Холодець – одна з найпопулярніших холодних закусок російською святковому столі. Можна подавати його і просто до обіду, наприклад, з картопляним пюре замість магазинної ковбаси. Тому знати, як варити холодець, буде корисно кожній господині. Далі опубліковані найвдаліші рецепти цієї страви.
Як варити класичний холодець?
Декілька десятиліть тому для приготування холодцю використовувалися виключно хвости, ноги, вуха, голови та інші частини м’ясної туші, які неможливо приготувати ніяким іншим чином, крім тривалої варіння і желювання. Але сучасні господині вдосконалили класичний рецепт, додавши в нього м’ясну м’якоть, а також велика кількість спецій.
Інгредієнти, що входять в рецепт
В класичний рецепт обов’язково входять свинячі ніжки і вушка. Без цих компонентів з желирующими складовими холодець просто не застигне. Крім них можна використовувати інші м’ясні частини свинячої туші. Кулінари до вух і ніжкам додають цілу курку, з якої можна зрізати велику кількість м’яса.
Крім 2 вушок, 2 ніжок і курчати для варіння бульйону беруться овочі. Досить використовувати по 3 штуки моркви і цибулі. Цибуля, коли всі компоненти зваряться, завжди викидається, а ось моркву можна фігурно нарізати і красиво укласти в судочки з холодцем.
Відмінно доповнює холодець подрібнений часник за смаком, перець горошком і лаврові листочки. Готовий бульйон проціджують від всіх цих складових і тільки потім виливається на м’ясо. Солиться рідина в самому початку варіння.
Скільки варити холодець?
Важко однозначно сказати, скільки варити холодець. Це залежить від розміру шматків м’яса, рівня нагріву плити і деяких інших факторів. У середньому страва готується від 4 до 8 годин. В процесі обов’язково потрібно знімати пінку з поверхні бульйону.
Якщо використовується скороварка, м’ясо приготується вже через 2 години. Правда, в цьому пристрої бульйон вийде більш каламутним. Для прозорості рекомендується першу рідина після закипання зливати.
Як розбирати і подавати страву?
Першим ділом з бульйону завжди витягуються частини туші, з них знімається м’ясо, яке потрібно нарізати маленькими шматочками. Кістки і жили викидаються. М’ясо укладається в зручні судочки для холодцю, а зверху заливають процідженим бульйоном з каструлі. При заливці можна прикрасити кружальцями яєць, вареною морквою.
Холодець краще всього залишити в холодильнику застигати на всю ніч. Перед подачею до столу з нього знімається верхній шар жиру. Можна прикрасити холодець подрібненою зеленню. Окремо подають гірчицю або соус зі сметани і хрону.
З яловичини
Для такої страви обов’язково потрібно взяти не тільки яловичу ногу, але також і м’якоть. Філе буде досить 600 р. З решти інгредієнтів використовується: 2 л очищеної води, цибулина, 12 чорних горошин перцю, морквина, сіль, пара листочків лавра, головка часнику.
Щоб м’ясо виявилося на дні, при заливці бульйону інгредієнти в піалах не перемішуються.
Курячий холодець — покроковий рецепт
Це більш низькокалорійний варіант холодцю. У ньому не використовується свинина – тільки частини курячої тушки. Береться: 2 кг асорті з крилець, ніжок і шийок, черешок селери, сіль, 3 часникового зубчики, по 3 шт. моркви і цибулі, 6 горошин чорного перцю.
Подається курячий холодець з будь-яким гострим соусом.
Холодець з свинячих ніжок
Для такої страви ніжки використовуються разом з копитами. Ніякого іншого м’яса в пригощанні не буде, тому воно вийде економним. Береться: 2 кг ніжок, головка цибулі, сіль, 6 горошин перцю, пару лаврових листочків, морквина, половина головки часнику.
До повного охолодження страва буде знаходитися на нижній полиці холодильника.
Зі свинячої рульки і курки
У холодець за таким рецептом виявиться багато м’яса. Тому вона особливо сподобається сильній половині сім’ї. Для приготування страви потрібно взяти: свинячу рульку, сіль, 2 стегенця, 7 горошин перцю, 2 цибулини, 1 велику ложку солі, моркву, пучок свіжої зелені, корінь селери, 4 листки лавра.
Якщо м’яса виявиться занадто багато, відварну свинину можна застосувати на іншу страву, а в холодець додати лише курятину.
Як приготувати в мультиварці?
Диво-каструля виручить господиню і при варінні холодцю. Підійде модель від будь-якого бренду. В рецепт увійде: свиняча ніжка, цибулина, сіль, 9 горошин перцю, яловича гомілку приблизно на 800 г, 450 г курячих стегенець, лаврове листя, 4 часникового зубчики, 2 морквини.
Ємності на кілька годин виносяться на холод.
Святковий холодець з трьох видів м’яса
Зварене за таким рецептом страва буде мати особливо насичений м’ясний смак. У його складі наступні продукти: 3 свинячі рульки, 2 цибулини, сіль, ціла курка, головка часнику, 2 морквини, 1,8 кг баранини на кістці, пучок зелені, 4 листки лавра.
Вранці частування подається до столу з французькою гірчицею.
Зі свинячих ніжок і вушок
Це дуже простий рецепт холодцю зі свинячих ніжок і вух. Крім перерахованих частин туші (по 1 шт.), використовується: цибулина, сіль, морква, 5-6 часникових зубков.
Після застигання холодець можна подавати до столу.
Як зварити холодець з желатином?
Щоб не переживати, застигне чи холодець від натуральних желирующих компонентів, можна використовувати желатин. Таке блюдо можна приготувати навіть з м’ясом кролика (1,7 кг). Також береться: велика цибулина, лавровий листочок, 4 горошини перцю, 20 г сушеного кореня петрушки, 35 г желатину, морквина.
Холодець відмінно поєднується з відвареною картоплею і чорним хлібом.
Рецепт страви вегетаріанської
Існує варіант холодцю навіть для вегетаріанців. Звичайно, в ньому буде багато овочів. В рецепт входить: 140 г соєвого спаржі, овочевий бульйон, 180 г соєвого м’яса, 2 часникового зубчики, пучок свіжої зелені, 3 маленькі ложки оливкової олії, стручок гострого перцю, по дрібці коріандру, мускатного горіха, 2 малий ложки желатину.
Перед подачею до столу страву нарізається на порції.
Кілька секретів смачного холодцю
Існує кілька способів, як зробити холодець особливо смачним і наваристим:
- Щоб бульйон вийшов прозорим, не можна варити заморожені компоненти.
- Краще зливати першу воду після закипання, м’ясо обполіскувати і знову відправляти в каструлю.
- Маленька щіпка лимонної кислоти дозволить бульйону стати ідеально прозорим.
- Цибулина у лушпинні, яка вариться разом з м’ясом, додасть холодцю золотавості.
- Поліпшать смак різноманітні спеції: коріандр, мускатний горіх, італійські трави, чорний мелений перець та інші. Можна додавати щось одне або компонувати їх разом.
Щоб холодець завжди виходив досить солоним, при пробі бульйон повинен здаватися пересоленим.