Як варити кутю з рису


Кутя з рису являє собою рисове блюдо з додаванням сухофруктів, горіхів і меду. Це традиційне блюдо православних свят, кутю з рису варять у переддень Нового року і Різдва, напередодні Хрещення. Прийнято вважати, що це блюдо приносить благополуччя і здоров’я. Також її вважають основним поминальною стравою. Спочатку кутю варили з пшеничної крупи, вівса і ячменю, але з часом цей рецепт змінився і при приготуванні використовується рис.

 
Кутя з рису дуже корисна для здоров’я і легко засвоюється організмом. У горіхах міститься безліч вітамінів і корисних жирів, в сухофруктах багато фосфору, заліза, клітковини, кальцію. Завдяки корисним і поживним речовинам зміцнюється здоров’я і самопочуття, підвищується імунітет. Мед володіє профілактичними і лікувальними властивостями, оскільки містить мінерали, фруктозу і глюкозу.

 

 

Як правильно варити кутю з рису

Інгредієнти:

  • Сухофрукти (родзинки, курага) – 150 гр
  • Рис – 100 гр
  • Горіхи (волоські, мигдаль, фундук) – 50 гр
  • Мед – 50 мл/за смаком
  •  

    Спосіб приготування куті з рису:

     

    • 1. Для куті рекомендується використовувати круглозерний рис. За своєю консистенцією він найкраще підходить для каш.
    • 2. Ретельно вимити рис в холодній воді. Змінити воду слід кілька разів, поки крохмаль повністю вымоется з рису.
    • 3. Висипати рис в глибоку каструлю і влити холодну воду. Води додати вдвічі більше, ніж рису. При варінні рис збільшиться в розмірах. Додати трохи солі. Якщо кутя не пісна, можна варити рис в молоці, отримуючи таким чином, ніжну консистенцію.
    • 4. Варити рис на мінімальному вогні в каструлі із закритою кришкою протягом 15 хвилин. Не слід заважати рис під час готування, він стане клейким.
    • 5. Після готовності перекласти рис у глибоку чашку і накрити кухонним рушником.
    • 6. Ретельно вимити курагу і родзинки залити гарячою кип’яченою водою. Залишити настоюватись протягом 20 хвилин. Це допоможе зробити сухофрукти м’якими і соковитими. Потім курагу нарізати на невеликі шматочки.
    • 7. Волоські горіхи, фундук і мигдаль подрібнити і обсмажити на сковороді. Мигдаль попередньо обдати окропом і прибрати шкірку.
    • 8. У готовий рис додати сухофрукти, горіхи і рідкий мед. Мед можна замінити цукровим сиропом. Ретельно перемішати. Готову страву прикрасити курагою та горіхами.
    Дивіться також:  Французький цибульний пиріг, рецепт з фото

     

    Для приготування куті можна використовувати будь-які добавки: шоколад, мармелад, цукати, чорнослив, фрукти, варення, ягоди і корицю або навіть маршмеллоу.
    Ароматна і неймовірно смачна, рисова кутя готова!

     

    Приємного вам апетиту!

    Прокрутка до верху