Раніше у кожної господині є свій фірмовий рецепт, як варити кисіль. Це блюдо і зараз залишається одним з найбільших в Росії десертів. Воно набагато краще, ніж магазинні та ресторанні солодощі.
Як варити кисіль з крохмалю і варення
Щоб зварити кисіль з крохмалю, потрібно приготувати крохмаль самостійно або придбати його в магазині. Після цього можна приступати до приготування смачного, поживного і корисного домашнього киселя. Також важливо правильно підібрати посуд. Перед тим, як варити кисіль, потрібно знати: використовувати металевий посуд не можна, зате відмінно підійде емальована каструля. Якщо ж використовувати металеву, в результаті реакції окислення в десерт потраплять небезпечні для життя отруйні речовини.
Ось простий рецепт:
- Закип’ятити три літри рідини;
- Додати 500 грам варення;
- Прокип’ятити, ввести вісім чайних ложок картопляного крохмалю;
- Ще раз прокип’ятити.
Добре виглядає кисіль, розлита по чашках і прикрашений гілочками м’яти.
Кисіль із заморожених ягід
Щоб побалувати близьких ягідним десертом, не обов’язково чекати сезону. Десерт із замороженої сировини за своїми смаковими якостями такий же, як кисіль з свіжих «дарів лісу». Кисіль з крохмалю з ягодами допоможе відчути смак літа серед зими. Потрібно взяти полуницю або інші ягоди. Хороший кисіль вийде також з стиглого аґрусу, а також з лісових ягід (брусниця, чорниця, суниця). Приготувати кисіль із заморожених ягід, безсумнівно, варто, тому що він зазвичай виходить яскравим кольором і дуже ароматним.
Спосіб приготування:
- Засипати полуницю (500 гр) в чашку залити водою (8 склянок);
- Закип’ятити і двадцять хв. прокип’ятити на слабкому полум’ї;
- відфільтрувати, перелити в іншу каструлю;
- Закип’ятити, додати крохмаль і цукровий пісок, перемішати;
- Зняти з вогню, настояти під кришкою півгодини.
Потрібно вісім чайних ложок крохмалю.
Готуємо з компоту
Киселі з компоту теж виходять смачними і красивими за кольором. Компот можна використовувати будь: вишні, сливи, чорної або червоної смородини, а також з кислих яблук типу «антонівки».
Приготувати його можна так:
- Закип’ятити три літри будь-якого компоту, зняти з вогню;
- Додати три столові ложки крохмалю, ретельно перемішати;
- Прокип’ятити ще раз;
- Проварити на повільному вогні протягом п’яти хвилин.
Слід мати на увазі: якщо варити кисіль довше п’яти хвилин, він стане більш рідким.
Рецепт молочного киселю
Кисіль з молока, розлитий в красиві форми, прикрасить будь-який святковий стіл і стане хорошим частуванням до дитячого свята. Це прекрасна альтернатива солодощів промислового виробництва з великою кількістю шкідливих барвників.
Ось як його приготувати:
- Трохи підігріти літр молока;
- ввести цукровий пісок, перемішати;
- прокип’ятити, ввести 75 гр крохмалю, додати ванільний цукор;
- Проварити три хвилини.
Коли страва охолоне, його потрібно розлити по формочках. Формочки слід попередньо змастити олією. Якщо додати в блюдо натуральні барвники (наприклад, сік буряка, шпинату або куркуми), десерт буде різнобарвним. Діти неодмінно оцінять десерт і з’їдять з великим задоволенням.
З журавлини
Журавлина – одна з найбільш корисних ягід. Щоб зробити смачний журавлинний кисіль, чудово підійдуть ці ягоди. Заготовлених про запас потрібно брати трохи більше, ніж свіжих, так як, розтанувши, вони зменшаться в обсязі (піде зайва вода). Перед приготуванням ягоди обов’язково миються і перебираються.
Ось як приготувати смачний десерт з неї:
- Взяти склянку ягід, потовкти їх за допомогою товкачика;
- Додати цукор і ванілін за смаком;
- Влити літр води, настояти 15 хвилин;
- Профільтрувати масу;
- прокип’ятити, додати 4 чайних ложки крохмалю;
- варити, поки маса не загусне.
Після цього потрібно дочекатися остигання.
Рецепт з яблук
Яблучний кисіль – відмінний варіант для дачників. Краще всього використовувати яблука кислих сортів, тому що вони добре розварюються. Але цукру краще класти побільше, щоб прибрати сильну «кислинку».
Ось рецепт:
- Порізати чотири яблука, залити 5 склянками рідини;
- Зняти з вогню, розтерти яблука в пюре;
- Знову залити рідиною, всипати цукор;
- Ввести 8 чайних ложок розведеного крохмалю, закип’ятити;
- Вимкнути вогонь.
Десерт з яблук відмінно поєднується з лимоном, тому перед подачею в чашки можна додати трохи лимонного соку або по скибочці свіжого лимона.
Як правильно варити кисіль з пачки
Коли хочеться зробити десерт швидше, підійдуть готові пачки з концентратом.
Для цього потрібно:
- Закип’ятити 0,8 л рідини;
- влити до сухого концентрату 0,3 л холодної рідини;
- збовтати концентрат, влити в ємність з окропом;
- Ще раз перемішати, зменшити вогонь, варити дві хвилини;
- Остудити.
Вибираючи готовий концентрат, слід звернути увагу на те, щоб до складу не входили барвники і шкідливі харчові добавки.
З вівсяних пластівців
Вівсяний кисіль – старовинне російське блюдо.
Ось як він готується:
- Змішати три склянки пластівців і півтора літра рідини;
- Додати шматок білого хліба, накрити рушником і прибрати на два дні;
- відфільтрувати, ввести 500 гр рідини;
- всипати сіль за смаком, закип’ятити;
- Після закипання тут же вимкнути вогонь.
Є це блюдо добре з вершковим маслом. Це блюдо – ідеальний варіант для тих, хто дотримується православні пости, а також для тих, хто хоче бути здоровим і красивим.
Улюблений десерт вийде смачним і корисним, якщо точно дотримуватися технологію приготування.