Як варити солянку | Смачні Рецепти

Солянка є класичним супом традиційної російської кухні. Поєднання насиченого і контрастного смаку роблять солянку одним з популярних перших страв. Секрет солянки в різноманітності використовуваних для приготування продуктів. Цей суп має велику кількість рецептів і різновидів. Виділяють м’ясну, рибну і грибну солянку.

 

Як зварити м’ясну солянку

М’ясна солянка являє собою наваристий і ароматний суп з м’ясними продуктами. Головне використовувати кілька видів м’яса, тоді ваше блюдо буде більш апетитним і смачним. Основний бульйон для супу готується з м’яса яловичини.

Час приготування: 2 години.

Інгредієнти для м’ясної солянки:

  • Яловичина на кістці – 400 гр
  • Копчені реберця – 300 гр
  • Копчена або напівкопчена ковбаса – 200 гр
  • Солоні огірки або корнішони – 100 гр
  • Огірковий розсіл – 100 гр
  • Цибулина (середнього розміру) – 2 шт.
  • Каперси – 40 гр
  • Томатна паста/ соус з помідорів/кетчуп – 100 гр

При подачі:

  • Сметана
  • Маслини без кісточок
  • Свіжа зелень петрушки
  • Часточка лимона

Як варити солянку:

  • Поставити каструлю з холодною водою на помірний вогонь.
  • Покласти яловичину на кістці і копчені реберця. Додати цілу очищену цибулину і дочекатися кипіння.
  • Зменшити вогонь до слабкого і варити протягом 1,5 години, при необхідності знімаючи піну шумівкою.
  • Наприкінці варіння насипати запашний перець і лавровий лист. На цьому етапі готування додавати сіль не потрібно.
  • Вийняти м’ясо з каструлі в окрему чашку і дати охолонути.
  • Прибрати цибулину і ретельно процідити готовий бульйон.
  • Нарізати невеликими брусочками відварне м’ясо, копчену ковбасу і шинку. Зняти м’ясо з кістки ребер і аналогічно нарізати.
  • Дрібно нарізати свіжу цибулину і обсмажити на сковороді з вершковим маслом до золотистого, напівпрозорого кольору. Потім додати томатний соус або кетчуп, акуратно перемішати.
  • Солоні огірки або корнішони порізати невеликими шматочками, покласти в сковороду до репчатому цибулі і тушкувати протягом 3 хвилин на невеликому вогні, регулярно помішуючи. Солоні огірки надають солянці незвичайний і оригінальний смак.
  • У готовий, проціджений бульйон покласти нарізане м’ясо і копченості, додати томатну суміш з ріпчастою цибулею і солоними огірками, каперси. Влити огірковий розсіл. Він додасть солянці своєрідний і пікантний смак, який гармонійно поєднується з іншими інгредієнтами.
  • Закрити каструлю кришкою і варити солянку на повільному вогні протягом 20 хвилин.
  • Враховуючи те, що інгредієнти в солянці містять достатню кількість солі, солити слід в кінці готування, коли суп готовий.
  • При подачі в порційну тарілку додати сметану, кілька маслин без кісточок, часточку лимона і прикрасити свіжою зеленню.
Дивіться також:  З чим зробити бутерброд?

Солянка м’ясна готова! Приємного апетиту!

  • Певного набору м’ясних інгредієнтів в солянці немає, ви можете додати все, що віддаєте перевагу з м’яса і м’ясних копченостей. Головне слід враховувати, що необхідна різноманітність м’ясних продуктів. Тільки в такому випадку ви отримаєте насичений і повний смак страви.

Як варити грибну солянку

Даний варіант солянки рекомендується готувати з декількох видів грибів – свіжих, сушених і маринованих. Саме таким чином солянка вийде наваристою і ароматною. Приготування грибної солянки не забере багато часу.

Час приготування: 1 год.

Інгредієнти для грибної солянки:

  • Свіжі гриби (печериці, гливи або інші) – 250 гр
  • Грузді мариновані – 100 гр
  • Білі сушені гриби – 100 гр
  • Ріпчаста цибуля – 1 цибулина середнього розміру
  • Морква – 1 шт.
  • Солоний огірок – 100 гр
  • Томатна паста – 50 гр

При подачі:

  • Маслини
  • Свіжа зелень
  • Лимонна часточка

Як зварити солянку:

  • Перед приготуванням необхідно ретельно промити сушені білі гриби і залишити в холодній воді на 2 години.
  • Після замочування гриби варимо в трохи підсоленій воді приблизно 25 хвилин. Після цього даємо остудитися і нарізаємо невеликими брусочками.
  • Дрібно шаткуємо очищену цибулину. Обсмажуємо на сковороді з маслом до золотистого кольору.
  • Додаємо до репчатому цибулі натерту моркву. Обсмажуємо, не перестаючи помішувати.
  • Нарізаємо кубиками солоні огірки і додаємо в сковороду до цибулі і моркви. Влити томатну пасту і обов’язково все перемішати.
  • Нарізаємо печериці або будь-які інші свіжі гриби. Обсмажуємо на середньому вогні протягом 10 хвилин.
  • Грузді мариновані обдати окропом і нарізати.
  • Ставимо на помірний вогонь каструлю з гарячою водою. Додаємо томатну пасту з овочами, печериці, білі і мариновані гриби. Приправляємо сухими спеціями.
  • Варимо солянку протягом 30 хвилин.
  • При подачі в індивідуальні тарілки додаємо пару маслини, скибочка лимона і посипаємо свіжою зеленню.
Дивіться також:  Страва із сиру на великдень – рецепт з фото

Апетитна, з насиченим ароматом солянка – відмінний вибір при подачі першого страви.

 

Як зварити рибну солянку

Рибна солянка вважається дуже ситним і корисним стравою. Як і в інших варіантах приготування солянки, необхідно використовувати кілька видів рибної продукції. При приготуванні бульйону використовуються обрізки риби, а при приготуванні самої солянки береться філейна частина.

Інгредієнти для рибної солянки:

  • Обрізки від сьомги (хвіст, черевця, голова)
  • Філе сьомги – 300 гр
  • Філе палтуса – 200 гр
  • Солоний огірок – 100 гр
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста чи кетчуп – 50 гр

При подачі:

  • Свіжа петрушка
  • Маслини

Як варити солянку:

  • Покласти рибні обрізки в каструлю великого розміру. Влити холодну воду і поставити на помірний вогонь. Додати сухі спеції.
  • Варити бульйон протягом 40 хвилин.
  • Приготований бульйон ретельно процідити.
  • Дрібно нарізану ріпчасту цибулю обсмажити на сковороді. Додати солоні огірки кубиками і томатну пасту. Перемішати і проварити протягом 3 хвилин.
  • Філе сьомги і палтуса порізати на шматочки.
  • В готовий рибний бульйон додати томатну суміш з овочами і нарізане рибне філе.
  • Варити солянку протягом 30 хвилин.
  • Подавати з маслинами і рубаною петрушкою.

Рибна солянка готова! Бажаємо вам приємного апетиту!

Прокрутка до верху