З пшоняної крупи можна зварити дивно смачну кашу або суп, зробити запіканку, якщо вміло її приготувати. Ми розповімо, як варити пшоно так, щоб воно вийшло розсипчастим, зберігаючи смак і користь одночасно.
Процес підготовки пшоняної крупи до варінні, щоб вона не злипалася
Від того, яке пшоно ви виберіть для варіння і як підготуєте його, залежить смак і консистенція каші.
- Беремо пшоняну крупу насиченого жовтого кольору. Це показник того, що продукт попередньо перебрали і пропарити. Таке пшоно швидко вариться, і страва вийде розсипчастим.
- Якщо ж ви купили більш світле зерно, не біда. Але його потрібно перед варінням додатково промити і перебрати. Отсейте сміття, чорні зерна. У каші вони не потрібні.
- Промивайте пшоно будь-якого кольору, поки вода не стане прозорою. Рідина повинна бути теплою. Тоді продукт зберігає всі свої корисні властивості і при варінні гранули не злипнуться між собою.
- Перед тим, як закладати пшонку в каструлю, останній раз обробіть його гарячою кип’яченою водою.
Як і скільки варити розсипчасту пшоняну кашу на воді на плиті?
- Спочатку візьмемо правильну посуд. Каструля повинна мати товсте дно і емальовані стінки. Так пшонка не прилипне до посуді і не пригорить.
- Важливо налити в каструлю потрібну кількість води. При варінні продукт збільшується в розмірі в п’ять разів. Так що на 200 грамів пшона (це один стакан) ми використовуємо 800 мл води. При необхідності не бійтеся долити ще води.
- Спочатку кип’ятимо воду, а потім у вируючу рідина засипаємо пшоняну крупу.
- Зменшуємо потужність вогню і потихеньку варимо під кришкою.
- Скільки варити пшоно: 20 хвилин.
- Після цього засипаємо за смаком сіль, цукор, можна додати трохи води і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин.
Пшоно на воді має вийти таким, як треба – смачним і розсипчастим. Якщо ви хочете солодке страву – насипайте більше цукру.
Рецепт варіння на молоко в каструлі
Вам знадобиться:
- сіль – 4 гр;
- пшоняна крупа – 190 гр;
- молоко 0.4 л;
- цукровий пісок за смаком;
- вода – 0,4 л;
- шматочок вершкового масла;
- родзинки, чорнослив.
Як зварити пшоно на молоці:
- Видаляємо з пшінки сміття і чорні зерна, кілька разів обполіскуємо водою і під кінець ошпарюємо окропом.
- Опустіть його в каструлю з водою і варіть до моменту закипання. Зніміть з’явилася піну.
- Продовжуємо готувати, поки майже вся вода не випарується.
- Заливаємо молоко, ставимо вогонь на газовій плиті на мінімальну потужність.
- Насипте сіль та цукровий пісок.
- Поваріть страву ще хвилин 20. Після цього вона повинна загуснути. Кашу необхідно час від часу перемішувати, щоб не було пригорання.
- Залишилося покласти пару ложок олії, вимкнути вогонь, тушкувати під кришкою 10 хвилин, щоб вона набула насичений вершковий смак.
- Подаємо ніжне солодке страву до столу разом з порцією родзинок або чорносливу.
В мультиварці на воді
Як правило, в інструкції додаються варіанти рецептів, призначених для приготування в печі. Але їх кількість обмежена.
Список продуктів:
- шматок вершкового масла – 40 гр;
- сіль – 5 гр;
- пшоняна крупа – 180 гр;
- вода — 0,6 л.
Готуємо пшоно в мультиварці:
- Пересипаємо крупу з пакету в глибоку миску. Кілька разів обробляємо теплою водою.
- Ошпарюємо окропом і зливаємо воду з чаші.
- Перекладаємо продукт в чашу мультиварки.
- Масло ріжемо на маленькі шматочки і кидаємо слідом в кашу.
- Зверху виливаємо холодну воду, насипаємо сіль.
- У програмному меню кухонного приладу натискаємо на кнопку «Каша» або «Гасіння».
- Виставляємо час 40 хвилин.
- Поки страва готується, ви можете сміливо займатися своїми справами, іноді контролюючи процес.
- Як тільки мультиварка видасть сигнал про завершення програми, почекайте ще 20 хвилин.
- За цей час страва настоїться, стане ніжним і ароматним.
- Залишилося перемішати розсипчасту крупу. Вона може подаватися як самостійну страву на сніданок або як прекрасний гарнір до м’яса.
Варимо в «розумній каструлі» на молоці
Тепер спробуємо приготувати ситний солодкий варіант з молоком.
Базові інгредієнти:
- дві щіпки солі;
- пшонка – 190 гр;
- вода – 400 мл;
- шматок масла – 35 гр;
- цукор – 25 гр;
- молоко – 600 мл
Готуємо покроково:
- Засипаємо в мультиварку промиту пшоняну крупу.
- Додаємо до неї сіль, вливаємо воду, молоко, насипаємо цукровий пісок. Всі інгредієнти добре перемішуємо.
- Включаємо програму «Рис», «Гасіння» або «Каша». Час – 40 хвилин.
- Як тільки мультиварка закінчить роботу, кладемо шматочки масла і перемішуємо страва.
- Якщо бажаєте отримати більш густу кашу, натисніть кнопку «Підігрів» і томіть блюдо 30 хвилин. Приємного апетиту!
Скільки хвилин вариться пшоно в супі?
З пшоняної крупи виходить поживний суп з насиченим смаком. Тут використовуються найпростіші продукти.
Для супу перебриваем зерна і замочуємо їх у воді на 6 годин. Рекомендується за цей час три рази поміняти воду. Якщо у вас не залишається часу на належну підготовку пшона, то просто обдайте його окропом. Пшонка в суп вариться 20-30 хвилин.
Інгредієнти молочного супу:
- вода – 0,4 л;
- пшоняна крупа – 150 гр;
- молоко – 1,5 л;
- вершкове масло за смаком.
Поетапне приготування:
- Оброблену крупу відправити в каструлю з водою, покласти шматочок масла.
- Довести суміш до кипіння. Після цього варимо ще 15 хвилин на маленькій потужності вогню.
- Доливаємо молоко і готуємо суп ще 10 хвилин.
Як смачно приготувати пшоняну крупу на гарнір?
Порядок приготування страви на гарнір майже такий же, як і для звичайної каші. Найголовніше, щоб пшоно вийшло розсипчастим і не приклеювалося до ложці або каструлі.
Список інгредієнтів:
- сіль за смаком;
- пшонка – 180 гр;
- вода – 400 мл
Алгоритм дій:
- Кілька разів крупу промиваємо під краном теплою водою.
- Викладаємо його на дно каструлі і заливаємо холодною водою.
- Як тільки каша закипить, зливаємо стару рідину і вливаємо свіжу.
- Доведіть блюдо до кипіння, насипте сіль.
- Зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин до повного випаровування води.
- Після цього залишаємо страва на 15 хвилин. При необхідності додатково можна кинути шматочок вершкового масла. Приємного апетиту!