Як варити брокколі: скільки часу варити свіжу та заморожену брокколі, в каструлі, пароварці і мультиварці

Це, безумовно, дуже корисний овоч. У ньому багато необхідних для організму речовин і зовсім мало калорій. Важливо знати, як варити брокколі правильно, щоб зберегти всі властивості і поживну цінність.

Підготовка до варіння капусти

Перш ніж перейти безпосередньо до варінні овоча його ще потрібно підготувати. Якщо у вас заморожений продукт, то з ним нічого робити не потрібно, можна відразу відварювати.

А от свіжу капусту спочатку очищаємо від зеленого листя, потім промиваємо: всередині може бути бруд або дрібні жучки. І нарешті, розбираємо на суцвіття: нарізаємо або просто розбираємо руками.

Як і скільки правильно варити свіжу брокколі

Після того як ви підготували овоч саме час розібратися скільки варити свіжу брокколі і як. Зробити це можна кількома способами, за допомогою різних приладів. На приготування знадобиться різний час в залежності від обраного виду теплової обробки.

В мультиварці

Варка брокколі в мультиварці вважається більш простий, ніж у каструлі. При цьому спеціальний режим готування спрощує процес і зберігає вітаміни.

  • Свіжу брокколі готуємо, промиваємо, розбираємо.
  • У чашу приладу вливаємо необхідну кількість води, вона повинна злегка чіпляти капусту. Встановлюємо режим «Варка на пару». Для свіжих суцвіть досить 5 хвилин.
  • Коли пройде відведений час, не діставайте овоч відразу, дайте постояти ще пару хвилин.

У каструлі

Найдоступніший спосіб відварити брокколі – скористатися плитою і каструлею.

  • Як завжди починаємо з підготовки, не забуваємо добре промити і розділити на невеликі частини.
  • У каструлю наливаємо достатню кількість води, вона повинна повністю покривати овочі, коли ви їх викладіть туди.
  • Після закипання вмісту підсолюємо воду і додаємо капусту. Чекаємо повторного кипіння і тримаємо на вогні ще 5-7 хвилин.

В пароварці

Відварена брокколі на пару – це сама справжня вітамінна бомба, адже такий метод теплової обробки максимально зберігає властивості продукту та його красивий колір.

  • Капусту обов’язково промийте, розберіть на невеликі частини для зручності і бажано дати їй підсохнути, або обсушити самостійно паперовими рушниками.
  • Поміщаємо суцвіття на самий верх пароварки, включаємо потрібний режим і час. Найчастіше на приладах є вся потрібна інформація з приготування того або іншого продукту. Але якщо у вас немає або ви сумніваєтеся, то виставте час на 8-10 хвилин, цього цілком достатньо.
  • Подавайте овоч відразу, якщо готували його в якості гарніру, а для салату спочатку остудіть.

В скороварці

Броколі в скороварці готується дуже швидко, тому не варто дивуватися, що через кілька хвилин її вже потрібно буде діставати. Не перетримуйте капусту, інакше вона стане м’якою, схожою на кашу.

  • Качан відокремте від зеленого листя, ретельно промийте, щоб прибрати бруд, руками розділіть на невеликі суцвіття і помістіть в скороварку.
  • За смаком можна покласти спеції і трохи збризнути лимонним соком, щоб зберегти гарний зелений колір.
  • Залийте водою, вона повинна покривати овоч. Зверніть увагу, що в деяких скороварках не можна використовувати менше двох склянок води.
  • Для приготування брокколі краще всього підходить режим «Котлети». Достатньо включити його всього на десять хвилин, після чого овоч можна подавати як гарнір, самостійно або нарізати в салат.

Як варити заморожену броколі

Зі свіжим продуктом ми розібралися, тому тепер варто розглянути, скільки варити заморожену брокколі і як її варити?

  • Розморожувати овоч перед готуванням ні в якому разі не можна, інакше в результаті вийде не хрустка капуста, а м’яка розварена каша, та ще й безформна.
  • Викладайте капусту в ємність тільки після того, як почнеться процес кипіння і найголовніше – не забувайте додати трохи солі. Якщо у вас цілий качан, то обробляти його не потрібно, так як овоч можна пошкодити.
  • Після того як знову пішов процес кипіння тримаємо овоч на плиті приблизно 10 хвилин, до готовності. Але звертайте увагу і на розмір суцвіть, якщо вони дуже великі, то доведеться збільшити, і навпаки.

Вона готується В мультиварці, так само як і свіжа, за винятком того, що не потребує попередньої обробки. Суцвіття відразу поміщаються в чашу з водою або на спеціальний піддон для варіння на пару. Середній час приготування – десять хвилин.

Якщо хочете, щоб овоч зберіг свій гарний колір, то відразу як дістанете його опустіть буквально на кілька секунд у холодну воду.

Скільки варити броколі для дитячого прикорму

Цей овоч джерело багатьох вітамінів, він підвищує імунітет, поліпшує роботу серця, зміцнює кістки і саме тому лікарі рекомендують вводити броколі для прикорму дитини. Починати давати капусту стоїть у віці від 8 до 10 місяців.

Якщо ви вирішили, що вашій дитині вже пора познайомитися з цим смачним і корисним овочем, то обов’язково навчитеся правильно його готувати.

  • Ні в якому разі не давайте дитині брокколі в сирому вигляді, ще слабкий шлунок просто не зможе її переварити з-за того, що в ній дуже багато клітковини. До того ж дитина може вдавитися, адже капуста досить щільна.
  • Видаліть з капусти все зайве, добре очистіть від бруду, промийте і розділіть на частини.
  • Відправляти овоч в каструлю можна або відразу ж після того, як рідина в ємності почне кипіти. Сіль не кладемо і будь-які інші спеції теж. Доводимо до готовності протягом 10 хвилин. Перевірити можна ножем або зубочисткою, якщо вони легко входять і капуста м’яка, значить цілком можна знімати.
  • Яким зручним способом перетворюємо капусту в пюре.

На варіння броколі для прикорму в пароварці піде трохи більше часу – від 10 до 15 хвилин. Після приготування так само подрібнюємо до стану кашки. Якщо маса вийшла занадто густий, то її можна розбавити невеликою кількістю води до потрібної консистенції.

Настійно не рекомендується готувати брокколі в мікрохвильовці, так як губляться важливі для організму речовини.

Прокрутка до верху