Як варити перловку на воді — 4 рецепта

Перлова крупа містить в собі масу корисних речовин, яких важко знайти серед інших злаків. Перловку виробляють з ячмінного зерна. Каша не так популярна в нашій кухні. Не всі господині знають, як варити перловку на воді, в які страви її можна додати і які нюанси приготування розсипчастою ароматною перлової каші існують.

Розсипчаста перловка на воді: покроковий рецепт

На шість порцій гарніру достатньо взяти продукти в наступній кількості:

  • перловка — 1 скл.;
  • олія слив. — 1 стіл. л.;
  • сіль — ¾ ч. л.;
  • вода — 3 скл.

У процесі виробництва та фасування крупи часто разом із зернами потрапляють частинки пилу і дрібного сміття. Тому першим ділом перловку потрібно ретельно змити через сито під проточною водою.

Далі рекомендується замочити крупу в теплій воді на кілька годин, краще зробити це на ніч. Така маніпуляція допомагає витягти з зерняток клейка речовина, без якого крупа провариться краще.

Після вимочування кашу рекомендується ще раз промити, висипати в каструлю, залити водою для варіння. Не забуваємо підсолити.

Перловку довести до кипіння, не накриваючи кришкою, готувати хвилин п’ять. Після зробити самий маленький вогонь, прикрити кришкою і продовжити готування 45-50 хвилин.

За час варіння вся вода повинна вбратися. Тепер можна покласти шматочок масла, дати йому трохи розтанути і перемішати. Настояти півгодини, подавати з січеною зеленню.

На замітку. Гарнір відмінно доповнює страви з м’яса і риби, поєднується з овочами, різними видами сиру. Ласуни оцінять смак каші в поєднанні з медом, варенням, згущеним молоком.

Зразкові пропорції

Пропорції каші і води залежать від того, який гарнір хочеться отримати в результаті:

  • розсипчаста перловка: відміряйте 1 частину каші до 2,5 частин води;
  • густа, розварена, тягуча каші використовуйте 1 частину каші до 4-х частин води.
Дивіться також:  Спагетті з морепродуктами – 8 простих рецептів смачної, ніжної і поживної страви

На замітку. Отмоченная крупа вариться швидше і виходить м’якше, ніж сира і лише промита під водою.

Скільки часу варити?

На питання «Скільки варити перловку?» відповісти однозначно не можна. Все залежить від кількох факторів: способу приготування, часу попереднього вимочування або без замочування. Тимчасові рамки варіння перлової каші — від 40 хвилин до 1 години 40 хвилин.

Перлова крупа на гарнір в мультиварці

Смачна перловка на гарнір виходить в мультиварці. Кухонні помічниця зробить кашу розсипчастою, м’якою, ароматною.

Пропонуємо рецепт дуже смачного гарніру з перловки:

  • крупа перлова — 2 скл.;
  • цибулина — 1 одиниця;
  • бульйон курячий — половина літра;
  • масло пісне — пара стіл. ложок;
  • сир твердий — 50 гр;
  • сіль, перець — по ½ ч. л.;
  • зелень кропу свіжого — 50 гр.

Використовувати попередньо вимочену перловку.

Далі перлова крупа в мультиварці готується таким чином:

  • Цибулю шаткуємо й обсмажуємо в розігрітому в мультиварці олії на програмі «Випічка» протягом 8 хвилин.
  • Після засипаємо перловку, помішуючи, готуємо хвилин сім, заливаємо бульйоном, солимо і перчимо. Закриваємо кришку, ставимо час приготування на чверть години.
  • А поки готуємо інші інгредієнти: сир тремо, зелень дрібно рубаємо.
  • Коли таймер сповістить про закінчення готування, відправляємо до гарніру сир, перемішуємо, вибираємо програму «Підігрів» і 50 хвилин. По закінченні додаємо зелень, перемішуємо і залишаємо ще на 10 хвилин.

Консистенція гарніру виходить в’язкою, а смак дуже ніжним. Добре доповнює різні м’ясні і рибні страви.

Класичний розсольник з перловкою на воді

  • вода фільтрована — 2-2,5 л;
  • середній картопля — 4-5 одиниць;
  • солоні огірки — 2 одиниці;
  • моркву і цибулю — по 1 одиниці;
  • розсіл — ½ скл.;
  • перловка — ½ скл.;
  • лаврушка — 1 аркуш;
  • перець запашний — 4 горошинки.
Дивіться також:  Фунчоза – 10 рецептів приготування

Перловку для початку промити під проточною водою. Закип’ятити воду і залити нею крупу на сорок хвилин. Після поставити закипати.

Поки підготуємо овочі: почистимо, ополоснем, картопля розділимо на кубики, моркву натремо, а цибулину нашинкуем. Спочатку обсмажимо цибульку до легкої жовтизни, а після додамо моркву і згасимо хвилин десять. Якщо власного соку овочів недостатньо, влити пару ложок води, можна з-під перловки. Картоплю покласти до крупі і готувати 15 хвилин.

Викласти зажарку в суп. Нарізати огірок гуртками і відправити туди ж. Готувати ще хвилин п’ять. Залишити настоятися під кришкою на чверть години, без вогню.

На замітку. Огірки додаються в розсольник в останню чергу, так як характерна кислинка може перешкодити приготуватися іншим продуктам. Можна додати обсмажені гриби для більшої насиченості страви.

Як запарити крупу в термосі?

Запарювання перловки за допомогою термоса істотно прискорює її приготування. Метод замочування в термосі відмінно підійде в умовах, коли гарнір потрібно приготувати швидко. Для цього необхідно залити склянку крупи 1 ½ літрами окропу і залишити на півгодини. Після перловку можна готувати будь-яким способом.

Перловка для риболовлі

Перловка є чудовою їжею для лову різної риби.

Як варити перловку для риболовлі на карася, сазана, ляща та іншої риби:

  • вода — 1 ½ л;
  • цукор і сіль — по 5 гр;
  • крупа перлова і пшоняна — по склянці;
  • масло пісне — стіл. ложка.

Першим ділом поставити варитися перловку. З моменту закипання вона повинна готуватися третину години. Після можна всипати пшоно, посолити, підсолодити. Вогонь зробити маленьким, накрити кришкою. Продовжити варіння ще хвилин 40, після заправити олією, перемішати і відставити, щоб прикормка охолола.

З перлової крупи також виходить відмінна наживка:

  • вода — 1 л;
  • крупа перлова — стакан;
  • манна крупа — стіл. л.;
  • мед — 1 ч. л.
Дивіться також:  7 рецептів люля-кебаб на шампурах: свинина, курка, яловичина

Крупу відварюємо півгодини на невеликому вогні, під кінець температуру зменшити. Викласти готову кашу на блюдо, присипати манкою, додати мед. Добре перемішати, утрамбувати в щільний пласт, остудити.

Прокрутка до верху