Секрет приготування цієї страви полягає в правильній підготовці основного інгредієнта. Як варити горохову кашу швидко? Досить з вечора (або на 5 годин) замочити промитий горох в холодній воді. Для каші краще використовувати подрібнені сорту.
Горохова каша — базовий рецепт
Класичну горошницу можна вживати не тільки як самостійне блюдо, але і використовувати в якості основи для інших страв: оладок, котлет і навіть пиріжків.
Необхідні продукти:
- 250 г подрібненого гороху;
- 600 мл очищеної води;
- 3 г солі;
- 60 г вершкового масла.
Кроки приготування.
Порада: щоб добитися більшої однорідності каші, її можна збити блендером, або пом’яти толкушкой.
Скільки часу варити?
Попередньо замочений горох стає м’яким за 40 хвилин. Якщо каша готується з непідготовленого продукту, час варіння збільшується до 90 хвилин. Проте є маленька хитрість, завдяки якій горошини зваряться швидше. Досить покласти у воду для замочування ложку соди, і через півгодини кашу можна варити, перед цим добре промивши горох.
Пропорції води і гороху
На 1 частину гороху припадає 4 частини води для замочування. Страву можна готувати в цієї рідини. Якщо ви вирішили її злити, 1 частина розбухлого гороху досить залити 2 частинами води. Основне правило: рідина повинна покривати зерна на 2 див.
Приготувати кашу можна і без замочування гороху: тоді води потрібно брати 4:1. Якщо страва виходить дуже рідким, в кінці варіння слід відкрити кришку, і зайва рідина випарується.
Калорійність готового страви
У 100 г класичної горошницы міститься близько 100 ккал. Якщо в кашу додано вершкове масло, енергетична цінність збільшується до 135 ккал, якщо рослинне — до 140 ккал. Приблизна калорійність горошницы з м’ясом становить 200 ккал.
Рецепт приготування з тушонкою
Якщо потрібно зробити ситне блюдо, а на приготування м’яса немає часу, допоможе цей спосіб.
Потрібно:
- 340 г гороху;
- 1 банку тушкованої яловичини;
- 30 г вершкового масла;
- 1 цибуля;
- 1 морква;
- 40 мл рослинного масла;
- 800 мл води;
- сіль і спеції за смаком.
Кроки приготування.
Як варити горохову кашу в мультиварці?
Горохова каша в мультиварці готується дуже просто, не потрібно її постійно помішувати і стежити за кількістю рідина. Головне вибрати правильне співвідношення продуктів.
Необхідні компоненти:
- 400 г гороху;
- 1 л води;
- 2 моркви;
- 1 велика цибуля;
- 40 мл рослинного масла;
- 5 г солі;
- 3 г сушеного коріандру.
Рецепт приготування.
З додаванням копченостей
Завдяки додаванню копчених реберець страва набуває характерний аромат, що виходить «з димком». Так як в рецепті немає моркви, можна додати трохи цукру.
Необхідні компоненти:
- 500 г половинчастого гороху;
- 1 велика цибулина;
- 1,5 л окропу;
- 700 г копчених свинячих реберець;
- 5 г цукру;
- 60 мл кукурудзяної олії.
Технологія приготування.
З м’ясом
Поживна сама по собі горошница стає ще ситніше при використанні м’яса.
Знадобиться:
- 340 г подрібненого гороху;
- 1 л свинячого бульйону;
- 300 г свинини;
- 1 цибуля;
- 40 мл олії для смаження;
- сіль, перець, суміш ароматних трав.
Спосіб приготування.
З грибами
Ситна горохова каша з грибами — відмінна ідея для сімейного обіду або вечері.
Необхідно:
- 200 р заздалегідь вимоченого гороху;
- 450 мл води;
- 200 г будь-яких грибів (підійдуть свіжі, сушені, заморожені);
- 4 г солі;
- 2 г чорного меленого перцю;
- 1 зубчик часнику;
- 50 мл олії для смаження.
Рецепт приготування.
Горохова каша — це не тільки дуже смачне і ситне блюдо, але і багате джерело вітамінів і мінералів, необхідних організму. Горох використовується в якості постачальника рослинних білків.
Намагайтеся включати страви з цією культурою в раціон щотижня.