Багато спробувавши один раз цю кашу, відмовляються повторно її готувати. Але це не правильно. Щоб крупа вийшла не тільки поживною, але й смачною, необхідно правильно її готувати. Існує безліч варіантів приготування даного виду каші. Роблять пісну або солодку, додають сухофрукти. З гарбузом крупа стає особливо солодкої, медової і ароматною. Варити можна на воді і на молоці.
Пшоняна каша на молоці — класичний рецепт
Цю кашу практично не готують вдома. Тому що, якщо неправильно підготувати зерна перед приготуванням, то страва набуває гіркоту. Не знаючи всі тонкощі, складно приготувати смачну розсипчасту кашу, вона виходить, то сильно розвареної, то жорсткою. На молоці цю крупу готували на Русі – це класика російської кухні. Щоб вийшла ніжна консистенція, необхідно довго но розварювати зерна.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 60 гр.;
- Вода – 4 ст.;
- Молоко – 2 ст.;
- Цукор – 4 ст. ложки;
- Пшоняна крупа – 2 склянки;
- Сіль.
Приготування:
- Головне правильно підготувати зерна. Переберіть, видалите не розкрилися зерна. Шість разів промийте холодною водою і останній раз гарячої;
- У каструлю налити покладену норму води;
- Пересипати крупу;
- Довести до кипіння, постійно знімаючи пінку, яка утворюється на поверхні. Варити на середньому режимі, до тих пір, поки вся вода не випарується;
- Молоко нагріти;
- Влити в пшеничну масу. Конфорку переключити на мінімум;
- Насипати сіль і цукор;
- Варити поки каша не загусне, постійно перемішуючи;
- Вогонь вимкнути. Додати масло. Закрити каструлю кришкою. 15 хвилин необхідно дати настоятися.
Якщо кашу готують для маленької дитини, то необхідно додавати більшу кількість молока.
Час приготування збільшиться від цього. Каша вийде в’язкою і тягучою. Під час готування, масу треба постійно заважати, щоб не прилипла до дна каструлі. Перед подачею на стіл додають вершкове масло.
Скільки часу готувати пшонку?
Якщо використовувати крупу жовтого кольору, то каша виходить самою ніжною. Вона виходить ідеальної консистенції і в готовому вигляді не гірчить. Якщо хочете отримати клейку масу, то використовуйте зерна світлого кольору. Темна пшоняна крупа виходить розсипчастою. У молоці ці зерна погано розварюються, тому спочатку відварюють у воді, а потім заливають молоком.
Перед приготуванням пшоно добре промивають. Щоб каша не пригоріла, треба готувати на малому вогні. Пшоно варять приблизно 30 хвилин, засинаючи в гарячу воду.
Під час приготування маса збільшується в шість разів, тому варто розраховувати обсяг, вибираючи каструлю або горщик. При приготуванні молочної каші, спочатку варять 15 хвилин у воді, а потім заливають молоком і варять ще стільки ж часу. Каша виходить смачнішим, якщо додати мед замість цукру.
Готуємо смачну кашу в мультиварці
Дієтологи рекомендують всім вживати цю кашу. Вона є гіпоалергенною, добре підходить для харчування дітей. Ідеально засвоюється організмом, проста в приготуванні. Правильним методом приготування, є попередня варіння зерен у воді, а потім упарювання в духовій шафі з молоком. Але для багатьох це складний процес. Спростити приготування допоможе мультиварка. Будь-яка модель, приготує крупу так само добре, як грубка або духовка. Купуйте пшоно з великим терміном придатності. Зерно, яке довго лежало, могло прогіркнути. Дуже смачний рецепт пшоняної каші виходить в мультиварці, приготований на молоці.
Інгредієнти:
- Цукор – 3 ст. ложки;
- Молоко – 5 мультистаканов;
- Вода – 4 мультистакана;
- Пшоно – 1,5 мультистакана;
- Вершкове масло – 30 гр.;
- Сіль.
Приготування:
- Крупу перебрати. Ретельно промити. Обшпарити окропом;
- Перекласти в чашу;
- Залити воду, потім молоко;
- Масло нарізати шматочками. Додати до зернам;
- Посолити, посипати цукром;
- Все добре перемішати;
- Включити режим «каша».
Коли страва розкладено по тарілках, прикрасьте курагою і родзинками. Замість цукру можна використовувати мед або улюблене варення.
Пшоняна каша з гарбузом на молоці
Цей рецепт є класичним на Русі. Під час свят, пшонка з гарбузом, була окрасою столів. За цим рецептом страва виходить солодким, ніжним і ситним. В наш час — це ласощі можна приготувати в будь-який день, отримуючи необхідні поживні елементи.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 45 гр.;
- Молоко 4,5 ст.;
- Пшоно – 1,5 ст.;
- Гарбуз – 750 гр.;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- З гарбуза зніміть шкірку. М’якоть дрібно наріжте. Перекладіть в жароміцну каструлю;
- Нагрійте Молоко. Залийте в ємність з гарбузом;
- Додайте сіль і цукор;
- Доведіть до закипання;
- Крупу промийте сім разів. Засипте в молочну суміш;
- Тушкуйте на повільному вогні півгодини;
- Закрийте кришкою. Відправте в духовку або піч ще на 40 хвилин;
- Дістаньте готову страву. Відкрийте кришку. Покладіть масло. Закрийте кришку на п’ять хвилин.
Молочна пшонка з медом і сухофруктами
Неймовірно смачне і корисне блюдо – це пшоняна каша, приготовлена з додаванням меду, сухофруктів і зварена на молоці. З найпростіших продуктів, які завжди знайдуться в арсеналі господині, можна приготувати кухарський шедевр. Таке ласощі з задоволенням з’їдять на сніданок не тільки дорослі, але і діти.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 50 гр.;
- Вода – 250 мл;
- Курага – 50 гр.;
- Чорнослив – 50 гр.;
- Молоко – 900 мл;
- Пшонка – 1 склянка;
- Родзинки – 30 гр.;
- Яблуко сушене – 30 гр.;
- Мед – 50 гр.
Приготування:
- Сухофрукти вимити і залити теплою водою. Витримати 20 хвилин;
- Крупу перебрати, видаливши не шелушенные зерна. Пшоно промити. Залити водою. Якщо варити тільки на молоці, то каша стане в’язкою, з використанням води крупа швидше розвариться;
- Посолити;
- Коли води стало не видно, а крупа набухла, треба залити молоком. Готувати поки зерна повністю зваряться. В процесі приготування, необхідно регулярно перемішувати кашу, щоб не пригоріла;
- Сухофрукти нарізати тонкими шматочками, щоб вони віддали аромат і смак каші;
- Коли крупа готова, засипати сухофрукти і довести до кипіння;
- Розкласти ласощі по тарілках. В кожну додати масло і полити медом.
Каша на молоці, запечена з гарбузом в духовці
Пшонка, приготовлена в горшку – ніжна, ароматна і легка. Кількість гарбуза можна змінювати за вашим смаковим уподобанням. Поклавши меншу кількість отримаєте більш молочну кашу.
Інгредієнти:
- Гарбуз – 400 гр.;
- Молоко – 1200 мл;
- Пшоно – 450 гр.;
- Масло вершкове – 50 гр.;
- Курага – 20 гр.;
- Цукор – 3 ст. ложки;
- Чорнослив – 20 гр.;
- Цукати – 20 гр.;
- Сіль – 0,5 ч. ложки;
- Ванілін – на кінчику ножа.
Приготування:
- З гарбуза зняти шкірку і видалити насіння. Промити водою. Нарізати на кубики невеликого розміру;
- Пшоно перебрати. Видалити зерна які не були очищені і домішки сміття. Промити кілька разів холодною водою. Щоб позбутися гіркоти обдати окропом;
- У горщик викласти шматочки гарбуза. Зверху засипати крупою. Насипати цукор і посолити;
- Масло можна додати на цьому етапі приготування або додати за кілька хвилин до кінця приготування;
- Сухофрукти промити, залити окропом;
- Через півгодини злити воду і нарізати на дрібні шматочки. Додати в горщики;
- Засипати цукати до пшонці;
- Залити молоком. Смачніше використовувати жирне молоко або сільське. До верху заливати не варто, адже в процесі приготування маса буде кипіти, а молоко може википіти. Заливати стоїть на одну третину;
- Закрити горщики кришечками, поставити в духовку. Часто буває, що кришки всі побилися, тоді щільно закрийте фольгою. Ставити рекомендується в холодний духова шафа. Готувати 50 хвилин. Якщо любите золоту шкуринку, то відкрийте кришку за п’ять хвилин до готовності.