Розкрити душу цього магічного напою непросто. Процес приготування займає не більше десяти хвилин, але включає безліч нюансів і тонкощів, нехтувати якими не варто. Традиції і поради сучасних бариста підкажуть, як варити каву за всіма правилами мистецтва, щоб зерна повністю віддали свій аромат.
Секрети правильного і швидкого приготування кави
Професійний барист враховує одночасно не менше сотні факторів, що впливають на смак напою.
Основні правила заварювання кави можуть стати в нагоді і для домашнього користування.
- Важливо підібрати якісні зерна і правильно зберігати їх свіжість.
- Молоти каву слід у невеликих кількостях, безпосередньо перед приготуванням, щоб він не втратив аромат і корисні властивості.
- Якість води не менш важливо. Вода повинна бути некип’яченої, фільтрованої, зі свіжим смаком. Жорсткість води повинна враховуватися. Оптимальним вважається показник близько 10 dH за європейською шкалою. Солі жорсткості пов’язують і осаджують екстраговані речовини. В результаті в чашці з’являється брудний обідок, а напій втрачає міцність.
- Приготування в турці вимагає особливої уваги і мистецтва. Щоб краще розкрити аромат кави, мелені зерна можна висипати в порожню джезву і злегка обсмажити.
- У процесі приготування не варто перемішувати напій, щоб не зруйнувати утворилася на поверхні пінку. Рівномірно розподілити кави на день допоможуть кілька кругових рухів туркою. Якщо під пінкою кави буде «жити», тобто злегка рухатися, це поліпшить смак.
- Напій не повинен закипати, інакше він втрачає аромат і придбає неприємний гіркий смак, який не має нічого спільного з фортецею і насиченістю кави. Оптимальна температура 85-95 З, коли вода кипить «білим ключем».
- Значно прискорюють процес приготування різні кухонні девайси: кавомашини та кавоварки. Найпростіше пристосування для швидкого заварювання кави – це френч-прес. Процес приготування в ньому включає в себе настоювання і віджимання, крім того дозволяє регулювати міцність напою.
- Пом’якшити смак міцної кави допоможе пів ложки вершкового масла.
- Розлити каву без осаду можна не використовуючи сито. Ложка холодної води, додана в турку, допоможе гущі швидко осісти на дно.
- Подача кава теж впливає на смак напою. Наприклад, в прогрітій чашці напій краще розкриває свій аромат.
Як варити каву в турці на плиті
Справжні цінителі сходяться на думці, що найбільш насичений і яскравий смак має кава, зварена в турці. В ній вміст прогрівається повільно і рівномірно, тому максимальна кількість ароматичних речовин і корисних ферментів переходить з мелених зерен у воду.
Самий головний секрет: каву не варять, а заварюють. Занадто висока температура приготування руйнує аромат і позбавляє кави антиоксидантних властивостей.
Щоб правильно приготувати каву в турці на плиті знадобиться:
- кави дрібного помелу – 7 г;
- цукор – 1-2 барні ложечки;
- вода – 100 мл
У турці кава готується в невеликій кількості, на одну-дві чашки. Процес екстракції в такому обсязі відбувається набагато ефективніше, ніж у великих кавниках.
- У турку наливають пару ложок води, насипають цукор за смаком.
- Нагрівають на маленькому вогні, щоб цукор розплавився і потемнів. Цей прийом називається карамелизацией, він додасть аромату напою специфічну нотку. Важливо не перетримати цукор, щоб він не пригорів.
- Далі турку заповнюють холодною водою. Конусоподібна форма дозволяє зменшити випаровування з поверхні, оптимальна кількість води – рівно до горлечка турки.
- Засипають мелену каву. Для використання в турці потрібен самий тонкий помел, щоб отримати міцний підбадьорливий кави з надзвичайним ароматом.
- Напій прогрівається на маленькому вогні. Чим повільніше нагрівання, тим насиченішим смак. Традиційно каву в турці готували на розпеченому піску. Зараз у спеціалізованих магазинах гурманам пропонуються «пісочниці» для приготування кави.
- Коли температура води наблизиться до точки кипіння, на поверхні почне підніматися густа і щільна піна.
- Турку прибрати з вогню на одну хвилину, щоб вода в ній «заспокоїлася».
- Кава тричі нагрівають, не доводячи до кипіння. Це найвідповідальніший етап, коли каву не можна залишити без нагляду. Хід піни починається дуже повільно, але «втекти» вона може раптово, за лічені секунди.
- Нарешті підбадьорливий еліксир готовий, і його розливають по чашках.
- Каву подають разом з пінкою. Її або обережно переливають, або перекладають ложечкою. Ця пінка – один з важливих секретів справжньої кави. Вона зберігає у гарячому напої ефірні масла, що створюють той божественний аромат, який допомагає прокинутися і відчути всю повноту життя.
Рецептів приготування кави в турці багато. У них пропонуються різні спеції і прянощі, крім того, відрізняються способи подачі напою. Але основний принцип екстракції на повільному вогні три підходи та збереження густої піни залишається незмінним.
Рецепт в каструлі на плиті
Якщо під рукою немає турки, чи потрібно велика кількість напою відразу, виручить винахідливість і кмітливість. У разі необхідності можна приготувати каву в каструлі на плиті. Головне завдання – зберегти смак і аромат напою в непристосованій для цього посуді.
Проблема в тому, що велика площа дна і поверхні випаровування не дозволять створити правильні умови для процесу екстракції і зберегти цінні ефірні олії. Щоб компенсувати недоліки посуду, в процесі приготування доведеться постійно знижувати температуру напою.
Крім того, доведеться збільшити час приготування і споживання кави:
- 20 чайних ложок меленої кави;
- 1 літр фільтрованої води;
- цукор за смаком.
Каструлю краще вибрати з нержавіючої сталі або емальований, щоб напій не ввібрав сторонні запахи.
- Металеву ложку охолоджуємо в морозилці.
- Цукор і кава заливаємо частиною води.
- Каструлю ставимо на маленький газ. Якщо конфорка меншого діаметру, ніж дно каструлі, стане в нагоді розсікач полум’я.
- При перших ознаках руху в напої, появі окремих спливаючих бульбашок, каструлю переставляємо на рушник, рясно змочений водою. Це перший етап охолодження напою.
- Кава в каструлі відпочиває під кришкою на рушник протягом хвилини.
- У напій доливається залишок води. Так знову знижуємо температуру напою. Каструлю ставимо на плиту.
- Коли кава спробує закипіти вдруге, потрібно перемішати його замороженої в холодильнику ложкою. Це третій етап охолодження.
- На поверхні напою накопичиться трохи піни. Не дозволяючи кави сильно кипіти, перемішуємо його ще раз і прибираємо на звичайну підставку, вже без рушника.
- Кава слід відразу розливати в чашки, зберігаючи за можливості пінку.
Незважаючи на всі зусилля, велика частина ароматичних масел встигне випаруватися, адже пінка не покривала напій повністю в процесі приготування. Смак кави можна поліпшити, використовуючи спеції і прянощі: ваніль, корицю, мускатний горіх, імбир, бадьян.
Готуємо в кавомашині класичний еспрессо
Сучасний темп життя вимагає прискорити і автоматизувати всі процеси. Не всі можуть дозволити собі витратити вранці кілька хвилин на те, щоб зварити каву за всіма канонами, не відволікаючись і не загубивши його на плиту. На щастя, сучасна техніка допомагає зробити справжній кава, витративши мінімум зусиль.
Кава еспресо в кавомашині готується за 20-25 секунд.
- Холдер прогрівають водою і протирають сухою серветкою. Мелена кава повинен стикатися тільки з чистою гарячою поверхнею.
- Кавові зерна розмелюють в кількості, необхідній для заповнення портафільтр. На порцію кави 30 мл потрібно 7-9 р.
- Для приготування в кавомашині потрібен середній помел.
- Мелена кава завантажують в холдер. Вміст обов’язково утрамбовують, щоб у портафильтре утворилася «таблетка», яка дозволить добитися екстракції всього шару кави. Якщо кава буде розподілений нерівномірно, вода пройде там, де шар менше або він більш пухкий, і не заварит весь порошок. «Таблетку» створюють за допомогою спеціального інструменту – темпера.
- Чашку підігрівають, окативая окропом, якщо у кавомашини немає такої функції.
- Рекомендований тиск – 9 бар, температура води – 90 С.
- Включають протоку, і через півхвилини напій готовий.
- Правильно зварений еспресо покритий щільною світло-коричневою пінкою.
- Еспресо подають з келихом холодної води, вона очищає смакові рецептори, і відчуття від ковтка до глотку не притупляються.
Каву в кавоварці крапельного типу
Такий апарат призначений для приготування кількох порцій напою відразу. При неповному резервуарі можуть відбуватися збої в роботі.
- Вода в резервуар заливається до максимальної позначки.
- В конусний фільтр закладається кава середнього помелу по 20 г на 100 мл води.
- Запускається процес варіння. Вода з резервуару закипає і тонкою цівкою надходить у фільтр, заповнений меленою кавою. Її температура в процесі трохи знижується, що оптимально для приготування напою.
- У накопичувальну чашу кава надходить невеликими порціями.
- В кавоварці крапельного типу напій буде заварюватися не менше 4-5 хвилин.
- Кава з такої кавоварки позбавлене специфічної пінки і має досить пересічний смак. Поліпшити якість напою можна, використовуючи апарат на мінімальній потужності. Так кава буде готуватися повільніше, і екстракція пройде ефективніше.
Як варити каву в гейзерній кавоварці
Принцип приготування такий: вода в нижній ємності нагрівається, над її поверхнею утворюється пара, яка виштовхує гарячу воду через фільтр з меленою кавою. Вся вода з нижньої ємності піднімається у верхню частину. Важливо, що кава заварюється саме гарячою водою, а не парою. Пар пережжет кави, тому необхідно вчасно зупинити процес.
Готуємо в гейзерній кавоварці міцну каву:
- У нижню частину наливається холодна вода, строго до запобіжного клапана.
- Кава засипається в фільтр пишною гіркою. Утрамбовувати його не потрібно, інакше вода може не пройти через щільний шар.
- Помел необхідний середній. Розмір фільтра визначає кількість кави.
- Поверх фільтра встановлюється верхня частина, в якій буде збиратися кави.
- Кавоварка поміщається на плиту, або включається в мережу, якщо вона електрична.
- Коли вся вода переміститися в верхню ємність, пролунає характерне шипіння.
Кава вийде в рази міцніше, ніж у френч – пресі або крапельної кавоварки.
Покрокові рецепти капучино і лате
Два найпопулярніших види кави готуються на основі еспресо і великої кількості молока з піною. Тим не менш, їх легко відрізнити за смаком і за виглядом. Капучіно має яскравий, насичений смак самої кави, а латте – ніжний молочний смак з кавовим відтінком.
Капучино – це кава з додаванням молока.
Інгредієнти:
- 60 мл еспрессо, приготованого в турці або кавомашині;
- 100 мл молока;
- цукор і кориця за смаком.
Готують капучіно у невеликій чашці.
- Молоко підігріти до 70 С.
- Збити за допомогою блендера або френч-преса до стану піни. Вона повинна бути густою і щільною, без бульбашок. Правильно приготовлена пінка витримує вагу цілої ложки цукру.
- В чашку наливається свіжоприготований гарячий еспресо і молочна пінка. За допомогою спеціальних пристосувань або просто спритності рук, можна створити малюнок на поверхні пінки. Він буде триматися протягом 12 хвилин. Цього часу якраз вистачить, щоб насолодитися напоєм і оформленням.
Латте – коктейль, напій з молока з додаванням кави.
Інгредієнти:
- 50 мл готового еспресо;
- 150 мл молока;
- цукор, шоколадна крихта за смаком.
Подається в спеціальному айріш-келиху.
- Молоко підігрівається до 40-60 С.
- Одна третина молока збивається в м’яку однорідну піну без великих бульбашок.
- Спочатку в келих вливається молоко.
- Потім в нього виливається кави.
- Зверху ложечкою викладається молочна піна. На поверхні має утворитися красива пишна шапка. В техніці латте-арт на цьому напої теж можна створити дивовижні об’ємні зображення. Можна просто притрусити поверхню шоколадною крихтою.
Білий гляссе з карамельним сиропом
В домашніх умовах можна приготувати практично будь-який вид кави, наприклад, таке ласощі з морозивом, молоком і карамельним сиропом:
- 100 мл готового еспресо;
- 100 мл молока;
- 100 г пломбіру;
- карамельного сиропу.
Для приготування знадобиться високий прозорий стакан.
- Всі інгредієнти будуть змішуватися холодними, тому в першу чергу охолоджують склянку.
- На дно наливають пара ложок карамельного сиропу.
- Тонкою цівкою вливається холодна кава і молоко.
- Зверху викладається кульку морозива.
Карамельний сироп можна використовувати готовий, а можна зварити домашній:
- 50 г цукру;
- 50 мл води;
- ложка лимонного соку.
Сироп готується в посуді з товстим дном, щоб цукор не пригорав до дна.
- Цукор прогрівається з лимонним соком і ложкою води, поки не розтануть всі кристали.
- Інша вода кип’ятиться окремо.
- Карамель знімають з вогню і вливають в неї гарячу воду.
- Перемішують і знову ставлять на повільний вогонь.
- Не перестаючи помішувати, доводять сироп до однорідного стану.
Натуральний кава, приготована за будь-яким рецептом, викликає вироблення серотоніну – гормону задоволення. Його заслужено можна вважати напоєм щастя, тому варто балувати себе улюбленим напоєм у всіх можливих видах.