Якщо в будинку не виявилося молока, але потрібно приготувати смачний ситний сніданок, варто вибрати кашу з манки. Вона виходить вдалою навіть на воді. А в якості додаткових інгредієнтів можна вибирати варення, сухофрукти та інші подібні компоненти. Як варити манну кашу на воді правильно, розказано далі.
Манна каша на воді — рецепт без грудочок
Щоб страва вдалося, потрібно ретельно дотримуватися пропорції крупи і рідини. Береться: 1 ст. очищеної питної води, велика ложка манки і таку ж кількість цукру, дрібна сіль на кінчику ножа.
Вода наливається в невелику каструлю, ставлять на вогонь і доводять майже до кипіння.
Далі тонкою цівкою манка засипається в гарячу рідину при постійному помішуванні. Якщо в будинку є сито, то можна просто крупу просіяти в посуд.
Заважати страву потрібно активно і ретельно, це захистить його від появи небажаних грудочок.
Вариться каша після засипання крупи 5-7 хвилин.
У гаряче частування додається вершкове масло за смаком.
В мультиварці
Якщо в будинку є діти з алергією на молочну продукцію, кращим рішенням стане приготувати для них на сніданок манку на звичайній воді. Смак страви від цього анітрохи не погіршиться. А полегшити завдання господині дозволить «диво-каструля». Манна каша на воді в мультиварці готується з наступних продуктів: один мульти склянку крупи, 2 аналогічних склянки очищеної питної води, 3 великі ложки цукрового піску, щіпка солі.
Першим ділом в чашу пристрою висипається манна крупа. Спочатку до неї додається лише половина води, і інгредієнти ретельно вимішуються, щоб не було грудочок.
Відразу ж в мультиварку додається цукровий пісок і сіль за смаком. Можна відправити в кашу і великий шматочок вершкового масла. Це зробить страву більш смачним і ситним.
У програмі «Каша» страва готується 12 хвилин. Важливо не закривати кришку приладу, а постійно перемішувати продукти. Якщо в результаті сніданок виявиться занадто густим, можна підлити трохи води.
Коли програма завершиться, потрібно ще на 20 хвилин залишити кашу нудитися на підігріві. Якщо ж часу на це немає, можна відразу подавати до столу.
Відмінним доповненням будь-які послужать подрібнені сухофрукти.
В мікрохвильовці
Мікрохвильовка – помічниця на кухні. З її допомогою можна не тільки розігрівати або розморожувати страви і продукти, а також готувати деякі страви. Дуже зручно варити в такому пристрої кашу. Для приготування манки таким способом буде використовуватися: 2 ст. л. манної крупи, 1 ст. л. цукрового піску, склянку очищеної питної води, щіпка солі, 30 г якісного вершкового масла.
У глибокій мисці, що підходить для мікрохвильової печі, змішуються всі сухі компоненти. Якщо спеціального посуду для влаштування в розпорядженні не виявилося, можна взяти будь-яку скляну ємність.
Цукор, крупа і сіль заливаються холодною водою. Маса після перемішування повинна вийти однорідною (без грудочок).
Тарілка з продуктами відправляється в мікрохвильову піч на 1,5-2 хвилини при максимальній температурі.
Після цього ємність витягується, її вміст перемішується, заправляється маслом, і каша готується ще пару хвилин.
Смачно подавати з будь-якими свіжими або замороженими ягодами. Останні швидко розморозяться в гарячому блюді, трохи охолодивши її.
Готуємо з додаванням варення
Найменші члени родини особливо люблять солодкі варіанти манної каші. Поліпшити її смак можна не тільки за допомогою звичайного цукрового піску. Також для цієї мети використовується ягідне або фруктове варення. В результаті вийде ніжна рідкувате блюдо. Для його приготування береться: 3 великі ложки крупи, 70 г будь-якого варення (наприклад, полуничного), трохи цукру, щіпка солі, 2 ст. очищеної питної води.
Вода ставиться на вогонь і доводять до кипіння. Відразу після появи перших бульбашок на поверхні, в неї відправляється сіль і цукор. Піску потрібно брати зовсім небагато, адже головна солодкість страви буде від полуничного варення.
У киплячу воду тонким струменем всипається манна крупа. При цьому потрібно постійно помішувати компоненти широкої ложкою, щоб уникнути утворення грудочок.
Далі частування вариться на повільному вогні 5-6 хвилин. Помішування захистить кашу від пригорання.
Готову страву гарячим викладається в порційні тарілки, а зверху покривається варенням. Його кількість залежить від смаку домашніх. Можна відразу ж перемішати кашу з ягідної масою, щоб вона набула приємний рожевий колір.
Замість варення можна вибирати будь-який джем або пюре з свіжих ягід з цукром.
З родзинками
Каша з сухофруктами – ідеальне поєднання для корисного сніданку. Найчастіше господині вибирають для доповнення манки темний або світлий родзинки без кісточок (достатньо однієї великої ложки). Крім того, з продуктів береться: 2 ст. очищеної питної води, щіпка солі, 3 великі ложки манної крупи, 1 ложка цукрового піску.
Для початку в каструлю заливається вода, після чого ємність відправляється на вогонь. Коли рідина закипить, в неї повільно і поступово засипається манка. Не можна забувати про постійному помішуванні, інакше страва зіпсують численні грудочки. До речі, частування на воді набагато більше схильне до їх появи, ніж молочний компонент.
Продовжуючи помішувати масу, в неї треба засипати також сіль і цукор. Кількість інгредієнтів можна регулювати за власним смаком.
Страва вариться ще 5-6 хвилин. Не потрібно перетримувати його на вогні, інакше воно практично повністю розвариться і розчиниться в рідині, що сильно погіршить кінцевий результат.
Відразу після вимкнення конфорки, в каструлю засипається попередньо промитий ізюм. Разом з сухофруктом можна відправити в ємність вершкове масло.
Дати настоятися 2-3 хвилини.
З перерахованого кількості інгредієнтів вийде велика ситна порція каші на одну дорослу людину.
Готуємо манку для дитячого прикорму
Незважаючи на доведеність вченими відсутності в манної каші якої-небудь користі для немовлят, деякі мами продовжують використовувати її для першого прикорму. У такому випадку потрібно готувати страву виключно на воді і давати його дитині не раніше 5 місяців. Для його приготування буде використовуватися: 1 ст. очищеної питної води, 1 ст. л. манної крупи, маленька ложка цукрового піску, 5 г вершкового масла.
Вода кип’ятиться в товстостінній посуді, після чого остуджується приблизно до 90 градусів. Це знизить імовірність появи грудочок.
Залишаючи рідина на повільному вогні, в неї потрібно всипати крупу, постійно помішуючи масу віночком.
Готується страва 5-6 хвилин. В самому кінці В нього відправляється цукор. Ні в якому разі не можна заміняти цей солодкий продукт бджолиним медом, намагаючись зробити страву більш корисним для дитини. Малюкам в такому віці продукти бджільництва категорично протипоказані.
Перша порція каші для немовлят не повинна перевищувати 1 столову ложку.