Не багато знають, але «Геркулес» – це назва напівфабрикату з вівсяних пластівців, випущеного ще в часи СРСР. Завдяки спеціальній термічній обробці, він готувався буквально за 10 хвилин. Після розпаду Радянського Союзу «Геркулес» перестав бути торговельною маркою і так просто стали називати вівсяні зерна. Так що не варто думати, що геркулесова і вівсяна каша – це два різних страви. Але якщо ви не знаєте, як варити геркулесову кашу на молоці, то читайте нашу статтю.
Як варити геркулесову кашу на молоці на плиті
Говорити про користь геркулесову каші, просто не має сенсу, адже про те, наскільки цінними є вівсяні пластівці, знає навіть дитина. А ось про те, як варити вівсяну кашу на молоці правильно поговорити варто, адже не всі господині знають, як зробити це, зберігши корисні властивості вівсянки.
В основному, кашу варять на молоці високої жирності, але краще розбавляти його водою, щоб знизити калорійність і жирність готового страви.
Інгредієнти:
- по літру молока і холодної води;
- 40 г масла пожирніше;
- склянку «Геркулеса»;
- сіль з цукром за смаком.
Спосіб приготування:
- У сотейник вливаємо обидві рідини. Як тільки склад почне кипіти, висипаємо в нього «Геркулес» і щіпку солі. Варимо три хвилини на невеликому вогні, періодично помішуючи пластівці.
- Потім додаємо цукровий пісок за смаком і через хвилину викладаємо в вівсянку шматочок вершкового масла. Вимикаємо вогонь, накриваємо кашу і наполягаємо 20 хвилин.
Готуємо в мультиварці
Не хочеться прокинутися вранці раніше часу, щоб приготувати кашу на сніданок? Мультиварка вам в допомогу! Просто завантажте інгредієнти, встановити таймер і до вашого пробудження гаряча, смачна і корисна каша буде готова.
Спосіб приготування:
- Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом – так ваша каша не «втече» і не забруднить кришку приладу.
- Тепер висипаємо склянку пластівців «Геркулеса» і наливаємо склянку молока. Якщо любите більш рідку кашу, то налийте ще склянку.
- Включаємо режим «Молочна каша» і чекаємо.
- Геркулесова каша в мультиварці готова, залишилося тільки при бажанні посолити її, підсолодити і додати вершкове масло.
Вівсяна каша в мікрохвильовці
Корисна каша на сніданок – чудовий початок дня.
Особливо в такому сніданку потребують діти та ті, хто в перебігу дня піддається важким фізичним навантаженням.
Приготувати кашу можна не тільки на плиті або в мультиварці, але і в мікрохвильовій печі. Багато вважають, що такий спосіб досить складний, адже встежити за тим, щоб каша не втекла непросто. Насправді, немає нічого простіше, головне, знати кілька секретів такого способу приготування.
Спосіб приготування:
- У спеціальний посуд для мікрохвильовок висипаємо півсклянки пластівців разом з дрібкою солі і цукром. Заливаємо продукти склянкою молока, при бажанні кладемо будь-які сухофрукти і перемішуємо.
- Посуд з вмістом не накриваємо і ставимо в мікрохвильовку. Встановлюємо потужність. При максимальній потужності агрегату в 850 Вт досить виставити 510 Вт на 5 хвилин.
- Акуратно дістаємо готову геркулесову кашу і змішуємо її з маслом.
На сухому молоці
Багато господинь використовують для приготування геркулесових каш сухе молоко. І справді, є безліч рецептів приготування круп з таким інгредієнтом.
Головне врахувати, що навіть сухе молоко може бути різної жирності. Для каш найкраще підходить продукт з 25% вмістом жиру.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно в склянці води розвести дві ч. л. сухого молока. Потім відправляємо суміш на плиту і кип’ятимо.
- Тепер всипаємо в неї ложку цукрового піску, сіль за смаком, слідом відправляємо дві ложки «Геркулеса», розмішуємо і варимо хвилин п’ять.
- Кашу перемішуємо з маслом, накриваємо і наполягаємо третину години.
Геркулесова каша з родзинками на молоці
Якщо взяти родзинки, промити його і додати у вже готову кашу, то вийде не ароматно і не смачно. Набагато краще зварити геркулесову кашу з родзинками або іншим сушеним фруктом, наприклад, з курагою або в’яленої сливою.
Головне пам’ятати, що родзинки досить солодкий інгредієнт, тому важливо не пересолодити блюдо цукром.
Спосіб приготування:
- Беремо склянку молока й півсклянки води, вливаємо «коктейль» в сотейник і доводимо до кипіння.
- Додаємо сіль і трохи цукру (половини ложки буде достатньо). Потім висипаємо в рідину півсклянки пластівців, перемішуємо і готуємо три хвилини.
- Родзинки промиваємо, кидаємо його до пластівців і як тільки маса знову закипить, кладемо масло.
- Вимикаємо вогонь, прикриваємо кашу і наполягаємо 15 хвилин.
З бананами
Якщо ви не знаєте, як змусити свою дитину з’їсти геркулесову кашу, то приготуйте йому варіант з додаванням банана. А вже якщо прикрасити її свіжою полуницею та родзинками, то від такого ласощі не відмовляться навіть дорослі.
Інгредієнти:
- жменю родзинок;
- банан;
- півчашки пластівців;
- чашка води;
- сіль;
- 30 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Родзинки розпарювала в теплій воді, банан мнемо виделкою.
- У сотейник засипаємо «Геркулес», заливаємо його молоком, солимо і готуємо кашу 6 – 7 хвилин після закипання.
- Додаємо в неї банан і родзинки, змішуємо всі компоненти і вимикаємо вогонь. Накриваємо вівсянку кришкою і настоюють 20 хвилин.
- Подаємо кашу з маслом, шматочками бананів і полуниці.
Смачна вівсянка з медом
Геркулесова каша з медом – це подвійна користь для нашого організму. Пластівці насичують вітамінами і мікроелементами, мед зміцнює імунітет і допомагає боротися з вірусними захворюваннями.
Інгредієнти:
- чашка молока;
- півчашки «Геркулеса»;
- 1 ч. л. меду;
- сіль, олія.
Спосіб приготування:
- У каструльку наливаємо молоко, насипати пластівці і ставимо її на плиту.
- Як тільки вміст ємності почне кипіти, зменшуємо вогонь і тушкуємо кашу п’ять хвилин.
- Потім додаємо трохи солі, мед і через хвилину вимикаємо вогонь. Додаємо в кашу шматочок масла, прикриваємо і наполягаємо її 15 – 20 хвилин.
Кашу з «Геркулеса» можна приготувати і в духовці. Для цього просто насипте пластівці в горщик, налийте в нього молоко, додайте сіль і цукор. Прикрийте ємність кришкою і тушкуйте її вміст в духовці 35 – 40 хвилин.
До речі, справжніми поціновувачами вівсяної каші є англійці. Вони поливають густу кашу сиропом, згущеним молоком, додають в неї корицю, ваніль і свіже фрукти.