У кожної господині є своя колекція домашніх тортиків і десертів, яка постійно потребує поповнення. Практичні поради, як спекти торти, улюблені з дитинства, і нові оригінальні рецепти порадують досвідчених кулінарів і новачків.
Як спекти торт «Наполеон» в домашніх умовах
Всіма улюблений багатошаровий торт має багату історію довжиною в кілька століть. По всій Європі він готується за різними рецептами. У Росії самий популярний варіант – по ГОСТу.
Для коржів:
- борошна – 0,5 кг;
- вершкового масла – 300 г;
- молока – 100 мл;
- солі – 10 р.
Секрет вдалих коржів в моментальному замісі тесту. У процесі воно не має нагрітися, щоб коржі випікалися легкими і ніжними.
- У просіяне борошно натерти заморожене масло.
- Змішати інгредієнти різкими рухами за допомогою ножа або розтерти вручну, домагаючись стану вологого кришива.
- Додати молоко і сіль.
- Максимально швидко замісити тісто і відразу прибрати на холод на півгодини.
- Розділити на порції. Кожну розкачати в відповідності з розмірами форми і наколоти зубочисткою або просто виделкою, щоб коржі не деформувалися при випіканні.
- Випікати на сухому листі при 200 С за 10 хвилин кожен.
Ніжність і м’якість торту надає заварний крем:
- три яйця;
- цукру – 250 г;
- борошна – 100 г;
- ванільний екстракт.
Крем заварюється в літрі гарячої, але не киплячого молока.
- З’єднати інгредієнти і потроху влити в молоко.
- Варити до загустіння і класичного «кремового кольору.
- У готовий крем потрібно додати 200 мл згущеного молока і 50 г масла.
- Зібрати торт, промазавши всі шари.
- Вирівняти його зовні.
- Прикрасити дрібної крихтою від коржів або з будь-якого печива.
Як спекти «Прагу»
Рецепт великого радянського шеф-кухаря Володимира Михайловича Гуральника – справжнє випробування навіть для досвідченої господині. Однак і на домашній кухні можна відтворити цей шедевр.
Приготування бісквітного коржа зажадає:
- борошна – 100 г;
- шість яєць;
- цукру-піску – 150 г;
- теплого масла – 50 г;
- какао в порошку – 30 р.
Основа для торта виходить дуже ніжною і розсипчастою, її важко нарізати на коржі відразу після випічки. Тому заготівлю готують заздалегідь і дають їй дозріти під рушником протягом 8 годин.
- Половину цукру збити з білками.
- Другу половину розтерти з жовтками.
- Додати інші інгредієнти.
- Випікати високий бісквіт при 200 С півгодини.
Для крему:
- какао-порошку – 50 г;
- води – 20 мл;
- одне яйце (тільки жовток);
- згущеного молока – 100 г;
- масла – 100 г;
- ванільний екстракт.
Цей шоколадно-масляний крем – справжня знахідка кондитера і візитна картка «Праги».
- Згущене молоко і жовток спочатку нагрівають на слабкому вогні. Суміш має трохи загуснути. Потім її охолоджують і збивають разом з іншими інгредієнтами.
- Перш ніж збирати торт, бісквіт просочують дуже солодким чаєм.
- Важливий штрих: верхній шар просочують абрикосовим джемом.
- Після складання заготовку для торта припудрюють крохмалем і покривають теплою глазур’ю з шоколаду і масла (10:1).
Для повної просочення потрібно ще 8 годин.
Медовий торт в домашніх умовах
Пара ложок натурального меду здійснює чари. З найпростіших продуктів виходить чудовий ароматний десерт з ніжною шовковистою текстурою.
Для тіста:
- вершкового масла – 50 г;
- меду – 100 г;
- борошна – 450 г;
- два яйця;
- соди – 10 г;
- солі – 10 р.
За бажанням, в тісто додають цукор, але не більше 3 – 4 ложок.
- Мед, цукор і масло розтопити на водяній бані.
- Повністю остуджувати не потрібно, вже при 50 – 40 ºС можна вливати яйця, не побоюючись, що вони згорнуться.
- Додати сухі інгредієнти і замісити тісто. Воно повинно бути пластичним, трохи липким.
- Розкачати тонкі коржі однакового діаметру.
- Випікати при 200 С за 2 – 4 хвилини. Деко не змащувати маслом, тільки злегка присипати борошном.
Для крему:
- цукру – 200 г;
- два яйця;
- крохмалю – 100 г;
- ванільний екстракт.
Всі інгредієнти заварюються в літрі гарячого молока.
- Крем швидко загусне, важливо вчасно відставити його з вогню.
- Остуджувати під плівкою, покладеної «контакт», щоб верхній шар не заветрелся.
- Зібрати торт і дати йому настоятися.
Рецепт торта «Молочна дівчинка»
Німецький десерт отримав своє ім’я від популярної марки згущеного молока, з якої готуються його коржі.
Для коржів:
- згущеного молока – 380 г (ціла банку);
- борошна – 150 г;
- два яйця;
- пекарського порошку – 10 р.
Рідке тісто замішується в міксері і трохи настоюється. Випікати з нього коржі однакового розміру досить важко. Але винахідливі господині вирішили цю проблему.
- Деко застелити пергаментом.
- Прикласти до нього кільце для складання торта.
- Обвести олівцем по контуру.
- Пару ложок тесту розподілити отриманого кола лопаткою. Важливо, щоб не було порожніх ділянок.
- Корж випікати 5 хвилин при 180 º с.
- Зняти його лопаткою і повторити все знову.
- Готові коржі промазати товстим шаром збитих вершків і декорувати торт.
«Червоний оксамит»
Насичений колір популярному американському десерту надає гелевий харчовий барвник. Не варто економити на якості добавки. Сухий барвник не дозволяє добитися правильного ефекту.
Для бісквіта:
- борошна – 300 г;
- цукру – 250 г;
- какао-порошку – 30 г;
- два яйця;
- вершкового масла – 70 г;
- рослинної олії – 30 г;
- йогурту або кефіру – 250 мл;
- солі – 10 г;
- ванільний екстракт;
- соди – 10 г;
- червоного барвника – 30 мл
Чим більше використовувати какао, тим темніше і насиченою вийде колір торта «Червоний оксамит», незалежно від якості барвника.
- Цукор ретельно розчинити, розтерши з маслом або збиваючи з яйцями.
- Змішати тісто як можна швидше, поки воно не затягнулося і не осіло.
- Випікати пишні коржі при 175 ° С за півгодини кожен.
- Зрізати з них опуклі верхівки.
- Промазати сирним кремом і красиво оформити верхній корж.
Для крему:
- 600 г «Філадельфії» або «Маскарпоне»;
- 300 г солодких збитих вершків.
З’єднати і ретельно змішати.
Приголомшливий десерт «Зебра» в мультиварці
Торт «Зебра» готується з тіста двох кольорів. Красиві смужки утворюються не тільки на поверхні, але і на зрізі. Десерт виглядає дуже ефектно.
Інгредієнти:
- борошна – 300 г;
- цукру – 250 г;
- сметана – 200 мл;
- чотири яйця;
- масла – 50 г;
- какао-порошку – 50 г;
- пекарського порошку – 10 р.
Сметана може бути будь-якої жирності. Кількість цукру визначають по смаку.
- Ретельно перемішати сметану з цукром і маслом.
- Окремо збити яйця.
- Акуратно з’єднати, перемішуючи суміш ложкою знизу вгору.
- Частинами ввести муку з розпушувачем.
- Розлити тісто у дві миски.
- Додати в одну з них какао.
- У змащену чашу мультиварки викладати ложкою по черзі забарвлене і світле тісто.
- На поверхні зробити візерунок за допомогою зубочистки.
- Режим «Випічка» на годину.
- Ще 10 хвилин режим «Підігрів».
Незвичайний десерт «Панчо»
Фірма «Філі-Бейкер» випускає цей торт з 2002 року. Надзвичайне зростання продажів дозволяє вважати його справжньою класикою.
Хоча рецепт – комерційна таємниця, його досить просто відтворити.
Для тіста:
- шість яєць;
- борошна – 200 г;
- какао-порошку – 100 г;
- цукрової пудри – 250 г;
- пекарського порошку – 10 р.
Для начинки знадобиться 400 г консервованих ананасів, 200 г волоських горіхів.
- Збити яйця і пудру.
- Акуратно ввести суміш сухих інгредієнтів.
- Випікати в рознімної формі півгодини при 180 º с.
У крем для торта потрібно:
- 200 мл збитих вершків;
- 400 мл сметани;
- 200 г цукрової пудри.
Сметану можна замінити вершковим сиром. Вийде смачно, але не так як в оригінальному десерті.
- Всі інгредієнти для крему охолодити і ретельно збити до розчинення пудри.
- З бісквіта зрізати верхню частину, нарізати її крупними кубиками.
- Бісквітну основу просочити сиропом з консервованих ананасів.
- Шматочки бісквіта втопити в кремі.
- Викладати шарами ананас з горіхами і бісквіт, формуючи торт у вигляді пірамідки.
- Вирівняти поверхню і полити глазур’ю з розтопленого шоколаду і масла (1:1).
Торт «Снікерс»
Десерт повторює рецептуру популярного шоколадного батончика: нуга, карамель і багато-багато горіхів.
- Арахіс очищений промити і обсушити на серветці.
- Протягом п’яти хвилин прожарити в духовці при 180 º с.
У рекламі карамель тягнеться красивими і апетитними нитками, тому що в неї додають глюкозний сироп.
Для його приготування потрібно проварити до розчинення крупинок:
- цукру – 350 г;
- води – 150 мл;
- лимонної кислоти – 5 р.
Температура сиропу повинна бути строго 115 ºС. Така точність важлива для правильної консистенції карамелі. Бажано використовувати точний кулінарний термометр.
- Додати 10 г соди. Відразу підніметься висока шапка піни, тому посуд повинна бути глибокою.
- Перемішувати до повної прозорості, поки не підуть всі бульбашки.
Для карамелі:
- вершків – 200 мл;
- цукру – 200 г;
- глюкозного сиропу – 250 мл
Температура кипіння знову повинна бути рівно 115 ºС.
- Коли маса потемніє і збільшиться в об’ємі, засипати в неї арахіс і зняти з вогню.
- Прямокутну форму застелити пергаментом.
- Розподілити в ній карамель, рівномірно, без пустот.
- До половини занурити форму в холодну воду на півгодини.
Для другого шару начинки спочатку потрібно приготувати арахісове масло:
- обсмаженого арахісу – 100 г;
- солі – 10 г;
- цукрової пудри – 20 р.
Чим краще обсмажити горіхи, тим насиченішим буде смак нуги. Але робити це потрібно на маленькому вогні, щоб не з’являлися чорні плями.
- Гарячі горіхи, сіль і пудру перебити в блендері до пастоподібного стану. На це потрібно 10 – 15 хвилин при максимальній потужності.
- Свіжі горіхи віддадуть достатньо власного олії. Якщо через 15 хвилин не утвориться паста, додати кілька крапель рослинної олії.
- Суміш повинна мати яскравий солонувато-солодкий смак.
Для приготування нуги:
- глюкозного сиропу – 50 мл;
- цукрової пудри – 300 г;
- води – 60 мл;
- два білка;
- всі арахісове масло;
- солі – 20 р.
Температура приготування нуги 120 ºС.
- Сироп нагріти, пудру і воду.
- Невеликими порціями ввести в збиті білки.
- Додати арахісове масло і сіль, не припиняючи працювати міксером.
- Розрівняти шпателем нугу поверх першого затверділого шару.
- Знову остудити.
Торт покривається кремом «Ганаш». Невелика кількість наливають під торт, для більшої схожості з магазинним оригіналом.
- На торт потрібно 200 мл вершків і 400 г шоколаду.
Шоколад топлять в гарячих вершках і розгладжують по заготівлі гарячим широким ножем.
«Мурашник»
Найпростіший тортик з пісочного тіста, збирається з маленьких шматочків, складених у формі гірки. Звідси і його назва. Для більшої правдоподібності його традиційно густо посипають маком.
Для тіста:
- борошна – 0,5 кг;
- цукру – 200 г;
- масла – 200 г;
- два яйця;
- пекарського порошку – 10 г;
- солі – 10 р.
У деяких рецептах пропонується додати 150 мл молока, щоб торт вийшов м’якше. Цукор в тісто додають за бажанням, так як крем виходить дуже солодкий.
- Круте тісто за допомогою м’ясорубки перетворити в кульки. Краще використовувати сітку з великими отворами, як для мантів. Тісто з додаванням молока можна охолодити і натерти на тертці.
- Випікати подрібнене тісто при 180 º с не більше 20 хвилин до блідо-жовтого кольору.
- Охолоджені заготовки додатково розкришити руками або качалкою.
- З’єднати з кремом
- Для крему знадобиться банку вареного згущеного молока, 200 г вершкового масла. Частково масло можна замінити сметаною, торт буде менш жирний і більш м’який. Сметану можна змішувати з гарячою згущеним молоком.
- Формують торт «Мурашник» поступово. Невеликі порції міцно спресовують змоченими руками. Якщо викласти відразу всю масу, всередині торт залишиться пухким.
Млинцеве ласощі
Французький Крепвиль, або башту з млинців, має нескінченне число варіантів, і всі вважаються класичними. Тому можна сміливо готувати млинці за улюбленим рецептом, промащувати їх солодким кремом і прикрашати, як підкаже фантазія.
Для кавових млинців:
- молока – 700 мл;
- борошна – 400 г;
- два яйця;
- еспресо – 300 мл;
- рослинного масла – 20 г;
- цукру – 40 г;
- солі – 15 р.
Млинці виходять тонкі, на високий торт їх знадобиться дуже багато.
Перші 6 – 8 штук можна укласти внапуск, як пелюстки, тарілка – в центрі. Коли вся стопка буде укладена і промазала, торт красиво обертається бічними пелюстками, а зверху скріплюється кремом.
Для крему:
- «Маскарпоне» – 400 р;
- солодких збитих вершків – 200 р.
Змащувати можна тільки повністю остиглі млинці.
Просте шоколадне частування
Рецепт німецького торт без випічки схожий на російське тістечко «Картопля». Відмінність тільки в способі оформлення, до речі, звідси і веселе назву десерту. Він викладається у формі бруска або буханця. Тому по-німецьки назва звучить Hunt – «вагонетка», а на російську помилково було перекладено як Hund – «собака». Проте на смак ця курйозна помилка не впливає.
Інгредієнти:
- сухого або бісквітного печива – 0,5 кг;
- масла – 200 г;
- цукру – 100 г;
- какао-порошку – 60 г;
- фруктового сиропу або алкоголю – 50 мл;
- ваніль, горіхи, цукати за смаком.
Крем буде ніжніше і насиченим, якщо в нього додати пару яєць. Але, оскільки термічної обробки не буде, можна використовувати лише найсвіжіші, перевірені яйця.
- Печиво змочити сиропом.
- З решти інгредієнтів змішати крем. Масло повинне бути м’яким. Замість цукру простіше використовувати пудру, вона розчиниться швидко і повністю.
- На плівку або в форму шарами викладати печиво і крем. Зверху нанести самий товстий шар. Від дуже великого бруска важко відрізати акуратні скибки, завширшки досить викладати по два печива.
- Охолодити і прикрасити десерт.
Ніжний торт муссовый
Ніжний і легкий десерт готується з бісквітною основою і ефектною ягідно-вершковою начинкою.
Для основи:
· два яйця;
· борошна – 60 г;
· какао-порошку – 10 г;
· цукру – 100 г;
· пекарського порошку – 10 р.
Бісквітний корж повинен бути не більше 1,5 – 2 см завтовшки.
1. Тісто збити і запекти в рознімної формі (15 – 20 хвилин при 200 С).
2. Форму промити, викласти пергаментом з боків.
3. Бісквіт викласти на дно, просочити сиропом і коньяком. Досить по 20 – 30 г того і іншого.
Для першого шару мусу:
· солодких збитих вершків – 250 г;
· вершкового сиру – 200 г;
· ванільний екстракт;
· желатину – 10 р.
Желатин розвести по інструкції.
1. Сир збити і охолодити.
2. З’єднати з вершками.
3. Додати желатин.
4. Вилити суміш у форму на бісквіт.
5. Почекати до повного застигання.
Для другого шару:
· ягід – 400 г;
· солодких збитих вершків – 250 г;
· 10 г желатину.
Ягоди очистити, промити і обсушити.
1. Зробити ягідне пюре, обов’язково протерти через сито, щоб десерт не потрапили шматочки шкірки.
2. З’єднати зі збитими вершками і розведеним желатином.
3. Викласти у форму.
4. Охолодити, щоб желатин надійно схопився.
5. Покрити торт глазур’ю.
Для дзеркальної глазурі:
· вершків – 60 мл;
· води – 100 мл;
· шоколад – 50 г;
· какао-порошку – 50 г;
· цукрової пудри – 200 г;
· желатину – 10 р.
Торт виставити на решітку, для надлишків глазурі підставити вниз блюдо.
1. Всі компоненти змішати і нагріти.
2. Желатин розчинити у відповідності з інструкцією, додати шоколадний сироп.
3. Полити глазур’ю весь торт і прибрати до повного застигання.
Дуже смачний бісквітний торт
Маленькі млинці або панкейкі, просочені величезною кількістю крему – оригінальне рішення для бісквітного десерту. Це – всім відомий торт «Черепаха».
Для бісквіта:
· шість яєць;
· какао-порошку – 50 г;
· цукру – 300 г;
· борошна – 300 г;
· пекарського порошку – 10 р.
Чим більше вийде млинчиків, тим красивіше буде «Черепаха».
1. У збиті з цукром яйця ввести частинами борошняну суміш, обережно вимішуючи тісто знизу вгору.
2. На один корж потрібна ложка тесту.
3. Випікати тендітні коржі з бісквіту краще всього на пергаменті. Деко виставляється в розігріту до 190 ° С на 5 хвилин.
Для крему збити:
· сметани – 1 л;
· 50 г какао-порошку – 50 г;
· олія – 250 г;
· цукру – 250 р.
Для складання потрібно широке блюдо.
1. Умочуючи остиглі млинці в крем, укласти їх гіркою з плоскою вершиною, щоб вийшло схоже на панцир.
2. Художньо оформити мордочку і лапи.
3. «Панцир» покрити глазур’ю. Для неї розтопити в гарячих вершках 4 частини шоколаду і 1 частина масла.
4. За бажанням, можна прикрасити його волоськими горіхами, мигдалевими пелюстками або цукатами.
Домашні торти мають власний шарм. Вони запаморочливо пахнуть затишно – любов’ю, турботою і посмішками. І не важливо, наскільки складний у виконанні десерт, головне, що він збирає за одним столом рідних людей, і це його якість безцінне.