Кожному кулінару буде корисно знати, як варити горохову кашу на воді. Якщо готувати її без добавок, то вийде відмінний обід на час дієти. А з м’ясом або грибами частування перетвориться на повноцінний ситний, смачний і поживний вечерю для всієї родини.
Класичний рецепт горохової каші на воді
Інгредієнти: півсклянки гороху, 2 склянки фільтрованої води, дрібку солі, шматок жирного масла.
Вийшло страва присмачується вершковим маслом.
Скільки часу варити?
Точний час варіння каші з гороху на воді залежить від якості обраної крупи і від деяких інших параметрів. Зазвичай на приготування обговорюваної каші йде від 35 до 85 хвилин.
Швидше за все вариться колотий горох, який до цього перебував у воді всю ніч. Максимально довго – цілісний продукт без попереднього замочування.
Пропорції води і гороху
Щоб готове частування вийшло по-справжньому смачним, необхідно правильно дотримуватися пропорції води і гороху. Якщо хочеться отримати розсипчасту кашку, яка стане апетитним гарніром до м’яса або риби, то варто брати на 1 частину крупи 2 частини рідини.
Щоб приготувати ніжне м’яке блюдо, яке сподобається і найменшим членам сім’ї, потрібно використовувати на 1 частину крупи 4 частини рідини.
Як приготувати з м’ясом?
Інгредієнти: 2 ст. сухого гороху, 320 г свинячої м’якоті, велика ріпчаста цибулина, 4-5 ст. фільтрованої води, сіль, спеції.
Прикрашається страва великою кількістю рубаної зелені.
Рецепт приготування з тушонкою
Інгредієнти: півкіло крупи, літр фільтрованої води, стандартна банку яловичої або свинячої тушонки, великий шматок вершкового масла, по цибулині і моркви, пара листочків лавра, суміш перчиком, сіль.
Готовий горох перчится, змішується з розтопленим маслом і вмістом сковороди.
Як варити в мультиварці?
Інгредієнти: склянку попередньо вимоченої у воді гороху, велика цибулина, 3 склянки фільтрованої води, шматочок вершкового масла, сіль, суміш кольорових перчиком.
Після такого тривалого томління виходить дуже ніжна каша-пюре. Залишиться лише заправити її маслом.
Горохова каша з грибами
Інгредієнти: склянку сухого подрібненого гороху, 2 склянки води, ріпчаста цибулина, 220 г свіжих печериць, дрібна сіль. Як правильно зварити горохову кашу з додаванням грибів, розповідається далі.
Каша викладається на тарілку за допомогою сервіровки кільця і зверху прикрашається залишеними грибочки з цибулею.
З додаванням копченостей
Інгредієнти: 1,5 склянки гороху, 3 склянки фільтрованої води, попередньо замоченого на всю ніч, 2 курячих стегенця (копчених), середня морквина, 2 великі ріпчасті цибулини, пучок різної свіжої зелені, дрібна сіль за смаком, суміш кольорових перчиком.
В останню чергу в частування висипається мелкорубленая зелень, яка, варто вибрати за власним смаком.
З цибулею та морквою
Інгредієнти: 1,5 склянки гороху, в 2 рази більше фільтрованої води, 60 г вершкового масла, по половинці морквини і цибулини, кухонна сіль, ароматні трави за смаком.
Горошницу смачно подавати з різними овочевими салатами. Можна використовувати як гарнір до будь-якого м’яса або навіть морепродуктів.
Калорійність горохової каші на воді
Саме обговорюваний варіант каші з гороху (на воді) найбільш дієтичний. Особливо, якщо не додавати у частування вершкового масла і піджарку.
Що стосується калорійності такої страви, то це 90 ккал на 100 г продукту. Замість піджарки можна змішувати кашу зі свіжими овочами, щоб сильно не збільшувати цей показник.