефіру,борошна і цукру – по склянці;
- 2 яйця;
- ложка соняшникової рафінованої олії;
- магазинний розпушувач– пакетик;
- ванілін – за смаком.
Залиште манку просочуватися кефіром на півгодинки – годину. Яйця спіньте виделкою, поступово вводячи тонкою цівкою цукор — пісок.Туди ж додайте ароматний ванілін. Акуратно перекладіть яєчну масу у вологу крупу. Всипте просіяне білу муку з пакетиком розпушувача. Перемішайте. Влийте у форму і відправте в духовку на 40 хвилин. Температура печі – близько 190 градусів.
Манник на сметані
Сметана у складі тесту – це гарантія того, що пиріг вийде більш пухким і розсипчастим. Манник, приготований зі сметаною, не тільки ідеально підійде для другого сніданку або на полуденок, але і не засохне на наступний день.
Інгредієнти:
- манка і цукор – по 1 склянці;
- густа сметана (не менше 20% жирності) – 200 г;
- борошно пшеничне – півтори склянки;
- курячі яйця – 2 – 3 шт. (залежно від розміру);
- харчова сода, гашене оцтом – 1 десертна лож.
Перемішайте крупу зі сметаною, залиште набухати на півгодинки. Розітріть яйця з цукровим піском, всипте десертну ложечку харчової соди і стакан (або трохи більше) просіяного пшеничного борошна. Підготуйте форму – якщо ви користуєтеся глибоким листом з металу, то змастіть боковинки і дно жиром, а зверху притрусіть борошном, або просто застеліть всю поверхню промасленим пергаментом. Вилийте тісто, текстура якого повинна бути як домашня сметанка, трохи розрівняйте і поставте в гарячу піч. Час і температурний режим незмінний – 40 хвилин при 180 – 190 градусах. Якщо хочете приготувати бісквіт з карамельною скоринкою, то покрийте поверхню тіста перед запіканням цукровим піском. При високій температурі він розплавиться і перетвориться в апетитний хрусткий шар.
Простий рецепт манного пирога на молоці
Рецепт лепешняку на молокеособенно нагоді матусям, чиї діти відмовляються приймати молочні продукти. Адже, по суті, цей солодкий, тане в роті пиріжок, є повноцінною альтернативою корисної манної каші.
Вам знадобиться:
- манна крупа, молоко, цукор – пісок – по одній склянці;
- борошно вищого сорту – півсклянки;
- вершкове масло (з високим вмістом жиру) – 30 г;
- 2 свіжих яйця;
- 50 мл олії (без запаху);
- 11 г розпушувача;
- ванілін або ванільний цукор – за смаком.
Молоко підігрійте, розтопіть в ньому шматочок вершкового масла, всипте манку і відставте на час в сторону. За допомогою віночка або міксера ретельно спіньте яйця з цукром. Влийте яєчну піну рафінована олія без запаху. В окремій мисочці змішайте сухі інгредієнти – борошно, розпушувач і ванілін для аромату. Коли крупа набухне в молоці (десь через півгодинки), поєднання в одній посуді всі три суміші – молочну, яєчну і суху. Отримане тісто готуйте в формочці для кексу при 190 градусах. Результат перевіряйте дерев’яною лучиною –якщо на ній не залишається і сліду, значить пиріг готовий.
З додаванням сиру
Сирна випічка сама по собі є вельми корисною і поживною, а також легко засвоюється нашим організмом. Якщо ж в одному продукті сходяться сир, молоко і манна крупа – це означає, що користі від такої солодощі буде в три рази більше.
Головне в цій справі підготувати свіжі, якісні продукти:
- стандартний склянка манної крупи;
- неповний стакан цукру;
- одна пачка свіжого сиру (250 г);
- 2 яйця;
- 2 стіл. лож. густий сметани;
- десертна лож. соди (чи чайна лож. розпушувача);
- ванілін – за смаком.
Спочатку займемося яйцями — акуратно відокремте жовтки від білків, білки на час відставте в сторону, а жовтки розітріть з цукром (не збиваючи), вмішайте сир, сметану і ванілін. Манку перемішайте з розпушувачем (або з содою) і з’єднайте з сирною сумішшю. Збийте яєчні білки до стійкої піни і плавними рухами вмішайте в тісто. Наша мета – отримати гомогенну масу без грудочок. Форму для випічки обов’язково змастіть, щоб сир не пристав до боків і дна, заповніть тестом і запікайте при 180 градусах близько години.
Рецепт приготування без яєць
Манник без яєць і тваринного жиру може стати улюбленим блюдом постяться, вегетаріанців або людей, суворо стежать за своєю вагою. Ми пропонуємо базовий рецепт лепешняку без використання курячих яєць, а для кращого смаку рекомендуємо додати в тісто сухофрукти, горішки або родзинки.
Підготуйте:
- по склянці манки і така ж кількість тростинного цукру;
- півтора склянки пшеничного борошна;
- тепла кип’ячена вода – стакан;
- пісне масло – 3 ложки;
- сода – на кінчику ножа;
- добавки на ваш смак.
Манку запарте в теплій воді до набрякання. Додайте олію, цукор, соду і борошно. Все ретельно розмішайте. При бажанні помістіть в тісто цукати, шматочки свіжих фруктів або інші солодощі. Перелийте масу в глибокий лист, а можна розподілити порівну в силіконові формочки для кексів. Поставте в гарячу духовку і випікайте півгодини, до появи світло – золотого кольору.
Дуже важливо, щоб тісто на манник не вийшло занадто густим, інакше пиріг не підніметься і буде суховатий. Тому кількість борошна регулюйте по ситуації, не обов’язково всипати всю порцію, рекомендовану в рецепті.
Без додавання борошна
Низькокалорійний варіант лепешняку без додавання борошна чудово підійде для літнього сніданку – він надовго вгамує голод і не залишить після себе відчуття неприємної тяжкості в шлунку.
Складники страви:
- манна крупа – 300 г;
- будь-який кисломолочний продукт – 300 мл;
- сливочн. масло – 25 г;
- 3 свіжих яйця;
- розпушувач;
- 100 г цукру;
- сіль на кінчику ножа.
Підготуйте кисломолочний продукт – заздалегідь вийміть з холодильника пачку кефіру або скисшего молока, вилийте в каструльку трохи більше склянки, і підігрійте на плиті до температури трохи вище кімнатної. В теплу рідину покладіть шматочок масла, всипте манку і пачку розпушувача. Яйця розмішати з цукром, трохи посоліть і додайте в розпарену крупу. Рідке тісто перемістіть в жароміцний посуд, поставте на деко і випікайте 40 – 50 хвилин при температурі 190 градусів.
Шоколадний манний пиріг
Цей простий пиріжок може з повною упевненістю називатися справжнім домашнім тортиком, настільки красиво і апетитно виглядає. Адже досить просто додати в тісто трохи порошку какао і розчинну каву, і результат вразить ваших домашніх.
Кількість на 4 порції:
- манна крупа – 180 г;
- кава розчинна – 1 чайн. лож.;
- пшеничне борошно – 150 г;
- какао – порошок – 3 стіл. лож. (без верху);
- цукор – 100 г;
- ванільний цукор – 10 г;
- сметана (жирність не менше 30%) – 300 г;
- масло сливочн. (або маргарин) – 100 г;
- яєць курячих – 4 шт.;
- розпушувача – 11 г;
- солі – щіпка.
Всипте манну крупу в жирну сметану і залиште на годину, прикривши миску харчовою плівкою. Розм’якшене масло розітріть ложкою з цукром і пучкою солі. Туди ж введіть чотири яйця. З’єднайте обидві складові, додайте цукор з ваніллю, біле борошно, ложечку кави і какао порошок. Перемістіть масу в посуд і запікайте при 180 – 190 градусах не менше 40 хвилин. Остудіть одержаний бісквіт, зверху покрийте глазур’ю з розтопленого шоколаду, посипте різнобарвною кондитерської присипкою – і можна пригощатися.
Манник з родзинками
Манний пиріжок з родзинками готується без особливих клопотів, не потребує дорогих продуктах, а смак має просто дивовижний. Сушений виноград краще вибирати великий, без кісточок, який добре розпарюється і у випічці стає м’яким.
Візьміть:
- по склянці – пшеничного борошна, манної крупи і будь кисломолочки (кефіру, кислого молока, ряжанки або кислого молока);
- півсклянки цукру;
- цукрову пудру– для прикраси;
- пів пачки розтопленого злив. масла;
- третю частину склянки кишмишу;
- 2 курячих яйця;
- соду – десертну ложечку (без верху);
- солі дрібної – пучку.
У цьому рецепті необхідно заздалегідь підготувати два елемента – манну крупу і родзинки. Манку, як зазвичай, заливаємо кисломолочкой, вливаємо розтоплене вершкове масло і відставляємо в сторону. Сухофрукти необхідно запарити окропом і залишити розм’якшуватися в посуді під кришкою. Коли пройде чверть години – зцідіть воду з миски з родзинками, всипте туди чайну ложечку борошна (без гірки) і інтенсивно перемішайте в ній ягоди. Обваленный в борошні кишмиш не опуститься на дно в готовому виробі, і допоможе тесту «не впасти» в процесі випікання. Яйця спіньте з цукром і пучкою солі. Об’єднайте з манкою. Останній етап – в набряклу манку засипте борошно і харчову соду, киньте жменю родзинок, і ще раз перемішайте. Помістіть тісто у форму для пирогів і випікайте при 180 – 190 градусів. Перевірте готовність – якщо манник піднявся і пропікся всередині, значить пора виймати. Зачекайте, поки кекс стане трохи теплим, і посипте його зверху цукровою пудрою або кокосовою стружкою.
В мультиварці
Манник в мультиварці як ніби спеціально придуманий для сучасних, вічно зайнятих жінок. Просто змішайте продукти і натисніть кнопку відповідного режиму – вуаля, у вас на тарілці вже виділяє солодкий аромат м’який, розсипчастий пиріжок.
На 5 – 6 порцій смачного пирога до чаю вам знадобиться:
- манна крупа – 300 г;
- кисломолочна основа – 300 мл;
- біла борошно – 200 г;
- 3 яйця;
- сливочн. масло – половина стандартної пачки;
- цукор – 200 г;
- харчова сода (або магазинний розпушувач) – десертна ложка.
У чашу мультиварки всипте манку і залийте її теплою кисломолочної основою. Через 20 хвилин додайте всі інші інгредієнти – розплавлене вершкове масло, трохи спінені курячі яйця, цукор і борошно з розпушувачем. Перемішайте, можете трохи збити віночком. При бажанні киньте начинку – крихти шоколад, свіжі ягоди, сухофрукти або горішки. Поставте чашу в агрегат і увімкніть програму «Випічка» на 70 хвилин або менше (орієнтуйтеся по своїй техніці). Коли процес готування закінчиться (пролунає звуковий сигнал) – дістаньте пиріг з форми, остудити до теплого стану і прикрасьте його за своїм бажанням.
Тепер ви знаєте, як спекти манник за допомогою духової шафи та мультиварки. Це зовсім нескладно і дає можливість проявити свою кулінарну фантазію. Використовуючи набір базових продуктів, ви завжди зможете урізноманітнити рецепт за власним смаком і кожен раз пригощати рідних новим манним кексом. Приємного чаювання!