Як варити кисіль – 8 рецептів

Раніше у кожної господині є свій фірмовий рецепт, як варити кисіль. Це блюдо і зараз залишається одним з найбільших в Росії десертів. Воно набагато краще, ніж магазинні та ресторанні солодощі.

Як варити кисіль з крохмалю і варення

Щоб зварити кисіль з крохмалю, потрібно приготувати крохмаль самостійно або придбати його в магазині. Після цього можна приступати до приготування смачного, поживного і корисного домашнього киселя. Також важливо правильно підібрати посуд. Перед тим, як варити кисіль, потрібно знати: використовувати металевий посуд не можна, зате відмінно підійде емальована каструля. Якщо ж використовувати металеву, в результаті реакції окислення в десерт потраплять небезпечні для життя отруйні речовини.

Ось простий рецепт:

  • Закип’ятити три літри рідини;
  • Додати 500 грам варення;
  • Прокип’ятити, ввести вісім чайних ложок картопляного крохмалю;
  • Ще раз прокип’ятити.

Добре виглядає кисіль, розлита по чашках і прикрашений гілочками м’яти.

Кисіль із заморожених ягід

Щоб побалувати близьких ягідним десертом, не обов’язково чекати сезону. Десерт із замороженої сировини за своїми смаковими якостями такий же, як кисіль з свіжих «дарів лісу». Кисіль з крохмалю з ягодами допоможе відчути смак літа серед зими. Потрібно взяти полуницю або інші ягоди. Хороший кисіль вийде також з стиглого аґрусу, а також з лісових ягід (брусниця, чорниця, суниця). Приготувати кисіль із заморожених ягід, безсумнівно, варто, тому що він зазвичай виходить яскравим кольором і дуже ароматним.

Спосіб приготування:

  • Засипати полуницю (500 гр) в чашку залити водою (8 склянок);
  • Закип’ятити і двадцять хв. прокип’ятити на слабкому полум’ї;
  • відфільтрувати, перелити в іншу каструлю;
  • Закип’ятити, додати крохмаль і цукровий пісок, перемішати;
  • Зняти з вогню, настояти під кришкою півгодини.

Потрібно вісім чайних ложок крохмалю.

Дивіться також:  Як правильно заварювати пуер?

Готуємо з компоту

Киселі з компоту теж виходять смачними і красивими за кольором. Компот можна використовувати будь: вишні, сливи, чорної або червоної смородини, а також з кислих яблук типу «антонівки».

Приготувати його можна так:

  • Закип’ятити три літри будь-якого компоту, зняти з вогню;
  • Додати три столові ложки крохмалю, ретельно перемішати;
  • Прокип’ятити ще раз;
  • Проварити на повільному вогні протягом п’яти хвилин.

Слід мати на увазі: якщо варити кисіль довше п’яти хвилин, він стане більш рідким.

Рецепт молочного киселю

Кисіль з молока, розлитий в красиві форми, прикрасить будь-який святковий стіл і стане хорошим частуванням до дитячого свята. Це прекрасна альтернатива солодощів промислового виробництва з великою кількістю шкідливих барвників.

Ось як його приготувати:

  • Трохи підігріти літр молока;
  • ввести цукровий пісок, перемішати;
  • прокип’ятити, ввести 75 гр крохмалю, додати ванільний цукор;
  • Проварити три хвилини.

Коли страва охолоне, його потрібно розлити по формочках. Формочки слід попередньо змастити олією. Якщо додати в блюдо натуральні барвники (наприклад, сік буряка, шпинату або куркуми), десерт буде різнобарвним. Діти неодмінно оцінять десерт і з’їдять з великим задоволенням.

З журавлини

Журавлина – одна з найбільш корисних ягід. Щоб зробити смачний журавлинний кисіль, чудово підійдуть ці ягоди. Заготовлених про запас потрібно брати трохи більше, ніж свіжих, так як, розтанувши, вони зменшаться в обсязі (піде зайва вода). Перед приготуванням ягоди обов’язково миються і перебираються.

Ось як приготувати смачний десерт з неї:

  • Взяти склянку ягід, потовкти їх за допомогою товкачика;
  • Додати цукор і ванілін за смаком;
  • Влити літр води, настояти 15 хвилин;
  • Профільтрувати масу;
  • прокип’ятити, додати 4 чайних ложки крохмалю;
  • варити, поки маса не загусне.

Після цього потрібно дочекатися остигання.

Дивіться також:  В’єтнамська кава: кава лювак, рецепти кави через фільтр і крижані варіанти зі згущеним молоком

Рецепт з яблук

Яблучний кисіль – відмінний варіант для дачників. Краще всього використовувати яблука кислих сортів, тому що вони добре розварюються. Але цукру краще класти побільше, щоб прибрати сильну «кислинку».

Ось рецепт:

  • Порізати чотири яблука, залити 5 склянками рідини;
  • Зняти з вогню, розтерти яблука в пюре;
  • Знову залити рідиною, всипати цукор;
  • Ввести 8 чайних ложок розведеного крохмалю, закип’ятити;
  • Вимкнути вогонь.

Десерт з яблук відмінно поєднується з лимоном, тому перед подачею в чашки можна додати трохи лимонного соку або по скибочці свіжого лимона.

Як правильно варити кисіль з пачки

Коли хочеться зробити десерт швидше, підійдуть готові пачки з концентратом.

Для цього потрібно:

  • Закип’ятити 0,8 л рідини;
  • влити до сухого концентрату 0,3 л холодної рідини;
  • збовтати концентрат, влити в ємність з окропом;
  • Ще раз перемішати, зменшити вогонь, варити дві хвилини;
  • Остудити.

Вибираючи готовий концентрат, слід звернути увагу на те, щоб до складу не входили барвники і шкідливі харчові добавки.

З вівсяних пластівців

Вівсяний кисіль – старовинне російське блюдо.

Ось як він готується:

  • Змішати три склянки пластівців і півтора літра рідини;
  • Додати шматок білого хліба, накрити рушником і прибрати на два дні;
  • відфільтрувати, ввести 500 гр рідини;
  • всипати сіль за смаком, закип’ятити;
  • Після закипання тут же вимкнути вогонь.

Є це блюдо добре з вершковим маслом. Це блюдо – ідеальний варіант для тих, хто дотримується православні пости, а також для тих, хто хоче бути здоровим і красивим.

Улюблений десерт вийде смачним і корисним, якщо точно дотримуватися технологію приготування.

Прокрутка до верху