Манна каша стане смачним і корисним сніданком в тому випадку, якщо її правильно приготувати. Варити страву потрібно особливим чином, враховуючи поради досвідчених кухарів. Тільки тоді воно вийде ніжним, солодким і однорідним, без грудочок. Як варити манну кашу правильно, розказано далі.
Як варити манну кашу на молоці без грудочок?
Найчастіше для приготування манки використовується коров’яче молоко або ж цей продукт, розбавлений водою. Бажано підібрати товстостінну невелику посуд, в якій крупа не підгорить. Якщо, незважаючи на дотримання всіх правил, в грудочки каші все ж утворилися, то не варто засмучуватися. Достатньо просто її процідити.
Крім молока і води для приготування страви береться цукровий пісок, сіль, вершкове масло, будь-які свіжі або заморожені ягоди, натуральний бджолиний мед, фрукти, джеми, варення і т. п.
Рідина заливається в підходящу каструлю, доводять до кипіння і до неї засипається суха крупа. Далі маса солиться і подслащивается прямо на вогні, який зменшується до мінімального режиму.
Дуже важливо постійно помішувати киплячий розчин, щоб молоко не втекло, а всі сухі компоненти рівномірно розподілялися.
Особливо зручно варити обговорювану кашу в товстостінному ковшике. Його довга ручка дозволяє легко керувати процесом приготування. Перш ніж вливати молоко в ємність, її потрібно гарненько прополоскати крижаною водою.
Скільки часу готувати?
В цілому манна каша вариться дуже швидко. Тому господині часто вибирають саме її для сніданку. Перший етап – це доведення молока до кипіння. На це потрібно в середньому 3-5 хвилин.
Після того, як манна крупа і інші інгредієнти досыпаны в киплячу рідину, частування буде варитися всього 4-5хвилин на мінімальному вогні. Далі потрібно накрити посуд щільною кришкою, блюдо і залишити настоюватися на остигає плиті ще близько 10 хвилин. Відповідь на питання, скільки варити манну кашу, буде залежати ще від кількості запланованого страви, обраної посуду, рівня нагріву і деяких інших факторів.
Помістити готову страву в зручні піали, можна додати в неї вершкове масло та інші компоненти. Наприклад, розморожену полуницю, яблучне варення, шматочки банана, мед та інші апетитні варіанти. Якщо ягоди або фрукти беруться замороженими, то вони додаються прямо в кипляче блюдо.
Зразкові пропорції молока і манки
Цікаво, що для приготування обговорюваної каші підійде навіть сухе молоко або розведена згущена маса. Незалежно від обраної рідини потрібно враховувати, що манка «любить» воду. Тому співвідношення, наприклад, молока і крупи виходить 7:1. Якщо планується готувати кашу на потім, і вона буде довго стояти, то кількість рідини потрібно збільшувати.
Манна каша в мультиварці
Якщо господиня хвилюється, що самостійно не зможе приготувати по-справжньому смачне і однорідне страву, то їй варто звернутися за допомогою до мультиварці. Підійде будь-яка модель пристрою, головне, щоб у ній була програма «Каша» або «Мультиповар».
Рецепт на молоці
Для приготування частування в мультиварці на основі молока знадобиться взяти: півсклянки крупи, 3ст. жирного молока, 3,5-4,5 ст. л. цукрового піску, 1 ст. питної води, щіпка солі, вершкове масло за смаком.
- У чашу пристрою відразу засипаються сухі інгредієнти.
- Після перемішування до них додаються рідкі.
- Можна відразу покласти в ємність вершкове масло або заправити перед подачею на стіл.
- Під закритою кришкою страва готуватиметься близько 20 хвилин у програмі «Каша», «Молочна каша» або «Мультиповар».
Подається манна каша на молоці до столу гарячою.
На воді
Навіть на звичайній воді без молочної складової можна приготувати смачну поживну кашу. З продуктів знадобиться: 1 мультистакан крупи і в 7 разів більше рідини, 60 г цукру, 50 г соєвого молока, щіпка солі, 35 г якісного вершкового масла.
- Манна крупа додається в ємність пристрою і заливається 2 спеціальними склянками води.
- У решти рідини розлучається соєве молоко.
- Всі інгредієнти перемішуються.
- Краї чаші змащуються маслом, що залишився продукт також додається в основу.
- Залишилося всипати сіль, цукровий пісок. На цьому етапі можна поліпшити смак готового блюда ваніліном або корицею.
- Спочатку частування буде готуватися в програмі «Каша» при стандартній температурі 12 хвилин.
- За хвилинку до закінчення режим змінюється на «Підігрів», і в ньому манна каша на воді нудиться вже близько 25 хвилин.
У підсумку виходить дуже ніжне блюдо і, що важливо, малокалорийное, особливо, якщо відмовитися від додавання вершкового масла. Відмінний сніданок на період схуднення.
Рецепт для мікрохвильової печі
Для такого способу приготування каші потрібно взяти глибоку скляну посуд. У продажу можна знайти спеціальні ємності для варіння різних страв у мікрохвильовій печі. З продуктів потрібно підготувати: 2 великі ложки (з гіркою) манки, 2 маленькі ложки цукру, 1 ст. молока, щіпку солі.
- Спочатку висипаються в ємність всі сухі інгредієнти і добре перемішуються сухий ложкою. В цілому підійде і звичайна столова тарілка, головне, не брати посуд з металу.
- До сухих інгредієнтів додається молоко або продукт, розбавлений водою 1 до 1.
- Після перемішування посуд відправляється в мікрохвильову піч при максимальній потужності на 1 хвилину. Не потрібно вибирати ніякі спеціальні режими, достатньо звичайного підігріву.
- По закінченню рекомендованого часу ємність витягується, і її компоненти знову добре перемішуються. Процес повторюється 4 рази.
- Постійне перемішування необхідно для того, щоб позбавити страва від грудочок, інакше домогтися однорідної консистенції не вдасться.
Готова страва подається з розтопленим вершковим масло і тертим шоколадом.
Манна каша: користь і шкода
Манка – продукт, про який без кінця сперечаються дієтологи. Одні вважають його корисним дієтичним і рекомендують для дитячого харчування, інші – нейтральним і «порожнім», а треті – взагалі шкідливим для ШКТ.
Насправді користь каші з манки залежить від обраної крупи, а також від способу її приготування. Краще всього вибирати продукт з маркуванням М або МТ. Це м’які сорти, які легко перетравлюються і виходять смачними при варінні. Дуже важливо не тримати блюдо з манки на вогні довше 15 хвилин, так як це позбавить продукт всякої користі.
Насправді вживання обговорюваної крупи сприятливо впливає на роботу серця і судин, вона показана в післяопераційний період для якнайшвидшого загоєння тканин, відновлює здоровий рівень гемоглобіну і заліза в організмі. У складі крупи міститься багато вітамінів, корисних для імунної системи. А кальцій, що входить до складу манки зміцнює кістки і зуби.
Що стосується шкоди, то страви з манної крупи не рекомендується їсти людям, страждаючим захворюваннями шлунка і кишечника. Адже клейковина із складу продукту здатна приводити до відмирання ворсинок органу. Результатом виявляється діарея, кишкові коліки.
Крім того, часте вживання манки призводить до запорів. Особливо, якщо протягом дня людина п’є недостатня кількість води.