Як варити м’ясну солянку збірну – 6 рецептів приготування
Солянка – це суп, який має одночасно кислуватий, солоний і пряно-гострий смак, завдяки довгому переліку продуктів в його складі. Існує три різновиди цього першого страви: грибна, на рибному бульйоні і найпопулярніша – м’ясна. Її обов’язково готують на концентрованому (краще яловичому) бульйоні. Про інші секрети, як варити солянку, кожна господиня зможе дізнатися з наведених нижче рецептів різних варіацій цієї страви.
Класична м’ясна збірна солянка — покроковий рецепт
Кількість варіантів рецептур, як зготувати цей ситний супчик, поступається тільки українського борщу. У кожного кухаря є свій класичний рецепт збірної м’ясної солянки, який він вважає істинно вірним. Об’єднує їх тільки те, що в будь-якому виконанні це дуже смачне перше блюдо обіднього меню.
Список провіанту для цього страви:
3000 мл питної очищеної води;
600 г яловичини на кістці;
300 г копчених реберець:
200 г улюбленої копченої ковбаси;
200 г шинки;
140 г ріпчастої цибулі;
70 г моркви;
150 г солоних (краще бочкових) огірочків;
100 г оливок без кісточок;
50 г томатної пасти;
45 мл рослинного масла;
30 г вершкового масла;
1-2 лаврових листа;
3 горошини запашного перцю;
сіль і чорний мелений перець за смаком;
рубана зелень, лимон, сметана для подачі.
Послідовність приготування покроково:
Основа кожного супу – бульйон. У нашому випадку для нього потрібно копчені реберця і яловиче м’ясо на кості укласти в каструлю відповідного розміру, залити водою. Туди ж відправити середню, голі (без лушпиння), але цілу ріпчасту цибулину;
Вміст каструлі нагріти до кипіння і далі варити не менше двох годин, не забуваючи періодично прибирати з’являються пінки. Буквально за пару хвилин до того моменту, як вогонь під каструлею з бульйоном буде погашено, додати лаврушечку і запашний перчик;
З отриманого наваристого бульйону вийняти м’ясо, саму рідину процідити в посудину, в якій буде готуватися солянка;
Всі м’ясопродукти нашаткувати невеликою соломкою. Яловичину з бульйону потрібно попередньо відокремити від кісток; Солянка може стати паличкою-виручалочкою для господинь, у яких після свята в холодильнику залишилося багато різних м’ясних продуктів (копченостей і ковбас). Їх невелика кількість здатне сильно збагатити смак цього м’ясного супу.
Огірочки також потрібно з допомогою ножа перетворити на дрібну соломку і протушкувати на сковороді в невеликій кількості приготованого бульйону. тривалість томління – 5-7 хвилин;
На суміші рослинного і вершкового масел зробити піджарку з цибулі і моркви. Коли нашатковані овочі стануть м’якими, додати до них помідорну пасту, розведену бульйоном і дати трохи покипіти;
Каструлю з бульйоном поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім відправити в неї інгредієнти в такій черговості: тушковані огірки, піджарку з лука і моркви з томатом, соломку з м’ясних продуктів і оливки. Останні кладуть цілими або нарізавши кільцями;
Суп повинен покипіти чверть години, а потім ще стільки ж постояти під кришкою перед подачею;
У кожну порційну тарілку з солянкою обов’язково потрібно покласти кружечок лимона разом з шкіркою, тому цей сонячний фрукт потрібно попередньо гарненько вимити щіткою в гарячій воді. Також заправити суп сметаною і посипати зеленню.
Як приготувати солянку з ковбасою і сосисками?
Збірна м’ясна солянка досить складне блюдо, яке готується більше двох годин. Його полегшеною версією вважається рецепт солянки з ковбасою і сосисками, який ще називають ледачою солянкою. Таке перше блюдо буде готове вже через 35-40 хвилин. Зазначений у рецепті перелік використовуваних в приготуванні ковбасних виробів не є обов’язковим, склад цих інгредієнтів може змінюватися в залежності від особистих уподобань.
Бульби картоплі почистити, вимити, нарізати середніми кубиками, скласти в каструлю, залити рецептурним кількістю води і відправити на вогонь варитися;
Тим часом потрібно зайнятися піджаркою. Спочатку в глибокій сковороді з рослинним маслом протягом пари хвилин обсмажувати нашатковану кубиками цибулю-ріпку. Потім додати нарізані середніми кубиками свіжі томати. При бажанні з ним можна зняти шкірку, попередньо обшпаривши їх окропом;
Поки томати будуть нудитися на сковороді одночасно з цибулею, нашаткувати ковбаси. Зробити це можна або дрібними кубиками або тонкою соломкою. Після цього ковбасні вироби відправляються до овочів на сковороду. Все разом повинно обсмажуватися 4-5 хвилин;
Тепер залишилося додати до засмажки томатну пасту, чорний мелений перець і натерті на крупній тертці огірки. Гарненько перемішати зажарку і протушкувати все ще від 4 до 6 хвилин;
До моменту готовності засмажки картопля встигне не тільки закипіти, але і зваритися. Тому перекласти вміст сковороди в каструлю з картоплею, все посолити за смаком і прокип’ятити приблизно 5 хвилин;
У готовий суп покласти оливки і нарізані четвертинками кружечка лимон. Перемішати все і настояти під кришкою не менше чверті години. Подавати солянку, заправивши сметаною.
М’ясний суп — збірна солянка з картоплею
Класична збірна солянка готується без картоплі, але для багатьох суп без «другого хліба» – це не суп, можливо, тому і з’явилася варіація того, як приготувати солянку з цим овочем. Так само на відміну від класичної рецептури в цьому супі немає солоних огірків, але смак страви при цьому залишається насичений завдяки рідини з консервованих маслин і горошку.
Для м’ясної солянки з картоплею знадобляться такі продукти:
2500 мл фільтрованої води;
450 р картоплі;
400 г набору для солянки (або ковбаси та копченості по своєму смаку);
140 г ріпчастої цибулі;
70 г моркви;
40 мл рослинного масла;
250 г консервованих маслин;
250 г зеленого консервованого горошку;
50 г томатної пасти;
лавровий лист, перець чорний горошком, лимон, сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Каструлю з водою поставити на вогонь, і поки вона буде закипати, зайнятися обсмажуванням цибулі і моркви;
У сковороду хлюпнути трохи олії, викласти нашатковану цибулю чвертькільцями і томити до прозорості. Потім додати нашатковану соломкою моркву і продовжити обсмажування. Коли овочі будуть готові, додати розведену водою до консистенції соусу томатну пасту. Прокип’ятити одну – дві хвилини і вимкнути вогонь;
Очищені картопляні бульби нашаткувати соломкою або іншим способом. Перекласти в киплячу воду і варити до готовності;
Потім в каструлю відправити набір для солянки або нашатковані ковбасні вироби, горошок і маслини (обов’язково разом з рідиною з банки), овочеву піджарку;
Коли всі продукти опиняться в каструлі, поперчити суп потрібно-посолити, додати спеції і варити до повної готовності. За кілька хвилин до вимкнення плити, можна додати нарізаний лимон, а можна класти його безпосередньо в тарілку перед подачею до столу.
Справжня збірна м’ясна солянка готується мінімум з двох видів копченостей. В даному варіанті – це мисливські ковбаски і копчені свинячі реберця. Бульйон для супу готується на яловичині, тому щоб м’ясо зберегло свої соки, але його волокна стали м’якими, за нього потрібно злегка пройтися молоточком.
Скільки і чого потрібно взяти для цієї солянки з копченостями:
Для бульйону у велику каструлю покласти кістки і залити їх водою. На сильному вогні довести до кипіння, зняти пінку і після цього в киплячу воду викласти відбиту грудинку. Після закипання вміст каструлі вже разом з грудинкою, зменшити вогонь до середнього і продовжити варити бульйон не менше двох годин до м’якості м’яса;
Поки готується бульйон саме час зайнятися іншими інгредієнтами. На сковороді змішати рослинне і вершкове масло. У цій суміші нашатковану цибулю обсмажити цибулю і часник. Потім влити в нього соус і тушкувати все ще одну хвилинку;
Копчені ковбаси очистити від плівки, нашаткувати соломкою і помішуючи обсмажити на сухій сковороді; Часто буває дуже важко зняти плівку з копчених ковбасних виробів. Зробити це буде набагато простіше після п’ятихвилинного замочування в холодній воді. А обсмажування копченостей на сухій сковороді не тільки посилить їх аромат, але і позбавить від зайвого жиру.
Солоні огірки нарізати дрібними кубиками і тушкувати близько п’яти хвилин в киплячій розсолі в окремій каструлі або на сковороді;
Зварену яловичину вийняти з бульйону і з допомогою двох вилок обібрати м’ясо і порвати його на більш дрібні шматочки;
У киплячий бульйон потім повернути відварне м’ясо, викласти ковбасні вироби, солоні огірки разом з розсолом і підсмажений з томатом цибулю;
Готувати все 10-15 хвилин, потім спробувати на сіль, при необхідності підсолити, додати спеції і варити ще 10 хвилин;
Супчик готовий подають, поклавши в тарілку ложку сметани, кілька оливок і скибочку лимона.
По-домашньому
Солянка – це густий, ситний і наваристий суп, який відрізняється неймовірним ароматом (спасибі копченостям в його складі) і багатим смаком (знову спасибі копченого і солоних огірочків). Крім огірків в це блюдо кладуть і інші соління, наприклад, гриби, квашену капусту, які здатні збагатити смак, як в рецепті солянки по-домашньому на бульйоні з копчених ребер з маринованими грибочками.
Для цього варіанту першого страви по-домашньому знадобляться:
500 г копчених реберець;
3000 мл води;
30 мл соняшникової олії;
350 г цибулі;
24 г часнику;
200 мл томатної пасти;
200 г копчених сардельок;
200 г копченої ковбаси;
200 г варених сардельок;
200 г вареної ковбаси;
250 г солоних огірків;
200 г маринованих грибів;
сіль, спеції і зелень за смаком;
лимон і оливки (маслини) не фаршировані без кісточок опційно для подачі.
Як готується суп солянка:
З нарізаних порційними шматочками копчених реберець зварити бульйон. Для цього скласти їх в каструлю відповідного розміру, залити двома з половиною літрами холодної води, довести до кипіння і варити ще хвилин 40;
Окремо у великій і глибокій сковороді приготувати заправку. Спочатку нагрівання рослинне масло, обсмажити в ньому кубики цибулі тонкі пластини часнику;
Після обсмажування пекучих овочів ввести томатну пасту і влити 500 мл води, все перемішати і тушкувати під кришкою близько семи хвилин;
Цього часу цілком вистачить для того, щоб нарізати невеликими шматочками (соломкою або кубиками) всі ковбасні вироби. Після нарізування їх слід викласти в сковороду і томити під кришкою теж приблизно 5 хвилин;
Подрібнити кубиками або соломкою огірки. Зрізати з них шкірку зовсім не обов’язково, після термічної обробки вона стане м’якою. Мариновані гриби можна взяти абсолютно будь-які, великі екземпляри тільки варто розрізати на кілька половинок. Подрібнені соління відправляються в заправку після ковбас, і знову все тушкується 5 хвилин на слабкому вогні;
Після цього перекласти заправку в каструлю з киплячим готовим бульйоном, проварити 15 хвилин, додавши сіль і спеції. Подавати з джентльменським набором: кілька оливок, часточка лимона, зелень і сметана за смаком.
Справжня збірна м’ясна солянка, яка готується на яловичому бульйоні, вимагає значних витрат часу на його приготування. Чому б не доручити цю роботу кухонних помічниці – мультиварці? Так і з іншими технологічними процесами цей гаджет здатний впоратися досить легко.
Про це докладніше нижче, а поки потрібно підготувати:
500 г м’якоті яловичини;
2000 мл гарячої води;
400 г ковбасно-м’ясного асорті, обов’язково включає кілька видів копченостей;
130 г ріпчастої цибулі;
50 г томатної пасти;
300 г солоних огірків;
100 г оливок без кісточок;
45 мл якісного рослинного масла;
лавровий лист, чорний перець горошком і сіль за смаком;
лимон і сметана окремо в кожну тарілку.
Хід роботи:
Вирізку порізати на середні шматки, скласти в мультикастрюлю і влити окріп. Так можна легко заощадити деякий час на нагріванні води. Включити опцію «Тушкування» на 120 хвилин і приготувати бульйон – основу солянки;
Як тільки мультиварка попередить звуковим сигналом про закінчення готування, виловити з бульйону м’ясо і розібрати його практично на волокна, а саму рідину процідити через сито або марлю в іншу посудину;
Вимити мультикастрюлю, влити в неї рослинне масло і пасерувати до прозорості в нього нашатковану ріпчасту цибулю, використовуючи функцію «Смаження» або «Випічка». Це станеться хвилин через 7-8;
Викласти до цибулі нарізані колечками оливки і нарізані тонкими брусочками або соломкою огірки, продовжити приготування в тому ж режимі ще 7-8 хвилин; Часто в рецептах солянки замість оливок або огірків можна зустріти каперси, але з цим заморським делікатесом потрібно бути обережним, оскільки якщо термічна обробка маринованих бутончиків буде тривати більш 10 хвилин, у супу з’явиться неприємний гіркий присмак.
Таке ж час томити овочі в режимі «Смаження» після додавання пасти з томатів, попередньо все добре перемішавши;
Наступним викласти подрібнене м’ясо в різних іпостасях (копченості і відварну яловичину). Залити все процідженим бульйоном, для багатства смаку допустимо хлюпнути трохи огіркового розсолу або рідини з банки з консервованими оливками, сіль, спеції;
Готувати солянку рівно один години в режимі «Гасіння». Подавати, заправивши за смаком сметаною і задобривши тоненьким кружечком лимона.