Манна каша: користь і шкода
Манка – продукт, про який без кінця сперечаються дієтологи. Одні вважають його корисним дієтичним і рекомендують для дитячого харчування, інші – нейтральним і «порожнім», а треті – взагалі шкідливим для ШКТ.
Насправді користь каші з манки залежить від обраної крупи, а також від способу її приготування. Краще всього вибирати продукт з маркуванням М або МТ. Це м’які сорти, які легко перетравлюються і виходять смачними при варінні. Дуже важливо не тримати блюдо з манки на вогні довше 15 хвилин, так як це позбавить продукт всякої користі.
Насправді вживання обговорюваної крупи сприятливо впливає на роботу серця і судин, вона показана в післяопераційний період для якнайшвидшого загоєння тканин, відновлює здоровий рівень гемоглобіну і заліза в організмі. У складі крупи міститься багато вітамінів, корисних для імунної системи. А кальцій, що входить до складу манки зміцнює кістки і зуби.
Що стосується шкоди, то страви з манної крупи не рекомендується їсти людям, страждаючим захворюваннями шлунка і кишечника. Адже клейковина із складу продукту здатна приводити до відмирання ворсинок органу. Результатом виявляється діарея, кишкові коліки.
Крім того, часте вживання манки призводить до запорів. Особливо, якщо протягом дня людина п’є недостатня кількість води.