Хочете отримати ситна і корисна страва? Дізнайтеся, як варити пшеничну кашу правильно і з чим її поєднувати.
Як варити класичну пшеничну кашу на молоці?
Зварити пшеничну кашу на молоці дуже просто. Процес не вимагає багато часу і великої кількості інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- 400 мілілітрів молока;
- стакан пшеничної крупи;
- сіль, цукор і масло за смаком.
Процес приготування:
- Візьміть гарну каструлю з товстим дном, влийте в неї молоко і дочекайтеся, поки закипить.
- Обов’язково промийте крупу, приберіть все зайве і всипте в гаряче молоко.
- Зменшіть рівень нагріву, додайте сіль і цукор за смаком і доведіть до готовності під кришкою протягом 20 хвилин.
Подавати рекомендується з вершковим маслом.
Розсипчастий варіант приготування на воді
Розсипчаста пшенична каша на воді — ідеальний сніданок або обід для тих, хто хоче правильно харчуватися.
Необхідні продукти:
- спеції і масло за бажанням;
- стакан сухої крупи і в два рази більше води.
Процес приготування:
- Крупу перебираємо, промиваємо так, щоб вода стала майже прозорою.
- У каструлю вливаємо воду. Її треба брати вдвічі більше, ніж крупи.
- Доводимо до кипіння, додаємо «пшеничку», додаємо приправи на свій смак і можна одразу викласти масло.
- Прикриваємо кришкою, робимо низький рівень нагріву і доводимо до готовності протягом 20 хвилин.
В мультиварці
Пшенична каша в мультиварці — це швидкий спосіб отримати смачний сніданок. До того ж страви, приготовані в цьому приладі, краще зберігають свої корисні властивості. Ще одна перевага — не треба постійно спостерігати за процесом.
Необхідні продукти:
- стакан крупи;
- три склянки води;
- вершкове масло по своєму смаку.
Процес приготування:
- Починаємо з підготовки крупи. Її обов’язково потрібно добре промити і прибрати все зайве. Вода повинна стати відносно чистою.
- У мультиварочную чашку засипаємо майбутню кашу і покриваємо її водою. Якщо хочете, щоб процес пройшов швидше, можна влити вже гарячу рідину.
- Додаємо сіль та інші спеції, трави за своїм бажанням.
- Включаємо прилад в режим «Молочна каша» на 40 хвилин і чекаємо, поки страва буде повністю готове.
- Якщо через зазначений час ще залишилася рідина, то знову увімкніть мультиварку, але вже в режимі «Підігрів» на 20 хвилин.
Подавайте блюдо разом з вершковим маслом.
З додаванням гарбуза
Якщо ви любите гарбузи, то неодмінно скористайтеся цим рецептом.
Необхідні інгредієнти:
- літр молока;
- два склянки крупи пшеничної;
- шматочок масла;
- близько 300 грам гарбуза;
- 120 мілілітрів води;
- спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Почнемо з підготовки продуктів. Гарбуз треба очистити від шкірки і насіння, помити і подрібнити на невеликі шматочки.
- Крупу теж промиваємо, видаляємо все зайве і засипаємо її в попередньо доведену до кипіння воду. Її бажано заздалегідь трохи посолити.
- У цю суміш вливаємо молоко, додаємо гарбуз і доводимо все до кипіння.
- Тепер можна знизити рівень нагріву, прикрити ємність і варити страву близько 20 хвилин, поки вся рідина не випарується.
Перед подачею потрібно дати каші постояти деякий час і обов’язково заправити її маслом.
Готуємо кашу в духовці з пшеничної крупи
Зробити цю кашу в духовці можна тільки в горщику, а ось на молоці або воді — вибирайте на свій розсуд.
Необхідні продукти:
- солі і цукру за бажанням;
- один стакан крупи;
- масла вершкового близько 25 грам;
- дві склянки води.
Процес приготування страви:
- Промийте крупу, бажано зробити це три рази, щоб вода була майже чиста. Розподіліть її по горщикам.
- Залийте водою, щоб вона приблизно в два рази прикривала вміст, але не була до самих кроїв ємності. Додайте будь-які вибрані спеції.
- Прикривати горщики не потрібно. Поставте їх у духовку, розігріту до 200 градусів на 20 хвилин — за цей час вміст має закипіти. Як тільки це відбудеться, можна знизити нагрівання до 150 градусів і потримати кашу ще 10 хвилин.
Якщо маса вийшла неповноцінній — доливаємо ще води і готуємо далі. Готову страву, коли трохи охолоне, можна їсти, приправивши маслом.
Ситна каша з м’ясом
Всі звикли їсти кашу на сніданок, але цей варіант скоріше стане ситною вечерею для всієї родини.
Необхідні продукти:
- 400 грам будь-якого м’яса;
- стакан пшеничної крупи;
- морква і два зубчики часнику;
- близько 700 мілілітрів води;
- приправи на свій смак.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо добре промийте, видаліть жир, плівки та інші зайві частини. Подрібніть його на невеликі шматочки.
- Викладіть їх на заздалегідь нагріту сковороду, приправити спеціями за своїм бажанням і доведіть до красивого рум’яного кольору.
- Моркву треба очистити, натерти на крупній тертці і викласти до м’яса. Все ретельно перемішуємо і смажимо, поки овоч не стане м’яким.
- Потім туди ж додаємо крупу, заливаємо все водою так, щоб вона приблизно на два сантиметри покривала продукти.
- Знову додаємо спеції, подрібнений часник і чекаємо, поки вміст сковороди закипить.
- Після цього ставимо рівень нагріву на мінімальне значення і готуємо під кришкою, поки вся рідина не випарується, а каша не стане м’якою і розсипчастою.
З овочами
Ця крупа поєднується майже з усіма овочами, тому сміливо можете експериментувати. Але краще всього використовувати овочі по сезону — дешевше і користі більше.
Необхідні продукти для страви:
- морква та цибулю;
- стакан пшеничної крупи;
- один кабачок;
- солодкий перець;
- два помідора;
- зубчик часнику;
- дві склянки води.
Процес приготування:
- Всі овочі за необхідності очищаємо від шкірки, промиваємо і подрібнюємо: моркву тремо, а все інше ріжемо на кубики.
- На гарячій сковороді починаємо гасити все по черзі. Саме гасити, а не смажити, щоб був сік. Тому вогонь повинен бути нижче середнього.
- Починаємо з лука, потім кладемо моркву, кабачок, перець, подрібнений часник і закінчуємо все помідорами.
- У каструлю засипаємо промиту крупу, додаємо воду, приправи за смаком і доводимо до готовності протягом 20 хвилин, щоб рідина випарувалася.
- Готову кашу додаємо до тушкованих овочів, перемішуємо, вимикаємо вогонь і даємо постояти.