Правильно приготована каша з пшона зможе стати як гарніром до м’яса або курки, так і повноцінним самостійним блюдом. Особливо, якщо доповнити її овочами, грибами або іншими смачними добавками. Опубліковані далі рецепти підкажуть всім, хто цікавиться, як варити пшоняну кашу на воді смачно.
Пшоняна каша на воді — класичний рецепт
Якщо щедро додати у частування вершкове масло, то воно не вийде сухим і прісним. Крім цього інгредієнта (70-90 г), береться: 2,5 склянки води, половина маленької ложки солі, 1 склянку пшона.
- Крупа ретельно перебирається і позбавляється від будь-якого ліпшого сміття, який може зіпсувати кашу. У дрібному ситі пшоно промивається до абсолютної прозорості води.
- Далі пшонка заливається окропом і залишають на годинку. За цей час крупа трохи розбухне. Весь її гіркий смак залишиться в рідині.
- Підготовлене пшоно заливається питною водою і солиться. Коли сіль повністю розчиниться, можна відправляти ємність з крупою на плиту, довести до кипіння, а потім варити на самому повільному вогні до повного випаровування рідини.
- Приблизно кожен 5-8 хвилин частування потрібно помішувати.
- Залишилося додати в блюдо масло.
Якщо планується зробити солодке ласощі, то сіль замінюється цукровим піском або натуральним бджолиним медом.
Як зварити розсипчасту пшоняну кашу на воді?
Таким питанням зазвичай переймаються господині, коли планують подавати варену пшеницю в якості гарніру. Щоб страва була розсипчастим, потрібно вибрати якісну крупу і правильно її приготувати. Крім пшонки (180 г), береться: трохи більше 2 ст. води, цукор і сіль за смаком, будь-яке рослинне масло.
- Пшоно перебирається і промивається, щоб позбавити його від виробничого пилу та сміття.
- В кінці продукт обдается скипіла водою, щоб він не гірчив в готовому блюді. Це ж забезпечить страви розсипчастість.
- У товстостінній посуді до кипіння доводиться вода. У неї висипається підготовлена крупа. Залишилося додати спеції, пару столових ложок олії і готувати кашу близько 25 хвилин до густоти.
З додаванням гарбуза
Яскравий стиглий овоч не тільки прикрасить пшонку, а також додасть їй корисності і зробить смак більш насиченим. Крім гарбуза (680 г), буде використовуватися: 375 г пшона, 800 мл чистої питної води.
- Овоч чиститься від шкірки і серцевинки, після чого дуже дрібно нарізається.
- Гарбуз перекладається в каструлю з закипілої водою і варять 12-15 хвилин.
- Крупа промивається проточною водою, поки вона повністю не позбавиться від білого нальоту. Пшонка висипається в каструлю до овочу, і разом продукти нудяться 25-30 хвилин при періодичному помішуванні.
Блюдо знімається з вогню після варіння, закутується в плед і залишається приблизно на півгодини.
Готуємо в мультиварці — покроковий рецепт
Розумний пристрій можна використовувати будь-якої марки і моделі. З продуктів потрібно підготувати: 1 ст. пшоняної крупи, щіпки цукрового піску і солі, 480 мл води, 45 г якісного вершкового масла.
- Пшонка ретельно промивається холодною водою, після чого обдается крутим окропом.
- В глибокій чаші крупа заливається вказаним у рецепті кількістю рідини, солиться, подслащивается. Можна доповнити суміш будь-якими спеціями за смаком.
- У програмі «Молочна каша» страва готується на протяг часу, запрограмованого мультиварка автоматично.
Після відповідного сигналу треба томити страву на підігріві ще 15-20 хвилин.
На воді в духовці
Для такого способу приготування каші буде використовуватися відкритий горщик для запікання або жаростійка каструля. Треба також підготувати фольгу, щоб накрити ємність разом з вмістом. З продуктів слід взяти: 2 ст. окропу, 70 г вершкового масла, щіпку солі, 1 ст. пшоняної крупи, 2 ст. л. цукру і меду.
- Першим ділом традиційно промивається пшонка (до прозорості води). Далі вона приблизно на півгодини замочується в окропі.
- Крупа перемішується з цукром і сіллю, після чого викладається в обрану чашу для запікання. Кращим рішенням стане спеціальний широкий керамічний горщик.
- Зверху маса поливається медом. Його кількість слід регулювати за власним смаком. Сахарившийся продукт бджільництва краще заздалегідь розтопити в мікрохвильовці.
- Відкрита ємність накривається фольгою і відправляється в добре розігрітий духову шафу на 50-55 хвилин.
Приблизно за 5 хвилин до готовності знімається покриття і у страву додається вершкове масло.
Ситне блюдо з картоплею
Це повноцінний гарнір, який був дуже популярний на Русі. У страви навіть було власне назва «Сливуха». В даний час воно особливо популярне на Кубані і традиційно готується в російської печі. Але можна скористатися для приготування страви і мікрохвильовою піччю. З інгредієнтів потрібно: 2 великих картопляні бульби, 1,5 ч. л. солі, 2 ст. води, 0,7 ст. жирного молока, 1 ст. пшінки. Як приготувати пшоняну кашу з картоплею, докладно описано нижче.
- Картопля миється, чиститься, ріжеться. Кубики повинні бути дуже маленькими.
- Пшоно також треба попередньо підготувати – промити і обдати окропом.
- Обидва зазначених продукту будуть варитися разом. Солити їх дозволяється відразу, а додавати молоко – за 5-7 хвилин до кінця програми.
- У режимі «Каша» страва нудиться 35 хвилин.
- Подається страва до столу з розтопленим вершковим маслом.
Готувати кашку можна і в духовій шафі, поклавши її в порційні або один великий керамічний горщик. У такому випадку час приготування буде залежати від розміру посуду та сорти картоплі. Як тільки овоч стане м’яким, а крупа вбере в себе воду – можна остуджувати частування і подавати його домашнім.
Як приготувати пшоняну кашу для дітей?
Багато малюки люблять пшонку за її м’якість і ніжний смак. Вони із задоволенням ласують кашею з додаванням горіхів і сухофруктів. Подібні компоненти роблять частування ще більш корисним і поживним. З добавок береться: з маленькою жменьці кураги, чорносливу і мигдалю. З основних продуктів: 1 ст. пшоняної крупи, 0,5 ч. л. дрібної солі, 3 ст. гарячої питної води, 2 ст. л. цукрового піску.
- Після ретельного промивання пшонка заливають теплою водою і настояти 5-7 хвилин. Рідина зливається. Якщо вона ще не прозора, можна повторити процедуру ще раз.
- Потім крупа в каструлі відправляється на середній вогонь, і готується приблизно 15-17 хвилин після закипання, поки вся вода не випарується.
- Горіхи і сухофрукти в окремих мисках заливаються окропом і настоюють кілька хвилин.
- Далі мигдаль очищається від шкірки і дрібно ріжеться. Подрібнюється гострим ножем чорнослив і курага. При бажанні можна використовувати фініки, родзинки і т. п.
- Добавки разом з сіллю і цукром висипаються в страву за пару хвилин до готовності. Після ретельного перемішування страва буде настоюватися ще 5-7 хвилин під закритою кришкою.
За бажанням можна замінити цукровий пісок натуральним бджолиним медом, додати в розсипчасту пшоняну кашу на воді рослинна, топлене або вершкове масло.