Перлова крупа містить в собі масу корисних речовин, яких важко знайти серед інших злаків. Перловку виробляють з ячмінного зерна. Каша не так популярна в нашій кухні. Не всі господині знають, як варити перловку на воді, в які страви її можна додати і які нюанси приготування розсипчастою ароматною перлової каші існують.
Розсипчаста перловка на воді: покроковий рецепт
На шість порцій гарніру достатньо взяти продукти в наступній кількості:
- перловка — 1 скл.;
- олія слив. — 1 стіл. л.;
- сіль — ¾ ч. л.;
- вода — 3 скл.
У процесі виробництва та фасування крупи часто разом із зернами потрапляють частинки пилу і дрібного сміття. Тому першим ділом перловку потрібно ретельно змити через сито під проточною водою.
Далі рекомендується замочити крупу в теплій воді на кілька годин, краще зробити це на ніч. Така маніпуляція допомагає витягти з зерняток клейка речовина, без якого крупа провариться краще.
Після вимочування кашу рекомендується ще раз промити, висипати в каструлю, залити водою для варіння. Не забуваємо підсолити.
Перловку довести до кипіння, не накриваючи кришкою, готувати хвилин п’ять. Після зробити самий маленький вогонь, прикрити кришкою і продовжити готування 45-50 хвилин.
За час варіння вся вода повинна вбратися. Тепер можна покласти шматочок масла, дати йому трохи розтанути і перемішати. Настояти півгодини, подавати з січеною зеленню.
На замітку. Гарнір відмінно доповнює страви з м’яса і риби, поєднується з овочами, різними видами сиру. Ласуни оцінять смак каші в поєднанні з медом, варенням, згущеним молоком.
Зразкові пропорції
Пропорції каші і води залежать від того, який гарнір хочеться отримати в результаті:
- розсипчаста перловка: відміряйте 1 частину каші до 2,5 частин води;
- густа, розварена, тягуча каші використовуйте 1 частину каші до 4-х частин води.
На замітку. Отмоченная крупа вариться швидше і виходить м’якше, ніж сира і лише промита під водою.
Скільки часу варити?
На питання «Скільки варити перловку?» відповісти однозначно не можна. Все залежить від кількох факторів: способу приготування, часу попереднього вимочування або без замочування. Тимчасові рамки варіння перлової каші — від 40 хвилин до 1 години 40 хвилин.
Перлова крупа на гарнір в мультиварці
Смачна перловка на гарнір виходить в мультиварці. Кухонні помічниця зробить кашу розсипчастою, м’якою, ароматною.
Пропонуємо рецепт дуже смачного гарніру з перловки:
- крупа перлова — 2 скл.;
- цибулина — 1 одиниця;
- бульйон курячий — половина літра;
- масло пісне — пара стіл. ложок;
- сир твердий — 50 гр;
- сіль, перець — по ½ ч. л.;
- зелень кропу свіжого — 50 гр.
Використовувати попередньо вимочену перловку.
Далі перлова крупа в мультиварці готується таким чином:
- Цибулю шаткуємо й обсмажуємо в розігрітому в мультиварці олії на програмі «Випічка» протягом 8 хвилин.
- Після засипаємо перловку, помішуючи, готуємо хвилин сім, заливаємо бульйоном, солимо і перчимо. Закриваємо кришку, ставимо час приготування на чверть години.
- А поки готуємо інші інгредієнти: сир тремо, зелень дрібно рубаємо.
- Коли таймер сповістить про закінчення готування, відправляємо до гарніру сир, перемішуємо, вибираємо програму «Підігрів» і 50 хвилин. По закінченні додаємо зелень, перемішуємо і залишаємо ще на 10 хвилин.
Консистенція гарніру виходить в’язкою, а смак дуже ніжним. Добре доповнює різні м’ясні і рибні страви.
Класичний розсольник з перловкою на воді
- вода фільтрована — 2-2,5 л;
- середній картопля — 4-5 одиниць;
- солоні огірки — 2 одиниці;
- моркву і цибулю — по 1 одиниці;
- розсіл — ½ скл.;
- перловка — ½ скл.;
- лаврушка — 1 аркуш;
- перець запашний — 4 горошинки.
Перловку для початку промити під проточною водою. Закип’ятити воду і залити нею крупу на сорок хвилин. Після поставити закипати.
Поки підготуємо овочі: почистимо, ополоснем, картопля розділимо на кубики, моркву натремо, а цибулину нашинкуем. Спочатку обсмажимо цибульку до легкої жовтизни, а після додамо моркву і згасимо хвилин десять. Якщо власного соку овочів недостатньо, влити пару ложок води, можна з-під перловки. Картоплю покласти до крупі і готувати 15 хвилин.
Викласти зажарку в суп. Нарізати огірок гуртками і відправити туди ж. Готувати ще хвилин п’ять. Залишити настоятися під кришкою на чверть години, без вогню.
На замітку. Огірки додаються в розсольник в останню чергу, так як характерна кислинка може перешкодити приготуватися іншим продуктам. Можна додати обсмажені гриби для більшої насиченості страви.
Як запарити крупу в термосі?
Запарювання перловки за допомогою термоса істотно прискорює її приготування. Метод замочування в термосі відмінно підійде в умовах, коли гарнір потрібно приготувати швидко. Для цього необхідно залити склянку крупи 1 ½ літрами окропу і залишити на півгодини. Після перловку можна готувати будь-яким способом.
Перловка для риболовлі
Перловка є чудовою їжею для лову різної риби.
Як варити перловку для риболовлі на карася, сазана, ляща та іншої риби:
- вода — 1 ½ л;
- цукор і сіль — по 5 гр;
- крупа перлова і пшоняна — по склянці;
- масло пісне — стіл. ложка.
Першим ділом поставити варитися перловку. З моменту закипання вона повинна готуватися третину години. Після можна всипати пшоно, посолити, підсолодити. Вогонь зробити маленьким, накрити кришкою. Продовжити варіння ще хвилин 40, після заправити олією, перемішати і відставити, щоб прикормка охолола.
З перлової крупи також виходить відмінна наживка:
- вода — 1 л;
- крупа перлова — стакан;
- манна крупа — стіл. л.;
- мед — 1 ч. л.
Крупу відварюємо півгодини на невеликому вогні, під кінець температуру зменшити. Викласти готову кашу на блюдо, присипати манкою, додати мед. Добре перемішати, утрамбувати в щільний пласт, остудити.