Ця крупа є дуже популярним варіантом гарніру. Крім того, каша з неї подається як самостійне блюдо, наприклад, до сніданку. Щоб частування завжди виходило вдалим, потрібно точно знати, як варити гречку на воді в каструлі правильно. Далі опубліковані деякі хитрощі, які допоможуть приготувати ідеальну кашу.
Як варити гречку на воді в каструлі?
Щоб правильно зварити обговорювану крупу, потрібно враховувати кілька важливих моментів. В першу чергу це точний термін приготування. А також – кількість сипучого та рідкого інгредієнтів. Обидва ці параметри будуть залежати від того, який консистенції блюдо планується отримати в результаті
Час приготування
Точний термін варіння буде залежати від того, якого результату планує добитися господиня. Так, швидше за все готується розсипчаста каша, а досить довго – липка і в’язка.
Найзручніше керуватися наступними рекомендаціями:
- Потрібно приготувати розсипчасту крупу? Тоді після закипання продукт залишається у воді на 17-20 хвилин. Готується страва під щільно закритою кришкою.
- Щоб отримати в’язке або полувязкое страва, його потрібно томити на маленькому вогні близько півгодини. Періодично воно помішується.
- Для приготування рідкуватий разварившейся гречки кашу потрібно варити 40-45 хвилин. Краще всього – в товстостінній посуді, щоб уникнути підгоряння.
- Крупа, розфасована у пакети, залишається на вогні на 15-17 хвилин після появи у воді перших ознак кипіння. Для її приготування підходить будь-який посуд. Головне, щоб рідини було достатньо.
Пропорції гречки та води
Не менш важливо дотримуватися точні пропорції гречки і води. Тут також потрібно враховувати, який результат планується отримати в результаті. Для рідкого страви на 1 ст. сухого компонента береться 4,5 ст. води. Для полувязкого і в’язкого – 3-3,5 ст. рідини. Для розсипчастого – 2 ст.
Воду краще брати фільтровану. Заздалегідь кип’ятити її не потрібно. Зазначені пропорції актуальні не тільки для води, але також, наприклад, для молока або вершків.
Як варити гречку, щоб вона була розсипчаста?
Інгредієнти: 1,5 склянки гречки, 3 склянки фільтрованої води, кухонна сіль, приправи і цукор за смаком.
- Головний секрет смачної розсипчастої страви в підсумку полягає в попередньому прожарюванні крупи. Для цього береться суха чавунна сковорідка, на яку висипаються зерна гречки. Вони обсмажуються без олії до тих пір, поки не почнуть злегка потріскувати. Зазвичай на це йде 4-5 хвилин. Головне, не насипати на сковорідку занадто багато крупи.
- В ідеалі варити гречану кашу стоїть у чавунці або казані. Він наповнюється водою і відправляється на вогонь. Рідина відразу солиться за смаком.
- У воду висипається крупа. Суміш доводиться до кипіння у відкритому посуді при максимальному нагріві плити.
- Далі вогонь згасає і під кришкою частування нудиться 7-10 хвилин.
- Готова розсипчаста гречка подслащивается або за смаком присмачується будь-якими приправами.
Подається страва з порцією розтопленого вершкового або топленого масла. Відмінно доповнять його різні соуси, наприклад, на основі томатної пасти.
Рецепт приготування в пакетиках
Гречка в пакетиках значно полегшує життя сучасних господинь. Це та ж сама звична для всіх крупа – тільки відразу розфасована порційно. Кожен окремий пакетик – норма, розрахована на дорослу людину з середньою вагою і апетитом. Для малюків її можна сміливо зменшувати в два рази.
Ще один плюс полягає в тому, що посуд після варіння такого частування залишається ідеально чистою. Гречка в пакеті точно не пригорить і не прилипне до стінок каструлі. Досить буде обполоснути ємність водою і прибрати в шафу з чистим посудом.
Інгредієнти: пакет з гречаною крупою, кам’яна сіль, фільтрована вода.
- У каструлю (підійде будь-яка об’ємна ємність) вливається 1,5 літра фільтрованої води. Потрібно почекати, поки вона дійде до кипіння.
- Відразу після появи перших бульбашок на поверхні рідини в неї закладається пакет з крупою.
- Вода на цьому етапі за смаком підсолювати. Інші доповнення в каструлю не додаються. Наприклад, цукровий пісок додається у вже готове частування.
- Вариться пакет 17-20 хвилин.
- Далі продукт перекладається в друшляк і залишається над раковиною або каструлею до тих пір, поки з нього не стече вся зайва рідина.
- На наступному етапі пакет акуратно розрізається, і вийшла порція перекладається в миску.
- Кашу можна досолити за смаком, додати цукровий пісок, будь ароматні трави.
Подається страва до столу з розтопленим вершковим маслом або ароматним олією. Якщо така гречка стане гарніром до м’яса з підливою або соусом, то зайвий жир в кашу додавати не потрібно.
Як отримати в’язку гречану кашу?
Липка каша зазвичай готується на сніданок. В’язке ніжне блюдо особливо подобається самим маленьким гурманам. Воно не вимагає подання додаткових соусів та підлив. Щоб приготувати такий варіант частування, потрібно знати деякі секрети.
Склад інгредієнтів: повний стакан гречки, 3,5-4 ст. чистої фільтрованої води, трохи оливкової олії, кам’яна сіль.
- Першим ділом крупа ретельно перебирається від сміття і всього зайвого, після чого гарненько промивається проточною водою. Прожарювати її на сковороді не слід. Інакше продукт не розвариться до бажаної в’язкості.
- Крупа пересипається в сотейник. Щоб у підсумку страва дійсно виявилося липким, води потрібно брати дуже багато – приблизно у 2 рази більше, ніж в класичному варіанті рецепта. Зазвичай використовується 3,5-4 склянки рідини.
- Воду можна відразу підсолити і вилити на гречану крупу.
- Ємність відправляється на середній вогонь, і її вміст доводиться до кипіння.
- Далі нагрівання плити зменшується, сотейник накривається кришкою, і липка гречана каша вариться приблизно 40-45 хвилин. Періодично вона помішується широкої ложкою.
Вже готове частування заправляється якісним оливковою олією.