Супи вважаються повноцінним харчуванням для людини. Класичний рецепт цього смачного і дуже смачного блюда передбачає використання м’ясного бульйону і перловки. Однак існує багато способів, як варити суп на іншій основі з додаванням різних інгредієнтів. Якщо ж ви кладете перлову крупу, її необхідно заздалегідь (на 5-6 годин) замочити в холодній воді: так вона звариться швидше.
Класичний суп розсольник з перловкою
Це найпопулярніший рецепт розсольнику.
Щоб супчик вийшов смачніше, для приготування бульйону потрібно обов’язково використовувати кісточки.
Необхідні продукти:
- 400 г свинини на кістці;
- 3 картопляні бульби;
- 100 г перловки;
- 3 солоних огірка;
- 2 цибулі;
- 1 морква;
- 20 мл рослинного масла;
- 50 г томат-пасти;
- 3 г солі.
Кроки приготування.
- Свинину і цільну цибулину заливають 3 л питної води і відварюють протягом 1,5 години.
- Заздалегідь вимочену крупу варять в іншій каструлі близько 25 хвилин. Зернятка повинні стати м’якими, але зберегти форму.
- Готовий бульйон проціджують, виклавши м’ясо, і знову доводять до закипання.
- У каструлю кладуть кубики картоплі і сіль.
- Подрібнюють другу цибулину і моркву. Обсмажують в олії до підрум’янення.
- До засмажки додають натерті огірочки, все разом тушкують 10 хвилин.
- Томат-пасту розводять 50 мл води і вливають в овочеву пасеровку. Тушкують 5 хвилин, помішуючи.
- У бульйон з картоплею викладають томатну зажарку і перловку.
- Супчик томят на мінімальному вогні 10 хвилин.
- М’ясо ріжуть на шматочки і повертають в каструлю.
Як варити з рисом?
Якщо часу на замочування і варіння перловки зовсім немає, виручить цей рецепт.
Інгредієнти:
- 2,5 л м’ясного бульйону;
- 3 середні картоплини;
- 100 г промитого рису;
- 1 морква;
- 2 цибулинки;
- 2 солоних огірка;
- 80 г томатного соусу;
- сіль за смаком;
- 30 мл олії для обсмажування.
Технологія приготування.
- Картоплю нарізати довільно і відправляють в киплячий бульйон.
- Через 7 хвилин додають рис. Солять. Варять 15 хвилин.
- У маслі обсмажують цибулю з морквою, потім додають огірки, накривають кришкою і тушкують 12 хвилин.
- Обсмажені овочі заливають соусом і тушкують ще 5 хвилин.
- Вміст сковороди перекладають у каструлю. Суп доварюють протягом 5 хвилин.
Порада: замість солоних огірків можна взяти свіжі овочі. У цьому випадку при варінні треба додати столову ложку свіжовичавленого лимонного соку.
Покроковий рецепт з яловичиною
Щоб суп вийшов наваристим, його потрібно готувати на яловичини з кісткою.
Список продуктів:
- 60 г перлової крупи;
- 700 г молодої яловичини на кістці;
- 3 великих бочкових огірка;
- 3 великі картоплини;
- полморкови;
- 1 цибуля;
- 30 мл соняшникової олії;
- 1 лавровий лист;
- 5 г солі.
Кроки приготування.
- Протягом півгодини варять бульйон.
- Кістки видаляють, а м’ясо нарізають і знову кладуть у каструлю.
- Додають заздалегідь вимочену перловку.
- У сотейнику В невеликій кількості бульйону тушкують нарізані огірки.
- Окремо обсмажують цибулю і моркву.
- У суп кладуть подрібнену картоплю, огірки, зажарку, сіль, лавровий лист.
- Страву варять на повільному вогні 20 хвилин.
Смачний суп в мультиварці
Перш ніж закладати всі інгредієнти в каструлю, перловку потрібно окремо зварити до напівм’якого стану.
Необхідні продукти:
- 300 г вареної перловки;
- 2 бульби картоплі;
- 4 солоних огірка;
- 40 г томатної пасти;
- 2,5 л бульйону на будь-якому м’ясі;
- 200 мл огіркового розсолу;
- жир для смаження.
Спосіб приготування.
- Подрібнені цибулю і моркву кладуть у чашу мультиварки, змащену жиром, і готують на програмі «випічка» 10 хвилин.
- Додають порізані кубиками огірочки, томат-пасту. Готують ще пару хвилин.
- Засипають скибочки картоплі, перловку, заливають розсіл і бульйон.
- Страву готують на програмі «суп» 40 хвилин.
- Після вимкнення режиму мультиварку не відкривають ще 20 хвилин, щоб розсольник настоявся.
З перловкою і говяжьими нирками
По цьому рецепту виходить дуже ситний суп з незабутнім смаком.
Список інгредієнтів:
- 3 гострих маринованих огірка;
- 2 яловичі нирки;
- 100 мл розсолу від огірків;
- 2 картопляні бульби;
- 1 маленька морквина;
- 2 цибулини;
- 50 г перлової крупи;
- сіль, приправи за смаком;
- 30 г рідкого вершкового масла.
Спосіб приготування.
- Набряклі перловку варять у підсоленій воді до м’якості, потім промивають.
- Нирки ріжуть на середні шматочки.
- Всі овочі нашинковывают.
- Цибулину і моркву обсмажують в олії до рум’яного кольору.
- Нирки відварюють 30 хвилин.
- Додають до них крупу, картоплю, огірки, розсіл. Суп солять і приправляють.
- Наприкінці варіння в каструлю викладають обжарку.
- Блюдо кип’ятять ще 7 хвилин на мінімальному вогні.
На курячому бульйоні
По аромату і смаку цей супчик нагадує яловичий, однак калорійність курячого значно нижче.
Знадобиться:
- 1 л бульйону з курятини;
- 2 картоплі;
- 1 морква;
- 1 невеликий корінь селери;
- 15 р петрушки;
- 1 цибулина;
- 15 г розтопленого вершкового масла;
- 3 солоних огірка;
- 100 мл огіркового розсолу;
- 150 г перловки;
- чорний перець, сіль за смаком;
- 1 лавровий лист.
Рецепт приготування.
- Заздалегідь підготовлену перловку варять 20 хвилин.
- Всі овочі і зелень дрібно нарізають.
- У сотейнику на вершковому маслі обсмажують коріння, цибулю, додають лавровий лист, петрушку, перчать, солять.
- Компоненти заливають частиною бульйону. Тушкують під кришкою 7 хвилин.
- Додають картоплю, огірочки і залишки бульйону. Тушкують 15 хвилин.
- У завершенні додають перловку і для гостроти смаку розсіл. Варять ще 15 хвилин.
Як приготувати розсольник в банках?
Чудовий рецепт, який допоможе в будь-який час року швидко зварити ароматний суп.
Потрібно:
- 3 кг огірків з грядки;
- за 1 кг цибулі і моркви;
- 600 мл томат-пасти;
- 250 р цукрового піску;
- 200 мл рослинного масла;
- 0,5 кг перловки;
- 70 г солі;
- 100 мл столового оцту.
Покрокова інструкція.
- Цибулю нарізають півкільцями, моркву й огірки — натирають на крупній тертці.
- Промиту крупу відварюють 50-60 хвилин.
- У жаровні з’єднують овочі, олія, сіль, томат, цукор. Тушкують 40 хвилин.
- Додають перловку, готують ще 5 хвилин.
- Вливають оцет.
- Заготовку в гарячому вигляді розкладають по стерильним банкам і закочують.
З додаванням грибів
Розсольник з маринованими печерицями виходить ще пахучіше і апетитніше. Його можна готувати як на курячому, так і на яловичому бульйоні.
Список продуктів:
- 3 л бульйону;
- 120 г перлової крупи;
- 2 бульби картоплі;
- 200 г маринованих шампіньйонів;
- 150 г солоних огірочків;
- по 1 цибулині і моркви;
- 3 свіжих помідора;
- 40 мл олії;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування.
- Крупу варять до м’якості.
- Картоплю нарізають і відварюють в бульйоні до напівготовності.
- В половині приготованого олії гриби обсмажують.
- Через 2 хвилини до них додають нарізані огірки і обсмажують разом 10 хвилин.
- На маслі, що в іншій сковороді моркву і цибулю пасерують.
- Обидві обжарювання з’єднують, додають подрібнені помідори, тушкують 8 хвилин.
- У бульйон до картоплі перекладають крупу і вміст сковороди. Кип’ятять хвилину на сильному вогні, потім 15 хвилин на мінімальному. Солять.
Рецепт від шеф-кухаря Іллі Лазерсона
Кулінарний маестро Ілля Лазерсон пропонує унікальний рецепт розсольнику з потрошками.
Складові:
- 350 г яловичини на кістці;
- 200 г курячих сердечок;
- 200 г курячих шлуночків;
- 150 г перловки;
- 1 велика цибулина;
- 1 морква;
- 1 корінь селери;
- 3 картоплі;
- 3 бочкових огірка;
- 2 лаврових листа;
- 20 мл соку лимона;
- олія для обсмажування;
- чорний перчик і сіль за смаком.
Кроки приготування.
- Протягом 2 годин варять бульйон.
- У середині варіння в бульйон кладуть цибулину в лушпинні і моркву, розрізані навпіл, нечищений селера.
- Бульйон проціджують.
- В іншій каструлі відварюють перловку до напівготовності.
- Окремо відварюють потрошки до готовності.
- Картоплю нарізають подрібніше, додають в бульйон.
- Огірки подрібнюють на крупній тертці.
- У маслі обсмажують, потім тушкують у невеликій кількості води огірки.
- До готового картоплі додають крупу.
- Шлуночки і сердечка нарізають і так само додають в бульйон.
- Суп солять, додають огірки, лимонний сік.
- Обсмажують півкільця цибулі і натерту моркву.
- Засмажку кладуть в суп.
- В кінці додають лаврові листочки і перець.
Готовий суп розсольник можна зберігати в холодильнику до 5 днів. Страву подають із зеленню, часником, сметаною, перцем чилі, чорним хлібом типу бородінської.