Як варити горохову кашу на воді? 7 рецептів приготування смачної каші

Кожному кулінару буде корисно знати, як варити горохову кашу на воді. Якщо готувати її без добавок, то вийде відмінний обід на час дієти. А з м’ясом або грибами частування перетвориться на повноцінний ситний, смачний і поживний вечерю для всієї родини.

Класичний рецепт горохової каші на воді

Інгредієнти: півсклянки гороху, 2 склянки фільтрованої води, дрібку солі, шматок жирного масла.

  • Крупа замочується на 3-4 години. Якщо є можливість, варто залишити її в холодній воді на всю ніч.
  • Вранці горох відправляється варитися у тієї ж рідини, в якій замочувався. Для цього потрібно використовувати посуд з товстим дном і стінками.
  • Спочатку складові будуть закипати на середньому вогні. Потім нагрів потрібно зменшити до самого маленького, посолити і залишити блюдо варитися до готовності.
  • Вийшло страва присмачується вершковим маслом.

    Скільки часу варити?

    Точний час варіння каші з гороху на воді залежить від якості обраної крупи і від деяких інших параметрів. Зазвичай на приготування обговорюваної каші йде від 35 до 85 хвилин.

    Швидше за все вариться колотий горох, який до цього перебував у воді всю ніч. Максимально довго – цілісний продукт без попереднього замочування.

    Пропорції води і гороху

    Щоб готове частування вийшло по-справжньому смачним, необхідно правильно дотримуватися пропорції води і гороху. Якщо хочеться отримати розсипчасту кашку, яка стане апетитним гарніром до м’яса або риби, то варто брати на 1 частину крупи 2 частини рідини.

    Щоб приготувати ніжне м’яке блюдо, яке сподобається і найменшим членам сім’ї, потрібно використовувати на 1 частину крупи 4 частини рідини.

    Як приготувати з м’ясом?

    Інгредієнти: 2 ст. сухого гороху, 320 г свинячої м’якоті, велика ріпчаста цибулина, 4-5 ст. фільтрованої води, сіль, спеції.

    Дивіться також:  Котлети з горбуші – 8 рецептів, як приготувати соковиті і смачні рибні котлети

  • Крупа буде вимочуватися в холодній воді не менше години.
  • Продукт промивається, заливається нової рідиною, злегка розминається толкушкой для картоплі і відправляється варитися до повного розм’якшення.
  • Маленькі шматочки свинини з кубиками цибулі обсмажуються на будь-якому жирі до рум’яності обох продуктів. Заправка солиться і присипається спеціями. Можна взяти готовий набір приправ для м’яса або плову.
  • Готова каша змішується з заправкою з свинини і овочів, перекладається форму і відправляється на 10-12 хвилин у духовку.
  • Прикрашається страва великою кількістю рубаної зелені.

    Рецепт приготування з тушонкою

    Інгредієнти: півкіло крупи, літр фільтрованої води, стандартна банку яловичої або свинячої тушонки, великий шматок вершкового масла, по цибулині і моркви, пара листочків лавра, суміш перчиком, сіль.

  • Щоб прискорити процес приготування такої страви, крупа попередньо замочується в холодній воді з-під крана на 7-8 годин. Далі горох промивається, перекладається в каструлю з солоною водою і лаврушкой, і вариться до розм’якшення.
  • Подрібнені овочі страхуються на невеликій кількості будь-якого масла. Коли вони добре підсмажаться, у сковорідку викладається весь вміст банки тушонки. На жирі з неї можна відразу починати пасерувати овочі.
  • Готовий горох перчится, змішується з розтопленим маслом і вмістом сковороди.

    Як варити в мультиварці?

    Інгредієнти: склянку попередньо вимоченої у воді гороху, велика цибулина, 3 склянки фільтрованої води, шматочок вершкового масла, сіль, суміш кольорових перчиком.

  • Спочатку у відповідній програмі гарненько обсмажуються кубики цибулі.
  • До овочу викладається підготовлена крупа. Компоненти заливаються водою, солятся, перчатся і готуються у програмі гасіння 120 хвилин.
  • Після такого тривалого томління виходить дуже ніжна каша-пюре. Залишиться лише заправити її маслом.

    Горохова каша з грибами

    Інгредієнти: склянку сухого подрібненого гороху, 2 склянки води, ріпчаста цибулина, 220 г свіжих печериць, дрібна сіль. Як правильно зварити горохову кашу з додаванням грибів, розповідається далі.

    Дивіться також:  Пожарські котлети – правильні і смачні рецепти

  • Крупа попередньо вимочується в холодній воді 6-7 годин. Далі вода зливається, і горох добре промивається.
  • Крупу потрібно відварити до готовності в солоній рідини.
  • Цибулина очищається, миється, ріжеться дрібним кубиком і смажиться на суміші соняшникової олії та вершкового масла. До овочів додаються грибочки, нарізані тонкими слайсами. Разом інгредієнти обсмажуються 8-9 хвилин. Можна відкласти декілька ложок суміші з грибів та овочів для оформлення частування.
  • У сковорідку викладається готова кашка. Після перемішування компонентів вони тужать разом на повільному вогні ще пару хвилин. На цьому етапі додається сіль.
  • Каша викладається на тарілку за допомогою сервіровки кільця і зверху прикрашається залишеними грибочки з цибулею.

    З додаванням копченостей

    Інгредієнти: 1,5 склянки гороху, 3 склянки фільтрованої води, попередньо замоченого на всю ніч, 2 курячих стегенця (копчених), середня морквина, 2 великі ріпчасті цибулини, пучок різної свіжої зелені, дрібна сіль за смаком, суміш кольорових перчиком.

  • Спочатку з кісточок ретельно знімається все куряче м’ясо, заливається ½ л фільтрованої води і відправляється варитися.
  • Приблизно через 10-12 хвилин після закипання рідини в каструльку засипається підготовлений горох, а м’ясо перекладається в тарілку. На мінімальному вогні вміст ємності буде нудитися під кришкою приблизно 90 хвилин. Іноді масу необхідно ретельно перемішувати.
  • Якщо вода википить раніше, потрібно доливати її по мірі необхідності.
  • Подрібнені будь-яким зручним способом овочі обсмажуються на будь-якому жирі. Потім до них висипаються шматочки копченостей, і компоненти обсмажуються разом.
  • Залишається викласти засмажку в готову кашу, посолити її і присипати меленим перчиками.
  • В останню чергу в частування висипається мелкорубленая зелень, яка, варто вибрати за власним смаком.

    З цибулею та морквою

    Інгредієнти: 1,5 склянки гороху, в 2 рази більше фільтрованої води, 60 г вершкового масла, по половинці морквини і цибулини, кухонна сіль, ароматні трави за смаком.

    Дивіться також:  Ескалоп з свинини на сковороді – 6 рецептів, як приготувати

  • Подрібнені горошини неодноразово промиваються водою до прозорості.
  • Крупа заливається вказаним у рецепті кількістю води і відправляється варитися до м’якості.
  • Морква і цибуля ріжуться дрібним кубиком, викладаються в промаслений сковорідку і обсмажуються до рум’яності.
  • Коли крупа вбере в себе всю воду, вона блендером перетворюється в однорідне пюре.
  • Далі змішується горох з піджаркою. На цьому етапі маса солиться, присипається будь ароматними травами і щедро заправляється розм’якшеним вершковим маслом.
  • Горошницу смачно подавати з різними овочевими салатами. Можна використовувати як гарнір до будь-якого м’яса або навіть морепродуктів.

    Калорійність горохової каші на воді

    Саме обговорюваний варіант каші з гороху (на воді) найбільш дієтичний. Особливо, якщо не додавати у частування вершкового масла і піджарку.

    Що стосується калорійності такої страви, то це 90 ккал на 100 г продукту. Замість піджарки можна змішувати кашу зі свіжими овочами, щоб сильно не збільшувати цей показник.

    Прокрутка до верху