Солянка є класичним супом традиційної російської кухні. Поєднання насиченого і контрастного смаку роблять солянку одним з популярних перших страв. Секрет солянки в різноманітності використовуваних для приготування продуктів. Цей суп має велику кількість рецептів і різновидів. Виділяють м’ясну, рибну і грибну солянку.
Як зварити м’ясну солянку
М’ясна солянка являє собою наваристий і ароматний суп з м’ясними продуктами. Головне використовувати кілька видів м’яса, тоді ваше блюдо буде більш апетитним і смачним. Основний бульйон для супу готується з м’яса яловичини.
Час приготування: 2 години.
Інгредієнти для м’ясної солянки:
- Яловичина на кістці – 400 гр
- Копчені реберця – 300 гр
- Копчена або напівкопчена ковбаса – 200 гр
- Солоні огірки або корнішони – 100 гр
- Огірковий розсіл – 100 гр
- Цибулина (середнього розміру) – 2 шт.
- Каперси – 40 гр
- Томатна паста/ соус з помідорів/кетчуп – 100 гр
При подачі:
- Сметана
- Маслини без кісточок
- Свіжа зелень петрушки
- Часточка лимона
Як варити солянку:
- Поставити каструлю з холодною водою на помірний вогонь.
- Покласти яловичину на кістці і копчені реберця. Додати цілу очищену цибулину і дочекатися кипіння.
- Зменшити вогонь до слабкого і варити протягом 1,5 години, при необхідності знімаючи піну шумівкою.
- Наприкінці варіння насипати запашний перець і лавровий лист. На цьому етапі готування додавати сіль не потрібно.
- Вийняти м’ясо з каструлі в окрему чашку і дати охолонути.
- Прибрати цибулину і ретельно процідити готовий бульйон.
- Нарізати невеликими брусочками відварне м’ясо, копчену ковбасу і шинку. Зняти м’ясо з кістки ребер і аналогічно нарізати.
- Дрібно нарізати свіжу цибулину і обсмажити на сковороді з вершковим маслом до золотистого, напівпрозорого кольору. Потім додати томатний соус або кетчуп, акуратно перемішати.
- Солоні огірки або корнішони порізати невеликими шматочками, покласти в сковороду до репчатому цибулі і тушкувати протягом 3 хвилин на невеликому вогні, регулярно помішуючи. Солоні огірки надають солянці незвичайний і оригінальний смак.
- У готовий, проціджений бульйон покласти нарізане м’ясо і копченості, додати томатну суміш з ріпчастою цибулею і солоними огірками, каперси. Влити огірковий розсіл. Він додасть солянці своєрідний і пікантний смак, який гармонійно поєднується з іншими інгредієнтами.
- Закрити каструлю кришкою і варити солянку на повільному вогні протягом 20 хвилин.
- Враховуючи те, що інгредієнти в солянці містять достатню кількість солі, солити слід в кінці готування, коли суп готовий.
- При подачі в порційну тарілку додати сметану, кілька маслин без кісточок, часточку лимона і прикрасити свіжою зеленню.
Солянка м’ясна готова! Приємного апетиту!
- Певного набору м’ясних інгредієнтів в солянці немає, ви можете додати все, що віддаєте перевагу з м’яса і м’ясних копченостей. Головне слід враховувати, що необхідна різноманітність м’ясних продуктів. Тільки в такому випадку ви отримаєте насичений і повний смак страви.
Як варити грибну солянку
Даний варіант солянки рекомендується готувати з декількох видів грибів – свіжих, сушених і маринованих. Саме таким чином солянка вийде наваристою і ароматною. Приготування грибної солянки не забере багато часу.
Час приготування: 1 год.
Інгредієнти для грибної солянки:
- Свіжі гриби (печериці, гливи або інші) – 250 гр
- Грузді мариновані – 100 гр
- Білі сушені гриби – 100 гр
- Ріпчаста цибуля – 1 цибулина середнього розміру
- Морква – 1 шт.
- Солоний огірок – 100 гр
- Томатна паста – 50 гр
При подачі:
- Маслини
- Свіжа зелень
- Лимонна часточка
Як зварити солянку:
- Перед приготуванням необхідно ретельно промити сушені білі гриби і залишити в холодній воді на 2 години.
- Після замочування гриби варимо в трохи підсоленій воді приблизно 25 хвилин. Після цього даємо остудитися і нарізаємо невеликими брусочками.
- Дрібно шаткуємо очищену цибулину. Обсмажуємо на сковороді з маслом до золотистого кольору.
- Додаємо до репчатому цибулі натерту моркву. Обсмажуємо, не перестаючи помішувати.
- Нарізаємо кубиками солоні огірки і додаємо в сковороду до цибулі і моркви. Влити томатну пасту і обов’язково все перемішати.
- Нарізаємо печериці або будь-які інші свіжі гриби. Обсмажуємо на середньому вогні протягом 10 хвилин.
- Грузді мариновані обдати окропом і нарізати.
- Ставимо на помірний вогонь каструлю з гарячою водою. Додаємо томатну пасту з овочами, печериці, білі і мариновані гриби. Приправляємо сухими спеціями.
- Варимо солянку протягом 30 хвилин.
- При подачі в індивідуальні тарілки додаємо пару маслини, скибочка лимона і посипаємо свіжою зеленню.
Апетитна, з насиченим ароматом солянка – відмінний вибір при подачі першого страви.
Як зварити рибну солянку
Рибна солянка вважається дуже ситним і корисним стравою. Як і в інших варіантах приготування солянки, необхідно використовувати кілька видів рибної продукції. При приготуванні бульйону використовуються обрізки риби, а при приготуванні самої солянки береться філейна частина.
Інгредієнти для рибної солянки:
- Обрізки від сьомги (хвіст, черевця, голова)
- Філе сьомги – 300 гр
- Філе палтуса – 200 гр
- Солоний огірок – 100 гр
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Томатна паста чи кетчуп – 50 гр
При подачі:
- Свіжа петрушка
- Маслини
Як варити солянку:
- Покласти рибні обрізки в каструлю великого розміру. Влити холодну воду і поставити на помірний вогонь. Додати сухі спеції.
- Варити бульйон протягом 40 хвилин.
- Приготований бульйон ретельно процідити.
- Дрібно нарізану ріпчасту цибулю обсмажити на сковороді. Додати солоні огірки кубиками і томатну пасту. Перемішати і проварити протягом 3 хвилин.
- Філе сьомги і палтуса порізати на шматочки.
- В готовий рибний бульйон додати томатну суміш з овочами і нарізане рибне філе.
- Варити солянку протягом 30 хвилин.
- Подавати з маслинами і рубаною петрушкою.
Рибна солянка готова! Бажаємо вам приємного апетиту!