М’ясо кальмара є кладезью корисних і поживних речовин. Кальмар містить величезну кількість поліненасичених жирів, необхідні організму вітаміни і високий відсоток білка. М’ясо багате йодом, фосфором, кальцієм, калієм, залізом і не містить холестерину. При регулярному вживанні кальмара в їжу знижується холестерин, приходить в норму кров’яний тиск, нормалізується робота травної системи. За рахунок великого вмісту білка і відсутності жирів, м’ясо кальмара є низькокалорійним і дієтичним, і рекомендується людям, які дотримуються збалансованого і правильного харчування.
Як варити кальмари для салату
М’ясо кальмара широко застосовується в кулінарії. Чудово підійде для холодних і гарячих закусок, а також в якості самостійного блюда, приправленого лимонним соком. Існують різноманітні рецепти салатів з використанням кальмара. Він чудесним чином поєднується з овочами, рисом і яйцями. Важливо знати як правильно зварити кальмар на салат. Правильно приготовані кальмари – м’які, ніжні на смак і легкозасвоювані. Слід знати кілька особливостей і правил при готуванні:
- Щоб правильно зварити кальмар на салат необхідно в першу чергу очистити його від шкірки і прозорої плівки. Для цього слід обдати її окропом, зняти згорнувся плівку і видалити внутрішню хітинову платівку. Потім ретельно промити кальмар водою зовні і всередині. Можна не обдавати кальмари окропом, а просто підчепити ножем шкірку і стягнути її.
Якщо кальмар заморожений, то рекомендується попередньо розморозити його прохолодною або теплою воді. Потім очистити від плівки. Рекомендується купувати заморожений кальмар неочищений, так як вже готовий роздвоєний кальмар найчастіше кілька разів піддається заморожуванню, що негативно впливає на смакові та поживні якості.
- Каструлю з холодною водою, поставити на невеликий вогонь, додати сухі спеції (петрушка, сушений базилік, лавровий лист, чорний перець-горошок), зелень, трохи посолити і дочекатися закипання води.
- У киплячу воду зі спеціями кинути кальмар і варити не більше 2 хвилин. Важлива умова – не переварити кальмар. При довгому варінні м’ясо кальмара стає гумовим і жорстким. Але враховуючи, що кальмар містить величезну кількість білка, то після 30 хвилин варіння м’ясо кальмара знову стане м’яким, але, як правило, удвічі зменшиться в розмірі.
- Після того, як м’ясо кальмара буде готове, необхідно дати йому остудитися і нарізати кільцями, соломкою або шматочками для майбутнього салату. Зварити кальмар для салату – це швидкий і простий процес. Кальмар варений виходить дуже соковитим і м’яким і зазвичай становить основну частину салату.
Завдяки своїй користь, низькою калорійністю і вмістом корисних речовин, страви з кальмара можна включати в щоденне меню.